ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Saðlýk Köþesi
Kullanýcý Etiket Listesi

 
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 12 Ocak 2024, 15:37   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮

 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,758
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4597
Beðendikleri: 1142
@CeReN
Standart Bosaltim Sistemi Organlari Nelerdir? Bosaltim Sistemi Nedir?

Bosaltim Sistemi Organlari Nelerdir?
Vucut dengemizin saglanmasi ve korunmasinda onemli bir gorevi olan bosaltim sistemi atik maddeleri vucuttan uzaklastirarak vucut islevlerinin surekliligini saglar.

Bosaltim sistemi organlari;

Bobrekler
Ureterler
Idrar Kesesidir.
Bosaltim Sistemi Organlari
Bosaltim Sistemi Organlari
Bobrekler
Karin boslugumuzun arkasinda ve belimizin iki yaninda yer alir. Iki bobregimiz vardir. Ortalama 10 cm. kadardir ve bosaltimin basladigi organdir. Vucut atiklarinin kandan suzulmesini ve idrar olusmasini saglarlar. Bobreklerimizin icinde nefron adi verilen suzme birimleri vardir. Bir bobrekte yaklasIk 2 milyon nefron bulunur.

Bir gun icinde bobreklerimizden yaklasIk 1,5 ton kan gecer. Baska bir deyisle vucudumuzdaki kanin tamami 300 kere bobreklerden gecmis olur.

Ureter (Idrar Borusu)
Bobrek ile idrar torbasi arasinda yer alan ureter, bobreklerin olusturdugu idrari idrar kesesine ulastirmakla gorevlidir. Ortalama 25 cm uzunlugundadir ve kas liflerinden olusmustur.

Idrar Kesesi
Idrar kesesi kas liflerinden olusan ve genisleme ozelligine sahip olan bir yapidir. Idrar borusunun ilettigi idrar, burada toplanir. Idrar torbasi doldugunda buradaki kas lifleri gerilir ve bosaltim isleminin yapilmasi icin uyari verir. Idrar kesesi kadinlarda pelvis boslugunun tabaninda yer alir. Erkeklerde ise rektumun onunde bulunur.

Idrar kesesinde 800 mililitreye kadar idrar tutulabilir. Ancak idrar kesesindeki miktar yaklasIk 300 mililitreye ulastiginda bosaltim ihtiyaci hissedilir. Uretra adi verilen idrar kanali yoluyla idrar, vucuttan atilir.

Bosaltima Yardimci Organlar
Bobrek, ureter ve idrar kesesi bosaltim sisteminin ana organlaridir. Ancak bosaltim isleminde gorev alan yardimci organlar da vardir. Vucudumuzdaki atik maddelerin vucuttan atilmasina yardimci olan bu organlar akciger, karaciger, kalin bagirsak ve deridir.

Akcigerler; soluk alma yoluyla vucuda oksijen dagitan akcigerler, kullanilmis oksijeni yani karbondioksiti ve su buharini soluk verme yoluyla disari atar.

Karaciger; Amonyagi ure ve urik aside donusturur.

Kalin bagirsak; Sindirim atiklarini diski yoluyla vucuttan atar.

Deri; Vucudumuzdaki fazlalik suyu, tuzu ve ilac atiklarini terleme yoluyla disari atan organdir.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


 
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık