ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Ýslamiyet
Kullanýcý Etiket Listesi

Like Tree2Beðeniler
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By CeReN
 
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 23 Mart 2024, 12:44   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮

 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,758
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4597
Beðendikleri: 1142
@CeReN
Standart Hafaza melekleri

HAFAZA MELEKLERI

Iyi ve kotu her yapilani gozetip hifz etmek ve korumakla gorevli melekler. Hafaza ve hafizin, hafiz kelimesinin coguludur.

Gozetlemeye memur melekler insandan hic ayrilmaksizin her an onu murakabe etmekte ve her hareketini yazmaktadirlar. Butunuyle bu isin nasil oldugunu da bilemedigimiz gibi keyfiyetini bilmekle de mukellef degiliz.

"Muhakkak sizin uzerinizde hafiz (gozetleyici) melekler var. Kiram (degerli) katipler var. Her ne yaparsaniz bilirler" (el-Infitar, 82/ 10, 11, 12).

"Hafizin" gozetleyici, amelleri ezberleyen, muhafaza eden ve koruyan anlaminda tefsir edilmistir. Ayette hafaza melekleri "kiramen" degerli, serefli sifatlariyla anilmistir. Melekler Allah katinda serefli ve degerlidirler (Taberi, Tefsir, XXX, 88). Bu suretle kalplerde o serefli meleklerin yaninda utanma ve toparlanma hissi uyarilmak istenmistir. Zira insanoglu yuksek mevkide bulunanlarin huzurunda soz, hareket ve davranis bakimindan bir hata yapmamak hususunda son derece dikkatli ve itinali hareket eder. "Kiramen" vasfiyla anlatilan meleklerin her an ve her durumda kendilerini gozetledigini bilen kimselerde huy ve davranislarini dikkatle ve guzel bir sekilde yapmalaridir.

Yaptiginiz butun isler melekler tarafindan muhafaza edilmektedir.

"Yaptiginiz butun hileleri meleklerimiz kaydediyor" (Yunus, 10/21).

"Insanin arkasinda ve onunde, Allah`in emriyle onu koruyan ve yaptiklarinizi kaydeden melekler vardir" (er-Ra`d, 13/11).

Rasulullah (s.a.s) hafaza meleklerinin vazifelerini anlattigi bir hadiste soyle buyurur: "Bir musluman bir rahatsizliga dusunce Allah onu koruyan hafaza meleklerine soyle emreder: " Kulumun her gun ve gecede yaptigi iyiliklerin sevabini ona bu hastalik muddetince yazin" (Darimi, Rikak, 56).

Gece melekleri ile gunduz melekleri sabah ve ikindi namazlarinda bir araya gelirler. Allah bu meleklere "kullarim ne yapiyorlar?" diye sorar. Melekler; "Onlara vardigimizda namaz kiliyorlardi, ayrildigimizda da namaz kiliyorlardi" derler (Buhari, Ezan, 31, Mevakit, 16, Nesai, Salat, 21).

Insanin sag ve sol omuzlarinda bulunan hafaza melekleri insanin gunah ve sevaplarini kaydederler. Bu melekler insandan cima, hela ve gusul aninda bu haller bitinceye kadar ayrilirlar. Hz. Peygamber (s.a.s) "Sizden hela ve cima hali haric ayrilmayan Kiramen Katibin`e saygi gosterin. Icinizden biri banyo yaptiginda bir bez parcasi ile avret mahallini ortsun" Hz. Ali (r.a) da soyle buyuru: "Avret mahalli acik oldugu melek kisiye yaklasmaz" "Ortusuz hamama girilince iki melegi kisiye lanet eder" (Kurtubi, el-Ca`m`i !i-Ahkami`l Kur`an, XIX, 248).

Alimler hela ve cima halinde hafaza melekleri bulunmadigindan dolayi, konusmayi caiz gormemislerdir.

Bazi alimler kafirlerin hafaza meleklerinin olmayacagini, cunku onlarin durumunun belli oldugunu, amellerin yalnizca kotuluk oldugunu, saglarinda bulunan meleklerin mu`min olmadiklarindan hayir yapamayacagini ileri surmuslerdir. Nitekim Allahu Teala soyle buyurur: "Mu`minler alemetlerinden taninirlar" (er-Rahman, 55/41).

Ancak genel olarak Islam alimleri kafirlerin de hafaza meleklerinin oldugunu kabul etmislerdir. Allah Teala: "Kitabi solundan verilene gelince..." (el-Hakka, 69/25) "Kitabi arkasindan verilene gelince..." (el-InsIkak, 84/10) buyurmustur. Bu ayetler kafirlerin kitaplarinda hafaza melekleri tarafindan yazildigini gosterir. Sagda bulunup hayir yazan melekler de kendisi bir sey yazmasa da solda bulunan melege kafirlerin kotuluklerini yazarken sahitlik yapar. (Kurtubi, a.g.e., XIX, 248).

Hz. Peygamber (s.a.s): "Allahu Teala soyle buyurmustur: "Kulum bir gunah islemeye karar verirse onun cezasini yazmayin. Sayet o kotulugu islerse ona bir gunah yazin. Bir iyilik yapmaya karar verirse yapmasa bile ona bir iyilik yazin. Yaparsa on iyilik yazin " der (Muslim, Iman, 203).

Bu kudsi hadiste bildirilen karar vermek duygularla ilgili bir ozellik oldugu icin bunu hafaza melekleri nasil tespit ederler meselesi tartisilmistir. Bu husus Sufyan es-Sevri`ye sorulunca soyle cevaplandirmistir: "Kul iyilige karar verince ondan bir misk kokusu yukselir. Kotuluge karar verince de les kokusu yukselir. Bunu melekler duyar ve yazarlar" (Kurtubi, a.g.e., XIX, 248). Nitekim ayet-i kerime de soyle buyurulmustur. "Hatirla ki (insanin) sagindo ve solunda oturan, yaptiklarini tespit eden iki melek vardir. Insan bir soz soylemeye dursun, mutlak onun yaninda (hayir ve serrini) gorup gozetlemeye hazir bir (melek) vardir" (Kaf, 50/17, 18).

Hafaza melekleri, sag ve sol tarafta bulunan melekler Allah katinda degerli, sereflidir. Kul hela, cima`, banyo gibi avret mahallerinin acilmasina sebep olacak hallerde olunca bu melekler gecici olarak ayrilir.


Alinti ~

iÇRe bunu beðendi.




Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


 
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık