ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Hayvanlar Alemi
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 15 Mayýs 2024, 10:31   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Hayvanlarda Kemoterapinin Yan Etkileri

Kemoterapi alan insanlarla karsilastirildiginda, ilaclarin daha dusuk dozlarda kullanilmasi ve insan tibbindaki gibi bircok ilacin kombine edilmemesi gibi nedenlerle, pet hayvanlarinda gorulen yan etkiler daha hafif ve azdir. Genellikle kemoterapiye en duyarli olan normal dokular; bagirsak yuzeyi, kemik iligi (kirmizi ve beyaz kan hucrelerini yapan) ve sac follikulleridir.

Gastrointestinal sistem icin toksIk etkileri; azalmis istah, kusma ve ishaldir. Bu etkiler hafif, orta siddetli veya siddetli olabilmektedir. Cogu vakada bu belirtiler hafiftir ve genellikle evde verilen oral ilaclarla veya kendiliginden cozulebilmektedir. Seyrek de olsa bazi kopeklerde (ve kedilerde) hastanede yatmayi ve sivi tedavisini gerektiren siddetli ishal gelisebilir. Bazi vakalarda ise kemoterapinin, gastrointestinal sisteme yonelik olarak gelisen yan etkileri tedavi gununde degil genellikle 3-5 gun sonra gorulur.


Kemoterapotik ilaclar ile kemik iliginin baskilanmasi, enfeksiyona duyarliligin artmasina yol acan beyaz kan hucre sayisinda bir dususe neden olabilir. Enfeksiyon genellikle hayvanin kendi vucudundan (normalde bagirsak, agiz, deri vb. organlarda normal olarak bulunan bakterilerden) kaynaklanmaktadir. Siddetli enfeksiyonlar, intravenoz sivi ve antibiyotik iceren yogun destek tedavisi icin hastaneye yatis gerektirebilir. Bir kemoterapotik ilac kullanildiginda, kemik iligini baskilamak icin yuksek bir potansiyele sahip oldugu bilindiginden, tedaviden birkac gun sonra tam kan sayimi yapilmalidir. Eger beyaz kan hucreleri sayisi dusukse, fakat evcil hayvan kendisini iyi hissediyorsa, antibiyotikler onleyici bir tedbir olarak recete edilmektedir. Kemoterapide uygulanacak bir sonraki doz, tam kan sayimi sonuclarina gore ayarlanir. Anemi (kirmizi kan hucreleri sayisinin dusuk olmasi), genellikle kanserin bir komplikasyonudur fakat cok nadir olarak veteriner tipta kullanilan kemoterapi ilaclari da buna neden olabilmektedir.


Ozellikle tel tuylu (Alman Tel Tuylu Pointer veya terrier) veya tuyu dokulmeyen kopeklerdeki kil follikulleri ozellikle kemoterapiye duyarli olabilir. Kanis veya poodle irki gibi belirli irka mensup kopeklerde degisken miktarlarda tuy dokulmesi yasanacaktir. Tuy dokulmesi cogunlukla yuz ve kuyrukta meydana gelmektedir. Kedilerde de ozellikle biyik ve gozlerinin uzerindeki uzun killarda bozulma meydana gelebilir. Tuyler kemoterapi sona erdiginde yeniden cikacaktir. Ancak baslangicta, tuylerin renk veya yapisinda mutevazi bir degisIklik olabilir.


Kemoterapotik ajanlarin bircok farkli turde olani vardir ve her biri de farkli yan etkiler gosterme olasiligina sahiptir. Eger evcil hayvan yan etkileri kesin olacagi bilinen ilaclar ile tedavi edilirse, bu komplikasyonlari onlemeye yardimci olmak icin, ornegin kusmayi onlemek amaciyla antiemetik ilaclar gibi bazi ilaclar recete edilebilir. Bununla birlikte veteriner hekimler eger problem ortaya cikacaksa ve ne zaman cikabilecegi tahmin ediliyorsa, bu durumlarda ne yapilacagini bildiren gerekli talimatlari hasta sahibine vermesi gereklidir. Kemoterapi alan tum evcil hayvanlar icerisinde, neredeyse %5’inden daha az oranda bir hayvan populasyonunun, yukarida belirtilen ciddi yan etkileri yasadigi gorulmektedir. Uygun bir idare ile cogu hayvanlar birkac gun icinde olaysiz bir sekilde iyilesir. Lutfen herhangi bir hayvanin, herhangi bir ilaca yonelik beklenmedik bir tepki gosterebilecegini unutmayin!


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık