ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Coğrafya > Karadeniz Bölgesi
Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By iÇRe
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 20 Nisan 2024, 04:12   #1
 
iÇRe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 15 Ekim 2023
Üye No: 70
Mesajlar: 8,679
Nerden: İstanbul
Cinsiyet: Kadın
Web: Bizimsohbet.Net
IRC: Bizimsohbet.Net
FM: TürkiyeFM
Aldığı Beğeni: 7815
Beğendikleri: 10184
@iÇRe
Standart Karadeniz’de Gezilecek Yerler: En Güzel 12 Tatil Yeri 2.Bölüm

Karadeniz’de Gezilecek Yerler: En Güzel 12 Tatil Yeri 2.Bölüm

Amasya: Osmanlı’nın Peşinde Karadeniz Turu



Yeşilırmak Vadisi üzerinde, tarihi çok eski zamanlara dayanan ve şehzadelerin şehri olarak bilinen Karadeniz güzelliğinin özeti Amasya… Karadeniz doğası ve İç Anadolu tarihinin birleşmesiyle mükemmel manzaralar ve hikayeler oluşturan Amasya, aynı zamanda mutfağıyla da ön plana çıkıyor. Nehri, geleneksel evleri ve daracık sokaklarıyla kendini tazelenmiş hissedeceğin ilkbahar kaçamağına hazırsan Amasya ucuz uçak biletini ayarlayıp anlatacaklarımızı değerlendirmende fayda var.

Ana Tanrıça Mâ’nın Şehri
Amasya’nın ismi, tarihsel bulgulara göre Hitit Dönemi’nde Hakmiş; daha sonrasında ise Amasseia imiş. Pers kültürünün bir uzantısı olarak Anadolu’da yayılan Ana Tanrıça Mâ inancı, Amasya şehrine ismini vermiş.

Amasseia, “Ana Tanrıça Mâ’nın Şehri” anlamına gelmekte ve bu isim Amasya şehir sikkelerinde de sıkça görülmekte. Tarihi boyunca birçok kültüre ev sahipliği yapmış bu kadim şehir, ismini o zamanlardan beri koruyor… Amasya gezi rehberi içerisinde gezip görülecek yerlerin birçoğu, dönemin tarihi atmosferini insana yaşatıyor diyebiliriz. Binlerce yıllık tarihini günümüze kadar korumuş Amasya, geçmişe yolculuk etmeyi sevenlerin seyahat anılarında unutamayacakları yerlerden biri olacak.



Yeşilırmak Kıyısında Eşsiz Güzellik: Amasya Yalıboyu Evleri
Pers, Pontus ve Roma İmparatorluğu dönemlerinde bir ticaret kenti olan Amasya, Osmanlı döneminde bu görevini, şehzadelere ev sahipliği yapmakla sürdürdü. Bunun için şehzadelerin eğitildiği Amasya’da, şehir yapılanmasına çok önem verildi. Evlerinde, sokaklarında ve camilerinde Osmanlı’nın izlerine sıkça rastlanan Amasya’da en sevilen yer Yalıboyu, yani Amasya evleri. 19. yy’dan kalma bu evlerin Yeşilırmak şeridinde toplanması ve doğaya uyumlu bir tarih tablosu çizmesi, ziyaretçilerin fazlasıyla dikkatini çekiyor. Bu evler, genellikle otel ve restoranlardan oluşuyor. Yani sabah güneşini buradan selamlayıp Karadeniz mutfağının en güzel lezzetlerini bu eşsiz manzarada tadımlayabiliyorsun.
Amasya Tarihinin Tanığı: Amasya Kalesi
Harşena Dağı eteklerine kurulu Amasya Kalesi, binlerce yıllık tarihinde birçok kez yıkılıp tekrar kurulmuş. 18. yy’ye kadar önemli savunma noktası olan bu kale, o dönemden sonra askeri önemini kaybederek tarihi bir esere dönüşmüş. Amasya Kalesi, günümüzde Amasya’yı keşfeden gezginlerin ilk duraklarından biri konumunda.

Şehzadeler Müzesi
Yalıboyu’nun en eski köprülerinden biri olan Alçak Köprü’nün hemen bitişiğinde, Kral Kaya Mezarlıkları manzarasına sahip iki katlı ahşap binada hizmet veren Şehzadeler Müzesi, bölgenin tarihini incelemek isteyenlerin mutlaka uğraması gereken bir durak. Özgün hat desenleriyle bezenmiş duvarlarıyla ziyaretçilerin gözünü okşayan Şehzadeler Müzesi’nde, Osmanlı Dönemi’nden kalma el dokuması halılar, oryantalist çizgileri sevenleri kesinlikle etkileyecek… Müzenin sergisinde yer alan diğer objeler ise bize o dönemde saray içerisinde nasıl bir iç mekan tasarımı olduğunu hayal ettiriyor. Müze içerisinde Osmanlı Dönemi’nden bilgiler veren 30 dakikalık bir film de oynatılıyor; dileyenler kulaklık aracılığıyla İngilizce olarak da bu filmi izleyebiliyor.

Adres: Hatuniye Mah. Hazeranlar Sk. No: 1

Kral Kaya Mezarları
Helenistik Dönem’de, Amasya’nın kontrolünü elinde bulunduran Pontus Krallığı zamanında kayalara oyularak inşa edilen Kral Kaya Mezarları, Amasya’da gezilebilecek en ilginç yerlerden biri. Ünlü kralların adını sonsuza kadar yaşatmak adına yapılan bu mezarlar, Yeşilırmak’a bakan tepe boyunca sıralanıyor. İrili ufaklı olmak üzere 21 tane olduğu düşünülen mezarların sadece birkaç tanesi, günümüze kadar ulaşabilmiş.

II. Beyazıt Camii ve Külliyesi
Amasya Minyatür Müzesi’ni de kapsayan II. Beyazıt Camii ve Külliyesi, çay fiyatını senin belirlediğin sohbet eviyle de çok ünlü. 1485-86 yılları içerisinde Sultan II. Beyazıt adına yaptırılan cami, yarı mekanlı olacak şekilde tasarlanan camilerin gelişmiş örneğinden biri.

Boraboy Gölü Tabiat Parkı
Amasya gezisinde rotasını tarihi yerlerden doğal güzelliklere çevirmek isteyenlerin ilk bakması gereken yer, Boraboy Gölü Tabiat Parkı. Burada gezginler tarafından kiralanabilen bungalov tipi ağaç evlerde kalarak, mis gibi havanın ve yemyeşil doğanın tadını çıkarabiliyorsun. Yazı ayrı, kışı ayrı güzel olan Boraboy Gölü Tabiat Parkı; Amasya’nın el değmemiş doğasını keşfetmek için ideal bir rota.
Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi
Amasya gezilecek tarihi mekanlardan devam ediyoruz. Eski tip cerrahi aletleri ve müzikle tedavi gibi alternatif yöntemlerin altında yatan fikirleri inceleyebileceğin Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi, özellikle tıp sektöründe çalışanların mest olacağı bir müze olarak Amasya gezi rehberi içeriğimize giriş yapıyor. Ünlü tıp bilgini Sabuncuoğlu Şerefettin’in yaşamından kesitler sunan müze, o dönemlerde ruhsal hastalıkların müzikle tedavi edildiği bir hastaneymiş.

Adres: Mehmet Paşa Cad.

~Alıntı

CiCeK bunu beğendi.
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık