ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Hayvanlar Alemi
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 15 Mayýs 2024, 10:46   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Kopeklerde Tuy Bakimi

Kopeklere bakmak, her evcil hayvan sahibinin bilmesi gereken bircok sorumluluk icerir. Besleyici ve kaliteli yiyecekler, temiz su ve kalacak iyi bir yer saglamanin yani sira, ozellikle kalin, uzun tuylu veya kurklu kopek irklari icin, kopeklere uygun bakim yapilmasi gerekir.

Ipeksi puruzsuz, kivircik veya daginik olsun, bir kopek tuyu iyi gorunmekten daha fazlasini yapar. Kopeginizin kislari sicak, yazin ise serin kalmasini saglar. Kir ve nemi iter, cildini gunesten korur. Kopeginizin guzel tuyleri, genel sagliginin anlamli bir gostergesidir.

Kopekler Neden Tuy Doker?
Tuy dokme, kopeklerin eski ve hasar gormus tuylerini doktugu dogal bir surectir. Cogu zaman tuy dokme sureci, cilt ve kurk sagliginin bir gostergesidir.

Ilkbahar ve sonbaharda, cogu kopegin sicaklik degisIkliklerinin bir sonucu olarak fazladan tuy dokmesi muhtemeldir. Kopeginizin cinsine, mevsime ve bir dizi baska faktore bagli olarak tuy dokulmesi yasanabilir. Kopeginizin herhangi bir hastaligi veya stres faktoru bulunuyorsa bu durum; kopeginizin tuylerinin parlakligini, dokusunu ve gorunumunu etkiler. Ilac kullanimi, bazi hastaliklar, parazitler, alerjiler, beslenme bozukluklari, bakteriler, mantarlar, hamilelik ve emzirme olagandisi tuy dokulmelerine sebebiyet verebilir. Bunun icin kopeginizde normalden farkli bir tuy dokulmesi fark ederseniz, boyle durumlarda mutlaka bir veterinerden yardim almalisiniz.

Normal sac buyume dongusu nedeniyle olagan dokulme durdurulamaz. Bununla birlikte, bazi hastaliklarin neden oldugu anormal sac dokulmesi, kopeginizin sagligina kavusmasi icin ihtiyac duydugu uygun ilaci vererek giderilebilir. Buna gore, hastalik basariyla tedavi edildikten sonra sac buyume hizi normale doner.

Kopeginizin Tuylerine Nasil Bakmalisiniz?
Tuy dokulmesi, sac buyumesi gibi dogal bir surectir. Tipki bizler gibi kopeklerin de tuylerinin saglikli kalmasi icin uygun tuy bakimina ihtiyaclari vardir. Tuy dokulmesini tamamen durdurmak imkansiz olsa da, dokulmeyi azaltmak icin bazi onlemler alabilirsiniz.

Uygun Banyo Teknikleri Kullanmak
Genellikle tuyler kirlendiginde veya bir kopek kokusu gelistiginde ara sira banyo yaptirilmasi gerekir. Kopeginizin ne sIklikta yikanmasi gerektigi, yasina, yasam tarzina, tuy tipine ve temel saglik durumuna gore degisir. Saglik sorunu olmayan ve tuy dokmeyen irklarin her alti ile sekiz haftada bir yikanmasi uygun olur. Ozellikle mevsimsel tuy dokme surecinde banyo yaptirmak fayda saglar.

Kopeginizin cildi cok hassastir ve uygun kopek banyo malzemeleri kullanmayi gerektirir. Kopekler sadece kopeklerde kullanilmak icin hazirlanmis ozel bir sampuanla yikanmalidir. Derileri insan derisinden farkli bir kalinliga ve Ph degerine sahiptir. Bebek sampuani da dahil olmak uzere insan sampuani, ciltleri icin cok serttir. Duzenli banyo icin, herhangi bir ilave parfum icermeyen hipoalerjenik bir kopek sampuani en iyi secimdir. Tuylerindeki yaglar koruyucudur, bu nedenle tuylerindeki tum yaglarin gitmesini onlemek icin uygun urunler kullanilmalidir. Uygun bir kopek sampuani, bircok saglik sorununu ortadan kaldirmaya ve kopeginizin etrafta daha keyifli olmasina yardimci olur. Banyodan once fircalamak, sampuani cilde hapsedebilecek ve tahrise neden olabilecek saclari temizler.

Insanlar icin tasarlanmis urunlerin kopeklerde kullanilmamasi gerektigini unutmamalisiniz. Kullandigimiz sac urunleri, kopeginizin cildini tahris edebilecek ve daha yuksek tuy dokulmesi riskine yol acabilecek sert kimyasallar icerebilir. Kopeginizi sIk yikamak, cilt tahrislerine, kasinmaya ve siyriklara neden olabilir ve bu da tedavi edilmediginde yara enfeksiyonuna donusebilir.

Duzenli Fircalamak
Tum kopekler, gevsek tuyleri ve olu deri hucrelerini cikarmak, tuylerini kir, kalinti ve dis parazitlerden uzak tutmak ve dogal deri yaglarini esit dagitmak icin duzenli olarak timarlamadan yararlanir. Dogal yaglarin cilde dagilmasina yardimci olmak icin kopeginizin tuylerini fircalamalisiniz. Ozellikle ipeksi, uzun veya kivircik tuyleri olan kopeklerin tuylerinin, kulak cevresi, koltuk altlari veya bacaklarinin arka kisminda birikmesinin ve sertlesmesinin onune gecmek icin gunluk olarak uygun tarak ve firca ile taranmasi gerekir.

Tuy doken bir kopegin gunluk olarak fircalanmasi, eve dokulen tuy miktarinin buyuk oranda azalmasini saglar. Ayrica kopegin diliyle kendi kendini timar ederken yuttugu tuy miktarini da azaltir.

Dogru Beslenme Aliskanliklari Kazandirmak
Deri vucudun en buyuk organidir ve deri hucreleri hizla degisir. Yenilen gidalarin kalitesi, genel sagligi etkiler. Bu nedenle, kopeklerinizle sadece yemek artiklarinizi paylasmak yerine, ihtiyac duyduklari dogru turde mama ile beslemeniz uygundur.

Saglikli bir cilt ve kurk olusturmak icten baslar. Kopeginizin cildinin ve tuylerinin saglikli kalabilmesi icin, sindirimi kolay, kaliteli proteinler, yaglar, karbonhidratlar, vitaminler ve mineraller iceren besinlere ihtiyaci vardir. Bunlarla birlikte gunluk enerji gereksinimini karsilamak icin de uygun miktarda kaloriye sahip dengeli bir diyet gerekir. Cilt besleyici takviyelerle formule edilmis urunler, kopeginizi odullendirmenin ve ayni zamanda kurkune bakmanin harika bir yoludur. Omega-3 yag asitleri, kopeginizin tuylerinin saglikli ve parlak kalmasinda onemli bir rol oynar. Bu, kopeklerinizi alerjilerden veya diger inflamatuar cilt kosullarindan korur. Bu ozel besinin eksIkligi kopeginizin tuylerini matlastirabilir.



Guvenli olduklarindan emin olmak icin kopeginize takviyeler verirken veterinerinizin tavsiyesine basvurmalisiniz. Besinler iyi sindirilmez ve kalitesiz olursa, sadece vucudun ihtiyaclarini karsilayamaz hale gelmekle kalmaz, ayni zamanda sindirilemeyen atik urunleri ortadan kaldirmak icin karaciger ve bobreklerin daha fazla calismasina neden olurlar. Ideal beslenme, kopeginizin yasina ve saglik durumuna gore kisisellestirilmelidir.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık