ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > Sunucular Özel Bölüm > BizimSohbet.Net - TurkiyeFM > BizimSohbet.Net & Paylaşım
Kullanıcı Etiket Listesi

 
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 09 Mayıs 2024, 12:36   #1
 
Jiyanate - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 24 Nisan 2024
Üye No: 324
Mesajlar: 2,689
Nerden: Şanlıurfa
Cinsiyet: Erkek
Web: www.ForumBizim.Com
IRC: www.BizimSohbet.Net
FM: TürkiyeFM
Aldığı Beğeni: 2468
Beğendikleri: 3585
@Jiyanate
Post Temas Bağımlılığı Nedir? Romantik İlişkilerde Temas

Temas Bağımlılığı Nedir?


Son dönemde sosyal medyada sıklıkla karşımıza çıkan “temas bağımlısı olmak” ne demek? Partnerinize temas etmenin önemini ve ona neler hissettirdiğini biliyor musunuz? Veya size temas etmenin de bir sevgi dili olduğunu söylesek? Gelin romantik ilişkilerdeki temas kavramını daha yakından inceleyelim.

Partnerinize sevginizi ifade etmenin pek çok yolu bulunmaktadır. Dr. Gary Chapman'ın "5 Sevgi Dili" kitabında bahsettiği şekliyle fiziksel temas 5 sevgi dilinden birisi olarak bilinmektedir. Bir sevgi dili olarak fiziksel teması yalnızca cinsellikle sınırlamak ise doğru değildir. Bu temas bir sarılma, sırtını sıvazlama, elini tutma veya omzunu sıkma şeklinde de olabilir.

Aşkın cinsel ifadeleri çoğu romantik ilişkide kullanılmaktadır. Peki partnerinizden yüzlerce kilometre ötede yaşıyorsanız? Cinsel ilişkiye girmek sizin için zorlayıcı bir deneyimse? Veya cinsel teması seven ya da tercih eden birisi değilseniz? Bu gibi durumlarda bilinmesi gereken en önemli şey, sevginin aslında pek çok farklı temas ile ifade edilebileceğidir.




Sevginin Temas Dili

Fiziksel temas partnerinize yakınlaşmanın en kolay yollarından birisidir ve partnerinizle fiziksel olduğu kadar duygusal yakınlık da yaratır. Partnerinizle tartıştığınızda genellikle fiziksel olarak uzaklaştığınızı fark edebilirsiniz. Tartışma sonrası aranızdaki gerilimi yok etmek hiç kolay olmasa da genellikle bağlantı kurmanın en iyi yolu fiziksel olarak partnerinize dokunmaktır. İşte fiziksel teması partnerinize göstermenin bazı yolları1:

El Ele Tutuşmak: Partnerinizle el ele tutuşmak psikolojik halimizi olumlu yönde etkileyecek endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayan bir harekettir. Ebeveynler çoğunlukla çocuklarını koruyucu sebeple olsa da bağ kurucu sebeplerle de çocuklarının elini tutarlar. El ele tutuşmak partnerinize sevginizi göstermenin en iyi yollarından birisidir.

Öpmek: Öpüşmek partnerinize sevginizi fiziksel yolla göstermenin en iyi yollarından birisidir. Tarih boyunca pek çok farklı kültürde öpüşmek saygı, selamlama, şefkat eylemi gibi farklı şekillerde yorumlanmıştır.
Sarılmak: Film izlerken, uyurken veya herhangi bir anda partnerinize sarılır mısınız? Partnerinize sarılmak sizi fiziksel ve duygusal olarak birbirinize yakınlaştırır.

Ten Teması: Tensel temas yalnızca cinsel içerikli olmak zorunda değildir. Partnerinizin sırtına dokunmak veya saçlarıyla oynamak sevginin samimi bir ifadesi olabilir.


Romantik Dokunuşun 4 Temel Niteliği

Sosyal dokunuş ve dokunuşun karşıdaki kişi üzerindeki etkisini anlamaya yönelik olarak Saarinen ve arkadaşları kapsamlı bir inceleme yapmışlardır. Bu çalışmada bir çiftin birbirine dokunma davranışlarının temel unsurlarını birbirinden ayırmayı başarmışlardır. Bu unsurlar partnerinize dokunmanın ne zaman daha iyi etkileri olacağının ve ne şekilde dokunulması gerektiğinin de altını çizer nitelikte olmuştur.

İlişkiler flörtten uzun vadeli birlikteliğe evrildikçe partnerler arasındaki fiziksel temas biçimi zamanla azalabilmektedir. Monotonlaşan ilişkileri eski günlerine geri döndürmek belki de eski temas biçimlerini yeniden canlandırmak anlamına geliyor olabilir. Helsinki ve arkadaşları en etkili temas davranışlarını belirlemişlerdir. Bu 4 temel davranış sırasıyla şöyledir:

Partnerinizin elini tutmak: Partneriniz stresliyken partnerinizin elini tutmanın kardiyovasküler sisteme iyi geldiğine ve kan basıncını düşürdüğüne yönelik bilgiler mevcuttur.

Sarılmak: Sarılmak üzerine yapılan çalışmalara göre sıklıkla birbirine sarılan çiftlerin tartışma yaşasalar dahi olumlu duyguları sürdürme olasılıklarının daha kuvvetli olduğunu gösterilmiştir.

Diğer duyuları harekete geçirmek: Partnerinize görsel olarak hoş bir ortamda sunacağınız bir dokunuş veya sarılma bile daha avantajlı görülebilir.

Yazarların başka bir ifadesi ile çevre, dokunmanın motivasyonel uygunluğunu etkileyen bağlamı belirlemektedir.

Temasın kasıtlı olduğunu göstermek: Partnerinize dokunuşunuzun kasıtlı olduğunu belli edebilirsiniz.
Partneriniz ona kasıtlı olmadan dokunduğunuzu düşünürse fizyolojik olarak dokunuş aynı olsa dahi dokunmanın duygusal bileşenleri eksik kalacaktır.





 
Alıntı ile Cevapla


 
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık