ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Kültür ve Sanat
Kullanýcý Etiket Listesi

 
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 03 Kasým 2023, 11:17   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮

 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,758
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4597
Beðendikleri: 1142
@CeReN
Standart Anit ve Anitlarin Hikayeleri

Anit Nedir?
Anit, genellikle bir kisi, olay ya da gruba dair anisini kalici hale getiren, mimari ya da heykel sanati kullanilarak yapilan bir yapidir. Anitlarin amaci, tarihi bir olayi veya onemli bir kisiyi unutulmaz kilmak ve gelecek nesillere aktarmaktir. Anitlar genellikle buyuk, yuksek ve gosterisli yapilar olup, onemli oranda turistik ziyaretci cekmektedir. Ancak, anitlar sadece turistik acidan onemli degildir. Ayni zamanda, bir ulkenin gecmisi icin de onemli bir kaynak teskil ederler.

Anitlar, tarihi olaylara dair bilgi ve anisi bulunan yapilar oldugundan, bazilari tartismali veya hassas konulara dair anilari barindirabilirler. Bu nedenle, bircok ulkede, anitlarin etrafinda cikan tartismalar ve anitlarin kaldirilmasi veya degistirilmesi konulari sIkca gundemde yer almaktadir. Ancak, sagduyulu bir sekilde yaklasilarak, tarihi anilara ve kisilere olan saygi gosteriliyorsa, anitlarin korunmasi ve korunarak gelecege aktarilmasi en dogru yaklasimdir.

Anitlar, yuzyillar boyunca insanligin tarihinde oncu roller ustlenerek, tarihi ve kulturel mirasa sagladigi katkilarin yani sira, sembolik bir anlama da sahip olmustur. Ozellikle savaslar, zaferler gibi olaylarda zaferin hafizalara kazinmasinda anitlarin onemi oldukca buyuktur. Anitlarin sembolik anlamlari, tarihi olay ve kisiliklere verilen degeri her donemde arttirmis ve hafizalarimiza kazinmalarini saglamistir.

Turkiye’deki Onemli Anitlar
Turkiye kulturel miras acisindan oldukca zengin bir ulkedir. Bu zenginlik, ulkemizde yer alan bircok onemli anit ve yapiyla da pekistirilir. Iste Turkiye’deki en onemli anitlar:

– Akropolis Antik Kenti: Antalya’nin Serik ilcesinde bulunan bu antik kent, Helenistik doneme ait bir yapidir. Burada yer alan Artemis Tapinagi, gorulmeye deger yerler arasindadir.

– Aspendos Tiyatrosu: Antalya’nin Serik ilcesinde yer alan tiyatro, Roma donemi mimarisinin en iyi orneklerinden biridir ve hala ayakta kalmis olmasi buyuk onem tasir.

– Anitkabir: Turkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Ataturk’un mozolesidir ve Turkiye’de en cok ziyaret edilen yerlerdendir.

– Rumeli Hisari: Istanbul’da yer alan hisar, Fatih Sultan Mehmet tarafindan Istanbul’un fethi sirasinda yaptirilmistir ve Istanbul Bogazi’ni kontrol etmek icin kullanilmistir.

– Gobeklitepe: Sanliurfa’da yer alan tarihin en eski tapinagidir ve insanlik tarihi acisindan buyuk onem tasir.

– Hagia Sophia: Istanbul’da yer alan ve Istanbul’un sembolu olan Ayasofya, Bizans donemi mimarisinin en onemli orneklerinden biridir.

– Nemrut Dagi: Adiyaman’da yer alan dag, Kommagene Kralligi doneminde yapilmis heykellerle unludur ve UNESCO Dunya Mirasi Listesi’nde yer almaktadir.

Turkiye’deki bu onemli anitlar, ulkemizin tarih ve kultur mirasini korumak icin buyuk onem tasimaktadir.

Anitlarin Acilis Torenleri
Anitlar, tarih boyunca insanlarin hatirlanmasi icin yaptiklari olumsuz yapitlardir. Bir kisinin ya da olayin hatirasinin canli tutulmasi icin yapilan anitlar, genellikle acilis torenleri ile hizmete sunulurlar. Anitlarin acilis torenleri, bircok kulturde onemli bir yer tutar.

Acilis torenleri, anitin ne anlama geldigini anlatan soylevlerle baslar. Konusmalar genellikle heyecan verici ve coskulu olur ve cogu kez torenin ana temasi ile iliskilidir. Anitin tasarimcilari, ustalar ve mimarlar, yapitin yapim asamalari ve detaylari hakkinda bilgi vermek icin birer konusma yaparlar. Torene davet edilen sanatcilar, sarkicilar ve danscilar, anitin temalari ile uyumlu performanslar sergilerler.

Anitlarin acilis torenleri, genellikle olayin onemine ve anlamina uygun bir sekilde cereyan eder. Ornegin, bir savas aniti acilis toreni, askeri bir torenle baslayabilir. Askerler, bayraklar ve muziklerle yapilan toren, savasta kaybedilen insanlarin hatirasina saygi gosterir. Toren daha sonra sakinlesir ve anitin mimari, acilis konusmasini yapar.

Anitlarin acilis torenleri, gezginler, turistler ve yerli halk icin de onemlidir. Torene davet edilenler, olayin anlami ve onemi hakkinda daha fazla bilgi edinirler. Ziyaretciler, toren ve anit hakkinda bilgi veren brosurler gibi materyaller elde etmek icin toren alanindaki stantlari ziyaret edebilirler.

Sonuc olarak, anitin acilis toreni, anitin ne anlama geldigi hakkinda farkindalik yaratmak ve onu daha canli tutmak icin yapilan onemli bir adimdir. Anitin acilis toreni, genellikle olayin onemi ve anlami ile uyumlu bir sekilde tasarlanir. Her ne kadar torenlerde bagimsiz degiskenler olsa da, torenler genellikle onemli bir anlam tasirlar ve anitin onemine duyulan saygiyi yansitirlar.


ALÝNTÝ ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


 
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık