ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Hayvanlar Alemi
Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By CeReN
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 24 Nisan 2024, 11:35   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,106
Nerden: Balıkesir
Cinsiyet: Kadın
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldığı Beğeni: 3629
Beğendikleri: 993
@CeReN
Standart Zorlu Okyanus Sartlarinda Canlilar Nasil Yasar ?



Okyanusun altinda yasayan canlilar, hayatta kalmak ve gelismek icin su ortamlarina cesitli sekillerde uyum saglamistir. Iste okyanus canlilarinin su altinda yasamasina izin veren bazi temel mekanizmalar ve uyarlamalar:

Zorlu Okyanus Sartlarinda Canlilar Nasil Yasar ?
Solungaclar: Balik gibi bircok su alti canlisinda sudan cozunmus oksijeni cikaran solungaclar bulunur. Bu solungaclar genis bir yuzey alanina sahiptir ve verimli oksijen degisimine izin veren kan damarlari acisindan zengindir.

Kaldirma kuvveti kontrolu: Deniz hayvanlari, kaldirma kuvvetlerini kontrol etmek icin farkli stratejiler gelistirmistir. Ornegin, kemikli baliklarin su sutunundaki konumlarini kontrol etmek icin ayarlayabilecekleri, gazla dolu bir yuzme keseleri vardir. Balinalar gibi diger canlilar, yuzerlige yardimci olan balina yagi veya buyuk hava dolu akcigerler gibi uyarlamalara sahiptir.

Uyarlanmis solunum: Balinalar, yunuslar ve foklar gibi bazi deniz memelileri, hava solumak icin evrimlesmis memelilerdir. Oksijen solumak icin periyodik olarak su yuzeyine cikarlar ve daha sonra uzun sure su altinda kalirlar. Oksijen depolamak ve derinlerde artan basinci tolere etmek icin ozel uyarlamalari vardir.

Kamuflaj ve koruyucu renklendirme: Bircok okyanus canlisi, cevreleriyle uyum saglamak veya baskalariyla iletisim kurmak icin karmasIk desenler, renkler ve sekiller gelistirmistir. Bu adaptasyon, avcilardan kacmalarina veya kendilerinin etkili avcilar olmalarina yardimci olur.

Aerodinamik vucut sekilleri: Verimli yuzme, su alti canlilari icin cok onemlidir. Baliklar, yunuslar ve diger deniz hayvanlari tipik olarak surtunmeyi en aza indiren ve suda kolaylikla hareket etmelerine izin veren aerodinamik govdelere sahiptir.

Derin deniz adaptasyonlari: Okyanusun gunes isiginin nufuz etmedigi daha derin kisimlarinda, canlilar yuksek basinc, karanlik ve soguk sicakliklar gibi asiri kosullara uyum saglamistir. Bazi derin deniz organizmalari, avlarini cekmek, iletisim kurmak veya yirticilari caydirmak icin biyoluminesans yoluyla kendi isIklarini uretirler.

Beslenme stratejileri: Okyanus canlilari cesitli beslenme stratejileri gelistirmistir. Balinalar ve bazi baliklar gibi bazilari, kucuk organizmalari sudan suzen filtre besleyicilerdir. Digerleri keskin dislere veya avi yakalamak ve tuketmek icin ozel uzantilara sahip avcilardir.

Zorlu Okyanus Sartlarinda Canlilar Nasil Yasar ?
Ureme ve yasam donguleri: Bircok deniz organizmasinin ureme ve yasadiklari yasam dongusu asamalari icin ozel adaptasyonlari vardir. Ornegin, bazi balik turleri, belirli yerlerde yumurtlamak icin uzun mesafeler kat ederken, digerleri hayatta kalma sansini artirmak icin cok sayida yumurta veya genc yavruyu su sutununa birakir.

Bunlar, canlilarin okyanusta yasamasini saglayan bircok adaptasyondan sadece birkac ornek. Sualtindaki yasam cesitliligi cok fazladir ve farkli turler, ilgili deniz habitatlarinda gelismek icin benzersiz stratejiler gelistirmistir.


Kaynak: https://www.bilgiustam.com/zorlu-oky...r-nasil-yasar/





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla
Alt 24 Nisan 2024, 11:40   #2
 
Jiyanate - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 24 Nisan 2024
Üye No: 324
Mesajlar: 549
Nerden: Tunceli
Cinsiyet: Erkek
Web: www.ForumBizim.Com
IRC: www.BizimSohbet.Net
FM: TürkiyeFM
Aldığı Beğeni: 594
Beğendikleri: 1239
@Jiyanate
Standart

Kalem'ine Emeğine Sağlık...

 
Alıntı ile Cevapla
Alt 24 Nisan 2024, 11:48   #3
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,106
Nerden: Balıkesir
Cinsiyet: Kadın
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldığı Beğeni: 3629
Beğendikleri: 993
@CeReN
Standart

Alıntı:
Jiyanate´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Kalem'ine Emeğine Sağlık...
tşk ederim.

Jiyanate bunu beğendi.




Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık