ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Hayvanlar Alemi
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 18 Mayýs 2024, 10:07   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Evde Pire ve Kene Ilaci Yapilir mi?

Evcil hayvan sahiplerinin basinin belasidir pire ve keneler. Pire ve kene ile mucadelede ilk yaptigimiz en yakin veteriner klinigine kosmaktir. Hekiminiz kedi yada kopeginizle birlikte cevre faktorlerini de hesaplayarak size pire ve kene mucadelesi icin en uygun ilaci onerecektir. Genelde oldukca pahali olan dis parazit ilaclari kedi ve kopeginizin saglikli kalmalarini saglayacaktir. Kedi, pire icin oldukca iyi bir konaktir. Ama kediler tirnaklari ile kendilerini kasirken kenelerin vucutlarina yapismasina cok izin vermezler. Kopekler bu konuda oldukca sanssizdir. Kopek pire kene istilasina sIk sIk ugrar. Ozellikle onlem alinmamis kopekler hemen hemen her gezinti sonrasinda etraftaki pire ve keneleri adeta uzerine ceker.

Bu yazimizda kedi yada kopegimizi pire ve keneden nasil koruruz? Pire ve kene ile mucadelede evde ilac yapabilir miyiz? Bahce ve cevrede pire ve keneye karsi alinacak tedbirler nelerdir? Pire ve kene istilasindan en kolay nasil kurtuluruz? sorularinin cevaplarini arayacagiz. Dogal ve hemen hemen her yerden kolayca temin edecegimiz urunlerle pire ve kene mucadelesi icin tarifler verecegiz.

Oncelikle mucadele edecegimiz parazitler hakkinda kisaca bilgi paylasalim. Pire ve keneler hedef gozetmeksizin kanla beslenmektedir. Bir cogumuz bu parazitleri sadece kedi ve kopegin sansak da aslinda kenelerin kan emmek icin kara kaplumbagalina bile tutundugu gozlenmektedir. Pire kene ile mucadele aslinda tek basina canlilarin ilaclanmasi ile cozulmemektedir. Cevre ilaclamasi, ve korunma temel prensip olmalidir.

Pire ve keneler bahar ve sicak yaz aylarinda en fazla istilada olduklari donemdir. Isinin 10 derecenin altina dustugu durumlarda acik alandan kapali alanlara goc ederler. Ilik ve nemli bahar aylarinda gunde 50 kadar yumurta yapar. Yumurtadan iliman havalarda hizla pire ve kene cikar. Eger bu pire ve kene evinize yerlesmis ve hic bir tedbir alinmamissa 3 haftalik surede binlerce pire ile mucadele etmek zorunda kalirsiniz.

Keneler sicak havayi sevdiginden, yaz ve sonbahar aylarinda en sIk goruldugu donemdir. Ulkemizin hemen hemen her bolgesinde keneye sIk rastlanir. Kenelerin hastalik yaydigi bilinir, ancak tek bir isirikla birden fazla hastaligi kopek ve insanlara bulastirmaktadir. Bu sebeple kenenin kan emip kopeginizi son derece rahatsiz etmesi alerjik reaksiyonlar gelismesi ve kasinmasindan daha da onemlisi olumcul hastaliklari bulastirmasi diyebiliriz.

Pire ve Kene Mucadelesinde Onlemler
Pireler ve keneler genellikle kopeginize evinizin disindayken bulasir, bu sebeple kopeginizi enfekte olmus alanlardan uzak tutmak ana kural olmalidir. Ozellikle bakimsiz meralar, otluk alanlarda gezintiler yapmak yerine daha yesil ve sulanan park ve bahceleri tercih etmeliyiz. Pire ve keneyi amac ortadan kaldirmaktir. Bu konuda basarisiz olacagimiz kesindir bu sebeple kucuk uygulamalarla tedbirler kene ve pireden kurtulmak icin ise yaramaktadir.

Bahceyi Ilaclamasi
Zararlilarin evinizin yakininda uremesini onlemek icin bahcenize puskurtulebilecek ucucu yaglar ve diger toksIk olmayan bocek ilaclama icin kullanilan ilaclari kullanabilirsiniz. Bahce ilaclama islemi yaparken kullanacaginiz ilacin evcil hayvaniniza ve size zarar vermeyeceginden emin olmalisiniz.

Bahcenizi ve Cevreyi Temiz Tutun
Evinizin cevresinde kuru otlar ve bakimsiz bitkileri uzaklastirin . Kuru otlar keneler icin iyi bir ara konaktir.

Cimleri bicmek
Pireler ve keneler uzun otlarda uremeyi tercih ettiginden, cimlerinizin cok fazla buyumesine izin vermemelisiniz. Ancak, cimlerinizi cok kisa bicmekten kacinin, cunku bu, pirelerin dogal dusmanlari olan karincalari ve orumcekler uzaklasacaktir.

Sedir Malc Uygulayin
Pireler sedirden nefret eder, bu nedenle bahcelerinizde ve evinizin cevresinde sedir malc kullanmak dogal bir bariyer gorevi gorur. Sedir agacindan elde edilen agac kirpintilari hasereleri ortamdan uzaklastirir.

Calilari Duzeltin
Pireler ve keneler karanlik, nemli alanlari tercih eder, bu nedenle olu otlari cikarin ve gunes isiginin bahcenize nufuz etmesine izin vermek icin kalin calilari budayin.

Butun bu yapacaklariniz pire yada kenenin kopeginizin ve kedinizin guneslendigi bahcenizden uzaklastirmanin en iyi cozumleridir. Tum bu tedbirleri almaniza ragmen , asla kesin bir cozum olmadigini yasayacaksiniz. Kan emmek ve cogalmak hedefiyle saldiriya gecen parazitler icin ilaclama kesin cozumdur. Bahce ilaclama fiyatlari oldukca pahali oldugundan cevreyi evde yapacaginiz pire ve kene ilaci ile ilaclayabilirsiniz. Pire kene sampuanlari ile yikanmak uzerinde olan hasereleri oldururken evinizde bulunan parazitlere etkili degildir. Anlik cozum olarak kullanilan sampuanlar yerine evde pire ilaci yapimi tavsiyelerimizi denemeniz daha etkin bir cozum olacaktir.

Evinizin Icinde
Pireler evinize bir kez girdiginde, onlardan asla kurtulamayacakmissiniz gibi gorunebilir! Evinizdeki pireden kurtulmak icin ilk yapmaniz kedi yada kopeginize yapacaginiz uygulamalardir. Kedi ve kopekler icin pire sampuani, pire tasmasi, kopek ve kedi pire damlasi pire tedavisi icin en iyi cozumlerdendir. Parazitler karanlik rutubetli yerlerde uzun sure yasayip cogalmaktadirlar. Kedi ve kopegin kokusunu aldiklarinda adeta hucuma gecerek hedeflerine ulasirlar. Bunu engellemek icin kucuk uygulamalar ise yarayacaktir.

Pire ve Kene Tuzaklari
Genis, sig bir kabi sicak suya sabunu doldurun ve pirelerin yogun olarak yasadigini dusundugunuz yere koyun. Bir lambayi dogrudan suyun uzerine parlatin. Pireler lambanin sicakligina ve isiga atlarlar, sudaki sabun pirenin disari sicramasini engelleyerek olmesine neden olur. Ozellikle bodrum, siginak gibi yerlerde bu uygulama guzel sonuclar vermektedir.

Silisli Toprak Kullanimi
Pireleri hizli bir sekilde oldurmek icin evinizin bodrumuna gida sinifi diyatomlu toprak uygulanabilir. Diyatomlu toprak, pirenin vucudunda delikler acar. Ayrica son derece emicidir ve pireyi kurutarak olmesine neden olur. Evinizin icinde pencereler, kapilar, supurgelikler, kopek yataklarina diatomit kumlari kullanabilirsiniz. Gida sinifi diyatomlu toprak evcil hayvanlarinizin cevresinde kullanim icin guvenli olsa da, serperken evcil hayvaninizin tozu solumamasi veya yutmaya calismamasi icin dikkatli olmalisiniz.

Evde Kene Ve Pire Ilaci Hazirlayin
Pire ve keneleri evinizden ve evcil hayvaninizdan uzaklastirmak icin doganin gucunden faydalanabilirsiniz. Tariflerde kolay bulunan maddelerle yapilan pire ve keneler uzerine kacirici, felc edici, ve oldurucu etkisi olan urunleri yapacagiz. Bu tarifler asla ilac olmamakla birlikte dogal ve bitkisel cozumlerdir. Bu tarifler direk kedi ve kopege uygulanabildigi gibi ev icerisinde de etkilidir. Kullanim sekillerine gore;

Pire Ve kene sampuanlari

Pire ve kene damlalari

Pire ve kene kovucu spreyler, olarak siniflandirabiliriz.

Pireleri Uzaklastirmak ve Oldurmek icin Ev Yapimi Sampuan ve Spreyler
Pirelerle savasmak icin ev yapimi kopek sampuani bile kullanabilirsiniz. Isin puf noktasi, dogal bir antiparaziter ve antibakteriyel oldugu dusunulen lavanta esansiyel yagi eklemektir. Tum ucucu yaglarin kopekler veya diger evcil hayvanlar icin guvenli olmadigini unutmamak onemlidir. Bazi kopekler, bazi ucucu yaglara maruz kaldiktan sonra ciddi toksisite ve bagisIklik aracili reaksiyonlara sahiptir.

Tarif 1:
1 litre su, 1 bardak beyaz sirke veya elma sirkesi ve 1 bardak kopek sampuanini birlestirin. Kopeginizi ayda bir veya iki kez yikamak icin bu karisimi kullanin. Sirke, temas halinde pire ve keneleri oldurur ve gelecekteki istilalari onleyebilir.

Tarif 2:
Limon suyu pirelerin dogal bir onleyicisidir ve onlari evcil hayvaninizdan uzak tutmak icin cesitli sekillerde kullanilabilir. Bu karisim icin 4 dilim taze limon, 1 yemek kasigi tuz ve 6 su bardagi suya ihtiyaciniz olacak. Suyu kaynayana kadar isitin, ardindan tuzu ve taze limonu ekleyin. Iki dakika kaynattiktan sonra ocaktan alin. Karisimi tam gun (24 saat) demlenmeye birakin, ardindan sampuanlayip yikadiktan sonra kopeginize sprey sisesine koyarak uygulayin. Bu karisim gunluk olarak uygulanabilir.

Ucucu yaglar
Ucucu yaglar, damitilmis veya soguk preslenmis ve daha sonra yuksek konsantrasyonlarda siselenmis, bitkilerdeki dogal yaglarin konsantre versiyonlaridir. Bazi ucucu yaglar kopekler ve/veya kediler icin toksIk olsa da, bazilarinin zararlilari kovmak icin faydali oldugu kanitlanmistir. Seyreltilmis ucucu yaglari ensesine damlatmak iyi gelir ayni zamanda kopeginizin sampuanina eklenebilir veya kopeginizin vucuduna sprey seklinde uygulanabilir.

Guvenli bitkileri, markalari ve konsantrasyonlari belirlemek icin evinizde veya evcil hayvanlarinizda ucucu yaglar kullanmadan once veterinerinizle konusmaniz onemlidir . Ucucu yaglar da asla evcil hayvaniniz tarafindan yutulmamali, asla dogrudan konsantre halde uygulanmamali ve bir veteriner tarafindan yonlendirilmedikce hamile hayvanlarda kullanilmamalidir. Kediler icin toksIk olan bircok bitki oldugu gibi, cok sayida zararli ucucu yag da vardir. Kedinizin cevresinde kullanilmasi tehlikeli olan daha yaygin olarak kullanilan yaglardan bazilari sunlardir:

Narenciye Yaglari
Tarcin
Cay agaci
Kekik
Mentol Yaglari (Wintergreen, Nane, Hus, Okaliptus)
karanfil
Kekik
Lavanta
Feslegen
Hindistan cevizi
Rezene


Pire veya kenelerle savasmak icin ucucu yaglarin kullanilmasi pahali kimyasallara, haplara, tasmalara ve spreylere gore etkili bir alternatiftir. Elbette tum ucucu yaglar etkili degildir. Sorunlari onlemek icin en iyi uc secenek sunlardir.



1. Lavanta Esansiyel Yagi - Bu dogal ucucu yag, evde kullanim icin guclu bocek kovucu ozelliklere sahiptir. Bununla birlikte, evcil hayvanlar, diger bazi yaglarin yani sira lavanta yagina tepki gostermezler, bu nedenle en dogru kullanim, evin alanlarina uygulanan bir sprey sisesinde veya evcil hayvanlarinizda orta derecede kullanmaktir.

2. Misket Limonu Esansiyel Yagi - Kolayca pire onleme icin en iyi seceneklerden biri olan bu yag kenelere karsi da etkilidir. Zararlilarla savasmak icin mumkun olan her yontemde kullanmak icin harika bir secimdir.

3. Sitronella Esansiyel Yagi - Sitronella’nin sivrisineklere karsi etkili oldugu bir sir degil, ayni zamanda pire ve kenelere karsi savasmaya calisirken kullanmak icin harika bir ucucu yagdir.

Bu tedavileri dogru ucucu yaglarla birlestirin ve hem sizin hem de evcil hayvanlarinizin sevebilecegi pire ve keneler icin bir cozumunuz olsun.

Tarif 3:
15 damla ucucu yagi 1 yemek kasigi tasiyici yag ile karistirin. Dogal pire ve kene onleyiciyi giysilerinize puskurtun. Yagi seyreltmeniz son derece onemlidir.

Tarif 4:
Bir sprey sisesine 15 ila 20 damla ucucu yag ekleyin ve ardindan su ile karistirin. Iyice calkalayin. Bu karisim, evcil hayvanlarin kullanimi icin uygundur.

Tarif 5:
Evcil hayvanlarinizi yikamak icin kullanacaginiz sampuana 2 damla ucucu yag ekleyin. Boyleye pire ve keneleri evcil dostlarinizdan uzaklastirin.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık