ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Saðlýk Köþesi
Kullanýcý Etiket Listesi

Like Tree1Beðeniler
  • 1 Post By CeReN
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 23 Mayýs 2024, 10:23   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Hayalet Hastalik Nedir?

Bahar aylarinda acik alanlarda gecirilen zaman arttikca disaridan gelen enfeksiyonlarin da gorulme sIkligi artabiliyor. Ozellikle bu donemde kenelerin neden oldugu lyme enfeksiyonu, hastalarin hayatlarini altust edecek belirtilerle kendini gosteriyor. Sadece kenelerden gectigi dusunulen lyme enfeksiyonunun bazi sinek, bocek, tahtakurulari, hamam bocekleri, akrep gibi haserelerin yani sira kedilerle gelen bit ve pire gibi vektorler (tasiyicilar, aracilar) ile de bulasabildigi belirtiliyor. Bu nedenle acik alanlarda zaman gecirirken daha dikkatli olmak gerekiyor. Enfeksiyon Hastaliklari Bolumu’nden Prof. Dr. Vedat Turhan, lyme enfeksiyonunun tum toplum sagligini ilgilendiren bir sorun oldugunu belirtti.

Prof. Dr. Vedat Turhan, “Lyme, oyle bir enfeksiyon hastaligi ki tum kuzey yari kuredeki ulkeleri ilgilendiren ve salgin boyutunda olan bir sorundur. Ulkemizde de sIklikla gorulmektedir. Genellikle hayalet hastalik olarak adlandirilan lyme enfeksiyonu 300’den fazla hastaligi taklit ettigi icin tespit edilmesi de zor olmaktadir” dedi.

Lyme enfeksiyonunun baslangic donemlerinde hastalarda ates olabilecegini ifade eden Prof. Dr. Vedat Turhan, “Genellikle Amerika, Avrupa gibi bolgelerde sIklikla gorulen ‘lyme’dan ulkemizde suphelenilmemektedir ancak Turkiye’de de sIklikla lyme gorulebilmektedir. Uzamis ve yerlesmis lyme olgularinda yuksek atese hemen hic rastlanmamaktadir.

Yeni baslayan yani akut lyme vakalarinda kan testlerinde “CRP”, “WBC” yuksekligi olabilse bile uzamis lyme hastalarinda bunlar cogu kez normal ya da kayda deger olmayan cok hafif yukseklikler gostermektedir. Bu nedenle de lyme vakalari genelde atlanmaktadir. Oysa akut lyme ve uzamis ya da kronik lyme enfeksiyonu tum kuzey yari kurede oldugu gibi Turkiye'de de onemli ve oldukca yaygin bir hastaliktir” seklinde konustu.

Lyme’in sadece kenelerden gecen bir hastalik olmadigini kaydeden Prof. Dr. Turhan, “Son yillarda daha iyi anlasildigi uzere lyme hastaligina sebep olan Borrelia bakterileri sadece kenelerle degil, bazi sinek, bocek, tahtakurulari, hamam bocekleri, akrep gibi haserelerin yani sira kedilerle gelen bit ve pire gibi vektorler (tasiyicilar, aracilar) ile de bulasabilmektedir.

Yine son yillarda daha iyi anlasilan hususlar olarak da Lyme esler arasinda cinsel yolla bulasabilmektedir. Yine anneler eger lyme hastaligina sahipse hic farkina varamadan hamilelikleri doneminde tasimakta olduklari cenine plasenta ya da gobek kordonu denilen besin ve dolasim koprusuyle bu bakterileri fiziki olarak yavrularina bulastirabilmektedirler” aciklamasi yapti.
Lyme enfeksiyonunun belirtilerinin cok fazla olduguna dikkat ceken Prof. Dr. Turhan, “Lyme, 300 farkli hastaligi taklit edebilmektedir. Halsizlik, yorgunluk, parmaklarda ya da diz kalca gibi eklemlerde tutulma, bedenin degisIk yerlerinde uyusma ve karincalanmalar, kadin hastalarda adet duzensizlikleri, bazen adim atacak kadar guc kuvvetin ya da dermanin olmamasi, bas donmeleri, sersemlik hali, ardi arkasi kesilmeyen, yer degistiren ve artip azalan eklem ve kas agrilari, bas agrisi, kulaklarda cinlama ve ugultular, gozlerde cisimcik ucusmalari, gozlerde kuruluk, goz kapaginda ya da kollar, bacaklar ya da govdede kas segirmelerinin olmasi, huzursuz bagirsak sendromu, huzursuz bacak sendromu, beyin yorgunlugu, yuksek tansiyon ataklari bu belirtilerden bazilaridir.



Hastalar cogunlukla enfeksiyon bolumleri yerine noroloji, ortopedi, kardiyoloji gibi branslara basvurmaktadir ve lyme yerine farkli hastalik tanilari alabilmektedir. Hastalarin bagisIklik sistemi gucluyse bu enfeksiyon belki kendiliginden sinirlanabilmektedir ya da silik sIkayetlerle yasamini devam ettirebilmektedir. Ancak kronik lyme hastalari teshis konulmadikca belirtilerle yasamaya devam edeceklerdir” dedi.


Kronik lyme hastaliginin teshisinin bazi testlerle yapilabildigini kaydeden Prof. Dr. Turhan sozlerine sunlari da ekledi:

“Tani enfeksiyon uzmanlari tarafindan fiziki muayene sonrasinda vucutta Borrelia burgdorferi bakterisi varligini inceleyen ELISA veya IFA antikor testleriyle konulmaktadir. Antikor testlerinin pozitif cikmasi halinde, Western blot testi ile dogrulama yapilir. Bazi vakalarda klasIk antikor testlerinin sIklikla yalanci negatif sonuc verebilir. Bu nedenle alternatif testler de uygulanabilir. Bu noktada karanlik saha mikroskopisini rutin taniya dahil edilerek tanisal kaosa son verilebilir. Lyme, temelde bir enfeksiyon hastaligidir ve bu sebeple temel tedavi antibiyotik tedavisidir. Gunumuzde IVIG, plazmaferez, HBO, spesifik bir takim gida takviyeleri ve tum vucut hipertermisi gibi uygulamalar da vakalara gore tedaviye eklenebilmektedir.” (IHA)


Kaynak: https://www.mynet.com/hayalet-hastal...r-110107180104

MaquSa bunu beðendi.




Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 2 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 2 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık