ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Kültür ve Sanat > Atatürk Köþesi
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 20 Kasým 2023, 13:12   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮

 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,778
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4609
Beðendikleri: 1147
@CeReN
Standart Mustafa Kemal Ataturk

Mustafa Kemal Ataturk, tarihin yok sayilamayacaklari arasinda adini altin harflerle liste basina yazdirmis bir asker ve devlet adamidir ki ben de yazilarima ilk olarak onderimizi anlatmakla baslamak istedim.
Turkiye’nin hemen hemen her yerinde bir gunes gibi dogan, fikirleriyle Turkiye’nin dununde, bugununde ve gelecegin damarlarinda akan Mustafa Kemal Ataturk’u ogrenmeden Turk kulturunu, insanini, yasam seklini, ilkelerini ve ideallerini anlamaya calismak mumkun degildir.

O, “Yuzyilin en buyuk adamlarindan biri, ulusal kurtulusun kahramani.” (Birlesmis Milletler , 1981)
Ulkesi isgal altindayken dostlarinin destegi ile tum zorluklara gogus gererek milletine onderlik eden bir Turk lideri,

O, ” Barisin parlak bir hizmetkari. ” (Milletler Cemiyeti,1938)
Tum uluslarin baris icinde saygiya dayali bir arada yasamasinin gerekliligi konusunda diger uluslara cok onemli mesajlar gonderen bir baris asigi,

O, “Olaganustu bir reformcu.” (UNESCO, 1981)
Islam ulkelerinde benzeri olmayan laik bir devlet anlayisi, modern bakis acisi, yeni bir ulke ve buyuk yeni vizyonlara sahip bir ulus yaratan ileri goruslu devlet adami. Boylesine ustun yeteneklere sahip bir onderin ozellikleri, yaptiklari, ilkeleri sizce bu kadar mi ?
Bence hayir..

18. yy da Avrupa’nin “Hasta Adam” olarak niteledigi, cokmekte olan Osmanli Imparatorlugu’nun kullerinden taptaze bir Turkiye Cumhuriyeti Devleti kuran Mustafa Kemal, caginin diktatorlerinden iki onemli noktada ayrilmaktaydi. Her seyden once bir ulkeyi her yonuyle kokten degistirmek ve cok kisa surede bu degisimlere tum milleti ortak etmek acisindan buyuk bir reformcudur. Ikincisi ise, sadece kendi ulkesinde degil, tum dunyada barisa olan guclu inanci, onu Turk Milleti nezdinde dunyanin en basarili lideri yapmakta ve tum dunyaya derin bir ilham vermektedir.
Ataturk’un dis politikasi genislemeye yonelik degil, sinirlarin geri cekilmesine dayaniyordu; ve ic politikasi, eski ve genisleyen Osmanli Imparatorlugu’nu yeni bir kompakt Turkiye Cumhuriyeti’ne donusturerek ulkesini yeniden canlandiracak bir siyasi sistem insa etmekti. O, 1915’te Canakkale’de askeri bir kahraman olarak ortaya cikti, 1919’da Turk ulusal kurtulus mucadelesinin karizmatik lideri oldu. Her seye ragmen bir dizi etkileyici zaferin ardindan ulkesini isgal edenleri ezen muzaffer bir komutan olarak milletine onderlik etti. Kurtulus mucadelesini baslatarak, alti yuzyildan fazla bir suredir Imparatorlugu yoneten Osmanli hanedanina da son verdi ve 1923’te Turkiye Cumhuriyeti’ni kurarak ulusun iradesini gercekten temsil eden yeni bir hukumet kurdu. 1938’de olumune kadar 15 yil boyunca Cumhurbaskani olarak siyasi, sosyal, ekonomik ve kulturel alanlarda neredeyse baska hicbir ulkeye benzemeyen, genis bir yelpazede hizli ve kapsamli reformlar baslatti.Mustafa Kemal Ataturk
Turkiye’nin her yerinde bu guclu liderin heykellerini, bustlerini ve ulkenin dort bir yanina asilmis milyonlarca fotografini goreceksiniz. Sayisiz kurum, bina, sokak, park ve benzeri yerlere adi verilmistir. Onun basarilarindan habersiz yabancilar, Turklerin 83 yildir bir adama boylesine hayranlikla takintili oldugunu dusunebilir, ancak yeryuzunde baska hicbir millet bir lideri Turk milletinin Mustafa Kemal Ataturk’u sevdigi kadar sevmemistir.

Bu ornek liderden bizlere kalan en buyuk miraslardan biri eminim ki vatan sevgisidir. Onun Turkiye Buyuk Millet Meclisi’nin acildigi 23 Nisan 1920 tarihinde mecliste bulunan milletvekillerine yonelik olarak Meclis kursusunden yaptigi konusma gonlume kazilidir:

“Isittim ki bazi arkadaslar yoksullugumuzu bahane ederek memleketlerine donmek istiyorlarmis. Ben kimseyi zorla Milli Meclise davet etmedim. Herkes kararinda hurdur, bunlara baskalari da katilabilirler. Ben bu kutsal davaya inanmis bir insan sifatiyla buradan bir yere gitmemeye karar verdim. Herkes gitse dahi, asker Mustafa Kemal olarak mavzerimi elime alir, fiseklerimi gogsune dizer, bir elime de bayragimi alir, bu sekilde Elmadagi’na cikar, orada kursunum bitene kadar vatanimizi mudafaa ederim. Kursunlarim bitince bu aciz vucudumu bayragima sarar, dusman kursunlariyla yaralanir, temiz kanimi, kutsal bayragima icire icire tek basima can veririm. Ben buna and ictim.” ( Falih Rifki Atay, Ataturk’un Hatiralari )

Hayatta bir seyler basarmayi hedefleyen herkese ise miras kalan tek sey; bilgi ve mantigimizi kullanmaktir. Bilgiyi ve mantigi kullanmak onu yuce bir lider yapti, ancak vatanseverlik ve tutkusu onu dunyada essiz ve yeri doldurulamaz hale getirdi. Boylesine vatanperver, ileri goruslu, Dunya’ya saf duygular ve dostluk dolu acik bir kalple bakan, modern zamanlarin sira disi lideri Ataturk’un mirasina sahip cikmak her Turk’un ona olan borcudur. Bu yuzden Ataturk’un degerini bilmek, onu ilkeleriyle yasatmak da bizlere dusmektedir.


ALÝNTÝ ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık