ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Saðlýk Köþesi
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 12 Ocak 2024, 15:31   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮

 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,748
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4574
Beðendikleri: 1138
@CeReN
Standart BagisIklik Sistemi Nedir? BagisIklik Sistemi Organlari Nelerdir?

BagisIklik Sistemi Nedir?
Virusler, bakteriler ve parazitlerin sebep oldugu hastaliklara karsi bizi koruyan, bu istilacilara karsi savasan organ, hucre ve dokular butunudur. BagisIklik sistemi, vucuda giren her yabanci maddeye karsi savasir. Hastaliklara neden olan virus, bakteri gibi faktorleri yok etmek icin gerekli olan hucreleri gelistirir. Hastalikla savasan hucreler bagisIklik sisteminde depolanir ve disaridan gelecek bir mikrop saldirisina karsi savunmada bekler.

Bir yerimiz kesildiginde virus ve bakteriler derideki kesIkten vucudumuza girer. Bu noktada bagisIklik sistemi devreye girerek bu yabanci maddelere karsi savunmaya gecer. BagisIklik sistemi iyi calismazsa bu yara enfeksiyon kapar.

Bir sivrisinek isirigindan sonra, isirilan yerde ortaya cikan kirmizi ve kasintili sislik bagisIklik sisteminin is basinda oldugunun gostergesidir.

Gunluk hayatimizda havada binlerce bakteri ya da virusu solunum yoluyla icimize cekeriz. Neyse ki bagisIklik sistemimiz bunlarla bas eder. Ancak bagisIklik sisteminin zayif oldugu durumlarda mikrop bagisIklik sistemini asar ve bunun sonucunda bazi hastaliklara yakalaniriz. Ancak bagisIklik sistemi bu kez, vucuda girmis olan yabanci maddelerle savasina devam eder.

Bazi durumlarda bagisIklik sistemi yanlis calisir. Boyle bir durumda ornegin alerjik durumlar ortaya cikar. Baska bir ornek diyabet hastaligidir. Diyabet hastaligi, bagisIklik sisteminin pankreastaki hucrelere uygunsuz sekilde saldirmasi ve onlari yok etmesi sonucu ortaya cikan bir hastaliktir. Bunun gibi, pek cok hastalikta temel sebep bagisIklik sistemi hatasidir.

BagisIklik sisteminin gorevi nettir: Vucudu enfeksiyonlara karsi korumak. Bunu da uc farkli sekilde yapar:

Bakteri ve viruslerin vucuda girmesini engelleyecek bir bariyer olusturur.
Vucuda bakteri ya da virus gibi yabanci bir madde girdiginde onunla savasir.
Virus ya da bakteri cogalip sorun yaratmaya basladiginda onu ortadan kaldirir
BagisIklik Sistemindeki Organlar Nelerdir?
BagisIklik sistemi organlari sunlardir;

Dalak: Yabanci hucreleri arayan kani filtrelemekle gorevlidir.

Timus: Gogus kemigi ile kalbin arasinda bulunur. T hucrelerinin uretilmesinden sorumlu olan timus, bilhassa yenidogan bebekler icin hayati oneme sahiptir. Zira timus olmazsa bebegin bagisIklik sistemi coker ve hayatini kaybeder.

Lenf: BagisIklik sisteminin hucre ve proteinlerinin vucutta dolasimini ve aktarimini saglar. Akkan olarak da bilinir.

Lenf Dugumleri: B ve T hucrelerinin merkezidir ve tum vucuda yayilmis durumdadir. Koltuk altinda, kasIklarda, cene altinda, boyu ve dirsek bolgelerinde lenf dugumleri bulunur.

Lenf Bezleri: Geniz eti olarak da bilinir. Bakteri ve virusleri, onlarin urettigi antikorlari yakalamakla gorevlidir.

Kemik iligi: Kirmizi ve beyaz kan hucrelerini uretmekle gorevlidir. Kok hucrelerin merkezi olan kemik iligi, bagisIklik sisteminin tum hucrelerinin kokenidir.

Antikorlar, kemik iligi, bademcikler ve karaciger de bagisIklik sisteminin bilesenlerindendir.

Antijen ve Antikor Nedir?
Hastaliga neden olan virus ve bakteri gibi istilacilar antijen olarak adlandirilir. Antijenler, vucutta bagisIklik tepkisini tetikler. Antijenlerle savasmak icin proteinler uretilir. Bu proteinler de antikor olarak adlandirilir.

BagisIklik sisteminin duzgun calismasi da onemlidir. Baska bir deyisle bagisIklik sistemi iyi ve kotu hucreleri ayirt edebilmelidir. Bu noktada devreye antikorlar girer ve kotu ile iyi hucreleri birbirinden ayirarak kotu olanlara saldirir.

BagisIklik Hucresi Turleri Nelerdir?
BagisIklik hucreleri kan dolasiminda yer alir ve bunlara beyaz kan hucreleri denir. Beyaz kan hucreleri, bagisIklik sisteminin en onemli parcasidir. Cunku bakteri ve virusleri yok etmek icin birlikte calisan farkli hucrelerin bir koleksiyonudur. Beyaz kan hucrelerinden bazilari lokositler, lenfosit, monositler, B hucreleri ve T hucreleridir.

B Hucreleri: B lenfositleri olarak da adlandirilan B hucreleri antijenlere baglanarak onlari notralize eden antikorlar uretir. Her B hucresi, belirli bir antikor uretir. Ornegin griple savasan ozel bir B hucresi vardir.

T Hucreleri: T lenfositleri olarak da adlandirilan T hucreleri enfekte olmus iyi hucrelerden vucudu kurtarmakla gorevlidir. Yardimci T hucreleri ise B hucrelerine antikor uretme komutu gonderir. Katil T hucreleri de enfekte olmus hucreleri yok etmekle gorevlidir.

Hafiza Hucreleri: Vucuda daha once saldirmis olan antijenleri hatirlayarak yeni saldiriya karsi antijenin savasmasina yardimci olur.

BagisIklik Nasil Kazanilir?
Mukemmel bir uyumla calisan bagisIklik sistemi enfeksiyonlara karsi uyum saglama yetenegine sahiptir. Vucudumuz aktif bagisIklik ve pasif bagisIklik olmak uzere iki sekilde bagisIklik kazanir.

Aktif BagisIklik
Vucudumuzun zaman icinde bagisIklik gelistirmesine aktif bagisIklik denir. Her hasta oldugumuzda, bagisIklik sistemimiz o hastalikla nasil savasacagini ogrenir. O hastalik vucudumuza tekrar saldirdiginda da vucudumuz artik buna hazir hale gelmis olur ve antikorlar ureterek savunmaya gecer. Asi da aktif bagisIklik kazanmanin bir yontemidir.

Pasif BagisIklik
Insanlar dogdugunda belli bir oranda bagisIklikla dunyaya gelir. Cunku anne karnindaki bebekler, bu surecte annelerinden antikor alirlar. Dunyaya geldiklerinde de anne sutunden antikor kazanirlar. Bu sekilde, vucudumuzun kendi bagisIklik sistemi tarafindan gelistirilmeyen bagisIkliga pasif bagisIklik denir.

BagisIklik Sistemi ve Asilar
Oldurulmus mikroplar asi yoluyla vucudumuza girdikten sonra bagisIklik sistemimiz savunmaya gecerek antikor olusturur. Boylece gercek bir hastalik saldiriya gectiginde vucudumuz bu mikroba karsi hazirliklidir ve antijenleri etkisiz hale getirir.

BagisIklik Sisteminin Zayif Oldugunu Nasil Anlariz?
Daha kolay ve sIk hastalanma, hastaligi daha agir gecirme, uzun sure atlatamama gibi durumlar bagisIklik sisteminin yeterince guclu olmadiginin gostergeleridir.

BagisIklik Sistemini Nasil Guclendirebiliriz?
Bu sorunun cevabi aslinda cok basit. Vucudumuzu milyonlarca bakteri, mikrop, toksin ve parazitlere karsi korumakla gorevli olan bagisIklik sistemimizi saglikli bir yasam tarziyla guclendirebiliriz.

Sigara icmemek,
Duzenli egzersiz yapmak,
Yeterli miktarda meyve ve sebze tuketmek, duzenli beslenmek
Stresten mumkun oldugunca uzak durmak,
Uyku duzenine dikkat etmek
Asiri alkol kullanimindan kacinmak
bagisIklik sistemini guclendirmenin en etkili yontemleridir. Piyasada bagisIklik guclendirici adiyla satisi yapilan urunlerin, bagisIklik sistemini guclendirme konusunda gercekten etkili oldugu henuz kanitlanmamistir.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık