ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Saðlýk Köþesi
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 11 Mart 2024, 12:23   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮

 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,758
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4596
Beðendikleri: 1142
@CeReN
Standart Oruc Tutmanin Sagliginiz Icin Bilimsel 14 Faydasi

Oruc Tutmanin Faydalari: Bilimsel Arastirmalar
Oruc tutmanin faydalari dini olarak da alti cizilen bir konudur ve elbette fiziksel faydalarinin yaninda kamil insan olma yolunda da yararlari coktur. Kutsal bir gorev olan oruc tutmanin manevi faydalari sayilamayacak derecede fazla. Fakat “oruc tutma” eyleminin ibadet harici bir yuzu daha var. O da bilimsel anlamda vucudumuza kattigi yararlari kapsiyor. Bu da aslinda oruc tutmanin faydalari din acisindan incelendiginde gorulebilecegi gibi saglik icin onemli bir aliskanlik olarak gorulmesini destekliyor.

Oruc faydalari, her gecen gun yapilan arastirmalar cercevesinde daha buyuk onem kazaniyor. Bu nedenle ramazani kucak dolusu sevgiyle karsiladigimiz su zamanlarda oruc tutmanin faydalari konusuna degindik. Islamiyet’in getirilerinden biri olan orucun faydalari hakkinda fikriniz yoksa, verecegimiz bilgilere gercekten cok sasiracaksiniz.

Oruc Tutmanin Faydalari
Yag yakimini hizlandirir.
Mide ve bagirsaklari dinlendirir.
Kotu kolesterolu dusurur.
Karaciger sagligina iyi gelir.
Kan sekeri ve insulin direncini dengeler.
Vucudu toksinlerden arindirir.
Zihin fonksiyonlarini guclendirir.
Vucudu zor sartlara karsi guclendirir.
Cildi canlandirir ve parlaklik verir.
BagisIklik sistemini guclendirir.
Kalp sagligini korur.
Enflamasyonu azaltir.
Hucreleri onarir ve yaslanma etkilerini geciktirir.
Buyume hormonu salinimini destekler.

Yag Yakimini Hizlandirir
Ilk faydasi, hemen herkesin tahmin edebilecegi konu hakkinda: kilo vermek. Oruc tutmak, vucutta bulunan depolanmis yag hucrelerini harekete geciriyor ve bu sayede de yaglarin yakilmaya baslanmasini sagliyor.

Ayni zamanda alinan gidalari hizli bir sekilde enerjiye cevirmesi de yag yakim oranini artiriyor. Ustelik oruc bu faydayi, saglikli bir yoldan yapmis oluyor. Hatta, bazi sporcularin ramazan ayi disinda da kilo vermek amacli oruc tuttugu biliniyor. Oruc tutmanin bedene faydalari sayesinde ideal kilonuza daha kolay ulasabiliyorsunuz.

Oruc, sindirim sistemine mola verme firsati tanir ve bu da metabolizmanin dinlenmesini saglar. Uzun sureli oruclar, vucudun yag yakma surecine girmesini tesvik edebilir.

Mide ve Bagirsaklari Dinlendirir
Oruc tutmanin faydalari nelerdir sorusunun cevaplari artik ikinci beyin de denilen bagirsaklar ve mide icin gecerlidir. Orucun mideye faydalari ozellikle pasif kalan midede asidin dusmesiyle oluyor.

Uzun saatler calismayan mide ve bagirsaklar, bu sure zarfinda dinlenme imkani buluyor ve kendi yapisini onariyor. Bu sayede insan vucudu, cok daha iyi calisan bir sindirim sistemine sahip olabiliyor. Bunun sonucunda ise kalori yakimi daha saglikli bir sekilde isliyor.

Oruc tutma sirasinda, mide ve sindirim sistemi dinlenme firsati bulur. Bu sure zarfinda mide, normalde sindirim icin harcanan enerjiyi baska islemlerde kullanabilir ve kendini onarma surecine gecebilir.

Kotu Kolesterolu Dusurur
Kolesterol duzeyini dengeleyen oruc sayesinde kalp damar sistemi sagligi pozitif yonde etkilenir. Oruc tutmanin, kan lipid profili uzerinde olumlu etkileri olabilecegi dusunulmektedir. Bazi arastirmalar, oruc tutmanin dusuk yogunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol seviyelerini azaltabilecegini ve yuksek yogunluklu lipoprotein (HDL) kolesterol seviyelerini artirabilecegini one surmektedir.

Kalp hastaliklarinin bircok turu ve seviyesi oldugu icin bazi ozel durumdaki kalp hastalarinin oruc tutmasinin sakincali oldugunun da altini cizelim. Herhangi bir hastaliginiz varsa mutlaka uzmana danisarak oruc tutmaya baslamaniz gerekir.

Karaciger Sagligina Iyi Gelir
Oruc sirasinda, vucut hucrelerini onarmak ve yenilemek icin kullanilan bircok mekanizma devreye girer. Bu surec, karaciger hucrelerinin yenilenmesine ve saglikli hucrelerin hasarli olanlarla degistirilmesine yardimci olabilir.

Kan Sekeri ve Insulin Direncini Dengeler
Yapilan arastirmalara gore, oruc esnasinda hucrelerin kandan daha fazla glikoz alinmasini tetikledigi gorulmustur. Bu sayede oruc tutulan 1 ay boyunca kandaki seker seviyesi dengelenmis oluyor. Bu da hem oruc esnasinda hem de sonraki donemlerde insulin sagligini koruyacak bir etmen.

Oruc tutmak, insulin direncini azaltabilir ve kan sekerini duzenleyebilir. Bu, tip 2 diyabet riskini azaltmaya yardimci olabilir.

Sayet seker hastaligina yatkinliginiz varsa ve insulin seviyeniz sIk sIk degisiyorsa mutlaka uzman onayi aldiktan sonra oruc tutmaya baslamalisiniz. Devam eden bir insulin tedaviniz varsa oruc tutmak bu surede etkili olmayabilir. Sizin icin en uygun donemde oruc tutabilirsiniz.

Vucudu Toksinlerden Arindirir
Karaciger ve bobrekler gibi vucudun dogal detoks organlari, surekli olarak toksinleri vucuttan uzaklastirmakla gorevlidir. Oruc tutmanin bu organlarin isleyisini destekleyerek detoks etkisi yaratabilecegi dusunulur.

Oruc tutarken vucut, enerji saglamak icin yag depolarini kullanir ve bu surecte toksinler serbest birakilir. Bazi insanlar, bu surecin vucuttaki toksinlerin temizlenmesine yardimci oldugunu dusunur.

Zihin Fonksiyonlarini Guclendirir
Oruc tutmak, stres hormonlarinin duzeylerini azaltabilir ve stresle basa cikma becerilerini gelistirebilir. Bazi kisiler, oruc sirasinda daha sakin ve dingin hissettiklerini bildirirler.

Bazi insanlar oruc sirasinda daha yuksek bir bilinc duzeyine ulastiklarini iddia ederler. Oruc tutmak, maneviyati artirabilir ve zihinsel olarak daha derin bir icsel deneyime yol acabilir.

Bazi arastirmalar, aralikli oruc gibi oruc tutma yontemlerinin zihinsel esnekligi artirabilecegini ve zihinsel performansi iyilestirebilecegini one surmektedir. Bu, problem cozme yeteneklerini gelistirebilir ve yaraticiligi artirabilir.

Vucudu Zor Sartlara Karsi Guclendirir
Oruc tutmanin fiziksel faydalari arasinda bizi hastaliklara ve strese karsi korumasini da sayabiliriz. Acliga karsi direnen vucut, kontrol sistemini guclendirmis olur. Boylece hem fiziksel hem de bilissel anlamda cok daha zinde bir vucuda sahip olmak mumkun hale gelebilir.

Ayni zamanda yemek yeme konusunda direnme gucu kazanan bunye, kilo verme konusunda da daha rahat davranabilir. Iste bu nedenle oruc tutmak, diger donemlerde diyet yapmak isteyen kisilerin isini de kolaylastiran bir eylem olabilir.

Canli ve Parlak Bir Cilde Sahip Olmayi Saglar
Yapilan tum bakimlardan da ote, guzel bir cilt icin icten gelen saglik sart. Karacigerin, midenin, bobreklerin temiz ve saglikli olusu cildin guzelligini belirleyici bir durum oluyor. Oruc tutmanin cilde faydalari da bulunuyor.

Oruc tutma, vucudun detoksifikasyon surecini hizlandirabilir. Bu surecte, vucut zararli toksinleri ve atik maddeleri daha etkin bir sekilde uzaklastirabilir, cildin daha temiz ve parlak gorunmesine yardimci olabilir.

Oruc sirasinda vucuttaki inflamasyon seviyeleri azalabilir. Bu, sivilce, kizariklik ve diger cilt problemlerinin onlenmesine yardimci olabilir. Ayrica, kronik inflamasyonun cilt yaslanmasina ve kirisIkliklara yol acabilecegi bilinmektedir.

BagisIklik Sistemini Guclendirir
Bazi arastirmalar, oruc sirasinda bagisIklik hucrelerinin sayisinin artabilecegini gostermektedir. Bu, vucudun enfeksiyonlarla mucadelede daha etkili olmasina yardimci olabilir.

Oruc sirasinda vucut, otofaji adi verilen bir surecle hucresel atiklari temizleyebilir. Bu, bagisIklik sisteminin islevselligini artirabilir ve vucudu hastaliklara karsi daha direncli hale getirebilir.

Oruc tutmanin faydalari bilimsel olarak incelendiginde one cikan sonuclardan biri bagisIkligi yani hastaliklara karsi vucut direncini korumasidir. Oruc sayesinde, uzun sure calismayan organlarin yenilenmesiyle birlikte, vucut dinclesiyor yani bagisIklik sisteminin en saglikli halinde calisiyor. Japonyali biolog Yoshinori Ohsumi’nin arastirmalarina gore bahsettigimiz “yenilenme” olayi, en yasli insanlarda bile %99 oranda gerceklesiyor.

Orucun faydalari bilimsel olarak kanitlanmistir ve Ohsumi’nin bir diger kanitlanmis calismasi ise, aclik esnasinda yararli hucrelerin zararli hucreleri yok etme konusunda daha fazla ugrastiklari. Kisacasi oruc, zararli hucrelerin vucuttan uzaklastirilmasi konusunda da epey fayda sagliyor.

Kalp Sagligini Korur
Oruc tutmanin duzenli olarak yapilmasi, kardiyovaskuler sagligi iyilestirebilir. Arastirmalar, aralikli oruc ve uzun sureli oruclarin kolesterol seviyelerini dusurebilecegini ve kalp hastaligi riskini azaltabilecegini gostermektedir.

Enflamasyonu Azaltir
Oruc tutmanin, vucuttaki inflamasyonu azaltabilecegi dusunulmektedir. Kronik inflamasyon, kalp hastaligi riskini artirabilir. Bu nedenle, oruc tutmanin inflamasyonu azaltarak kalp sagligini ve enflamasyona bagli diger cesitli hastaliklari iyilestirebilecegi one surulmektedir.

Hucreleri Onarir ve Yaslanma Etkilerini Geciktirir
Oruc, vucuttaki hucresel onarim sureclerini baslatir. Bu, vucudun kendini temizlemesine ve yenilenmesine olanak tanir. Yaslanmaya bagli yavaslayan beden fonksiyonlarinda oruc ile iyilesme gorulebilir. Oruc adeta bir anti-aging yani yaslanma karsiti ve genclestirici dogal bir yontem gibidir.

Buyume Hormonu Salinimini Destekler
Oruc tutmanin buyume hormonu (GH) salinimi uzerindeki etkisi, bilimsel arastirmalarin odak noktasi olmustur. Bazi arastirmalar, oruc tutmanin buyume hormonu salinimini artirabilecegini gostermektedir. Ozellikle uzun sureli oruclar veya aralikli oruc gibi yogun aclik donemleri, buyume hormonu salinimini artirabilir.


Alinti





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık