ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > WebMaster E-Ticaret > Wordpress
Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 27 Kasım 2023, 11:19   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,114
Nerden: Balıkesir
Cinsiyet: Kadın
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldığı Beğeni: 3629
Beğendikleri: 998
@CeReN
Standart WordPress Nedir?

Web ile ilgilenen bircok gelistirmeci ve webmaster’in aslinda ezbere bildigi hatta vazgecemedigi bu sistem hakkinda, ozet halinde dahi ele alsak bir dolu soyleyenecek soz var.
Bu bir gercek!

WordPress nedir diye soracak olursaniz, en basta sunu soylemeden gecemeyecegiz;
“Dijital dunyanin weble ilgili her yerinde, kose bucak illaki bir izini bulacaginiz yegane acik kaynak kodlu icerik yonetim sistemidir.”

Dunya’da ve ulkemizde, yayin yapan bircok web sitesi gelistirilmis WordPress tabanli web site olarak bilinir ve taniniz. Buna blog, haber, platform, e-ticaret, kurumsal veya bireysel web siteleri gibi cok genis yalpezede 1 milyara yakin web sitesi dahildir. Cunku, WordPress hem ucretsiz hem de Dunya’da onbinlerce gelistiricisi olan ve halen gelisimini devam ettiren global bir projenin eseri.

WordPress Hakkinda
WordPress, 2003 senesinde Mike Little ve Matt Mullenveg tarafindan B2/Blog tarzinda bir web yazilimi olarak hazirlanip yayina alinsa da, aslinda hikayesi 2001 senesine kadar uzanir. Blogger kavrami dunyada henuz cok yeniyken, mikroblog mantiginda bir gunluk olarak tasarlanir ve sonrasinda cekirdek yapisi sabit kalmak suretiyle farkli gelistiriciler icin de GPLV2 lisansiyla genel dagitima ve gelistirilmeye acilir. Content Management System ( CMS) orijinal adiyla, Icerik Yonetim Sistemi ( IYS) kategorisinde, acik kaynak kodlu, PHP programlama ve MySQL veritabani formatinda bir web betigi olarak teknik ozetini verebiliriz. Gelistirileri dunyanin bircok bolgesinde, kendi dillerinde veya global dili Ingilizce olarak binlerce ucretli veya ucretsiz eklenti, tema ve diger interaktif ozellikleri WordPress uzerinde kolaylikla uygulayabiliyorlar. Bu acidan, WordPress dunyanin en cok tercih edilen web sitesi alt yapisi olarak tercih ediliyor desek yanlis olmaz.

WordPress’in Ozellikleri
Aslinda, web tabanli bir icerik yonetim sistemini anlatmak hicbir zaman bu kadar zor olmamistir. Cunku, ozelliklerinin bile ayri ozelligi olan ve gelismesi halen suren hatta internet var oldukca surecege benzeyen boyle bir sistem icin belirli kaliplarda tanimlar biraz yetersiz kalabilir. WordPress ozellikleri bakimindan, benzeri olmayan otorite kabul edebilecegimiz bir web yazilimi. Ama yine de en belirgin ozelliklerine deginecek olursak, birkac baslik altinda su sekilde toparlayabiliriz:

Basit Kurulum, Kullanici ve Yonetici Arayuzu
WordPress’i ozel kilan ozelliklerden belki de liste basi diyebilecegimiz ozelligi tam olarak budur, basit, anlasilir ve kolay kurulum imkani veren install ( yukleme ) proseduru. WordPress yukleme islemi, maksimum 3 dakikanizi alacak kadar kolay. Ama, bu konuda herhangi bir tecrubeniz yoksa, Bugra Yazar gibi wordpress uzmani olan tecrubeli gelistirmecilerden destek almanizi oneririz.

Ozel ve Ucretsiz Tema
WordPress ozellikleri akla gelince, belki de kullanicilarinin en sevdigi ozelliklerden biri olarak akla gelen WordPress temalari ya da ozel olarak gelistirilmis WorPress ozel temalari kolayca erisebilecegini veya olusturabileceginiz arayuz ozelligi olarak dikkat cekiyor. Buradan wordpress tema kutuphanesini inceleyebilirsiniz. Premium ozel temalar icinse themeforest.net/wordpress adresini ziyaret edebilirsiniz.

Ozel ve Ucretsiz Eklenti ( Widgets )
WordPress ozellikleri arasinda, oyle bir tanesi var ki belki de onu en cok tercih edilenlerden biri haline getiren ve en cok begenilen ozelliklerinden biri diyebiliriz. WordPress eklentisi diye genel bir kavramin ortaya cikmasinin sebebi de, binlerce eklenti ( Widget ). Hem global sitesi hem de WordPress gelistiricileri platformlarinda bulabilirsiniz.

Ust Duzey Guvenlik
Bu kadar cok tercih edilen bir sistemin, her zaman hedefte olacagini kim inkar edebilir. Bu nedenle, WordPress ozellikleri arasinda kullanicilarin en cok guvendigi de ust duzey guvenlik sistemine sahip olmasi. Surekli guncellenen cekirdek sistem, eklenti ve hosting komponentleriyle ust duzey kullanici ve sistem guvenligi sagliyor.

SEO: Bu kavramin WordPress ile ortaya ciktigi hatta bizzat pekistirildigini soylesek herhalde abartmis olmayiz. SEO ( Search Engine Optimization – Arama Motoru Optimizasyonu ) , WordPress ozellikleri arasinda aslinda tercih sebebi degil direkt olarak onculuk ettigi bir ozellik oldugunu soyleyebiliriz. SEO alt yapisi, onun kurulumundan itibaren web standartlarinin en ust seviyesindedir. Tamamen SEO odakli bir web sitesi altyapisi araniyorsa, bu kesinlikle WordPress olmali.

WordPress Kullanim Alanlari
Web dunyasinda, WordPress kullanim alanlari sinirsizdir. Cunku, Dunya’da 2 milyara yaklasan web sitesi nufusunun neredeyse yarisi WordPress alt yapisi kullanan gelistirilmis web siteleridir.

Sektorel alanlarda, marka ve firma web siteleri basta olmak uzere,

* Haber ve medya,
* Blog siteleri,
* Portallar,
* Start-Up,
* Egitim,
* Video,
* Blokzincir ( Blockchain) projeleri,
* E-ticaret,
* Kurumsal devlet siteleri,
* Teknoloji devi firmalar,

ve daha bircok alanda, WordPress vazgecilmez bir web sitesi alt yapisidir. Bu ozelligini on plana cikaran ise, tamamen gelistirilebilir ve her istenilen ozelligi kisa surede donusturulebilen eklenti ve modul ozelliklerine sahip olmasidir.

* Gelismis yonetim paneli ve 30+ dil secenegi,
* Kullanici kaydi ve kullanici paneli,
* Sepet uygulamasi,
* Navigasyon ozelligi,
* Odeme sistemleri entegrasyonu,
* B2B ve B2C dahil bircok ticari faaliyete izin veren platform yapisi,
* Kullanici yonetimi,
* Dogrulama ve bilgilendirme ozelligi,

Ve dahasi bir web sitesi veya projesinde akliniza her ne geliyorsa, WordPress kullanim alanlari dusunuldugunde sinirsiz secenekleri oldugu gercegini gostermektedir.

WordPress Guvenligi
WordPress dunyada en cok kullanilan web yazilimlari arasinda hatta liste basinda yer aliyorsa, haliyle her zaman goz onunde ve hedeftedir. WordPress guvenligi bu yuzden, basta gelistiricileri ve kullanicilari tarafindan her zaman guvende hissettirecek guncelleme ve gelismelerle seviyesi her zaman bir ust sinifa tasir. Surekli guncellenen cekirdek alt yapisi, var olan aciklar icin yayinlanan yama ( guncelleme ), sadece guvenligi arttiracak ozel ve ucretsiz eklentiler araliksiz buyuyen bir projenin guvenlik soz konusu oldugunda en cok guven hissi veren ozelliklerinden biri suphesiz.

* Hacking Saldirilari,
* Bruteforce Saldirilari,
* HTTP Saldirilari,
* Veritabani ( SQL Injection ) Saldirilari,
* DDOS ( Zombi Ziyaretci ) Saldirilari,

Ve daha guncel bircok saldiri turune karsi, basta optimize edilmis yapisi ve savunma mantiginda gelistirilmis eklentileri sayesinde daima saldirilar icin guvenli web yazilimi olarak bilinir.

WordPress Eklentileri
Widgets ( Eklentiler ) olarak bilinen ve WordPress eklentileri olarak tamamen ozgun sekilde WordPress’e entegre edilebilen bu ufak web betikleri, WordPress’e ekstra kullanisli ve interaktif ozellikler katar. Eklentiler, WordPress’te ihtiyac duyulan aksiyonlar icin ozel olarak gelistiriciler tarafindan olusturularak ucretli veya ucretsiz olarak kullanima sunulmaktadir. Ana yapisinin kullanisliligini, kullanici ve yoneticinin sistem uzerindeki fonksiyonel ozelliklerini arttiran WordPress eklentileri yonetici panelden kolayca yuklenebilir ve aktif hale getirilerek kullanima acilabilir.

WordPress Siteler Nasil Kurulur?
WordPress, acik kaynak kodlu bir web yazilimi oldugundan, kurulumu icin oncelikle bir alan adi ve hosting ( barindirma ) alanina ihtiyac duyar. Install ( kurulum ) ozelligi olan WordPress, acik kaynak kodlarinin yer aldigi betigi, hosting alanina manuel veya otomatik olarak yuklendikten sonra veritabani baglanti ve kullanici ayarlari yapilarak 3 dakika icinde kurulabilir. WordPress kurulumu, benzerleri arasinda en pratik ve hizli kuruluma sahip web sitesi alt yapisidir.

Cpanel, Plesk gibi hosting yonetim panellerinin cogunda, hazir web scriptleri olarak kuruluma hazir bulunan WordPress, paneller uzerinden de birkac tikta kurulabilir.

WordPress site kurulumu web konusunda tecrubesi olsa da, yine de ozellikle WordPress uzmani Bugra Yazar gibi gelistirici ve WordPress alaninda tecrube edinmis kisilerce yapilmasi tavsiye edilir.

WordPress Hosting Secimi
WordPress PHP ve MySQL tabanli bir web sitesi betigi oldugu icin oncelikle Linux isletim sistemine sahip sunucu, reseller, hosting barindirma alanlarinda kullanilabilir. Ozellikle, performans acisindan WordPress hosting niteligi olan ozel optimize edilmis hosting hesaplarinda barindirilmasi daha cok tavsiye edilir.

* Hiz ve performans acisindan avantajlidir.
* Ozel optimize edilmis ozellikleri sayesinde, acilik ve sayfa gecisleri daha seri ve hizlidir.
* Google Pagespeed ve GTMetrix gibi performans degerlendirme servislerinden gecerli sonuclar alir.

WordPress hosting genel ozellikleri, standart web hostinglere gore tamamen WordPress optimizasyonuna uygundur. CPU, RAM, Sunucu Komponentleri, Cache ve diger performans bazli ozellikleri de teknik olarak bu ihtiyaclara gore belirlenmis olur.

WordPress Tema
WordPress, arayuz yani tema tasarimlari acisindan dunyanin en zengin yelpazesine sahip web yazilimidir. Ucretsiz olarak veya gelistiriciler tarafindan ucretli yayinlanan bu temalar sayesinde, ihtiyac duydugunuz alanda, hedef kitlenize uygun, marka ve sirket imajinisi yansitan, UX ve UI hassasiyetiyle web standartlarinin uzerindedir. Kurulumunda birkac ucretsiz WordPress temasi, ana cekirdek yapisiyla gelir. Bu temalari, ozellestirerek kendinize ozgu hale getirebilirsiniz.

Ayrica, yayin amaciniz her ne olursa olsun, bazi eklentiler ve modullerle uyumlu hale getirilmis temalarla kisa surede yayina hazir bir WordPress sitesi hazirlayabilirsiniz.

WordPress SEO
SEO, kavram ve genel calisma presibiyle aslinda WordPress’in cekirdek sistemi dahil sonrasinda gelistirilen tum surumleri icin on planda olan bir ozelliktir. WordPress SEO, arama motorlari tarafindan web sitesi sahibinin ister bireysel ister kurumsal amaclarla olsun her zaman daha ust siralarda yer almasi, anahtar kelimelerde rakiplerinden avantajli duruma gecmesi, icerik, tasarim ve genel yapi optimizasyonu avantajiyla biliniyor.

* Temiz kodlama ve tasarim,
* Cache ozelligi sayesinde ilk ziyaretler sonrasinda daha pratik ve hizli ziyaretci deneyimi,
* Sayfalar arasi hizli gecis,
* SEO Eklentileri sayesinde, temen web standartlarinda icerik optimizasyonu,
* Imaj dosyalarinin oto konvert ( ceviri ) ozelligi,
* Sayfaici ve sayfadisi kaliteli baglanti avantaji,
* Iceriklerde web standartlari icin uygun olan SEO, SERP odakli optimize avantaji,

WordPress SEO kapsaminda, WordPress’i secenek degil direkt tercih olarak on plana cikartmaktadir.

WordPress Hakkinda Sasirtici Bilgiler
WordPress, herkesce bilinen ama bazen gozardi edilen bazi ozelliklere de sahiptir.

* Dunya’da en cok gelistirici tarafindan, GPL & GNU lisanslariyla ucretsiz dagitilan ve gelistirilen web tabanli CMS sistemidir.
* 30+ dilde ana yapisi dahil, tum eklenti ve temalarda kullanilabilen nadir hatta tek web tabanli yazilimdir.
* Uluslararasi kar amaci gutmeyen bir dernege sahiptir.
* https://wordpress.com/ ucretsiz blog & ucretli web sitesi servisi olarak kullanilan, https://wordpress.org/ global gelistirici ve kullanici platformu olarak yayin yapan iki ayri alan adindan yayin yapan tek web yazilimdir.

* https://wordpressfoundation.org/ tamamen istege bagli bir fon toplama kurulus sayfasina sahiptir. Burada gelisimine gonullu olarak destek verebilirsiniz.
* Binlerce tema, binlerce eklenti hem temel wordpress ana sisteminde, hem de sonrasinda gelistiricileri tarafindan ucretsiz sunulur.
* Merkezi Amerika’da yer almasina ragmen, Dunya’nin bircok ulkesinde ulusal alan adlarinda resmi veya gayriresmi destek sayfalarina, sitelerine, platformlara sahiptir.
* Dunya’da 1 milyara yakin web sitesinin alt yapisi olarak kullanilir.
* Gelistirilmis ve ozellestirilmis haliyle, masaustu, mobil bircok uygulama ve programla entegre calisabilecek sekilde seffaf ve uyumlu bir yapiya sahiptir.
* Kendini yedekleyen, yedeklerken kendine ozel bir arsiv olusturan tek web tabanli yazilimdir.
* Gelistiricileri ve kullanicilari tarafindan, her sene duzenli olarak seminerler, toplantilar duzenlenen, egitimleri Dunya’nin dort bir yaninda devam eden tek web yazilimidir.

WordPress ile Yapilmis Siteler
WordPress ile Yapilmis Siteler


WordPress Kulturu
WordPress, dijital dunyanin web kategorisinde bas aktordur. Bircok web sitesi gunumuzde, WordPress’in gelistirilmis tema ve eklentileriyle yayin yaptigi gibi halen de gelistirilmektedir. Kullanisli, interaktif, statik ve dinamik kullanici tarafli fonksiyonlari sayilamayacak kadar fazla.

Bu nedenle, gelisim mottosunu unlu Yunan Filozof Heraklitos’un “ Degismeyen tek sey, degisimin kendisidir.” sozuyle pekistirmek herhalde yanlis olmaz. Hicbir zaman degismiyor, sadece araliksiz gelisiyor.

Guvenlik, kullanici ve ziyaretci memnuniyeti odakli alt yapi, sinirsiz eklenti ve tema secenegi, WordPres kulturu olusumunda, milyonlarca insanin begenerek takip ettigi bir felsefe halini bile alabilir.


ALİNTİ ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık