ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Biyografiler > Sanatçılar
Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 19 Ocak 2024, 23:45   #1
 
Seth - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 18 Aralık 2023
Üye No: 154
Mesajlar: 2,953
Nerden: İstanbul
Cinsiyet: Erkek
Web: ..
IRC: Irc.BizimSohbet.Net
FM: ..
Aldığı Beğeni: 798
Beğendikleri: 267
@Seth
Standart Hale Asaf Ressam

Türk ve ilk kadın ressamlarımızdan Hale Asaf 1905’te İstanbul’da doğdu. İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nde Ömer Adil Bey’den ve Feyhaman Duran‘dan resim dersleri aldı. Akademi’yi bitirince Paris’e gidip (1927), Matisse, Raoul Dufy gibi ressamların çalışmalarından yararlandı. Türkiye’ye dönerek Bursa’da resim öğretmenliği yaptı ve 1929’da Ankara Etnografya Müzesi’nde ilk sergisini düzenledi.

Güzel Sanatlar Birliği’nin sergilerine katıldıktan sonra, Müstakil Ressamlar Grubu’nun sanat anlayışını benimseyerek, Türkiye’de empresyonizm sonrası yeni akımların temsilcileri arasında yer aldı. 1930’da Paris’e yerleşti, zor koşullar altında, geçim sıkıntılarıyla boğuşarak (zaman zaman sergilerin yönetim işlerini üstleniyor ya da sanat dergilerine yazılar yazıyordu) resim yapmayı sürdürdü. Ünlü Sonbahar Sergileri’ne de katıldı. Ancak genç yaşta öldü.

Kısa süren yaşamının önemli bölümü Paris’te geçmiş olmakla birlikte, sanatçının o dönemi ile ilgili çalışmaları tam anlamıyla bilinmemektedir. Bu yüzden sanatçı kimliğini yansıtan resimleri, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde (daha çok Akademi’deki öğrencilik yıllarına ve öğretmenlik yaptığı Bursa döneminin eserleridir) bulunanlarla sınırlıdır.

Özellikle Bursa evlerini konu alan manzara resimlerinde usta bir ressam olduğunu ortaya koymuştur. Portre resimleri de sağlam kuruluşları, kalıcı sanat beğenileriyle dikkati çeker.

Kübist ve konstruktivist anlayış, aynı kuşağın öbür sanatçıları gibi sanatçının yapıtlarını da etkilemiştir. Ama Hale Asaf değişik etkilerin sentezini yapmayı başarmış bir sanatçıdır. Mihri Müşfik, Müfide Kadri ve Melek Celal Sofu gibi ilk Türk kadın ressamları kuşağının, genellikle yarı akademik-yarı empresyonist çabası Hale Asaf’ın kişiliğinde yeni ve dinamik bir aşamaya kavuşmuştur.














Kaynak https://www.istanbulsanatevi.com/tur...i-ve-eserleri/





Popüler Olabilirsin Ama Kalite Başka Birşey..
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla
Tag Ekle
hale asaf, ressam


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık