ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > Hosting Firmalarý > Domain Firmalarý
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 04 Aralýk 2023, 10:10   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,106
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 3629
Beðendikleri: 993
@CeReN
Standart Domain (Alan Adi) Nedir?

Domain, Turkce karsiligi "alan adi" olan bir terimdir. Herhangi bir web sitesine girerken o web sitesinin IP adresi ile ilgili alana baglanmaniz gerekir. Soz konusu IP adreslerinin herkes tarafindan bilinmesi ve akilda tutulmasi mumkun degildir. Dolayisiyla domain kavrami gelistirilmis olup, insanlarin IP adresi yerine domain ismi ile web sitesine baglanmasi saglanmistir.

Domain, en genel ifade ile web sitesinin adi ve adresidir. Kullanicilar web sitesini bu alan adi ile tanirlar. Secilen alan adinin; "alanadi" oldugunu dusunurseniz, domain de "alanadi.com" ya da "alanadi.net" gibi web sitesine yonlendiren adreslerdir.

Farkli web sitelerinin ayni domain adini kullanmasi soz konusu degildir. Bunu insanlarin parmak izi gibi dusunebiliriz. Soz konusu alan adlari IP adresini kullanarak karmasIk kodlar ile web sitesine baglanti saglar. Bu IP numaralari uzun oldugundan bireylerin bu numaralari hatirlamasi da zordur.

Domain kavrami olmasaydi insanlar bir web sitesine baglanmak icin adres satirina web sitesinin IP numarasini yazma zorunda kalirdi. Bu sebeple domain kavrami gelistirilmis ve karmasIklik ortadan kaldirilmistir. Adres satirina girdiginiz domain, DNS araciligi ile IP adresine donusturulerek kisa surede web sitesine baglanti gerceklestirilir.



Alan Adi Tescili Nedir?
Web sitesi tasarimi ya da bu alanda benzer konularla ilgileniyorsaniz, alan adi tescili ya da kaydi tabirlerini duymussunuzdur. Soz konusu terim, alan adini kullanirken bunu kayit altina aldirmanizi ve kiralamanizi ifade eder.

Alan adi tescili, alan adini satin almaktan ziyade yillik kiralamayi ifade eder. Bu sebeple domain tescilinin belirli zaman araliklarinda yenilenmesi gerekir. Domain kayit islemini yenilediginiz surece alan adinin kullanim hakki sizin olur.

Alan adinin kayit islemi yenilenmezse bu sureden itibaren isteyen herkesin bosalan alan adini alma hakki dogar. Bu da web sitesine yaptiginiz musteri yatiriminin bosa gitmesi anlamina gelir. Ozellikle ticari alanda faaliyet gosteren web sitelerinin bu anlamda hassasiyet gostererek alan adi yenileme islemini aksatmadan gerceklestirmesi gerekir.

Alan adi kayit islemi, domain duzenleme ve denetleme hakki bulunan yetkili kurumlar tarafindan gerceklestirilir. Ulkemizde bu anlamda faaliyet gosteren bircok kurum ve kurulus bulunur. Bu kurumlara muracaat ederek domain sorgulamasini ya da alan adi tescilini de suratle yapabilirsiniz. Alan adi tescil islemi icin ilgili kurumlara belirli miktarda ucret odemeniz gerekir. Kiralama ve tescil islemi genellikle 1 yillik sureyi kapsayacagi icin her yil bahse konu ucretin tekrar odenmesi gerekir.



Alan Adi Neden Onemlidir?

Internet dunyasinda domain, web sitesi ziyaretcilerinin sizi nasil arayacagi ve bulacagi ile ilgili bir kilavuz gorevi gorur. Dogal olarak web sitenizle ilgili insanlara sunacaginiz ilk izlenim domain ile olacaktir. Bu sebeple domain secimi ve takibi oldukca onem tasir.

Domain, web sitenizin faaliyetleri hakkinda ve yaptiginiz isle ilgili kullanicilara fikir sunar. Ozellikle pazarlama stratejisi acisindan domain cok isinize yarar. Kisacasi domain, marka bilinirligini artirir. Satin alacaginiz hosting paketleri, domain adiniza ozgu Google, Yahoo ve Hotmail gibi mail adresleri icin e-posta hesaplarini da kapsar. Bu da pazarlama stratejisinin dogru ve etkin sekilde yurutulmesi icin buyuk bir adimdir.

Domain, sadece marka bilinirligine de katki yapmaz. Alan adlari Google siralama algoritmasi bakimindan da cok onemlidir. Domain ve uzantisinda ilgili anahtar kelimelerin kullanilmasi, Google arama sonuclarinda ust siralarda yer almanizda onemli bir rol oynar.



Domain Seciminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Nelerdir?
Zaman zaman web sitesi sahipleri ideal alan adini bulmakta zorlanabilirler. Domain tescili cok basit bir islem olmasina ragmen dogru domain secimi zor olabilir.

Potansiyel ziyaretci kitlesinin web sitesine baglanmadan once dikkatini cekecek ilk husus web sitenizin alan adidir. Ayrica arama motoru siralamasina etkisini de dusundugunuzde dogru domain secimi dikkate almaniz gereken cok onemli bir husustur. Domain secimi ozellikle pazarlama alaninda faaliyet gosterenler icin dikkate alinmasi gerekir. Dogru domain ile isletmenizin satis rakamlarini artirabilirsiniz. Domain adi secerken dikkat etmeniz gereken en onemli bes kriteri soyle siralayabiliriz:

Sececeginiz domain adinin daha onceden secilmediginden emin olun.
Kisa ve hatirlanabilir bir domain secin.
Rakamlari ve isaretleri kullanmaktan kacinin.
Isinizle ilgili kelimeleri kullanin.
Ticari faaliyetler icin .com uzantisini tercih edin.


ALÝNTÝ ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık