ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Tarih
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 17 Ocak 2024, 09:58   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,596
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4339
Beðendikleri: 1106
@CeReN
Standart Osmanli Avusturya Iliskileri; 17. Yuzyil Osmanli-Avusturya Iliskileri

Osmanli-Avusturya Iliskileri 17. Yuzyil
III. Murat doneminde Avusturya ile yapilan savaslarda Osmanli Devleti istedigi basariyi yakalayamadi. III. Mehmet ise ordunun basinda sefere cikarak Egri Kalesi’ni fethetti. Ardindan Hacova Meydan Muharebesini kazanarak Kanije ve Estergon kalelerini ele gecirdi. Bu zafer, Eflak, Bogdan ve Erdel Beyliklerinin, Osmanli egemenligini tekrar kabul etmesini sagladi. Tum bu gelismeler karsisinda zor durumda kalan Avusturya baris istemek zorunda kaldi ve boylece Zitvatoruk Antlasmasi imzalandi.

Zitvatoruk Antlasmasi (1606)
Bu antlasmaya gore;

Avusturya, Osmanli Devleti’ne savas tazminati odeyecek
Avusturya, odemekte oldugu yillik vergiyi artik odemeyecek
Egri, Estergon ve Kanije kaleleri Osmanli Devleti’nde kalacak
Avusturya arsiduku (krali), protokolde Osmanli padisahina esit sayilacak
Bu son madde, antlasmanin en onemli maddesidir. Zira Kanuni Sultan Suleyman doneminde Avusturya ile imzalanan 1533 Istanbul Antlasmasi’nda yer alan “Avusturya arsiduku protokolde Osmanli sadrazamina denk sayilacaktir” hukmune gore Osmanli Devleti, Avusturya’ya karsi siyasi bir ustunluk elde etmisti. Ancak Zitvatoruk Antlasmasi’nin soz konusu maddesi ile artik Osmanli Devleti bu ustunlugu kaybetmis oluyordu.

Avusturya’ya bir takim tavizler verilmesinde, devam etmekte olan Celali isyanlari ile Iran savaslarinin etkisi buyuktur.

Vasvar Antlasmasi (1664)
Erdel Beyligi’nin Osmanli Devleti’ne karsi baslattigi isyani Avusturya’nin desteklemesi uzerine Osmanli Devleti ile Avusturya arasinda yapilan savas Osmanli zaferi ile sonuclandi ve Vasvar Antlasmasi imzalandi.

Bu antlasmaya gore;

Uyvar kalesi ve Neograd kalesi Osmanli Devleti’nde kalacak, Zerinvar kalesi Avusturya’ya birakilacak
Erdel’in Osmanli egemenliginde oldugu, Avusturya tarafindan kabul edilecek. Avusturya, Erdel’in ic islerine karismayacak
Erdel beyi, Osmanli Devleti tarafindan belirlenecek ve Avusturya bunu kabul edecek
Avusturya tazminat odeyecek
II.Viyana Kusatmasi (1683)
Avusturya’nin, protestan mezhebine mensup olduklari icin bolgedeki Macarlar uzerinde kurdugu baskilar sonucunda Macar lider Tokeli Imre’nin Osmanli Devleti’nden yardim istemesi, Osmanli-Avusturya arasinda yeni bir savas sebebi oldu.

Donemin sadrazami Merzifonlu Kara Mustafa Pasa komutasindaki Osmanli ordusu sefere cikarak Viyana’yi kusatti. Bu kusatma icin Eflak, Erdel, Bogdan ve Kirim beylikleri Osmanli ordusuna destek verdi. Avusturya imparatoru I.Leopold ise Avrupa’dan yardim istedi. Bunun sonucunda Alman, Fransiz ve Lehlerden olusan bir hacli ordusu toplanip Avusturya’ya yardima geldi ve Osmanli ordusu Viyana’yi kusatmada ikinci kez basarisiz oldu. Bu basarisizlik nedeniyle Sadrazam Merzifonlu Kara Mustafa Pasa, padisah IV. Mehmet’in emriyle idam edildi.

II.Viyana kusatmasinin basarisiz olmasinin en buyuk nedenlerinden biri; Tuna nehrinden Avusturya’ya destege gelen Leh kuvvetlerini engellemekle gorevli olan Kirim Hani’nin, emre uymamasi uzerine Osmanli ordusunun iki ates arasinda kalmasidir.

II.Viyana bozgunu Avrupa Devletlerini cesaretlendirmis ve papanin cagrilariyla Osmanli Devleti’ne karsi yeni bir Hacli Ordusu olusturulmustur. Amac, Osmanli Devleti’ni Avrupa’dan tamamen atmaktir.

Ozetle; 17. yuzyilda Osmanli Devleti’nin en fazla mucadele halinde oldugu Avrupa Devleti Avusturya olmustur. Avusturya’ya karsi kazanilan ustunlukler, dogudaki savaslar ve icerideki ekonomik ve toplumsal sIkintilar nedeniyle kaybedilmistir. Viyana bozgunu ise Osmanli Devleti’nin bircok Avrupa Devleti ile ayni anda yapacagi mucadelenin baslangic noktasi olmustur.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık