ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Kültür ve Sanat > Kitap Tanıtımları
Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 28 Mart 2024, 23:10   #1
 
YaReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 06 Mart 2024
Üye No: 245
Mesajlar: 322
Nerden: Ankara
Cinsiyet: Kadın
Web: www.siyahinci.net
IRC: siyahinci.net
FM:
Aldığı Beğeni: 385
Beğendikleri: 415
@YaReN
Standart Atomik Alışkanlıklar




James Clear lise son sınıfta suratına bir beyzbol sopasının çarpması ile çok ciddi bir sağlık problemi yaşar. Çok sevdiği beyzbolu bırakmak zorunda kalır. İyileşme sürecinde bir gün tekrar sahalara dönme umudunu canlı tutar.

Üniversitede hayatını düzene koymaya çalışır. Erken uyumak, odasını düzenli tutmak gibi çok küçük iyileştirmeler özgüvenini arttırır. Çalışma alışkanlıkları notlarına olumlu olarak yansır.

Kazadan altı yıl sonra üniversitenin en iyi erkek sporcusu seçilir. Üniversitenin Başkanlık Madalyası ile ödüllendirilir.

Clear’e göre bu başarının arkasında yatan şey potansiyelini ortaya çıkaran küçük iyileştirmeler yapmasıydı.

Başlangıçta küçük ve önemsiz görünen değişiklikler, onlara yıllarca sadık kalmanız durumunda bir araya gelerek hatırı sayılır sonuçlar yaratıyor. Kendisininkini bir dizi küçük kazanç ve minik başarının bir araya gelmesiyle erişilmiş kademeli bir ilerleme olarak tanımlıyor.

Kendi deneyimleri ve sonrasında faydalandığı biyoloji, nörobilim, felsefe, psikoloji ve diğer alanların katkısı ile yazdığı Atomik Alışkanlıklar kitabında Davranış Değişikliğinin Dört Yasasını anlatıyor. Ana hatları ile kitap özetini aşağıda bulabilirsiniz.

TEMEL İLKELER
1 Atomik Alışkanlıkların Şaşırtıcı Gücü
British Cycling ekibi 110 yıldır Fransa Bisiklet Turunu kazanamamıştı. Takımın kaderi 2003 yılında değişti. David Brailsford profesyonel bisiklet biriminin performans direktörlüğüne getirildi. Brailsford “marjinal faydaların bir araya toplanması” olarak adlandırdığı bir stratejiyi hayata geçirdi. Brailsford yaptıklarını “bisiklet sürmekle ilgili her şeyi küçük parçalara böler ve o parçaları yüzde 1 oranında iyileştirirseniz, hepsini bir araya topladığınızda hatırı sayılır bir düzelme sağlarsınız” diye açıklıyor.

İngiliz bisiklet takımında yapılan küçük değişiklikler, en iyi uykuyu sağlayacak yastık ve şilte, toz zerrelerinin fark edilebilmesi için bisiklet kamyonunun içinin beyaza boyanması gibi bir dizi değişikliği içeriyordu.

Beş yıl sonra İngiliz Bisiklet takımı 2008 olimpiyatlarında altın madalyaların %60’ını kazandı. Dört yıl sonraki Londra olimpiyatlarında 9 olimpiyat 7 dünya rekoru kırdılar. O yıl Fransa bisiklet turunu İngiliz bisikletçi kazandı. Ondan sonraki 6 yılda 5 zafer kazandılar.

Mütevazi görünen küçük değişiklikler dünya şampiyonluğuna nasıl dönüşür?

Genelde büyük başarıların büyük eylemler gerektirdiğini düşünürüz. Oysa minik bir ilerlemenin zaman içinde yaratabileceği fark şaşırtıcıdır. 1 yıl boyunca her gün yüzde 1’lik bir iyileşme kaydederseniz yıl sonu geldiğinde 37 kat daha iyi olursunuz.

Alışkanlıklar kendini iyileştirmenin birleşik faizidir. Alışkanlıkların etkisi tekrar ettikçe katlanır. Bu günlük hayatta değerinin bilinmesi zor bir kavram olabilir. Küçük değişiklikleri o anda önemli görünmediği için es geçeriz.

Aynı durumun kötü alışkanlıklar için de geçerlidir. Her gün aldığımız kötü kararlar veya ertelemelerin etkisi zaman içinde büyüyerek ciddi sıkıntılara dönüşebilir. Bir uçağın rotasındaki birkaç derece sapmanın uçağı gideceği şehir yerine başka bir şehre götürmesi gibi kötü alışkanlıkların etkisi de hayatınızı bam başka bir varış noktasına yönlendirebilir.

Başarı hayatta bir kez yaşanan dönüşümlerin değil, günlük alışkanlıkların ürünüdür.

Örneğin kilonuz yeme alışkanlıklarınızın gecikmeli ölçüsüdür. Neyi tekrarlarsanız onu elde edersiniz. Zamanı neyle beslerseniz zaman onu katlar. İyi alışkanlıklar zamanı müttefikiniz kötü alışkanlıklar düşmanınız yapar.

İlerleme Aslında Nasıl Bir Şeydir?

Büyük başarı anları, genellikle büyük bir değişimi dizginlerinden kurtarmak için gerekli olan potansiyeli oluşturan, öncesindeki pek çok eylemin sonucudur. Bambu, köklerini kurarak geçirdiği 5 yıl boyunca görünmezken altı hafta içinde 27 metre yükselir.

Bazen hiçbir yere gidemiyormuş gibi hissedersiniz. Oysa en güçlü sonuçlar geç gelir. Eksi 3,8 derece bir odadaki buz küplerini düşünün. Odanın ısısı yavaş yavaş arttırılırsa eksi 0,5 dereceye kadar buzlarda bir değişiklik olmaz. Ancak 0 derece olduğunda erime başlar.

Çok çabalamanıza rağmen başarıya ulaşamamaktan yakınmak, sıcaklığın eksi 0,5 dereceye arttırılmasına rağmen buzun erimemesinden yakınmak gibidir. Emeğiniz ziyan olmamıştır, depolanmaktadır. Aksiyon 0 derecede gerçekleşecektir.

Dış dünya öncesinde olanları görmez en çarpıcı olayları görür. Taş kırma makinası taşı kırıncaya kadar yüz kez vuruş yapmak durumundadır. Taşı kıran şey yüzüncü vuruş değil tüm vuruşların toplamıdır.

Amaçları Unutun, Sistemlere Odaklanın

Yaygın kanıya göre, hayatta istediklerimizi elde etmenin en iyi yolu, spesifik ve hayata geçirilebilir hedefler belirlemektir. Uzun yıllar alışkanlıklara ben de bu şekilde yaklaştım. Zaman içinde sonuçlarımın belirlediğim hedeflerden çok, izlediğim sistemlerle alakalı olduğunu fark ettim.

Hedefler ulaşmak istediğiniz sonuçlarla ilgilidir. Sistemler ise o sonuçlara giden süreçlerle.

Hedefleri yok sayıp sisteminize odaklanırsanız yine de başarılı olur musunuz? Bence olursunuz.

Her türlü spor müsabakasında hedef her müsabakayı kazanmaktır. Ancak sürekli tabelaya bakarak sonuç alamazsınız. Kazanmanın tek yolu her gün daha iyi olmaktır. Daha iyi sonuçlar istiyorsanız hedef koymayı unutun. Onun yerine sisteminize odaklanın.

Hedefler bir yön belirlemek açısından iyidir ama ilerleme kaydetmede sistemler en iyisidir. Hedefleri düşünmeye çok zaman ayırıp sisteminizi tasarlamaya zaman ayırmadığınızda problem doğar.

1. Problem: Kazananların da kaybedenlerin de hedefi aynıdır. İngiliz bisikletçileri alanlarının zirvesine taşıyan Fransa Bisiklet Turunu kazanma hedefi değildi. Diğer bütün profesyonel bisikletçiler gibi önceki yıllarda da yarışı kazanmak istemişlerdi. Farklı bir sonuca ancak sürekli küçük iyileştirmelerden oluşan bir sistem oturttukları zaman ulaştılar.

2. Problem: Bir hedefe ulaşmak sadece anlık bir değişikliktir. Sonuçları değiştirmemiz gerektiğini düşünürüz ama sorun sonuçlar değildir. Asıl değiştirmemiz gereken, o sonuçlara yol açan sistemlerdir. Temelli bir iyileştirme için sorunları sistem seviyesinde çözmelisiniz. Girdileri düzeltirseniz çıktılar kendilerini düzeltir.

3. Problem: Hedefler mutluluğunuzu kısıtlar. Hedefi öne koyan zihniyetin sorunu, mutluluğu sürekli bir sonraki kilometre taşına erteliyor olmanızdır. Sonuçtan ziyade sürece aşık olduğunuzda mutlu olmak için beklemezsiniz. Sistemin işlediği her an mutlu olursunuz.

4. Problem: Hedefler uzun vadeli ilerlemeyle pek iyi anlaşamaz. Çok çalışmanız sadece belli bir hedef odaklı olduğunda onu elde ettikten sonra geriye sizi ileri götürecek ne kalır? Hedef belirlemenin amacı oyunu kazanmaktır. Sistem inşa etmenin amacı ise oyunu oynamaya devam etmektir.

Bir Atomik Alışkanlıklar Sistemi

Atomik bir alışkanlık minik bir değişikliğe, marjinal bir kazanca, yüzde birlik bir iyileştirmeye karşılık gelir. Atomik alışkanlıklar ne kadar küçük olursa olsun sıradan alışkanlıklar değildir. Daha büyük bir sistemin parçası olan küçük alışkanlıklardır. Bu küçük alışkanlıklar birleşik büyüme sisteminin öğesidir.


Konu YaReN tarafından (28 Mart 2024 Saat 23:13 ) değiştirilmiştir.
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık