ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > Sunucular Özel Bölüm > BizimSohbet.Net - TurkiyeFM > BizimSohbet.Net & Paylaşım
Kullanıcı Etiket Listesi

 
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 09 Mayıs 2024, 15:11   #1
 
Jiyanate - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 24 Nisan 2024
Üye No: 324
Mesajlar: 1,538
Nerden: Tunceli
Cinsiyet: Erkek
Web: www.ForumBizim.Com
IRC: www.BizimSohbet.Net
FM: TürkiyeFM
Aldığı Beğeni: 1895
Beğendikleri: 3071
@Jiyanate
Post Sevilme İhtiyacı: Neden Sevgi İsteriz?

Sevilme İhtiyacı: Neden Sevgi İsteriz?



Yanıtı En Çok Aranan O Soru: Ben Neden Sevilmiyorum?

Sevinç ve üzüntülerle, kırgınlıklar ve kızgınlıkların da olduğu, hayal kırıklıklarının heyecanlarla dans ettiği, biraz mutluluk biraz da gözyaşı ile 2022’yi geride bıraktık. Her yılın sonunda bir yıl boyunca arama motorlarında en çok aranan başlıkların neler olduğu büyük bir merak konusu olmakta.

Bu yılın sonunda 2022’nin Türkiye Google arama trendlerini incelediğimizde “Ben neden sevilmiyorum?” başlığıyla karşılaştık1. Bu aramanın bu kadar yaygın bir şekilde yapılmasını ilginç bulanlar olduğu gibi “Böyle hisseden tek ben değilmişim, başkaları da varmış.” diye düşünüp rahatlayanlar da oldu.

Aslında hangi çağda olduğumuz fark etmeksizin sevginin hayatın içindeki yeri ve hepimiz için ortak bir deneyim olduğu düşünüldüğünde bu aramanın popüler olması daha da anlaşılabilir.

Sevilmek istiyoruz. Şarkılarla bunu anlatıyoruz, başrolleri birbirine sarılarak biten filmlerin sonunda gözlerimiz doluyor. Dostlukların ya da ölümsüz aşkların anlatıldığı gerçekçi hikayelerden hepimiz etkileniyoruz. Duygularımızı ne kadar yansıttığımız, hatta duygularımızın ne kadar farkında olduğumuz değişebilir ancak gerçek şu ki hepimiz sevilmek istiyoruz.

Peki, sevilmek sadece bir istek midir yoksa ihtiyaç mı? İşte bu yazıda detaylıca ele alacağımız konu tam da bu olacak.


Duygusal Yoksunluk Nedir?


Günlük dilde “sevgi açlığı” ya da “sevgi yoksunluğu”olarak da duymuş olabileceğiniz duygusal yoksunluk şeması, kişinin duygusal destek ihtiyacının diğerleri tarafından karşılanmayacağına dair beklentisidir. Örneğin duygusal yoksunluk şeması olan kişiler gündelik hayatlarında ve ilişkilerinde aşağıdakilerin eksikliğini çekebilirler:6

İlginin
Duygusallığın
Sıcaklığın
Arkadaşlığın
Anlaşılmanın
Dinlenmenin
Kendini ifade etmenin
Başkaları ile karşılıklı duygu paylaşımının
Başkalarının yönlendirmesinin veya rehberliğinin


Duygusal Yoksunluk Neden Olur?


Duygusal yoksunluk şemasının kökenlerine baktığımızda çocuğun bakım veren kişiden ortalamanın altında-yetersiz bakım aldığını görürüz. Sevgi ve ilgi göstermeyen, zaman ayırmayan, soğuk, çocuk ile empati yapıp bağ kurmayan, çocuğu gerekli şekilde yatıştırmayan bir bakım veren figürü ile özel ve değerli biri olduğuna dair bir hissi ve güvenebileceği somut bir şey olmayan bir çocuk söz konusudur.

Bireyin yaşamının geri kalanında yakın ilişkilerinin birçoğu bu bakım veren figürü (prototip) ile yaşanan ilk deneyimin izlerini taşır.

Duygusal Yoksunluğun Sonuçları
Şema Terapi bakış açısıyla bu yoksunluk çeşitli tiplerdeki eylem örüntüleri ile kendini gösterebilir:

Sürdürücü davranış
Uygun olmayan arkadaş veya partner/eş seçimi
Telafi edici davranış
Aşırı bir şekilde arkadaş ve partner/eş ihtiyacı duyma
Kaçınma davranışı
Yakın ilişki kurmaktan kaçınma.


Romantik İlişkide Sevilme İhtiyacı ve Duygusal Yoksunluk


Romantik ilişkiler söz konusu olduğunda duygusal yoksunluk şeması olan kişiler belli davranış örüntüleri gösterebilir:

Partneri daha çok yakınlık kurmak istediğinde ilişkiyi bitirmek için çeşitli nedenler bulabilir.
Bu kişiler tekrarlı olarak soğuk, verici olmayan, birinin ihtiyaçlarını karşılamak için uygun olmayan kişileri hayatlarına alabilir.
Bunun gibi eylemlerin nihayetinde kişi kendini gerçekten de duygusal olarak yoksun hissedeceği, sevgi ve ilgiye aç bırakıldığı ilişkilerin içine sokabilir. Böylece çocuklukta yaşadığı yoksunluğu tekrarlayabilir.
Duygusal olarak verici bir eş seçilse bile yoksunluk farklı şekillerde pekiştiriliyor olabilir. Örneğin kişi ihmal edilme sinyallerine yönelik aşırı hassas bir duruma gelebilir, partnerinin veya eşinin zihnini okumasını ve ihtiyaçlarını karşılamasını umabilir.
İhtiyaçlarının dile getirmeden karşılanmasını bekleyen kişi hayal kırıklığına uğrayabilir, incinir, geri çekilir, öfkelenir ve yine değersiz olduğunu hissedebilir.
Duygusal yoksunluk şeması olan kişi ilgisiz ve soğuk kişilere çekilebileceği gibi deneyimleri ve beklentileri doğrultusunda karşısındaki kişiyi yanlış yorumlamaya da meyilli olabilir. Yani kişi dünyaya duygusal yoksunluk gözlükleri ile baktığı için farkında olmadan ilişkisini sabote ediyor olabilir.

Yaşamın erken dönemlerinde işlevsel ve bir yönüyle bizi zarar görmekten koruyan şemalar, yetişkinlikte işlevselliklerini kayberek bu şekilde ilişkilerimize zarar verebilir, iyi hissetmemizin önünde bir engel oluşturabilir.

 
Alıntı ile Cevapla


 
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık