ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Tarih > Osmanlı Tarihi > Cumhuriyet Tarihi
Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree1Beğeniler
  • 1 Post By Seth
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 11 Şubat 2024, 15:30   #1
 
Seth - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 18 Aralık 2023
Üye No: 154
Mesajlar: 2,896
Nerden: İstanbul
Cinsiyet: Erkek
Web: ..
IRC: Irc.BizimSohbet.Net
FM: ..
Aldığı Beğeni: 777
Beğendikleri: 253
@Seth
Standart Cumhuriyet ve Milli Egemenlik Kavramı

21 Ocak 1921 tarihinde kabul edilen Teşkilat-ı Esasiye kanununun birinci maddesiyle hâkimiyetin kayıtsız şartsız millete verilmiş olması eski rejim taraftarlarını rahatsız etmişti. Anayasadaki bu madde ile Cumhuriyete gidildiği yolunda bir takım tahriklere maruz kalan Kazım Karabekir de Mustafa Kemal’den izahat istemişti. Mustafa Kemal Paşa cevabında amacın Cumhuriyet değil, “hükümdarın hukukunu tayin ve sınırlamada son birkaç asrın tecrübesi ve devlet kavramındaki millet hukukunun mana-i hakikisini etkin kılmak olduğunu” belirtmişti. Hâlbuki hâkimiyetin kayıtsız ve şartsız millete verildiğinin belirtilmesi o günlerin anlayışı ile zaten Cumhuriyet demekti. Meclisin en yaşlı ve hatırı sayılır üyelerinden Abdurrahman Şeref Efendi de Cumhuriyetin ilanı günü bu maddeye temasla maddenin gösterdiği manaya işaret etmişti.

Buna ilave olarak Osmanlı devletinin başkanı sıfatını haiz halife – padişahın konumunun mücadele başarıya ulaştıktan sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından belirleneceğinin ifadesi de aslında devlet şeklinin ve anlayışının ne yöne gitmekte olduğunu hiçbir şüpheye yer vermeyecek şekilde göstermekteydi. Hâkimiyet, milletin temsilcilerinden oluşan Türkiye Büyük Millet Meclisinin elinde olacaktı. Bütün bu göstergeler müsait ilk fırsatta Cumhuriyet idaresinin ilan edileceğinin delili idi.

Bu sırada meclisteki muhalefetin durumu Falih Rıfkı Atay’ın şu tarifine büyük ölçüde uymaktadır; “1923 yılının o haftalarında Büyük Millet Meclisinde Cumhuriyetçilik akımı var mıydı? Hayır. Mustafa Kemal ne yapsa ona itirazsız razı olacaklar dahi, içlerinden - keşke bunu yapmasa...- diyorlardı. Mustafa Kemal o mecliste fikir tartışmaları ile tabii bir “ekseriyet” elde edemezdi. İnce politika taktikleri ile bir teslimiyet havası yaratmalı idi”.

Burada üzerinde önemle durmamız gereken husus Mustafa Kemal Paşa’nın durumudur. Büyük ölçüde Müdafaa-ı Hukuk Cemiyetlerinin kontrolünde geçen bir seçimle oluşturulan ikinci Meclise birinci dönemden muhaliflikleri bilinen milletvekillerinden girebilenler yok denecek kadar azdı. Mustafa Kemal parti adına adayları tespit ve ilan ederek dâhil oldukları seçimden başarılı çıktıklarını düşünmektedir. Adayları kendi seçmiştir, zira yapılacak seçimlerde “milleti iğfal ederek muhtelif emellerle mebus olmaya çalışacakların çok olduğunu” düşünüyordu. Mustafa Kemal seçim sonuçlarını milletin kendisi tarafından ilan edilen esasları tamamen benimsediğinin göstergesi olarak değerlendirmiştir. Ancak gelişmeler yakın çevresi içinde dahi Cumhuriyetin ilanı hususunda onunla aynı fikirde olmayan milletvekillerinin olduğunu gösterecektir.

iÇRe bunu beğendi.




Popüler Olabilirsin Ama Kalite Başka Birşey..
 
Alıntı ile Cevapla

Cevapla
Tag Ekle
cumhuriyet, egemenlik kavramı, ve milli


Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık