ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Ýslamiyet
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 22 Mart 2024, 11:51   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮

 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,696
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4477
Beðendikleri: 1134
@CeReN
Standart Hacc-i temettu

HACC-I TEMETTU

Hac mevsiminde hac ile umrenin iki ihramla ayri ayri yerine getirilmesi. Temettu; ihtiyacini giderecek sekilde bir seyden faydalanma; Umreyi veya umrenin ekseri sartlarini hac aylarinda eda etmektir. Kisi sartlarin bir kismini hac aylarinda yapar ve o senede haccini eda ederse hacc-i temettu yapmis olur. Yani hac aylarinda (ve ayni yil icerisinde) iki ihramla umre ve hacci eda etmeye hacc-i temettu denilir.

Temettu hacci yapan kimseye mutemetti denir. Kelime anlamindan da anlasilacagi uzere temettu yapan kimse hem umre yaparak onun sevabindan faydalanmis olur, hem de umre yaptiktan sonra ihramdan cikarak ihramin yasaklarindan kurtulur. Boylece bazi kolayliklardan faydalanmis olur. Temettu hacci hacc-i ifraddan efdaldir (Fetavay-i Hindiyye, Beyrut 1400, I, 238, Meydani, el-Lubab, 1400, I, 199).

Hacc-i Temettu yapmak isteyen kimse Mikat`ta ihrama girerken "Ya Rabbi, ben umre yapmak istiyorum, onu bana kolay kil ve benden onu kabul et" diye niyet eder. "Lebbeyk..." duasini okur, iki rekat namaz kilar. Mekke`ye girince umre icin Kabe`yi usulune gore tavaf eder. Tavaftan sonra iki rekat namaz kilar. Sonra Safa ile Merve arasinda sa`y yapar. Saclarini kestirdikten sonra ihramdan cikar, gunluk elbisesini giyer. Arafat`ta vakfe yapmak uzere Mekke`den ayrilincaya kadar gunluk elbisesiyle ibadetlerini yapar.

Zilhicce`nin sekizinci gunu Mekke`de tekrar ihrama girer. "Ya Rabbi, ben hac yapmak istiyorum. Onu bana kolaylastir ve onu benden kabul et" diye niyet eder. Yalniz hacca niyet etmis olan kimse gibi hac menasIkini (hacla ilgili yapilmasi gereken isleri) yapar (bk. Hacc-i Ifrat). Hac ile Umreyi birlikte eda etmeye muvaffak oldugundan dolayi, sukur olmak uzere bir kurban keser. Bu kurbani kesmek vacibtir, Akabe cemresi (halk dilinde seytan) taslandiktan sonra ve tirastan once Kurban bayrami gunlerinden birisinde kesilir. Kurban kesmeye gucu yetmeyen kimse uc gun, Arefe gununde bitmek uzere, hac esnasinda, yedi gun de bayram gunleri ciktiktan sonra veya memleketine dondukten sonra oruc tutar. Bu da vacibtir.

Temettu Hacc-i ile ilgili hukumler Kur`an-i Kerim`de Bakara suresinin 196. ayetinde bildirilmistir:

"Allah icin hacci ve umreyi tamamlayin. Eger (dusman veya hastalik gibi bir engelle) cevrilmis olursaniz kolayiniza gelen kurbani (gonderin). Kurban yerine varincaya kadar baslarinizi tiras etmeyin. Icinizden hasta olan, ya da basindan bir rahatsizligi bulunan (bundan oturu tiras olmak zorunda kalan) kimse, oructan, sadakadan veya kurbandan (biriyle) fidye (verir) guvene kavustugunuz zaman, hac (zamanin)a kadar umre ile faydalanmak isteyen kimse kolayina gelen kurbani keser. Kurbani bulamayan kimse uc gun Hacda, yedi gun de dondugunuz zaman olmak uzere tam on uc gun oruc tutar. Bu, ailesi Mescid-i Haram (civarin)da oturmayanlar icindir. Allah`tan korkun ve Allah`in cezasinin cetin oldugunu bilin" (el-Bakara 196).

Bu ayetten anlasildigina gore: Temettu Hacc`ini, ailesi Mescid-i Haram`da (Mekke ve Mikat dahilinde) bulunmayanlar yani afakiler yapabilir. Temettu haccini yapan kimseye kurban kesmek vacibtir. Kurban kesmeye gucu yetmeyen kimse uc gunu hacda, yedi gunu de hac donusu olmak uzere on gun oruc tutar.

Temettu Hacci tatbikati hakkinda peygamberimiz ve ashabindan rivayetler vardir:

Ibn Abbas`a Temettu Hacci hakkinda soruldugunda O soyle cevap vermistir: "Muhacirler, Ensar, Peygamber (s.a.s)`in hanimlari Veda Hacci`nda hacca niyet ettiler. Biz de niyet ettik. Mekke`ye gelince Resulullah (s.a.s) soyle buyurdu: "Niyetinizi hacla beraber umre icin yapiniz. Ancak kurban (hedy) goturmus veya belirlemis olan kimse (boyle yapmasin). " Ibn Abbas diyor ki: "Kabe`yi tavaf ettik, Safa ile Merve arasinda sa`y ettik. (Tras olduktan sonra elbiselerimizi giyerek ihramdan ciktik, kadinlarimizla beraber bulunduk. Peygamber (s.a.s) buyurdu ki: "Yaninda kurban goturen kimseye, o kurbani yerine ulastirincaya (Mina`da kesinceye) kadar (ihramin yasaklarindan) birsey helal olmaz. " Sonra bize Terviye gunu (Zilhicce`nin sekizinci gunu) aksami hacca niyet etmemizi emretti. Hac menasIkini bitirince geldik Kabe`yi tavaf ettik. Safa ile Merve`yi sa`y ettik ve bize kurban vacib oldu" (Mansur Ali Nasif, et-Tac II, 123).

Cahiliye devrinde Araplar hac mevsiminde umre yapmayi en kotu bir amel olarak gorurlerdi. Hz. Peygamber (s.a.s) hem onlarin bu tatbikatina muhalefet etmek hem de Mekke disindan hacca gelenlere kolaylik ve ruhsat olmak uzere temettu hacci tatbikatini bize boylece ogretmistir.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık