ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Saðlýk Köþesi > Ruh Saðlýðý
Kullanýcý Etiket Listesi

Like Tree1Beðeniler
  • 1 Post By CeReN
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 13 Aralýk 2023, 12:58   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮

 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,748
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4572
Beðendikleri: 1138
@CeReN
Standart Durtu Azaltma Kurami

Gudu, davranisi harekete geciren ve yonlendiren bir ihtiyac ya da istek olarak tanimlanmaktadir. Gudulerimiz doga ve cevrenin karsilikli etkilesimlerinden meydana gelmektedirler.
Gudulenmis davranislari inceleyen dort bakis acisi bulunmaktadir. Bunlar; genetik olarak yatkin davranislara odaklanan icgudu kurami (artik evrimsel psIkolojiyle yer degistirmistir), icsel durtulere nasil tepki verdgimize odaklanan durtu-azaltma kurami, uyarilmanin dogru duzeyde bulunmasina odaklanan uyarilma kurami ve bazi ihtiyaclarin digerlerinden onceliklenmesine odaklanan ihtiyaclar hiyerarsisi kuramidir.
Durtu azaltma kurami: Bir fizyolojik ihtiyacin (yiyecek ya da su gibi) o ihtiyaci doyurma dogrultusunda organizmayi guduleyen uyarilmis bir gerginlik durumu (bir durtu) yarattigini savunur. Bir fizyolojik ihtiyac arttiginda -bazi istisnalar olsa da-bir psIkolojik durtu ya da bir uyarilma (gudulenmis durum) olusur.
Davranisci Clark Hull tarafindan ortaya konulan durtu azaltma kurami, temelde butun insanlarin davranislarini motive eden ve durtu adini verdigi biyolojik ihtiyaclarin olduguna savunmaktadir. Hull’a gore bu durtuler, ozunde biyolojik ya da fizyolojik olan icsel gerginlik ya da uyarilmalardir. Motivasyonun en onemli etkisi, bu durtulerin azaltilmasi arzusundan kaynaklanmaktadir. Hull’un anlayisindaki yaygin durtu ornekleri susuzluk, aclik ve isinma ihtiyacini icermektedir. Biz bu durtuleri azaltmak icin sivi tuketir, yemek yer ve ust uste kiyafet giyer ya da bulundugumuz ortami isitiriz.
Ivan Pavlov, Charles Darwin ve John Watson’in calismalarindan ilham alan Hull, Durtu Azaltma Kurami’ni ‘homeostasi*’ kavrami uzerine insa etmistir. Bunun, davranisin denge koruma yontemlerinden biri olduguna inanir.

Durtu Azaltma Kuramina Elestiriler
Hull’un bilimsel yontem ve deneysel teknikler uzerindeki calismalari psIkoloji dunyasinda buyuk etki yaratirken, gunumuzde Durtu Azaltma Kurami goz ardi edilmektedir.
Durtu Azaltma Kurami’ndaki en buyuk sorunlardan biri ikincil pekistirecler ve durtuyu azaltmada oynadiklari rolu hesaba katmamasidir. Birincil pekistirecler, biyolojik ya da fizyolojik durtulerle ugrasirken, ikincil pekistirecler, bu biyolojik ve fizyolojik ihtiyaclari dogrular azaltmazlar. Ornegin para ikincil bir ikincil pekistirectir. Para bir durtuyu azaltmaz ancak bir pekistirme kaynagidir ve durtuyu azaltmak icin gerekli birincil pekistirec elde etmeyi mumkun kilar.
Kurama yoneltilen bir diger elestiri ise bir kisinin gercekte durtu azaltmayan belirli davranislarla neden mesgul olduguna bir aciklama getirmemesidir. Insanin susuz olmadigi halde neden bir seyler icer? Ac olmadigi halde neden bir seyler yer? Bazi insanlarin bungee jumping ve hava dalisi gibi hicbir biyolojik ihtiyacini karsilamamasina ragmen etkinliklere katilarak gerginliklerini arttirmasi. Bu yonleriyle kusurlu bir kuram olsa da Hull’un durtu azatma uzerine calismalari, bir psIkolog kusagini, insanlarin cevrelerindeki hareketlerine ve tepkilerine tam anlamiyla hangi faktorlerin sebep oldugunu daha derinden anlamaya yonlendirmistir.

*Homeostasi: vucudun bir denge seviyesine ulasmasi, sonra da o dengeyi korumasi gerektigi fikri.


ALÝNTÝ ~

iÇRe bunu beðendi.




Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla
Alt 20 Nisan 2024, 03:02   #2
 
iÇRe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 15 Ekim 2023
Üye No: 70
Mesajlar: 9,050
Nerden: Ýstanbul
Cinsiyet: Kadýn
Web: Bizimsohbet.Net
IRC: Bizimsohbet.Net
FM: TürkiyeFM
Aldýðý Beðeni: 8186
Beðendikleri: 10879
@iÇRe
Standart

Emeðine saðlýk 💐

 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık