ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > Bilgisayar, Ýnternet, Teknoloji, Að > Oyun Dünyasý
Kullanýcý Etiket Listesi

Like Tree4Beðeniler
  • 2 Post By CeReN
  • 1 Post By helloween
  • 1 Post By Ada
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 04 Aralýk 2023, 10:13   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,596
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4339
Beðendikleri: 1106
@CeReN
Standart Bilgisayar Oyunlari Nedir?

Bilgisayar oyunlari ozel bir video oyun konsolu yerine, kisisel bir bilgisayarda oynanabilen video oyunlaridir. Konsollar ve kisisel bilgisayarlar arasinda fiyatlar ve performans olarak dalgalanma gosterdigi icin bilgisayar oyunlari yillar gectikce popularitesini degistirmistir. Gunumuzde, sadece bilgisayarda oynanabilen oyunlar yapilmakla birlikte PlayStation, Xbox, Wii gibi oyun konsollari icin ozel tasarlanan oyunlar da bulunmaktadir.

Bilgisayar oyunlari teknolojinin eglence alanindaki en yaygin kullanimlarindan birisi olarak tercih edilmektedir. Bilgisayar teknolojisinin gelismesi ile birlikte bilgisayar oyunlarinda da cesitlilik ve kalite artmistir. Bilgisayar teknolojisi gelistirildikce daha iyi oyunlar uretilmis, bu oyunlarin ihtiyaclarini karsilamak icin de bilgisayar teknolojisi gelistirilerek ozel oyun bilgisayarlari da uretilmistir. Bilgisayar oyunlari her ne kadar bilgisayarlari baska bir kullanim amacina goturse de ozu itibariyle ofis uygulamalari, endustriyel uygulamalar, database uygulamalari gibi bilgisayar oyunlari da birer bilgisayar yazilimidir.

Bilgisayar oyunlari oynamak icin ozel olarak oyun bilgisayari marka ve modelleri ile cesitli oyun aksesuarlar tasarlanmistir. Mobil oyunlarin son yillarda buyumesine karsin 2018 yilinda, kuresel bilgisayar oyunlari pazari yaklasIk 27,7 milyar dolar degerinde olmustur.

Bilgisayar oyunlari turleri asagida maddeler halinde listelenmistir.

FPS (First Person Shooter): Karakterin gozunden oyunun dunyasina bakilan oyun turudur. Ornegin; Call of Duty ve Battlefield’dir.
TPS (Third Person Shooter): Uzaktan cekilen bir kamerayla karakterin kontrol edildigi oyun turudur. Ornegin; GTA serisi, God of War serisi ve Assasin’s Creed serisidir.
RPG (Role Playing Game): En kapsamli ve detayli oyun turudur. Oyun baslangicinda karakterin ayrintili bir sekilde ozellestirilmesine olanak verir. Bununla birlikte oyuncular oyun senaryosunu secimleri ile farkli yonlere goturebilirler. Ornegin; Witcher serisi, Skyrim serisidir.
MMORPG (Massively Multiplayer Online Role Playing Game): Cevrimici ve cok oyunculu ve rol yapma oyunu turudur. Ornegin; Metin2, Knight Online ve Silkroad’dir.
MOBA (Multiplayer Online Battle Arena): Genellikle beser kisilik, iki takimin karsilikli mucadele ettigi ve son yillarda cok populer olan oyun turudur. Ornegin; League of Legends bu turun en populer oyunudur.
RTS (Real Time Strategy): Gercek zamanli strateji tabanli ekonomi ve askeri basari amaclanan oyun turudur. Ornegin; Age Of Empires serisi ve Starcraft serisidir.
TBS (Turn Based Strategy): Hamlelerin sirayla yapildigi taktiksel ekonomi hedefli oyun turudur. Ornegin; Civilization ve Total War serileridir.
Adventure: Macera oyun turudur.
Simulation: Gercek hayattaki mesleklerin, hayvanlarin ve bircok baska yasamin canlandirilmasi oyun turudur.
Bilgisayar Oyunlari Tarihcesi Nedir?
Dunyanin ilk bilgisayar oyunu 1981 yilinda Bill Gates ve Neil Konzen tarafindan gelistirilen Donkey.bas oyunudur. Ilk dijital oyun ise PDP- 1 sistemi uzerinde calismak uzere 1962 yilinda Stephen Russell ve arkadaslari tarafindan MIT'de gelistirilen Spacewar bilgisayar oyunudur. Bu oyunun grafikleri zamanina gore iyi olsa da gunumuz teknolojisine bakildiginda oldukca ilkeldir. Ilk ticari oyun ise 1973 yilinda Atari firmasi tarafindan tanitilan Pong oyunudur. 1980’li yillarda yavas yavas oyunlar cesitlenmeye baslamis ve metin tabanli adventure ve rol yapma oyunlari tasarlanmistir.

1990'li yillarin basinda mouse ve ses kartlari gibi aksesuarlarin bilgisayar sistemlerine girmesi ve grafik arabirimlerin gelismesi ile bilgisayar oyunlarinda da bir atilim yasanmistir. Bu donemlerde oyunlar grafikler anlaminda daha fazla gelismeye baslamistir. 1992 yilinda Wolfenstein oyunu ile oyunlara 3 boyut gelmis ancak 3 boyutlu oyunlarin ilk basarili ornegi 1993 yilinda ID Software tarafindan gelistirilen Doom oyunu olmustur. Zamanla bilgisayarlarin ekran kartlari yeni oyunlari calistirmak icin yeterli gelmemeye baslamasiyla 1990'li yillarin ortalarinda 3D hizlandiricilar bilgisayar oyunlari dunyasinda bir patlama olusturmustur. Bu yillarda 3D hizlandirici kartlarinin basini 3DFX firmasi cekmektedir. Bilgisayar oyunlarinin yayginlasmasi ve hemen hemen tum oyunlarin artik 3D hizlandirici gerektirmesi ile birlikte ekran karti ve 3D hizlandirici ayrimi ortadan kalkmis ve 3D hizlandiricili ekran kartlari ortaya cikmistir. Gunumuzde de halen bu teknolojiyi gelistirmek adina calismalar yapilmaktadir.Ilk 3D API OpenGL’dir. Ancak 1989 yilinda gelistirilen bu API ilk baslarda daha cok endustriyel programlarda kullanilmis ve oyunlarda yayginlasmasi daha sonraki zamanlarda olmustur. 1995’te piyasada artik bircok farkli ekran karti ve ses karti bulunmaktadir. Bu farklilik yazilan program ve oyunlarin farkli donanimlarda calisma problemlerini olusturdugundan hem bir standart olusmasi icin hem de donanimlarin gelismis ozelliklerinin kullanilmasi icin Microsoft firmasi DirectX API'sini gelistirmistir. Fakat sadece oyunlara yonelik ilk API 3DFX firmasinin Glide API'sidir. Glide API ilk baslarda cok basarili olsa da daha sonra yapilan stratejik hatalar sonucu dususe gectiginden 2000’li yillarin basinda Nvidia firmasi tarafindan satin alinmistir. Gunumuzde halen kullanilan API'ler OpenGL ve DirectX API'leridir.

Gunumuzde bilgisayar oyunlari artik sinema gibi buyuk bir endustri haline gelmistir. Oyun gelistirme butceleri milyon dolarlarla ifade edilmeye baslamistir. Teknolojinin surekli ilerleyen formuyla foto gerceklige biraz daha yaklasilmakta ve bununla birlikte birden fazla kisinin ayni anda oynayabildigi online oyunlar da yayginlasmaktadir.

Ilk Bilgisayar Oyunlari Nelerdir?
Ilk bilgisayar oyunlari asagida tarihlerine gore maddeler halinde listelenmistir.

Grand Theft Auto: 1961
Super Mario Bros.: 1985
The Legend of Zelda: 21 Subat 1986
Sim City: 1989
Mortal Kombat: 1992
Elder Scrolls: 1994
Mario 64: 23 Haziran 1996
Half Life: 19 Kasim 1998
Tomb Raider: 2001
The Last of Us: 14 Haziran 2013
Bilgisayar Oyunlari Yaraticilari Kimlerdir?
En populer bilgisayar oyunlari ve yaraticilari hakkindaki bilgiler asagida maddeler halinde listelenmistir.

CD Projekt: 1994 yilinda Varsova merkezli Polonyali bir oyun yapim ve dagitim sirketidir. Ilk gelistirdikleri oyun 2002 yilinda cikardiklari RPG oyun turundeki The Witcher oyun serisinin ilk oyunudur. CD Projekt’in kuruculari Marcin Iwiński ve Michał Kiciński’dir. The Witcher serisinin tasarimcilari Damien Monnier ve Michał Dobrowolski’dir. Son cikardiklari ve oldukca ilgi goren oyun ise 2020 yilinda yayinlanan Cyberpunk 2077 oyunudur.
Riot Games: 2006 yilinda kurulan ABD merkezli bir oyun yapim ve dagitim sirketidir. Ilk gelistirdigi oyun 2009 yilinda cikardigi ve dunya capinda cok populer olan, oyun dunyasinda kisaca LoL olarak bilinen cevrimici cok oyunculu oyun turundeki League of Legends bilgisayar oyunudur. Oyunun bas tasarimcisi Defense of the Ancients (DotA) oyun haritasini da tasarlayan Riot Games calisani Steve Feak'dir.
Rockstar Games: 1998 yilinda New York merkezli ABD’li bir oyun yapim ve dagitim sirketidir. Kuruculari; Sam Houser, Terry Donovan, Dan Houser, Jamie King ve Gary Foreman’dir. Ilk gelistirdikleri oyun 1997 tarihli Grand Theft Auto (GTA) serisinin ilk oyunudur. GTA serisi dunyada en cok satin alinan ve oynanan oyunlardandir. TPS oyun turundeki Grand Theft Auto oyununun tasarimcilari Leslie Benzies ve Imran Sarwar’dir.
Peak Games: Istanbul merkezli Turk mobil oyun uretici sirketidir. Kuruculari Sidar Sahin ve Hakan Bas’tir. En populer oyunlari Toon Blast ve Toy Blast oyunlaridir. Bunlar disinda bulmaca tarzi oyunlar uretmektedirler.
Ubisoft: Fransa merkezli bir oyun yapim ve dagitim sirketidir. En populer oyunlari TPS oyun turundeki Assassin's Creed ve Far Cry oyunlaridir. Assassin's Creed tasarimcilari; Patrice Désilets, Eric Baptizat, Patrick Plourde’dir.
EA (Electronic Arts): Kaliforniya, ABD merkezli bir oyun yapim ve dagitim sirketidir. En buyuk video oyun yapim sirketlerindendir. Battlefield, Medal of Honor, Crysis, SimCity, The Sims serisi, FIFA serisi, Need for Speed serisi gibi dunya capinda populer oyunlar gelistirmislerdir.
Epic Games: Kuzey Carolina, ABD merkezli bir oyun yapim ve dagitim sirketidir. En populer oyunlari Battle Royal oyun turundeki Fortnite, Gears of War ve Unreal gibi oyunlardir.
Bilgisayar Oyunlari Oynarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Yapilan arastirmalarda cocuklarin hayatina 4 yaslarin itibaren bilgisayar ve bilgisayar oyunlarinin girdigi ortaya konulmustur. Bilgisayar oyunlari oynarken dikkat edilmesi gerekenler PsIkiyatrist Doc. Dr. Isil Gogcegoz’un tavsiyeleri isiginda asagida maddeler halinde listelenmistir.

Oyun oynama suresi dikkate alinmalidir.
Oyun oynama ortami dikkate alinmalidir.
Oynayan kisilerin yas grubu dikkate alinmalidir.
Ozellikle 4- 8 yas grubu icin kucuk kas motor becerileri ile el- goz koordinasyonlarini gelistirmelerine katkida bulunan oyunlar tercih edilmelidir.
Daha ileri yaslarda ise cocuklara duygularini yonetebilme becerisi kazandiran hayal guclerini ve yaraticiliklarini gelistirmelerine ve sosyal becerilerini gelistirmelerine firsat veren oyunlar tercih edilmelidir.
Uzun sure bilgisayar oyunu oynamak cocuklarin kendilerini ifade etme guclugu yasamalarina ve iclerine kapanmalarina sebep olabileceginden ailelerin gozetimi altinda olmalidir.
Siddet icerikli bilgisayar oyunlarinda verilen bencillik ve sogukkanlilik temalari cocuklarda empati kurma, vicdanli olma gibi duygulari olumsuz yonde etkilediginden cocuklarin oynadiklari oyunlarin icerikleri kontrol edilmelidir.
Bilgisayar Oyunlarinin Kisisel Gelisime Katkisi Nedir?
Bilgisayar oyunlarinin kisisel gelisime katkilari ve beyin sagligina etkileri Tibbi Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Mustafa Ozdogan tarafindan aciklanmistir. Bu katkilar asagida maddeler halinde listelenmistir.

Dikkat gerektiren bilgisayar oyunlarini oynayan oyuncularin surekli dikkat, secici dikkat gibi dikkat cesitlerinde artis saglamaktadir.
Bilgisayar oyunlari el becerisi gerektirdiginden el- goz koordinasyonunu gelistirmektedir.
Ince motor becerilerini gelistirmektedir.
Hafiza gibi bilissel becerileri gelistirir.
Stratejik oyunlar bunama ve alzheimer gibi hastaliklarin riskini azaltmaktadir.
Depresyon gibi mental bozukluklarla mucadelede destekleyicidir.
Bilgisayar oyunlarinda daha iyi beceri gosteren cerrahlarin laparoskopik (kapali) ameliyat becerilerinin daha iyi oldugu arastirmalarla ortaya konmustur.
Bilgisayar Oyunlarinin Zararlari Nelerdir?
Bilgisayar oyunlarinin zararlarive beyin sagligina etkileri Tibbi Onkoloji Uzmani Prof. Dr. Mustafa Ozdogan tarafindan aciklanmistir. Bu zararlar asagida maddeler halinde listelenmistir.

Cocuklarin bilgisayar oyunlarinda cok uzun vakitler gecirmesi aile iliskilerinden, sosyal yasamdan ve arkadaslik iliskilerinden uzaklasmalarina sebep olmaktadir.
Masa basi oturarak gecirilen zaman artisi ile obezite gibi bircok hastalik riskini artirmaktadir.
Davranissal bozukluklar ortaya cikarmaktadir.
Cocuklar bilgisayar ekranlarina gomulerek fiziksel aktivitelerden uzaklasmaktadir.
Uzun sureler oynanan bilgisayar oyunlari bagimlilik riskini artirmaktadir.
Kontrol dahilinde oynanmadiklarinda beyin sagligi, bilissel ve motor beceriler icin olumsuz etkiler olusturabilmektedir.
Cocuklarin derslerinde basarisiz olmalarina neden olabilmektedir.
Kas ve iskelet bozukluklarina sebep olabilmektedir.
Gerceklik algisini yok etmektedir.
Ucretsiz Bilgisayar Oyunlari Nelerdir?
Gwent: The Witcher Card Game: CD Projekt tarafindan gelistirilen The Witcher serisinin icerisinde de gecen Gwent kart oyunu seriden bagimsiz olarak da ucretsiz olarak oynanabilmektedir.
League of Legends: 2009 yilinda Riot Games tarafindan tasarlanan ve yayinlanan cevrimici cok oyunculu (MMORPG) oyun turundeki ucretsiz bilgisayar oyunudur.
Call of Duty: Warzone: 2019 yilindaki Call of Duty: Modern Warfare'in ucretsiz bir parcasi ve Battle Royale turundeki ucretsiz bilgisayar oyunudur.
Apex Legends: Electronic Arts. firmasi tarafindan 2019 yilinda yayinlanan ucretsiz bir Battle Royale turundeki ucretsiz bilgisayar oyunudur.
Dota 2: Valve Corporation tarafindan gelistirilen Dota 2 ucretsiz bir cevrimici cok oyunculu (MMORPG) savas arenasi ucretsiz bilgisayar oyunudur.
Counter Strike: Global Offensive: Oyun dunyasinda CSGO olarak bilinen Valve ve Hidden Path Entertainment firmalari tarafindan gelistirilen FPS turundeki ucretsiz bilgisayar oyunudur.
Dauntless: 2018 yilinda Phoenix Labs. tarafindan gelistirilen ve Epic Games tarafindan yayinlanan RPG turundeki ucretsiz bilgisayar oyunudur.
Bilgisayar Oyunlari Nasil Yapilmaktadir?
Gunumuzde gelistirilen oyun motorlari, bilgisayar programlama bilgisi az olan ya da olmayan kisilere hemen hemen her platform icin oyun olusturmayi ve yayinlamayi daha kolay hale getirmektedir.

Bir bilgisayar oyunu olusturmak bircok beceri gerektirmektedir. Bu beceriler; senaryo yazarligi, programlama, sanat tasarimi, karakter tasarimi, seviye tasarimi, 3D modelleme, ses tasarimi gibi becerilerdir.

Bir bilgisayar oyunu yapmaya baslamadan once, kisinin ne yapmakistedigine karar vermesi gerekmektedir. Oyunun tum detaylarini iceren bir yol haritasi olusturulmalidir. Yol haritalari ozellikle bir grup insanla calisildiginda oldukca onemlidir.

Oyun tasarimi icin kullanilmak istenilen oyun motoruna karar verilmelidir. Gunumuz oyun motorlari;Unity,Unreal Engine,Amazon Lumberyard, Game Maker Studio, Godot oyun motorlaridir. Kullanilacak oyun motoruna karar verildikten sonra, oyun varliklarini olusturmak icin kullanilan ek araclara karar verilmesi gerekmektedir. Bunlar; programlama dilleri, kodlama icin entegre gelistirme ortamlari, grafik tasarim programlari, 3D modelleme programlari, dijital ses is istasyonlari (DAW) gibi araclardir. Bilgisayar oyunu icin proje planlanmali, oyun icin bir prototip olusturulmali,oyundaki varliklar olusturulmali ve son olarak daoyunun test edilmelidir.

Bilgisayar Oyunlari Telefondan Oynanabilir mi?
Gunumuzdeki akilli telefonlar, cok guclu donanimlara sahip olduklari icin bazi bilgisayar oyunlarinin mobil versiyonlari da yapilarak telefonlarda oynanabilmektedir.

Telefondan da oynanabilen bilgisayar oyunlari asagida maddeler halinde listelenmistir.

League of Legends
World of Tanks
Fifa
Monopoly Bingo
Vainglory
Roblox
Hearthstone
Legends of Runeterra
Among Us
World of Tanks Blitz
Crashlands
Ark: Survival Evolved
Point Black Strike
The Elder Scrolls: Legends
Hangi Bilgisayar Oyunlari Sagliga Zararlidir?
Cocuklar icin zarar verebilecek oyunlar ve bu oyunlarin sagliga zararlari asagida maddeler halinde listelenmistir.

Mortal Kombat: Mortal Kombat oyunu kanli sahneler, korkunc yaratiklar, kopan vucut parcalari, ucan kafalar, kirilan kemikler gibi siddet unsurlari icermektedir. Oyun tum cevreler tarafindan zararli gorulmustur ve bu oyunla birlikte 1990’li yillarda ilk kez bir icerik derecelendirme sistemi kurulmasina neden olmustur. Dolayisiyla Mortal Kombat oyunu ile birlikte ABD’deki oyun siniflandirma sistemi ESRB ve ardindan Avrupa’da PEGI ortaya cikmistir. Mortal Kombat serisi bugun ondan fazla oyun icermektedir ve bu oyun serisi cocuklar icin oldukca zararli gorsel siddet unsurlari barindirmaktadir.
DOOM: Cocuklar genelde uzaya ilgi duymaktadirlar. Fakat DOOM isimli bilgisayar oyununda birinci kisi gozunden tanik olunan siddet unsurlari cocuklarin hayal guclerine onemli olcude zarar vermektedir. Uzayda, birbirinden korkutucu goruntuye sahip canavarlar karsisinda verilen yasam mucadelesini anlatan bu oyun da icerdigi gorsel siddet unsurlari bakimindan Mortal Kombat oyunu kadar tehlikelidir. FPS oyun turundeki bu oyunda olaylar birinci kisinin bakis acisiyla goruldugunden cocuklarin kendilerini oyuna cok daha fazla kaptirmalarina sebep olmaktadir. Bundan dolayi cocuklara bu turde oyunlar almadan once iceriklerine cok dikkat dikkat etmek gerekmektedir.
Grand Theft Auto: Grand Theft Auto bilinen adiyla GTA serisinin cikis noktasi araba hirsizligidir. Uyusturucu kullanimi, siddet ve sucu oyun mekaniklerinin parcasi haline getirmistir. Serinin son oyunu olan GTA 5 icerdigi yogun siddet, sebepsiz yere cinayet isleme firsati vermesi, argo konusmalar ve savunmasiz kisilere uygulanan siddet yuzunden PEGI 18 etiketi tasimaktadir. Serinin dunya capinda cok populer olmasi ve oynanmasi ile benzer turde pek cok oyunun piyasaya cikmasina sebep olmustur. Arac hirsizligiyla baslayip, keyfi seri cinayetlere ve mafya hesaplasmalarina kadar uzanan bu tur bilgisayar oyunlarindan bazilari; Mafia, Saints Row, PayDay, Hotline Miami gibi oyunlardir.
South Park The Stick of Truth: Yogun siddet ve argo konusmalar iceren South Park oyun serisindeki temalar cogu zaman kutsal degerleri ayaklar altina alan bir kulturu de temsil etmektedir. Oyun derecelendirme otoritesi; rahatsiz edici gorsel unsurlar, cinsel organlarin acikca gosterilmesi ve uc seviyede siddet nedeniyle bu oyuna ve ayni serideki diger yapimlara PEGI 18 etiketini uygun gormustur.
Metin2: MMORPG turunde olan ve birbirini tanimayan binlerce oyuncuyu ayni ortamda bulusturan online oyunlar, kendi iclerinde olusturduklari ekonomik duzen sebebiyle cocuklarin daha fazlasini kazanmayi takinti haline getirmelerine sebep olabilmektedir. Ayrica bu gibi oyunlarda klan adiyla kurulan ve oyunculari sosyal etkilesime tesvik eden gruplarda, cocuklar hic tanimadiklari insanlarla sohbet etmektedir. Bu kisiler arasinda cocuklarin guvenini kazanmak icin akranlari gibi davranan yetiskinler ve kotu niyetli kisiler olma riskinin goz ardi edilmemesi gerekmektedir.
Bilgisayar Oyunu Bagimliligi Nedir?
Bilgisayar oyunu bagimliligi, video oyunlari da dahil olmak uzere dijital oyunlarin uzun sureli kullanimi sonucu ortaya cikabilen davranissal bir bagimlilik, bozukluktur. Oyun bagimliligi genel cercevede bir teknoloji bagimliligidir.

Bilgisayar oyunlari, kisisel bilgisayarlar, oyun konsollari ya da akilli telefonlar gibi cesitli cihazlarda oynanabilen bir yazilim programidir. Bilgisayar oyunlari gunluk hayatta kisilerin sIk sIk karsisina cikmaktadir. Fakat bilgisayar oyunlari bagimlilik yapici derecelere geldiginde vucuda ciddi zararlar verebilmektedir.

2018 yilinda Dunya Saglik Orgutu (WHO), bilgisayar oyunu bagimliliklarini Uluslararasi Hastalik Siniflandirmasinda ICD- 11 olarak siniflandirmistir. ICD- 11, cesitli bagimliliklari, bozukluklari olan hastalar icin teshis ve tedavi planlari yapmada oyunlarin da etkili olabilecegini bildirmistir. Oyun bagimliliginin ortaya cikardigi saglik sorunlari klinik ilgi alani olarak taninmasina ragmen, American Psychiatric Association tarafindan yayinlanan Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM- 5), oyun bagimliliginin resmi olarak bir psIkiyatrik bozukluk olarak kabul edilmesinden once daha fazla klinik arastirmanin gerekli oldugunu one surmektedir. Ayni sekilde, WHO (Dunya Saglik Orgutu), asiri oyun oynama davranisinin onlenmesi ve tedavisi de dahil olmak uzere daha fazla arastirmayi tesvik etmek icin ICD- 11'e oyun bagimliliginin eklendigine dikkat cekmektedir.

Bilgisayar Oyunlari Nasil Birakilabilir?
Oyun bagimliligi ile mucadelede cesitli strateji turlerinden yararlanmak onemli ve faydali olmaktadir. Kisiler bilgisayarda gecirdikleri zamani kontrol altina almayi ogrenmelidir. Kisiler oyunlarin hayatlarinda neden bu kadar onemli hale geldigini ve hayatlarinda neyi degistirmeleri gerektigini anlamalidir. Zamani yonetmeyi ogrenmek adina kisiler oyun basindayken bir calar saat kurmali veya gunluk tutmalidir. Oyun oynanmayan zamanlarda spor yapmak, bir hobi edinmek, arkadaslarla bulusmak gibi cesitli etkinliklerle zaman doldurulmalidir. Kisiler bunu kendi baslarina yapamadiklari takdirde psIkolog veya psIkiyatrist destegi almalidir. Oyun bagimliliginin altinda yatan psIkolojik nedenler tespit edilmeli ve buna gore tedavi belirlenip uygulanmalidir. Oyun bagimliligindan kurtulmak icin psIkoterapi ve ilac tedavileri uygulanabilmektedir. Grup seanslari, gerceklik terapisi, bilincli farkindalik meditasyonlari, BDT, sanal gerceklik grubu gibi bircok calisma oyun bagimliligina tedavi olabilmektedir.

Gunumuz dunyasinin vazgecilmezlerinden olan bilgisayar oyunlari bilincli bir sekilde oynanmadigi zaman cesitli saglik sorunlarina neden olmaktadir. Bundan dolayi dogru ve faydali oyunlar oynayabilmek icin bilinclenmek sarttir.

Bilgisayar Oyunlari Gunde Kac Saat Oynanmalidir?
Bilgisayar oyunlarinin gunde kac saat oynanmasi gerektigi hakkinda PsIkiyatrist Doc. Dr. Isil Gogcegoz birtakim bilgiler vermektedir. 4- 6 yas arasindaki cocuklarin gunde en fazla 1 saat bilgisayar basinda zaman gecirmelerinin onerildigini soylemektedir. Bununla birlikte bu yas grubu icin secilen oyun iceriklerinin ozellikle dikkat, problem cozme becerisi gibi gelisimlerine faydali olmasi onemlidir. 6- 9 yas grubu cocuklari icin online ders disinda gunde en fazla 1- 1,5 saat, 9- 13 yas grubu cocuklari icin ise sinavlarin oldugu ve sorumluluklarin arttigi bir donem oldugu icin olumsuz etkilenmemeleri adina gunde en fazla 1,5- 2 saat ya da haftada 5 saat seklinde olusturulmus bir program uygun olmaktadir. Dikkat edilmesi gereken asil nokta bilgisayar ve bilgisayar oyunlariyla gecirilen sure ile birlikte cocuklarin maruz kaldiklari icerik (siddet, cinsellik, korku vs.)’tir.

Dunya'da En Cok Oynanan Bilgisayar Oyunlari Nelerdir?
Ozellikle gencler ve cocuklar arasinda bilgisayar oyunlari oldukca populerdir. Dunya’da en cok oynanan ve sevilen bilgisayar oyunlari asagida maddeler halinde listelenmistir.

League of Legends
Fortnite
FIFA 20
PES 2020
NBA 2K20
Football Manager 2020
WWE 2K20
GTA 5 Roleolay Sunuculari
PUBG
Apex Legends
Voalorant
Counter- Strike: Global Offensive
Call of Duty
Resident Evil 3 Remake
Final Fantasy XIV: Shadowbringers
Assassin's Creed: Odyssey
Metro Exodus
Resident Evil 2 Remake
Wolfensteis: Youngblood
Doom Eternal
Half – Life Alyx
Bilgisayar Oyunu Oynamaya Nicin Ihtiyac Duyulmaktadir?
Bilgisayar oyunu oynamaya ihtiyac duyulmasinin nedenlerini Dijital Oyunlar Bilgi Platformu aciklamaktadir. Cocuklar dogalari geregi oyun oynama ihtiyaci hissederler ve oynamalidirlar. Oyunlar cocuklarin gelisimine olumlu katkilar saglamaktadir. Cocuklar oyunla bircok seyi ogrenmektedirler. Ancak gunumuzde cocuklar teknolojinin gelismesine bagli olarak artik top gibi fiziksel oyunlar oynamak yerine Minecraft gibi bilgisayar oyunlar oynamayi tercih etmektedirler. Ailelerin caga ayak uydurarak bilgisayar oyunlarindan kacinmak ve engellemek yerine cocuklara belirli zaman dilimleri, oyun oynama sureleri vererek ve dogru icerikler secerek gelisimlerini desteklemeleri ve bu surecte cocuklarinin da isteklerini gozetmeleri gerekmektedir.

Yetiskinler de bilgisayar oyunlarini rahatlama ve gercek hayattaki bazi sorunlarindan kacma yontemi olarak tercih edebilmektedirler. Ancak yetiskinlerin de oyun oynama surelerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde sosyal iliskilerden uzaklasmalari ve bedensel bazi rahatsizliklar yasamalari muhtemel olacaktir.

Egitici Bilgisayar Oyunlari Nelerdir?
Egitici bilgisayar oyunlari ve yas gruplari asagida listelenmistir.

World of Goo: 3 yas ve uzeridir.
New Super Lucky’s Tale: 3 yas ve uzeridir.
Subnautica: 7 yas ve uzeridir.
Minecraft: 7 yas ve uzeridir.
Rocket League: 3 yas ve uzeridir.
Crash Bandicoot: N’Sane Trilogy: 7 yas ve uzeridir.
Raft: 7 yas ve uzeridir.
Sonic Generations Collection: 3 yas ve uzeridir.
MentalUp: 4- 13 yas arasidir.
Bilgisayar Oyunlari En Cok Hangi Ulkede Oynanmaktadir?
Bilgisayar oyunlarinin en cok oynandigi ulkeler asagida listelenmistir.

Rusya
Polonya
Turkiye
Turkiye'de Bilgisayar Oyunlari Etkinlikleri Nelerdir?
Turkiye’de bilgisayar oyunlari etkinlikleri asagida listelenmistir.

Antalya Genclik ve Spor Il Mudurlugu Zula Cumhuriyet Sampiyonasi
BAU Hibrit Parti
Bitexen Tesfed Turkiye Kupasi
ESL Turkiye Haftalik Turnuvalar
League of Legends Turnuvasi
GAMEHYPE Etkinlikleri
Hepsigamer ESA Esports PUBG Turnuvasi
Incehesap.com PUBG Turnuvasi
Intel ESL Turkiye Sampiyonasi Kis Sezonu
Intel ESL Turkiye Sampiyonasi Yaz Sezonu
Intel Gaming Fest
Istanbul Rumeli Universitesi PUBG Mobile Turnuvasi
Kocaeli Buyuksehir Belediyesi Zula Turnuvasi
Kupa Vestel
NEXT Level Gaming Talks (Webinar)
OBT Online Turnuvalar Serisi
Oyunun Yildizlari
Vodafone FreeZone Sampiyonluk Ligi Turkiye Buyuk Finali
Pro Elite League
Protality Series
PUBG Mobile Yilbasi Gecesi
Razer Gold PUBG Mobile Parlayan Yildizlar Turnuvasi
Spor Istanbul Genclik ve Eglence Festivali
TESFED
TSL Turkiye
Turkiye Espor Futbol Ligi
Valorant First Strike
Virtual Pro League
Zula Cumhuriyet Kupasi
Zula Evde Kal Turnuvalari
Zula Klanlar Turnuvasi
Zula Little Caesars Turnuvalari
Zula Super Lig
Gamer Ne Demektir?
Gamer bilgisayar oyunlari, masa ustu oyunlar, interaktif oyunlar oynayan kisileri icine alan bir tanimdir. Ancak gunumuzde gamer daha cok bilgisayar oyunu oynayan kisiler icin kullanilmaktadir.

Gamer Nasil Olunur?
Video oyunlari oynamak icin Play Station, Xbox, Wii ve PC olmak uzere dort farkli platform bulunmaktadir. Bu platformlardan bir veya birkaci ya da hepsi tercih edilebilmektedir. Iyi bir gamer olabilmek icin satin alinan oyunlarin kilavuzlarinin iyi bir sekilde okunmasi gerekmektedir. Oyun oynarken kendine has bir uslup olusturmak da iyi bir gamerin olmazsa olmazlarindandir. Ayrica oynanan oyunlarin cesitlenmesi ve uzerlerinde pratik yapilmasi gamer olmak icin yapilmasi gerekenlerdendir.

Gamerlar Nasil Para Kazanmaktadirlar?
Gamerlarin sabit bir geliri olmamaktadir. Hem gelirler hem de geldikleri yerler donem donem farklilik gosterebilmektedir. Gamerlarin para kazanma yontemlerinden bir tanesi katildiklari oyun turnuvalaridir. Bununla birlikte e- spor oyuncusu gamerlar katildiklari takimlar ve sponsorlar ile de gelir elde edebilmektedirler. Uluslararasi oyun turnuvalarinda para odulleri dolar uzerinden verilmektedir. Bunun disinda gamerlar Youtube, Twitch gibi platformlarda yayin acip oyun oynadiklarinda da platform icerisinde belirlenmis kurallara gore para kazanabilmektedirler.

E-Spor Nedir?
E-Spor, diger adiyla elektronik spor; farkli lig veya takimlardan gamerlarin ayni oyun icerisinde karsilastiklari, organize edilmis rekabetci video oyun turnuvalarina verilen isimdir.Yarismakta olan gamerlari dunyanin her yerinden milyonlarca insan ayni anda canli olarak cevrimici bir sekilde baglanarak takip edebilmektedir.

Bilinen en eski e-Spor yarismasi1972’de duzenlenmis oldukca kucuk capli bir turnuva olan Spacewar oyunu turnuvasidir. Gunumuzde e- Spor turnuvalarinin en cok duzenlendigi oyunlar; Valorant, Counter-Strike: Global Offensive (CS: GO),Dota 2, Hearthstone,League of Legends (LoL),Overwatch,PUBG: Battlegrounds,Rainbow Six Siege,Arena of Valor gibi oyunlardir.

Turkiye’nin bilinen ilk e- Spor takimi Dark Passage takimidir ve 2003 yilinda Counter Strike oyunu icin olusturulmustur. Bu takim, 2012 yilinda League of Legends oyunu icin de bir kadro olusturmustur.E-Spora olan talebin artmasiyla bagimsiz takimlar haricinde BesIktas, Fenerbahce, Galatasaray gibi buyuk kuluplerin de e- Spor takimlari olusturmalarina olanak saglamistir.

2014 yilindan beri profesyonel ligde yarisacak olan yarismacilara Turkiye Cumhuriyeti Genclik ve Spor Bakanligi Spor Genel Mudurlugu tarafinca e- Sporcu lisansi taninmakta ve bu lisansa sahip oyuncular profesyonel oyuncu olarak nitelendirilmektedir.

Bilgisayar Oyunlari Disinda Oynanabilecek Oyunlar Nelerdir?
Bilgisayar oyunlari disinda oynanabilecek oyunlar asagida listelenmistir.

Bilgin Dunya Eglence Oyunu
Resfebe Adasi Zeka Oyunu
BlackMax EKO Strateji - Aksiyon Zeka Oyunu
Reversi EKO Pul Zeka Oyunu
Eglen Turkiye


ALÝNTÝ ~

helloween ve Ada bunu beðendi.




Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla
Alt 23 Mart 2024, 23:26   #2
 
helloween - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 15 Ekim 2023
Üye No: 77
Mesajlar: 91
Nerden: Ýstanbul
Cinsiyet: Erkek
Web: https://www.bizimsohbet.net/
IRC: irc.bizimsohbet.net
FM: Türkiye FM
Aldýðý Beðeni: 158
Beðendikleri: 86
@helloween
Standart

@CeReN eline emeðine yüreðine saðlýk çok güzel bir paylaþým olmuþ :)

CeReN bunu beðendi.
 
Alıntı ile Cevapla
Alt 24 Mart 2024, 00:02   #3
Ada Çevrimdýþý
 
Ada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 14 Þubat 2024
Üye No: 193
Mesajlar: 2,355
Nerden:
Cinsiyet:
Web:
IRC:
FM:
Aldýðý Beðeni: 1770
Beðendikleri: 1493
@Ada
Standart

@CeReN Eline Saðlýk
Paylaþým için teþekkürler

CeReN bunu beðendi.





 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık