ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Tarih
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 17 Ocak 2024, 10:09   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,596
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4339
Beðendikleri: 1106
@CeReN
Standart Karakoyunlu Devleti Turk Devleti Midir? Karakoyunlular Hakkinda Bilgi

Karakoyunlu Devleti ozellikleri nelerdir? Karakoyunlu Devleti 1365-1469 yillari arasinda hukum surmus olan ve Oguz Turkleri tarafindan kurulan Turkmen devletidir.

Karakoyunlu Devleti’nin baskenti Ercis (Van)’ti ve Dogu Anadolu Bolgesi ile birlikte Kafkasya’nin guneyi, Azerbaycan ve Kuzey Irak topraklarinda da hakimiyet kurmuslardi.

Karakoyunlular, Azerbaycan’in Turklesmesini saglayan iskan hareketlerinin onculugunu yapmislardir. 13. yuzyilin sonlarinda Karakoyunlu asireti Turkistan’dan cikarak Firat-Dicle nehirleri civarindaki vadilere yerlestiler. Konargocer bir yasam tarzina sahiptiler.


Karakoyunlu Devleti’nin Kurulusu
Farkli Turk boylarinin birlesiminden olusan Karakoyunlular bunyesinde ayrica Kurt asiretleri de bulunmaktaydi. Mogol istilasi nedeniyle Dogu Anadolu’ya gelerek buraya yerlesmisler ve Mogollarin kendi aralarindaki ic cekismelerden faydalanarak Hasankeyf, Mus ve Musul gibi bolgelerde hakimiyet kurmuslardir.

Karakoyunlular, en nufuzlu asiretin kollarindan Baharli kolu reisi Bayram Hoca liderliginde yoresel bir yonetim kurmus ve 1381’e kadar Celayirilere bagli kalmislardir.

Bayram Hoca’nin olumunden sonra yerine gecen yegeni Kara Mehmed, Celayirileri yenilgiye ugratti, Tebrizii aldi. Timur Imparatorlugu’na karsi basarili mucadeleler verildi. Ancak Kara Mehmed ile yegeni Pir Hasan arasindaki catismada Kara Mehmed olduruldu.

Pir Hasan’in da olumunden sonra Karakoyunlularin basina gecen Kara Yusuf, Timurla girdigi mucadele sonucu Osmanli Devleti’ne sigindi. 1406 ve 1408 yillarinda Timurlular ile savasan Kara Yusuf, Timurlulari yenilgiye ugratarak Azerbaycan’da tam bir hakimiyet sagladi. Ardindan Akkoyunlulari yenilgiye ugratti ve Mardin’i kusatarak Artuklu hanedanini ortadan kaldirdi.

Cihan Sah Donemi
Karakoyunlu Devleti’nin en parlak donemi ise Cihan Sah’in hukumdarligi donemidir. Bu donemde Karakoyunlu Devleti bir imparatorluk haline gelmistir. Bagdat’i fetheden Cihan Sah, Timurlularin kendi aralarindaki cekismelerden faydalanarak Rey, Isfahan, Fars ve Kirman gibi bolgeleri de topraklarina katti.

Butun Iran, Irak ve Dogu Anadolu topraklarina hakim olan Cihan Sah’in son seferi Akkoyunlular uzerine oldu. Ancak bu mucadelede Cihan Sah oldu ve yerine oglu Hasan Ali gecti.

Hasan Ali’nin ilk isi Akkoyunlu hukumdari Uzun Hasan’a karsi sefer hazirliklarina baslamak oldu. Ancak ne var ki Karakoyunlu ordusu daha guclu olmasina ragmen Akkoyunlulara yenildi. Hasan Ali’nin Akkoyunlularla mucadelesi sonrasinda olumunun ardindan Karakoyunlu Devleti de dagildi.

Akkoyunlu Devleti, Karakoyunlu Devleti’nin tum topraklarina hakim oldu.

Karakoyunlu Devleti’nde;
Devlet teskilati Ilhanli devlet teskilatina dayanmaktaydi. Hukumdarlar sultan unvanini kullanirdi. Paralarda ise hukumdarlar icin “bahadir” unvani da kullanilirdi.

Karakoyunlular doneminde siilik faaliyetlerinin yayginlastigi bilinse de Karakoyunlu hukumdarlarinin Sii olmadigi bilinmektedir.

Karakoyunlu hukumdarlarindan Cihan Sah, Azerbaycan edebiyatinin en onemli isimlerindendir.

Karakoyunlular doneminden gunumuze sadece tek bir eser kalmistir. Bu eser Cihan Sah tarafindan insa ettirilmis olan Tebriz’deki Gok Mescid’dir.

Karakoyunlu Devleti, yaptiklari pek cok eserler Anadolu’nun Turk-Islam kimligi kazanmasina buyuk katki sagladi. Osmanli Devleti’nin dogu sinirinda bulunan Karakoyunlular, Osmanli Devleti ile dostane iliskiler kurdular.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık