ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Sağlık Köşesi > Genel Sağlık
Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree2Beğeniler
  • 2 Post By iÇRe
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 20 Nisan 2024, 03:33   #1
 
iÇRe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 15 Ekim 2023
Üye No: 70
Mesajlar: 9,050
Nerden: İstanbul
Cinsiyet: Kadın
Web: Bizimsohbet.Net
IRC: Bizimsohbet.Net
FM: TürkiyeFM
Aldığı Beğeni: 8195
Beğendikleri: 10879
@iÇRe
Standart Diş Ağrısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer?

Diş Ağrısı Nedir?
Diş ağrısı, dişin içinde veya çevresinde gelişen ağrıya verilen isimdir. Daha küçük çaplı diş ağrıları bireyin evde kendiliğinden giderebileceği geçici bir diş eti tahrişinden kaynaklanabilir. Ancak daha ciddi ve ağır diş ağrıları, kendi başlarına iyileşmeyecek ve bir diş hekimi tarafından tedavi edilmesi gereken diş ve ağız problemlerinden kaynaklanırlar.

Diş ağrısına; tuzlu su veya oksijenli su ile gargara yapmak, ağrıyan bölgeye buz uygulamak, yatarken yüksek yastık kullanmak, karanfil yağı sürmek, ağrı kesici almak, sarımsak macunu koymak iyi gelir.

Dişin içinde bulunan pulpa, sinirler, dokular ve kan damarlarıyla dolu yumuşak bir yapıya sahiptir. Bu pulpa sinirleri insan vücudundaki en hassas sinirler arasında yer alır. Bu sinirler tahriş olduğunda veya bakteri ile enfekte olduğunda, apseye ve şiddetli ağrıya neden olabilirler.

Bir diş ağrısının kendisi doğrudan çok tehlikeli bir sağlık sorunu değildir. Ancak dişinizde veya vücudunuzun herhangi bir bölümünde tedavi edilmemiş bir enfeksiyon her zaman için vücudun kalanına yayılabilir.

Bu enfeksiyonun yayılmasıyla ciddi bir şekilde hastalanabilirsiniz ve bu hastalık hayatı tehdit eden bir durum halini bile alabilir. Eğer diş ağrısı düzelmiyorsa, diş hekiminize başvurmanız gerekir.


Diş Ağrısı Neden Olur?
Dişin özü olarak bilinen pulpa, sinirler, dokular ve kan damarlarıyla dolu yumuşak bir maddedir. Bu pulpa sinirleri, vücuttaki en hassas sinirlerden biri olarak bilinir. Bu yüzden bu sinirler bakteriler tarafından istila edildiğinde ya da apse dediğimiz enfeksiyon geliştiğinde diş ağrısı hissedilir.

Diş ağrısının nedenleri çeşitlidir. En yaygın diş ağrısı sebebi diş çürükleridir. Diş çürükleri genellikle yetersiz ve bilinçsiz uygulanan ağız hijyeninden kaynaklanır. Ağız içine yerleşen bakteriler, belli bir zaman sonra dişin dış koruyucusu olan mineyi zayıflatır ve çürütür.

Diş çürükleri kalıtsal da olabilir.

Diş ağrısı nedenleri şöyle sıralanabilir:

Diş eti hastalıkları,
Diş minesinin aşınması,
Diş çürükleri ve diş apseleri (diş özünde bakteriyel enfeksiyon olması),
Gömülü dişler,
Sinüzit,
Diş sıkma, diş gıcırdatma veya sakız çiğneme gibi tekrarlanan hareketler,
Diş kırılmaları,
Hasarlı dolgu,
Diş sürmesi (diş etinden çıkan dişler) ve 20 yaş gibi dişlerin çıkması,
Diş telleri.

Diş Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Diş ağrısı belirtileri şunlardır:

Yüzde veya ağız içinde şişlik,
Diş eti kanamaları,
Soğuya veya sıcağa karşı bir duyarlılık,
Soğuk veya sıcakla beraber ağrının azalması,
Ağız açmada kısıtlılık,
Ateş,
Baş ağrısı.
Diş ağrılarınızın çoğunlukla gece başladığının farkında mısınız? Bunun sebebi kan basıncının yatar pozisyonda başa vurmasıdır. Bu durumda vakit kaybetmeden diş hekimine gidilmelidir.

Bazen zonklayan diş ağrısı veya sabit bir diş ağrısı hissedilebilir. Bazı kişilerde ağrı sadece dişe bir basınç uygulandığında (bir şey ısırılması gibi) görülebilir. Çürümüş dişler kahverengi ya da beyaz bir nokta gibi belirebilir.

Diş çürümelerinin ilk belirtisi tatlı, çok sıcak veya soğuk besinler tüketildiğinde hissedilen ağrıdır. Diş ağrısı şiddetli veya hafif olabilir. Aniden de başlayabilir. Geceleri daha kötüleşir.

Düşmüş dolgu ve kırık dişler ağrıyı başlatabilir. Ağrının üst dişlerde mi alt dişlerde mi olduğunu anlamak bazen zor olabilir. Alt taraftaki dişlerle ilgiliyse ağrı genellikle kulaktan geliyor gibi hissedilebilir. Üst dişlerdeki ağrı, sinüslerden, elmacık kemiklerinden ve alın arkadaşındaki küçük, hava dolu boşluklardan geliyor gibi hissedilebilir. Enfeksiyon gelişen dişe yakınsa çenede ağrı daha çok hissedilebilir ve dokunmaya daha duyarlıdır.

Diş çevresinde şişlik görülebilir. Şişliğe, ateş veya baş ağrısı eklenebilir. Enfekte olan dişten kötü bir tada sahip akıntı, ağızdan kötü bir koku yayılabilir. Dişleri birbirine değdirince ağrı oluşabilir.

Bununla birlikte diş ağrısıyla birlikte nefes alma ve yutmada sorun yaşanıyorsa hemen bir diş hekimine başvurulması tavsiye edilir.

Diş ağrısı iki günden daha uzun sürüyor, şiddetleniyor, ağız açıldığında ateş, kulak ağrısı ve ağrı hissediyorsa, ağızda ve yüzde şişlik varsa diş hekimine mutlaka gidilmelidir. Diş enfeksiyonlarının teşhisi ve tedavisinin zaman kaybetmeden bir diş hekiminden randevu alınarak yapılması, enfeksiyonların kafatası veyüzün yanı sıra kan dolaşımına yayılmasını önler.

Diş Ağrısı Tedavisi
Diş ağrısı tedavisi için doktora gidilmelidir. Ağrının neyden kaynaklandığını anlamak önemlidir. Diş hekimi bir muayene yapar. Ağız, dişler, diş etleri, çene, dil, boğaz, sinüsler, kulaklar, burun ve boyun muayene esnasında kontrol edilir. Bu sayede ağrının nedeni daha kolay tespit edilir. Bir ağız röntgeni de çekilmesi de istenebilir.

Diş ağrısının nedeni bir çürükse bu çürük dolgu, vb. malzemelerle doldurularak tedavi uygulanır. Diş sinirinin enfeksiyonu söz konusuysa kanal tedavisi gerekebilir. Diş köküne inen bakteriler enfeksiyona sebep olur.

Ateş, çene şişliği gibi durumlarda antibiyotik tedavisi başlanabilir. Gerekli durumlarda diş eti tedavisinin ardından ağız ve diş temizliği yapılabilir. Eğer diş ağrısı giderek artıyorsa, geçici, ev yapımı ağrı kesici çözümler yeterli olmaz. Bu sebeple bu çözümler uygulandıktan sonra ağrı kısa süre içerisinde hafiflemezse, bir veya iki günden daha uzun süren bir diş ağrısı
varsa, çok şiddetli bir diş ağrısı varsa, ağız tamamen açıldığında ateş, kulak ağrısı veya acı artışı varsa, ağızda veya yüzde şişlik varsa en kısa zamanda diş hekimine başvurulması önerilir.

Diş hekimi, öncelikle ağrının nerede olduğunu, ne zaman başladığını, ne kadar şiddetli olduğunu ve ağrıyı ağırlaştırıp hafifleten öğelerin olup olmadığını soracaktır. Bu soruların ardından diş hekimi fiziki muayene yapar ve ağız içini, dişleri, diş etlerini, çeneyi, dili, boğazı, sinüsleri, kulakları, burnu ve boynunu kontrol eder. Diş ağrısının nedenini belirlemeye yardımcı olması için bir röntgen çekilmesi de mümkündür.

Diş enfeksiyonlarının doğru teşhisi ve tedavisi, yüzün ve kafatasının diğer kısımlarına ve muhtemelen kan dolaşımına yayılmasını önlemek için önemlidir. Diş ağrıları son derece rahatsız edici olabilir, ancak ağrı tedavi edildiği sürece kalıcı değildir. Diş hekimi ağrıyı hafifletebilir ve ağızdaki enfeksiyonların vücuda yayılmasını önleyebilir.

Diş ağrısının tedavisi, ağrıya neyin sebep olduğuna bağlıdır. Eğer ağrı nedeni çürük bir diş ise diş hekimi bu çürüğü temizleyerek dolgu yapacak veya gerekirse dişi çekecektir. Diş ağrısının nedeni diş sinirinin bir enfeksiyonu ise kanal tedavisine, yani enfekte olmuş puplayı çıkarma ve sızdırmaz bir malzeme ile değiştirme işlemine ihtiyaç duyulabilir. Bu enfeksiyona, diş pulpasının bulunduğu boşluğa sızan bakteriler neden olur.

Eğer çenede ateş veya şişlik varsa, diş hekimi bir antibiyotik reçete edebilir. Küçük bir yiyecek parçası diş etlerinin altına yapışarak enfeksiyona neden olabilir. Bu durumda, diş hekimi derin bir temizlik önerebilir veya ardından gerekirse başka periodontal yani diş eti tedavisi uygulayabilir.

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş hemkiminize danışarak uygulayabileceğiniz diş ağrısına iyi gelen doğal yöntemler:

Tuzlu su veya oksijenli su ile gargara yapın,
Ağrıyan bölgeye buz uygulayın,
Yatarken yüksek yastık kullanın,
Yemek yerken ağrıyan tarafla çiğnemeyin,
Yumuşak yiyecekler tüketin,
Tatlı tüketmeyin,
Çok soğuk ya da çok sıcak yemek ve içecekler tüketmeyin.
Ağrı kesici alın,
Karanfil yağı sürün,
Vanilya özütünden faydalanın,
Sarımsak macunu yapın,
Nane çayı poşeti koyun,
Tuzlu Su veya Oksijenli Su İle Gargara Yapın
Tuzlu su, diş aralarındaki kalıntıları gevşetip bir tür temizlik yapabilir. İltihabı da azaltabilir. Ilık bir bardak suya yarım çay kaşığı tuz koyup karıştırın. Bu karışımla ağzınızı iyice çalkalayın. “İltihaplı diş ağrısına ne iyi gelir?” sorusuna verilebilecek cevaplardan biri dee oksijenli su kullanımı olabilir. Oksijenli su, iltihaplanma ve ağrıyı dindirmeye yardımcı olabilir. Oksijenli su ile gargara yaptıktan sonra ağzınızı iyice durulayın ve oksijenli suyu sakın yutmayın.

Ağrıyan Bölgeye Buz Uygulayın
“Evde diş ağrısına ne iyi gelir?” diye düşündüğünüzde akla ilk gelen öneri ağrının ve varsa şişliğin olduğu bölgeye buz uygulanmasıdır. Havluya sarılmış bir buz torbası ile dişinize 15-20 dakika kadar soğuk kompres yapabilirsiniz. Bunu, birkaç saatte bir tekrarlamanız gerekir.

Yatarken Yüksek Yastık Kullanın
Uzanırken ya da uykuya geçeceğiniz zaman yüksek bir yastık kullanmak diş ağrısını rahatlatabilir. Çünkü kan basıncı yatış pozisyonunda başa vurur ve diş ağrısı daha şiddetli hissedilir. Yastık bir nebze de olsa bunu hafifletebilir.

Ağrı Kesici Alın
“Şiddetli diş ağrısına ne iyi gelir?” sorusunun şüphesiz ilk akla gelen cevaplarından biri de ağrı kesicilerdir. Çoğumuz diş ağrısı ve diş eti ağrısında hemen ağrı kesicilere sarılırız. Ancak sorun dişin kökünde ise bu yöntem geçici olur ve ilacın etkisi geçtikten sonra ağrı yeniden başlar.

Karanfil Yağı Sürün
Karanfil yağı ağrıyı ve iltihabı geçirmeye yardımcı olabilen bir antiseptiktir. Bir parça pamuğa biraz karanfil yağı damlatıp ağrıyan dişinize uygulayın. Küçük bir bardak suyla bir damla karanfil yağı damlatıp onunla ağzınızı da çalkalayabilirsiniz.

Vanilya Özütünden Faydalanın
Vanilya özü de geçici bir ağrı kesici görevi görür. Vanilya özütünün içerisinde bulunan antioksidanlar iyileşmeyi hızlandırabilir.

Sarımsak Macunu Yapın
Soyulup ezilmiş bir diş sarımsağın macun kıvamına getirilmiş hali de ağrı olan bölgeye uygulandığında ağrıyı kesilebilir. Allisin maddesi içeren sarımsak, bu sayede bakterileri öldürüp ağrıyı dindirmeye yardımcı olur.

Nane Çayı Poşeti Koyun
Nanenin mide bulantısındaki yatıştırıcı etkisi gibi bir özellik diş ağrısında da geçirlidir. Bir nane çayı poşetini soğutup ağrılı bölgeye koyabilirsiniz. Poşetin soğuduğundan emin olun.

Bu öneriler, geçici olarak ağrıları dindirmeye yarar. Dişlerde enfeksiyon ya da çürük varsa, kalıcı tedavi için diş doktorundan randevu alınması gerekir.

~Alıntı

MaquSa ve Sevda bunu beğendi.
 
Alıntı ile Cevapla
Alt 20 Nisan 2024, 07:48   #2
CBDE

 
MaquSa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 15 Ekim 2023
Üye No: 65
Mesajlar: 3,014
Nerden: Adana
Cinsiyet: Kadın
Web: MqS~
IRC: Bizimsohbet.Net ~
FM: Turkiyefm~
Aldığı Beğeni: 3354
Beğendikleri: 3151
@MaquSa
Standart

Emeğine sağlık.





 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık