ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Coğrafya
Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 12 Mart 2024, 10:49   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,596
Nerden: Balıkesir
Cinsiyet: Kadın
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldığı Beğeni: 4340
Beğendikleri: 1106
@CeReN
Standart Dunyanin En Az Nufuslu 10 Ulkesi

Bu yazida BM tarafindan resmi olarak taninan ve hepsi de kucuk nufuslariyla unlu olan 10 ulke tanitilmaktadir. Nufus verileri Birlesmis Milletler’in 2022 nufus tahminlerine dayanmaktadir. Nufus rakamlarini yayinlamayan veya verileri guncel olmayan ulkeler icin tahmini nufuslar dikkate alinmistir. Yazida adlari gecen ve bazi ozelliklerine deginilen ulkelerin en kucugu (Vatikan Sehri) 842 kisiye, en buyuk nufuslu ulke (Dominika) ise 76.000’e yakin kisiye ev sahipligi yapmaktadir.
Iste nufusa gore, kucukten buyuge dogru siralanmis dunyanin en kucuk 10 ulkesi:

Vatikan Sehri, Nufus: 842
Vatikan Sehri 1929’da kurulmus, ayni zamanda Roma Katolikligine Italya’da ozel statu verilmistir. Vatikan (resmi adi Vatikan Sehir Devleti’dir), hem yuz olcumu (toplam 0.44 km2) hem de nufusu (842 kisi) bakimindan dunyanin en kucuk ulkesidir. Butun ulke bir duvarla cevrilidir ve Italya’nin Roma sehrinin icinde yer almaktadir. Vatikan, bu kadar kucuk olmasina ragmen Roma Katolik Kilisesi’nin merkezi olarak kuresel bir etkiye sahiptir. Bu unlu ulke ayni zamanda Papa’nin da ikametgahidir. Dunya liderleri ve Katolik inancina sahip olanlar dunyanin dort bir yanindan buraya akin etmektedir. Vatikan’i ziyaret edenler sadece Katolikler degildir. Dini olan veya olmayan herhangi bir gecmise sahip turistler Vatikan’in ikonik mimarisini takdir etmektedir. Kutsal bir hac yeri olmasinin yani sira dikkate deger yapilar arasinda Sistine Sapeli, Aziz Petrus Bazilikasi ve Aziz Petrus Meydani bulunmaktadir. Meydan, cogunlugu Papa’nin konusmasini dinlemek isteyen hacilar olmak uzere 80 bin kisilik bir kalabaligi agirlayabilmektedir.
Vatikan muzeleri ve arsivlerinde dunya capinda oneme sahip sanat eserleri, arkeolojik eserler ve tarihi belgeler bulunmaktadir. Vatikan’in UNESCO dunya mirasi alani olmasi sasirtici degildir. Vatikan gunluk islerinin cogunu Italyanca yurutur, ancak resmi ve torensel etkinlikler icin bazen Latince kullanilir. Vatikan Sehri vatandasi olmak kolay degildir. Bolgede hastane bulunmadigi goz onune alindiginda, dogumla veya kan yoluyla vatandas olmak mumkun degildir. Bunun yerine vatandaslik, Vatikan ofisi icin sehir sinirlari icinde ikamet eden ve calisan kisilere verilmektedir. Vatikan’a gore, Vatikan Sehri veya Roma’da yasayan kardinaller ve din adamlarinin diger uyelerinin yani sira Vatikan’in diplomatlari da vatandas olarak kabul edilmektedir.

Tuvalu, Nufus: 11.925
Tuvalu, en son BM tahminlerine gore 11.925 kisilik bir nufusa sahiptir. Ulke, Guney Pasifik Okyanusu’nun Polinezya (Hawaii ile Avustralya arasinda ) kismindaki dokuz mercan adasindan olusmaktadir. Ucsuz bucaksiz okyanusun merkezine yakin konumuyla Tuvalu, Dunya uzerindeki en uzak ulkelerden biridir. Bu mikro ulke dunyanin en az nufuslu ulkelerinden biri olmasinin yani sira, ayni zamanda en az ziyaret edilen ulkelerden biridir. Cogu Pasifik ulkesi gibi Tuvalu da Avrupalilar tarafindan somurgelestirilmistir. Ilk ziyaret edenler 1568 yilinda Ispanyollar olmustur. Ancak 19. yuzyila gelindiginde Britanya Imparatorlugu tum rakiplerini geride birakarak Tuvalu’yu bir koloni olarak ele gecirmistir. Tuvalu 1978 yilinda bagimsiz bir devlet olmustur. Ilginc bir sekilde, ulke internet alan adi “.tv”yi 12 yillik bir sure boyunca 50 milyon dolar (41,14 milyon Ingiliz sterlini) telif ucreti karsiliginda kiralamak icin bir sozlesme imzalamistir. Sozlesme 2011 yilinda on yillik bir sure icin yenilenmistir. Tuvalu, bagimsizligini kazanana kadar Ingilizler tarafindan yonetilmistir ancak bagimsizliktan sonra bile Tuvalu, Ingiliz hukumdarini gercek bir gucu olmaksizin devletin figuru olarak tanimistir. Ingilizce, somurgeciligin bir sonucu olarak Tuvalu’da ikinci dil haline gelmistir, ancak ulke kendi dilini, aile ve topluluk degerlerini, atalarinin denizcilik geleneklerini, kano isciligini, geleneksel danslarini, muzigini, dokuma ve oymacilik gibi becerilerini korumayi basarmistir. Bu ada toplulugu icin Hindistan cevizi bazli yemekler yaygindir; sutu cogunlukla hayvan sutu kullaniminin yerini almistir.
Deniz seviyesinden yaklasIk 15 feet (457.317 cm) yuksekte bulunan Tuvalu, yukselen gelgitler, su baskini ve sonunda cevredeki okyanus tarafindan tamamen yutulma riskiyle karsi karsiyadir. Acikcasi, kuresel isinma ve yukselen deniz seviyeleri Tuvalu icin buyuk bir endise kaynagidir. Bir baska sorun da ulkenin kendi urunlerini yetistirecek fazla topragi olmamasidir. Elbette deniz urunleri bol miktarda bulunur. Ancak daha kapsamli bir beslenme icin ulkenin yurt disindan gida ithal etmesi gerekmektedir ki bu da oldukca pahalidir. Bugun ulkenin gelirinin buyuk kismi balikcilik haklarinin uluslararasi sirketlere kiralanmasindan gelmektedir. Ulkenin uzak konumu, dusuk nufusu, sinirli dogal kaynaklari ve altyapisi goz onune alindiginda, ulke ayni zamanda dunyanin en fakir ulkesi olarak kabul edilmektedir. Dunya Bankasi’na gore ulkenin GSYIH’si (Gayri safi yurtici hasila) 2022’de 60 milyon dolarin biraz uzerinde kalmistir.

Dunyanin En Az Nufuslu 10 Ulkesi
Nauru, Nufus: 12.769 kisi
Eski adi Pleasant Adasi olan Nauruda da Tuvalu gibi uzak bir Pasifik Adasi ulkesidir. Pasifik Okyanusu’nun guneybatisindaki Mikronezya’da, Marshall Adalari’nin guneyinde yer alir. Ulkedeki 12.769 kisinin tamami sadece bir adada yasamaktadir. Nauru, dunya uzerinde az ziyaret edilen ulkedir. Kendi nufusu disinda, gezegende simdiye kadar oraya gitmis olan sadece yaklasIk 15.000 kisi vardir. Bu kisilerden biri de, Pasifik’teki resmi turlarindan birine bu adayi da dahil eden Kralice 2. Elizabeth’tir. Kucuk boyutuna ve nufusuna ragmen Nauru zengin bir tarihe ve kulturel mirasa sahiptir.
Nauru’nun ilk yerlesimcileri 3 bin yildan daha uzun bir sure once gelmis ve hayatta kalmak icin su urunleri yetistiriciliginden yararlanmislardir. Izolasyon, Nauru’yu somurge imparatorluklarinin dikkatinden uzak tutmamistir. Sasirtici sayida el degistirmistir. Almanya Nauru’yu ele gecirmistir, ancak imparatorluklari uzun surmemistir. Almanya I. Dunya Savasi’nda yenilmis ve galip gelen muttefikler tum somurgelerini ellerinden almistir. Nauru Japon otoritesi altina alinmistir. Japonya yenildikten sonra Nauru, Ingiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda’nin kontrolu altina girmistir. Pek cok ulkenin kucuk Nauru’yla ilgilenmesinin iyi bir nedeni vardir. Bu ada, bircok endustri tarafindan kullanilan degerli bir element olan devasa bir fosfat yataginin uzerinde bulunmaktadir. Nauru, bu zengin yatagin yuzeye yakin olmasi nedeniyle madencilige uygundur. Ikinci Dunya Savasi sirasindaki Japon isgalinin ardindan 1968’de bagimsiz bir ulke haline gelmistir. Fosfat yaklasIk 100 yil boyunca varligini surdurmustur ve sonunda 1990’larda tukenmistir. Sonuc olarak adanin ekonomisi cokmus ve nufusun cogu issiz kalmistir. Vatandaslarini gecindirmeye yetecek kadar mal uretmekte zorlanan adaya neredeyse tum gida, su ve imalat urunleri ithal edilmektedir. Nauru, zorlu ekonomik yillarin ardindan 2005 yilina kadar bir nevi vergi cenneti haline gelmistir. Bugun Nauru’nun ekonomisi buyuk olcude yardimlara, offshore bankaciliga ve siginmacilara yonelik bolgesel islem merkezlerinin (acik deniz gocmen gozalti tesisi) isletilmesine dayanmaktadir.

Palau, Nufus: 22.927
Palau, Bati Pasifik Okyanusu’ndaki Mikronezya bolgesinde 500’den fazla adadan olusan kucuk bir ulkedir. Endonezya ve Filipinler ile deniz sinirlari bulunmaktadir. Filipinler’in dogusunda ve Avustralya’nin kuzeyinde yer alir ve yerlesimciler ilk olarak M.O. 2000’lerde gelmistir. Somurge doneminde bu adalar bircok kez el degistirmistir. Ilk olarak Ispanya onlari somurgelestirmistir, ancak bir savasi ve kolonilerinin cogunu ABD’ye kaptirdiktan sonra, kalan adalari savas masraflarinin bir kismini karsilamak icin Almanya’ya satmistir. Almanya, Birinci Dunya Savasi’nda kaybeden tarafta yer aldiktan sonra denizasiri somurgeleri elinden alinmis ve yeni kurulan Milletler Cemiyeti, bagimsiz hale gelene kadar hangi ulkelerin bu adalari yonetecegine karar vermistir. Palau’nun yonetimi Japonya’ya verilmistir. Japonya, 1914 ile 1944 yillari arasinda, Amerika BirlesIk Devletleri’nin II. Dunya Savasi sirasinda isgaline kadar Palau’yu isgal etmistir. 22.927 nufuslu bir ada cumhuriyeti olan Palau, 1978’de Mikronezya Federal Devletleri’ne katilmaya karsi oy kullanmis, 1981’de kendi anayasasini olusturmus ve 1994’te egemenlik kazanmistir. Bagimsiz hale gelse de hala ABD ile gercekten yakin iliskileri vardir. Ornegin, ABD denizasiri savunmalarini ustlenmekte ve halka bazi sosyal hizmetler saglamaktadir. Palau, para birimi olarak Amerikan dolarini kullanmaktadirlar.
Adada bircok insan Ingilizce konusur, ancak ana dil Filipinler, Endonezya ve Malezya’nin bazi dilleriyle akraba olan Palauan dilidir. Palau’nun ekonomisi ciftcilik, turizm ve balikcilik uzerine kuruludur. Bu adalar, cevre yonetimiyle ilgili ada gelenekleri nedeniyle nesiller boyu iyi korunmus cok sayida benzersiz deniz yasamina sahiptir. Yasam alanlarinda hicbir dogal yirtici hayvan bulunmadigindan igneleri olmadan evrimlesen denizanalarina ev sahipligi yapan, guzel mavi sulari ve unlu denizanasi golleri nedeniyle populer bir turizm merkezidir.
Not: Denizanasi sokmalarinda, herhangi bir uzva surtunmesi veya dokunmasi sirasinda dokunaclarin yuzeyinde bulunan mikroskobik igneler (nematosistler) cilde batar. Ignelerden salinan zehir nedeniyle kasinti ve yanma olusur.

Dunyanin En Az Nufuslu 10 Ulkesi
San Marino, Nufus: 34.660
San Marino, Vatikan Sehri gibi, tamamen Italya’nin icinde yer alan kucuk, bagimsiz bir mikro ulkedir. Daglik ulke yaklasIk 34.660 kisilik bir nufusa sahiptir. Ulke buyuklugunde bir kale olan San Marino, MS 300 yilinda bir tepede kilise olarak baslamis ve bugun gururlu bir cumhuriyet olarak devam etmektedir. 1800’lu yillarda Italya birlesirken birlesmeye karsi cikan bircok kisi, engebeli bir konumda bulunan ve saldirilara karsi daha kolay savunulabilen San Marino’ya kacmistir. Italya, onlari ulkeye girmeye zorlamak yerine, 1862’de San Marino’nun onceki yillarda Italyanlarin bir kahramani olan Giuseppe Garibaldi’yi ve esini zulumden korudugu icin onlarla bagimsiz kalmalarina izin veren bir anlasma imzalayarak sorunu cozmustur. Sasirtici bir sekilde, San Marino, bir istisna disinda, II. Dunya Savasi sirasinda bagimsiz ve tarafsiz kalmayi basarmistir. Geri cekilen Mihver birlikleri, San Marino’dan gecmeye karar vermisler ve birkac hafta kalip sonra ayrilan Muttefik birlikleri tarafindan takip edilmislerdir. Birinci Dunya Savasi’ndan sonra yasanan asiri zorluklara ragmen, San Marino su anda kisi basina dusen GSYIH bakimindan son derece mureffeh bir konumdadir. Estetik acidan ulkeye Titano Dagi’ndaki Guaita kalesi hakimdir. Bugun San Marino’nun mimarisi turistler icin en cekici ozelliklerinden biridir. Baskentin Orta Cag’dan kalma tarihi sehir merkezi, UNESCO Dunya Mirasi Listesi’nde yer almaktadir. San Marino’da, San Marino Bayrami ve Palio dei Castelli gibi yuzlerce yildir devam eden bazi geleneksel festivaller vardir. San Marino’daki insanlar ayni zamanda seramik, nakis ve agac oymaciligi gibi bazi geleneksel becerileri de korumuslardir.

Lihtenstayn, Nufus: 39.558
Lihtenstayn, Isvicre ile Avusturya sinirinda bulunan, 39.558 nufusa sahip, denize kiyisi olmayan, Avrupa’daki birkac kucuk ulkeden biridir. Ulkenin resmi dili Almancadir, ancak Ingilizce ve Fransizca da yaygin olarak konusulmaktadir. Cografi olarak Lihtenstayn, Alpler’in Yukari Ren vadisinde yer alir ve 1,2 mil uzunlugunda bir sinira ev sahipligi yapar. Daglardan baska nehirler ve gollerle dolu olan bolge dogal bir guzellige, buyuleyici manzaralara sahiptir. Ulke, Rhätikon Daglari’nin etekleri ve 2,599 metrelik Grauspitz zirvesi ile unludur. Bu dag etekleri Lihtenstayn’in 160 km2’lik toplam alaninin yaklasIk ucte ikisini olusturur. Vaduz Kalesi (veya Vaduz Satosu) de buyuleyicidir. Baskent Vaduz’da yer alan, “Kunstmuseum Lihtenstayn” sanat muzesi dunya standartlarinda bir modern ve cagdas sanat koleksiyonuna sahiptir. Posta Muzesi’nde Lihtenstayn’in posta pullari sergilenmektedir. Bunlar, basli basina birer sanat eseri olduklari icin genellikle koleksiyonerler tarafindan deger verilir. Lihtenstayn halki saglam bir ekonomi insa etmistir. Bu ekonomi bankacilik, imalat ve turizme dayanmaktadir ve yarattiklari yasam standardi oldukca yuksektir. Kisi basina dusen ikinci en yuksek GSYIH oraniyla hala dunyayi etkilemeyi basarmaktadir. Ancak Lihtenstayn’in ekonomisi guclu ve suc oranlari tarihsel olarak dusuk olsa da yasanmasi en pahali ulkelerden biridir.

Monako, Nufus: 39.684
Monako, Fransiz Rivierasi’nda yer alan dunyaca unlu bir sehir devletidir. Nufus bakimindan Lihtenstayn’dan biraz daha kucuk olan Monako, bir baska kucuk Avrupa ulkesidir. Bununla birlikte, ayni zamanda dunyanin en yogun nufuslu ulkesidir. Ustelik bu mikro ulkeye yilda yaklasIk 160.000 yabanci ziyaretci gelmektedir. Ulkede Fransizca, Italyanca ve Ingilizce yaygin olarak konusulmaktadir. Ilk yerlesimin M.O. 500 civarinda gerceklestigi Monaco, paranin hakim oldugu soylenebilecek bir ulkedir. Nufusun yaklasIk %32’sinin milyoner portfoyleri vardir. Dunya Bankasi’na gore Monako’nun kisi basina serveti 2021’de 234.317 dolar olmustur. Prenslik ayni zamanda dunyadaki kisi basina en yuksek GSYIH’ye sahiptir. Milyarderlerin oyun alani olarak tanimlanan Monako, super zenginleri kiyilarina ceken sifir gelir vergisi politikasina sahiptir. Rihtimlari luks ozel yatlarla kaplidir ve caddeler ust duzey spor arabalarla doludur. Bes yildizli oteller ve restoranlar cok onceden rezerve edilir. Ziyaretciler unluler, politikacilar, is adamlari ve kraliyet ailesiyle icki icerler. Avrupa Birligi’nin bir parcasi olmasa da euro, Monako’nun birincil para birimidir.
Monaco’nun hem aci hem tatli bir tarihi vardir. Amerikali guzel aktris Grace Kelly, bu kucuk ulkenin Veliaht Prensi Prens Rainier ile evlenmistir. Ogullari Prens II. Albert su anki hukumdardir. Trajik bir sekilde, 1982 yilinda Prenses Grace, prensligin dolambacli dag yollarinda araba kullanirken gecirdigi bir trafik kazasinda hayatini kaybetmistir. Bu trajedinin kosullarina ragmen Monako daha cok Monte Carlo’nun dolambacli sokaklarinda her yil duzenlenen Formula 1 Grand Prix araba yarisiyla taninmaktadir. Osinografi Muzesi ve Monako Ulusal Muzesi onemli kulturel mekanlardir. Ayrica Monaco, cok sayida kumarhaneye ve her yil, Eylul ayinin sonlarinda duzenlenen bir yat fuarina ev sahipligi yapmaktadir.

Marshall Adalari, Nufus: 59.618
Marshall Adalari, Orta Pasifik Okyanusu’nda (Okyanusya’da, Mikronezya bolgesinde) Hawaii ile Filipinler arasinda yer alan bes adadan ve 29 mercan atolunden (toplam 1.225 adacik ve ada) olusmaktadir. Tum adalarin toplam arazi alani 181 km2’dir. Insan yerlesimlerinin M.O. 2000 yilina kadar uzandigi Marshall Adalari ilk olarak 1520’lerde Ispanyollar ve Portekizliler geldiginde Avrupalilar tarafindan kesfedilmistir. Ispanya adalarin kontrolunu ele gecirmis ancak daha sonra bir kismini Almanya’ya satmistir. Birinci Dunya Savasi’ndan sonra Japonya, Ikinci Dunya Savasi’ndan sonra ise Amerika BirlesIk Devletleri tarafindan yonetilmistir. Adalardan biri olan Bikini Atolu (Bikini Adasi), ABD tarafindan Soguk Savas doneminde nukleer silah test alani olarak kullanilmis,1946 ile 1958 yillari arasinda 20’si hidrojen bombasi dahil olmak uzere 23 nukleer silah patlatilmistir. Testler, bircok yerli halkin yerinden edilmesinin yani sira, radyasyondan kaynaklanan zararli etkiler ve atoldeki uc adanin buharlasmasiyla sonuclanmistir. Marshall Adalari nihayet, 1979 yilinda bagimsizligini kazanmistir. Marshall Adalari, dogal guzellikleri ve deniz yasam alani olarak paha bicilemez olsa da, ihrac edilebilir dogal kaynaklari az oldugundan ekonomisi dis yardima baglidir. Yerel olarak uretilen tarimsal urunlerden bazilari hindistancevizi, domates, kavun, taro, ekmek meyvesi, cesitli meyveler, domuzlar ve tavuklardir. Ayrica kurutulmus Hindistan cevizi ve el sanatlari uretimi, ton baligi isleme ve turizmden de gelir elde etmektedirler.

Saint Kitts ve Nevis, Nufus: 57.713
Saint Kitts ve Nevis, Atlantik Okyanusu ile Karayip Denizi arasinda yer alan cift adali, toplam 57.713 kisinin yasadigi bir ulkedir. Adalarin toplam yuz olcumu 261 (Saint Kitts Adasi 168 ve Nevis Adasi 93) kilometrekaredir. Hem nufus hem de yuz olcumu bakimindan Bati Yarimkurenin en kucuk ulkeleri olup dunyanin her yerinden turist ceken daglik bolgeleri, plajlari ve yagmur ormanlariyla taninmaktadir. Bu adalar Avrupalilar tarafindan kolonilestirilen ilk adalardan bazilaridir, bu nedenle “Bati Hint Adalari’nin Ana Kolonisi” olarak adlandirilmislardir. Venezuela’nin kuzeyinde yer alan bu cift adali Karayip ulkesi, 1834’te koleligi yasa disi ilan etmistir, ancak serbest birakilan insanlara eski sahiplerinin altinda calismaya devam etmeleri icin “istihdam” teklif edilmistir. BirlesIk Kralliktan bagimsizligini 1983 yilinda kazanmistir. Nevis 1998’de basarisiz bir referandumun ardindan bolunme ve kendi ulkesini kurma girisiminde basarisiz olmustur. Saint Kitts ve Nevis eskiden Ingiliz kolonileri olsa da artik bagimsiz olduklari halde hala Ingiliz hukumdarini devlet baskanlari olarak kabul etmeyi secmislerdir. Cogu Karayip ulkesi gibi, Saint Kitts ve Nevis’in kulturu de Afrika, Avrupa, Latin Amerika ve Pan-Karayiplerin etkilerini gostermektedir. Muzik, dans, hikaye anlaticiligi ve mutfak, her adadaki benzersiz kulturel kaynasmanin bir parcasidir. St. Kitts ve Nevis, UNESCO Dunya Mirasi Listesi’nde yer alan Brimstone Hill Kalesi Milli Parki da dahil olmak uzere bircok tarihi mekana sahiptir.
2022 yilinda Dogu Karayipler Yuksek Mahkemesi tarafindan, escinsel davranislari veya cinsel iliskileri suc sayan bir somurge donemi yasasinin anayasaya aykiri olduguna hukmedilmis, Kisiye Karsi Suclar Yasasinin 56 ve 57. Maddeleri iptal edilmistir. Kisacasi, escinsellik 2022 yili itibariyla yasal hale gelmistir. Bugun federasyonun ordusu olmasa da, 300 personel yasadisi uyusturucu ticareti faaliyetlerini de hedef alan bir polis gucu olarak konumlanmaktadir. Ulkeye vatandas olabilmek icin odeme yapilmasi gerekmektedir. Ulkenin vatandaslik internet sitesine gore, Saint Kitts ve Nevis vatandasi olabilmek icin Surdurulebilir Buyume Fonu’na minimum 250.000 ABD Dolari tutarinda yatirim yapilmasi veya en az 400.000 ABD Dolari degerinde gayrimenkul satin alinmasi gerekmektedir.

Dunyanin En Az Nufuslu 10 Ulkesi
Dominika, Nufus: 75.748
Dominika’nin (Dominik Cumhuriyeti ile karistirilmamalidir) tahmini nufusu 75.748 kisi olan bir ada ulkesidir. Karayipler’deki Saint Kitts ve Nevis’in 60 mil guneydogusunda, Porto Riko ile Trinidad ve Tobago’nun yaklasIk ortasinda yer alir. Ada ulkesi, Avrupalilar tarafindan somurgelestirilen Karayip ulkelerinin sonuncusu olmasiyla taninmaktadir. Adaya ilk yerlesenler Guney Amerika’nin onemli bir kabilesi olan Arawak halkindan bazilaridir. Avrupalilar adaya geldiklerinde, seker kamisi ve rom gibi pahali tropik urunlerin uretildigi yerler olarak Karayip adalariyla ilgilenmislerdir. Karlarini yuksek tutmak icin adalara Afrikali koleler ithal etmislerdir. Fransa, Dominika’yi 75 yil boyunca bu sekilde kontrol etmistir, ancak adayi 200 yil boyunca imparatorlugun elinde tutan Ingilizlere kaptirmistir. Dominika nihayet 1978 yilinda bagimsiz bir devlet haline gelmistir. Mary Eugenia Charles 1980’den 1995’e kadar Dominika’da Karayipler’in ilk kadin basbakani olmustur. Kahve tarlalarini isletmek icin kolelestirilmis insanlarin Bati Afrika’dan ithal edildigi donemden dolayi nufusun cogunlugu Afrika kokenlidir.
Tarihinde pek cok trajik bolum olmasina ragmen, Dominika bugun Karayipler, Afrika, Fransiz ve Ingiliz etkilerinin kendine ozgu kulturel bir birlesimini yaratmistir. Tematik dans ve muzik festivallerinin sIklikla yapildigi Dominika’da kreole ya da kreyol (koken bakimindan hem siyahi hem Avrupali olan) kulturu canli ve iyi durumdadir. Dominika’nin gercekten ilginc insan kulturunun yani sira, bu fantastik ada ozellikle Karayipler’de dogal ortamiyla da one cikmaktadir. Iyi bir sebepten dolayi burasi “Karayiplerin Doga Adasi” olarak adlandirilmistir. Volkanik kokenli bir ada olan Dominika’da, Kaynayan Gol Milli Parki dunyanin ikinci buyuk kaplicasina ev sahipligi yapmaktadir. Dominika ayrica gercekten muhtesem selalelere ve zengin yagmur ormanlarina sahiptir ve bu ormanlarin icinde dunyadaki en nadir bitki, hayvan ve kus turleri bulunmaktadir. Ornegin nesli tukenmek uzere olan Sisserou papagani yalnizca Dominika’da bulunur. Bu papaganin koyu yesille birlesen mor tuyleri vardir. Bu, o kadar nadir bir hazinedir ki, Dominika ulusal bayragina onun bir tasviri dahil edilmistir. Diger Karayip adalari ve ABD ile karsilastirildiginda, ada ulkesindeki gida, kira ve ulasim maliyetlerinin dusuk olmasi nedeniyle Dominika’da yasamak nispeten ekonomiktir.

Uzak Bolgeler, Az Nufuslu Ulkeler
Nufusu az olan bu ulkeler genellikle sinirli arazi alanlarina sahiptir ve genellikle uzak bolgelerde veya ada bolgelerinde bulunurlar. Nufuslari az olsa da kendine ozgu kulturel kimliklere ve geleneklere, bazilari kucuk nufuslarina ragmen zengin tarihlere ve canli kulturlere sahiptirler. Bircogu, turistleri cezbeden, el degmemis dogal ortamlariyla da taninir. Az nufuslu kucuk ada ulkeleri cografi izolasyonlari ve sinirli kaynaklari nedeniyle benzersiz zorluklarla karsi karsiyadir. Cogunlukla temel gelir kaynaklari olarak turizm ve balikciliga buyuk olcude guvenirler. Bunlarin disinda San Marino ve Monako gibi bazi ulkelerin nufuslari kucuktur ancak varlikli ekonomileri ve yuksek yasam standartlariyla taninirlar. Nufus bakimindan yukarida adlari gecen ulkelerden baska Dunya’da en kucuk ulkeler arasinda yer alabilecek birkac kucuk ulke daha (Britanya Virjin Adalari, Turks ve Caicos Adalari, Cook adalari, Niue adasi, Faroe Adalari, Kuzey Mariana Adalari, Niue mercan adasi,diger adi Malvinas olan Falkland Adalari gibi) bulunmaktadir. Sehrin kosusturmasindan, gurultusunden bikan, daha sakin bir yerin ozlemini cekenler, nufus bakimindan dunyanin en kucuk ulkelerinden birine gitmeyi, tatil yapmayi ya da orada yasamayi dusunebilirler.


Kaynak: https://www.bilgiustam.com/dunyanin-...slu-10-ulkesi/





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık