ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Eğitim
Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 23 Nisan 2024, 11:15   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,596
Nerden: Balıkesir
Cinsiyet: Kadın
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldığı Beğeni: 4339
Beğendikleri: 1106
@CeReN
Standart Astronomi Ve Gezegenler Arasi CubeSats Kullanimi Ve Sonuclari

Bugun yorungede donen CubeSats’in cogu, Dunya’ya dair gozlem ve iletisim ile ilgili gorevleri yerine getirmek icin ayrilmistir. Onumuzdeki yillarda bu iki kategori hakim olmaya devam edecek gibi gorunmektedir. En buyuk artis iletisim uydularinda gerceklesecek olsa da, firlatilacak tahmin edilen uydu sayisinin daha fazla katlanacagi dusunuldugunde, bilimsel (EO olmayan) gorevlerdeki buyume ihmal edilemez (% 10’dan% 20’ye) olmaz. Ozellikle, 2017 yilina kadar yalnizca 5 astronomi ve sahada gezegenler arasi gorevler vardir, 2018 yilina kadar LEO disindaki hedeflere yalnizca 14 nano/ mikro uydu firlatilmistir.
Dunyanin Otesi yorungesi, guvenilirlik ugruna, tarihsel olarak kucuk uydulara yatirim yapma konusunda isteksiz davranan sivil ajanslarin alanidir. Bununla birlikte, yalnizca 2018’de dort nano / mikro uydu yorungesinin otesine gectiginden, bu da onceki 5 yilda olanlardan daha fazla oldugundan ve onumuzdeki 5 yil icinde 35 tanesinin daha firlatilmasi beklenilmektedir. Dogal olarak, cogu ayi hedef alir, ancak goz ardi edilemeyecek bir kismi gezegenler arasi gorevlere ayrilacaktir. Diger alanlarda oldugu gibi, baslangicta tum astronomi veya heliofizik misyonlari universiteler tarafindan yurutulmektedir ve ilk NASA JPL misyonu (ASTERIA) 2017 yilina kadar baslatilmamistir. CubeSats ile son teknoloji astronomiye ulasmak, digerlerinin yani sira hassas isaretleme, iletisim teknolojisi ve konuslandirilabilirlerdeki ilerlemeler sayesinde mumkun hale gelmistir.
Ana astronomiyi ve Dunya’nin otesindeki gecmis ve planlanan gorevleri gosterir. Ayrica, bu gorevlerin cogunun, tum gelismis tutum belirleme ve kontrol sistemlerini (ADCS), daha buyuk konuslandirilabilir. Bunun yaninda gunes panelleri, antenleri ve ayrica teleskop optiklerini barindirabilen en kucuk olan 6 U form

Astronomi ve Gezegenler Arasi CubeSats Kullanimi ve Sonuclarifaktorune dayandigini da gostermektedir. Simdiye kadar IR’de finanse edilmis hicbir CubeSat misyonunun olmamasi da dikkat cekicidir. Cunku termal stabilite ve dedektor sogutmasi, guc ve alan sinirlamalari nedeniyle astrofizik icin henuz gelistirilmemis olan CubeSats icin kriyo-sogutucular gerektirmektedir.
2020’de Ay’a firlatilan cok sayida CubeSat’in, daha once Kesif Gorevi-1 olarak bilinen Artemis-1 gorevine karsilik geldigini belirtmekte fayda vardir. Artemis-1 test ucusunda on uc dusuk maliyetli CubeSat gorevi rekabetci bir sekilde ikincil yukler olarak secilmis ve hepsi 6 U form faktorune sahiptir. Secilen CubeSat’lar asagidaki gibidir:
• Ay el feneri,
• Ay’in Guney Kutbu,
• Dunya’ya yakin asteroid,
• BioSentinel (1972’den beri ilk canlilari derin uzaya tasiyan),
• SkyFire (LunIR),
• Lunar IceCube,
• CubeSat for solar particles (Cusp),
• Ay kutuplu hidrojen haritalayicisi (LunaH Harita),
• Equuleus,
• Omotenashi,
• ArgoMoon,
• Cislunar explorers,
• Earth escape explorer (CU-E 3),
• Takim milleri,

Gezegenler arasi gorevlerden bahseden NASA, 5 Mayis 2018’de InSight to Mars adli sabit bir inis araci firlatmis ve 26 Kasim 2018’de Mars’a inis yapmistir. Hem MarCO-A hem de MarCO-B, Mars’a inerken InSight’tan Dunya’ya veri aktararak Mars’in yanindan gecisini basarmistir. Iletisim amaclari icin kullanilan yansima dizisi ile Marco’larin ustun bir gorunumunu gostermektedir.
Bahsedilen klasIk astronomi, ay ve Mars gorevlerine ek olarak, CubeSats gunumuzde gunes sisteminin diger cisimlerine giden yollarini bulur. Ayrica onlari Venus’e (CUVE gorevi), Deimos ve Phobos’a gonderme onerileri vardir. Ayrica asteroitler (PRISM ve PROME gorevleri), kuyruklu yildizlar (PrOVE gorevi) veya Jupiter gorevi, LEO ve LEO CubeSat otesi kesif girisimlerini gosterir.

CubeSats Sonuclari ve Ileriye Donuk Izlenmesi Gereken Yollar
1999’daki anlayisindan bu yana, CubeSats da yikici bir yenilik uretilmistir. Bir pazarin altindaki basit uygulamalardan (cogunlukla egitimsel), durmaksizin yukselmeye devam etmis ve sonunda yerlesIk orta buyuklukte rakip uydularin yerini almislardir. Bununla birlikte, fizik yasalari degistirilemediginden, CubeSats tum buyuk uzay gorevlerinin yerini alamaz. Yani zayif sinyalleri toplamak ve buyuk acisal cozunurluk elde etmek icin buyuk acikliklar ve odak uzunluklari gerekir. Bununla birlikte, CubeSats, kisa yeniden ziyaret surelerinin ve hatta surekli izlemenin gerekli oldugu bircok Dunya gozlem, astronomik ve iletisim uygulamalarinda kendi nislerini bulmaktadir.
Astronomi ve Gezegenler Arasi CubeSats Kullanimi ve SonuclariErken CubeSats tipik olarak yorungede bir kez kisa omurlere sahiptir (birkac ay), ancak artan zemin testleri ve ilave fazlaliklarla birlikte yasam sureleri bazi durumlarda 4-5 yila kadar onemli olcude arttirilmistir. Tum bu olaganustu gelismelere ragmen, CubeSats’in tam potansiyelinden yararlanmak icin hala bircok teknolojinin gelistirilmesi gerekir. En zorlu teknolojileri ve uygulamalari, ozellikle artan iletisim performansi, guvenilirlik, termal kararlilik ve kalibrasyon dogrulugu gerekir. Dunya gozlemi alaninda, nanosat sensorlerinde gelecekteki gelismeler buyuk olasilikla gerceklesecektir ve pasif mikrodalga sensorleri alanina bazi ornekler asagidaki gibidir:
• Orbital Micro Systems tarafindan Global Cevresel Izleme Sistemi (GEMS) takimyildizinda bulunan MiniRad gibi hava durumu uygulamalari icin minyatur mikrodalga ve milimetre dalga radyometreler,
• Hedef tespit / tanimlama icin gercek zamanli islemeye sahip GNSS-R cihazlari veya daha buyuk uydu, yer bagi bant genislikleri mevcut oldugundan, islemeyi hedefe gore optimize etmek icin ham veri toplama ve yerinde isleme ile, FMPL-3’te planlandigi gibi, FSSCat uzerinde FMPL-2’nin evrimi,
• Pasif VNIR / TIR hiperspektral goruntuleyiciler alaninda, goruntuleyiciler daha fazla sayida bant icerir, ancak indirilecek bilgi miktarini en aza indirmek icin gelismis goruntu sIkistirma algoritmalari ve yalnizca ham yerine cikarilan bilgileri indirmek icin yapay zeka verilerin olusturulmasi,
Ayrica, bilimsel verilerin kalitesini artirmak icin her ikisinin de kalibrasyonunun iyilestirilmesi gerekir. Guc ve anten boyutu gereksinimleri nedeniyle, aktif mikrodalga sensorleri ornegin, radar altimetreleri ve SAR’lar, muhtemelen mini ve mikrosatlarin etki alaninda kalir ve aktif optik Sensor teknolojisi (yani lidarlar) orta vadede kucuk uydularda gelisir. Astronomi ve ozellikle heliofizik alaninda NASA da basi cekmektedir. NASA, 2017’de Heliophysics Small Explorers Programinda bildirilen, bircok tasarlanmis program vardir ve bunlar asagidaki gibidir:
• Enerjik Kutle Firlatma Gezgini Mekanizmalari (MEME-X),
• Odaklama Optik X-isini Gunes Goruntuleyici (FOXSI),
• Cok Yarikli Gunes Gezgini (MUSE),
• Tandem Yeniden Baglanma ve Cusp Elektrodinamik Kesif Uydulari (TRACERS),
• Korona ve Heliosferi Birlestirmek icin Polarimetre (PUNCH),
• Atmosferik Dalgalar Deneyi (AWE),
• ABD’nin THOR gorevine Katkilari (THOR- ABD),
• Asiri ultraviyole (COSIE) Koronal Spektrografik GoruntuleyiciAstronomi ve Gezegenler Arasi CubeSats Kullanimi ve Sonuclari
• Uzay tabanli bir seyrek dizi olan Gunes Radyosu Girisimolcer Uzay Deneyi (SunRISE) gorev konsepti,
Bununla birlikte Agustos 2019’da NASA, gezegenler arasi uzayi incelemek icin SmallSat teknolojilerini gostermek icin iki oneri secmistir. Bu iki oneri asagidaki gibidir:
• Helyofizik icin Bilimi Etkinlestiren Teknolojiler (SETH), notr atomlarin yani sira bir dizi dalga ve gunesten cikan diger parcaciklar iki teknolojiyi, bir optik iletisim teknolojisini ve gunes enerjisini tespit etme deneyini gostirir,
• YaklasIk 18.000 metrekarelik bir gunes yelkeni ve gunesin manyetik alan yapisinin eszamanli olcumlerini saglayan bir koronagraf aleti yerlestirecek olan Solar Cruiser ve koronal kutle atimlarinin veya CME’lerin hiz onerisidir.


Kaynak: https://www.bilgiustam.com/astronomi...-ve-sonuclari/





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık