ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Saðlýk Köþesi
Kullanýcý Etiket Listesi

 
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 12 Ocak 2024, 15:52   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮

 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,758
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4596
Beðendikleri: 1140
@CeReN
Standart Prolaktin Hormonu Nedir? Prolaktin Yuksekligi Neden Olur?

Prolaktin Nedir?
Peki prolaktin hormonu nedir? Kadinlar icin neden onemlidir? Prolaktin, dogrudan beyinden salgilanan bir hormondur. Daha dogrusu beyindeki hipofiz bezinin gorevlerinden biri prolaktin hormonunu salgilamaktir. Bu hormonun birincil gorevi ise kadin bunyesinde sut uretimini saglamaktir. Nitekim prolaktin hormonu halk arasinda sut hormonu adiyla bilinir.

Ana gorevi sut uretmek olan prolaktin hormonu hamileligin sekizinci haftasiyla birlikte hazirliklara baslayarak yukselise gecer. Amac, dogumla birlikte annenin bebegini besleyebilecegi sutu layikiyla uretebilmektir. Buradan hareketle soyle diyebiliriz; prolaktin hormonu degerleri hamilelik doneminde yukselir ve olmasi gereken budur. Hamilelik doneminde prolaktin hormonu seviyesinin dusuk olmasi ise istenmeyen ve beklenmeyen bir durumdur.


Prolaktin Hormonu Neden Yukselir?
Peki herhangi bir gebelik durumu yoksa ve prolaktin hormonu yuksekse ne olur ya da bu durum neden kaynaklanir? Hamilelik soz konusu olmadigi halde prolaktin hormonu degerleri neden yukselir? Gebelik disi bir donemde prolaktin hormonu yuksekligi ile ilgili bir cok sebep ortaya konulsa da doktorlar kesin ve net bir sebep soyleyemiyor. Prolaktin hormonunun diger bir adinin sut hormonu oldugunu soylemistik. Bir diger adi ise stres hormonudur. Yani asiri stres prolaktin yuksekliginin en buyuk faili olarak gosteriliyor. Onun disinda protein sagligimiz icin yararlidir ancak gereginden fazla tuketmenin prolaktin yuksekligine sebep oldugu soylenir. Vucuda yapilan masaj, meme baslarinin uyarilmasi, kullanilan bazi depresyon ve tansiyon ilaclari, dogum kontrol haplari, ostrojen ilaclari prolaktini yukseltebiliyor.

Bu saydiklarimiz olagan durumlar. Ancak bazi rahatsizlik durumlarinda da prolaktin hormonu yukseliyor. Tip dilinde hiperprolaktinemi denilen prolaktin yuksekligi hipofiz bezinde iyi huylu tumor (adenom) olmasi, hipofiz bezinin travmaya ugramasi, tiroid ve bobrek yetmezligi, siroz, polikistik over sendromu gibi durumlarda gorulur.

Prolaktin Yuksekligi Nasil Anlasilir?
Prolaktin yuksekligi gebeligi engelleyebilen bir durum oldugu icin cogu kadin gebe kalamama sIkayetiyle doktora basvurdugunda bu sorunu ogrenir. Ayrica adet duzensizligi yapar, adet kanama miktarinin azalmasina sebep olur. Sut hormonu oldugu icin bazi kadinlarda gebelik olmadigi halde gogusten sut gelmesi seklinde kendini belli eder.

Prolaktin Hormonu Seviyesi Nasil Duser?
Neyse ki tedavisi kolaydir; ilac tedavisi. Stresten tamamen uzak durarak ilacin doktorun onerdigi sekilde kullanilmasi durumunda bu dertten kurtulmak mumkun. Tedavinin suresi bunyeye gore degisir. Prolaktin ust siniri 25’tir. Kimisinde 70-80’lere dayanan prolaktin duzeyi 1 aylik ilac kullaniminda rahatlikla normale donebilirken kimisinde 30 olan prolaktin seviyesi 3-6 aylik ilac tedavisiyle normale donebilir. Yani ilac tedavisi olurken ayni zamanda beyninize komut gonderin. Pozitif dusunun, stresten kesinlikle uzak durun. Unutmayin ki prolaktin hormonu beyinden salgilaniyor, yani her sey beyinde bitiyor.

NOT: Degerli okuyucularimiz, bu icerik sadece prolaktin konusu ile ilgili bilgilendirme amaci tasir. Prolaktin yuksekliginden muzdarip iseniz en dogru yontem uzman bir doktora basvurarak doktorunuzun gosterecegi yolda tedavi olmaktir. Yapacaginiz yorumlarda lutfen ilac ismi vermekten kacininiz. Doktor tavsiyesi disinda da ilac kullanmaktan katiyetle kacininiz.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


 
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık