ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > Sunucular Özel Bölüm > BizimSohbet.Net - TurkiyeFM > BizimSohbet.Net & Paylaşım
Kullanıcı Etiket Listesi

 
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 09 Mayıs 2024, 14:53   #1
 
Jiyanate - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 24 Nisan 2024
Üye No: 324
Mesajlar: 1,538
Nerden: Tunceli
Cinsiyet: Erkek
Web: www.ForumBizim.Com
IRC: www.BizimSohbet.Net
FM: TürkiyeFM
Aldığı Beğeni: 1895
Beğendikleri: 3071
@Jiyanate
Post Online Dating Nedir?

Online Dating Nedir? Çevrimiçi Flörtleşmenin Artıları ve Eksileri, Mitler ve Gerçekler



Online Dating (Çevrimiçi Flört) Nedir?


Potansiyel romantik partnerlerle tanışmak ve bağlantı kurmak için internet platformlarını veya mobil uygulamaları kullanmaya online dating (çevrimiçi flört) denir. Online tanışma platformları, kullanıcılar arasındaki etkileşimi kolaylaştırmak için mesajlaşma sistemleri, sohbet odaları, görüntülü sohbetler ve uyumluluk faktörlerine veya ortak ilgi alanlarına dayalı olarak potansiyel partnerler öneren algoritmalar gibi çeşitli araçlar ve özellikler sağlar.

Romantik ilişkiler, bireyin psikolojik iyi oluşunda kritik bir rol oynar. İnsanın başkalarıyla bağ kurma ihtiyacı temel bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyaç tatmin edici yakın bir ilişki ile karşılandığında çiftler daha sağlıklı ilişkiler kurar, hastalıklardan daha çabuk iyileşirler ve ilişki süreleri artar. Yalnızlık ve sıkıntılı ilişkiler ise buna karşılık artan depresyon ve hastalık riskleriyle sonuçlanabilir1.

İnsanlar, romantik ilişki kurma dürtüsünün farkına vardıklarından beri kendilerine uygun bir eş bulmanın zor olabileceğini ve bazen de bu konuda yardım almanın yararlı olabileceğini düşünürler. Özellikle son yıllarda ve günümüzde internet üzerinden insanlarla tanışıp flört etmek çok yaygın bir hale geldi.

Tinder ve Bumble gibi uygulamalar gençler arasında oldukça popüler. Yakın zamanda yapılan bir ankete göre ABD’li yetişkinlerin %12’si, bir flört uygulamasından tanışıp ciddi bir ilişki içerisinde olduklarını söylediler. Bir diğer araştırma ise 2005 ve 2012 seneleri arasında gerçekleşen evliliklerin yaklaşık üçte birinin çevrimiçi olarak başladığını buldu1.

Bu gibi uygulamaları kullanan kişilerin kullanım amaçları birbirinden farklılık gösterebiliyor ve uygulamalar kimisi için olumlu sonuçlar doğururken kimisi için olumsuz sonuçlara yol açabiliyor. Örneğin, online dating uygulamalarını kullanan kişilerin yaklaşık %45’i hayal kırıklığının arttığını ve %30’u flörtleşme hakkında artık daha karamsar olduğunu bildiriyor.

Romantik ilişkiler kurmak konusunda insanların erişebildiği potansiyel eşler kendi sosyal ağlarının ötesine geçemezken internet ortamı, bilinmeyen ve erişilemeyen çok daha geniş bir sosyal ağı bize sunuyor.

Bununla birlikte potansiyel çiftler arasındaki etkileşim bir zamanlar sadece yakın yaşam alanlarında olmalarına bağlıyken artık internet sayesinde insanların aynı ortamda olmalarına gerek kalmadan birçok kanal (anlık mesajlar, sesli notlar, görüntüler) aracılığıyla anlık iletişim gerçekleştirilebiliyor.

Buna ek olarak bir zamanlar insanların eş seçimi daha çok sezgisel gerçekleşirken artık verilere dayanan yeni araçlar sayesinde uygun ortak alanlar (gidilen okul, hobiler, iş) doğrultusunda da eşleşmeler gerçekleşebiliyor.



Çevrimiçi Flört ve Geleneksel Flörtün Farkları

1. İlişkinin Başlama Biçimi
Çevrimiçi flört, ilişkinin başlama mekaniğini birçok açıdan değiştirmiştir2. Geleneksel flörtte karşımızdaki kişiyle vakit geçirdikçe onu tanımaya yaklaşırken çevrimiçi flörtte görülen profil üzerinden bir tür değerlendirme yapılır ve çok kısa süre içerisinde karşı tarafa dair bilgiler elde edilebilir.

2. Erişilen İnsan Havuzu
Bununla birlikte online dating uygulamaları, normalde tanışma ihtimali düşük olan potansiyel partnerlere bir araya gelme şansı sunar ve bu erişim sayesinde yeni romantik ilişki olasılıkları oluşur.

Çevrimiçi ve geleneksel flörtün bir başka farkı ise bazı uygulamalardaki algoritmalar sayesinde daha kısa sürede ve daha kolay şekilde ortak hayat stillerine ve bizimle benzer zevklere sahip insanlarla iletişime geçebilmemizdir2.

3. Karşıdakini Değerlendirme Süreci
Online dating uygulamalarının geleneksel flörte göre daha negatif taraflarına bakacak olursak romantik bir ilişki çıktısının geleneksel flörte göre daha az olduğunu söyleyebiliriz2.

Bu durumun sebeplerinden bir tanesi, yüz yüze bir insanda çekici bulduğumuz özelliklerin sadece uygulama üzerinden yorumlanabilen, daha fiziksel özellikleri ön plana çıkaran özelliklerden farklı olmasıdır. Bir insanla yüz yüze tanıştığımızda onu çekici bulup bulmadığımızı etkileyen birçok faktör vardır fakat çevrimiçi uygulamalarda bu faktör büyük bir oranda dış görünüştür.

Aynı zamanda birçok profile göz atıyor olmak, karşımıza çıkan potansiyel partnerleri çok fazla değerlendirmemize sebep oluyor ve bizi daha yargılayıcı ve eleştirel olmaya teşvik ediyor. Yani, yapılan araştırmalar geleneksel flörtün ve çevrimiçi flörtün hem avantajlarının hem de dezavantajlarının olduğunu bulmuştur fakat elimizdeki verilere göre bilimsel olarak biri diğerinden daha üstün değildir.2.

4. Bağımlılık Yönü
Geleneksel flört ve çevrimiçi flörtün başka bir farkı da Tinder veya Hinge gibi oyunlaştırılmış uygulamaların nörokimyasal bağımlılık yapan özellikleri olmasıdır3. Telefonda oyun oynamak, vücudumuzun “ağrı kesicisi” olan endorfinlerini serbest bırakır, bu da daha yüksekte ve iyi hissetmeyi sağlar.

Aynı zamanda bu uygulamalar sürekli bir “ödül” kazandırıyorsa serotonin seviyesi de artış gösterir ve mutluluk seviyesi artar. Son olarak daha fazla potansiyel partner ile etkileşime geçtikçe beynin ödül mekanizması aktive olur ve dopamin hormonu salgılanır. Bu nedenle ne zaman uygulamayı bıraksanız o uygulamayı veya oyunu özlersiniz ve geri dönmek istersiniz.

 
Alıntı ile Cevapla


 
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık