ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Saðlýk Köþesi > Alternatif Týp
Kullanýcý Etiket Listesi

Like Tree1Beðeniler
  • 1 Post By benadiinsanim
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 16 Mayýs 2024, 12:20   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Suluk Tedavisi Nedir? Suluk Tedavisi Faydalari Nelerdir?

Suluklerin saglik sektorunde tedavi araci olarak kullanilmasinin tarihi yaklasIk 2.500 yil oncesine dayanir. Genellikle kan emerek hastaliklari iyilestirdigi dusunulse de aslinda sulukler isirdiklari bolgede salgiladiklari sivi ile tedaviye katkida bulunur. Suluk tedavisi Saglik Bakanligi tarafindan onaylanmis ciftliklerde dogal kosullarda yetistirilen suluklerin insan vucuduna belirli noktalara (akupunktur noktalari) yerlestirilmesiyle uygulanan bir tedavi yontemidir. Sulugun salgilarindaki yuzden fazla degerli enzimler kanin pihtilasmasini engeller, pihtilari eritir, tansiyonu dengeler, bagisIklik sistemini guclendirir ve ayrica agri kesici, kas gevsetici ve antibakteriyel etkilere sahiptir. Suluk tedavisi hucre yenilenmesini desteklerken zihinsel ve fiziksel rahatlama saglar ve vucuttaki enfeksiyonlari azaltir.

Suluk Tedavisi Nedir?
Suluk tedavisi hastaliklarin iyilestirilmesi ve insan bedeninin dengeyi saglamasi amaciyla tibbi suluk kullanimini kapsayan bir terapi bicimidir. 600'den fazla suluk cesidi bulunsa da Hirudo Medicinalis ve Hirudo Verbana turleri tedavi edici ozelliklere sahip olanlardir. Suluklerin mini ilac fabrikasi olarak adlandirilmasinin nedeni dengeli bir biyoaktif madde uretme yeteneklerine dayanmaktadir. Bu durum bircok bilimsel calismayla kanitlanmistir. Tibbi sulukler suluk tedavisinde problemli bolgelere yerlestirilir ve cildin uzerinde tutunmalarina izin verilir. Asil terapotik yarari ise emdikleri kandan cok kan emerken vucuda salgiladiklari biyoaktif maddelerden gelir. Bu maddeler kan damarlarindaki pihtilari gidererek kan akisini hizlandirir ve agri ile iltihabi azaltir.

Islem Sirasinda Ne Olur?
Suluk tedavisi surecinde belirlenen bolgelere sulukler konumlandirilir ve deriye tutunmalari saglanir. Sulugun salgisi agri kesici ozellik tasidigi icin bu islem acisizdir. Emme islemi basladiginda hafif bir yanma hissi olabilir ancak bu his birkac dakika icerisinde azalacaktir. Sulukler tamamen doyana kadar yerinden ayrilmaz ve sonrasinda kendiliginden duser. Tedavi bittikten sonra yaralar kanamanin durmasi icin kalin bir bandajla kapatilir. Islem genellikle 1 ile 2 saat arasinda surer.

Suluk Tedavisi Nasil Ise Yarar?
Suluk terapisinin en onemli bileseni hic suphesiz sulugun tukurugudur. Bu tukuruk yaklasIk dortte biri detayli olarak bilinen 100'den fazla faydali biyoaktif madde barindirir. Tukurugun icindeki pihtilasmayi engelleyici maddeler kan damarlari ve bazi kan hucreleri uzerindeki kan pihtilarini cozer ve kan dolasimini iyilestirir. Suluk tedavisi sirasinda gerceklesen hafif kan kaybi vucudu yeni kan uretmeye tesvik eder ki bu kemik iligi icin yararlidir. Suluk tedavisindeki uzun vadeli basari ve suluk tedavisi faydalari genellikle birkac terapi seansi sonrasinda elde edilir. Bu dogal tedavi sirasinda istenmeyen yan etkiler cok nadiren gorulur.

Suluk Tedavisi Kimler icin Uygun Degildir?
Suluk tedavisi yaptiranlarin yorumlari ve uzman goruslerine gore suluk tedavisinde en onemli risklerden biri pihtilasma sorunlaridir. Aktif kanama olan kisilerde, ameliyat oncesi durumlarda, ciddi anemi veya hemofili olan kisilerde ya da kan inceltici ilaclarin gerekli oldugu hallerde suluk tedavisi tavsiye edilmez. Ayni sekilde suluk salgisindaki maddelere karsi alerjisi olan kisilere veya hamile ya da emziren kadinlara da uygulanmaz.

Suluk Tedavisi Nasil Yapilir?
Peki suluk tedavisi nasil yapilir? Her bir suluk tek seferlik kullanilir ve islem sonrasinda tibbi atik olarak imha edilir. Tibbi sulukler bir doktor tarafindan belirlenen sayida hazirlanir ve tedavi edilecek alana yerlestirilir. Tedavi sirasinda hafif bir yanma hissi olabilir ama bu agri birkac dakika icinde hafifler. Sulugun tedavi yapilan bolgede 45-60 dakika kalmasi saglanir. Bir suluk ortalama olarak kendi vucut agirliginin 10 katina kadar (5 ile 15 ml) kan emer. Suluk beslendikten sonra cilt uzerinden duser. Kanama kontrolu yapilir ve sonrasinda tedavi edilen alan steril bir bandajla kapatilir.

Suluk Tedavisinin Riskleri Nelerdir?
Tum tedavilerde oldugu gibi suluk tedavisi de bazi riskleri barindirir. Enfeksiyon kapma ihtimali mevcuttur cunku tum canlilar gibi suluklerin bagirsaklarinda da bakteriler bulunur. Bu yuzden tedavinin steril kosullarda ve uzman bir hekim tarafindan uygulanmasi buyuk onem tasir. Antibiyotikler enfeksiyon riskini azaltmak ve yara iyilesme surecini hizlandirmak amaciyla bir koruyucu onlem olarak hastaya verilebilir. Ayrica bagisIklik sistemini baskilayan ilaclar alan kisilerde bakterilerin kan dolasimina girisi enfeksiyona neden olabilecegi icin suluk tedavisi onerilmez.

Tedavi Oncesinde Bilinmesi Gereken Yan Etkileri
Suluk tedavisi sirasinda gecici rahatsizliklar ortaya cikabilir. Ancak bu durumlar genellikle hafif olup hasta uzerinde ciddi bir etkisi olmayacaktir.

YAYGIN YAN ETKILER: Tedavinin baslangicinda hafif agri hissedilebilir. Bu genellikle ince ve hafif bir sanci seklindedir ve yaklasIk 5 dakika sonra gecer. Tedavi bolgesinde hafif kanama gorulebilir. Bu kanama genellikle 4-10 saat surebilir ve genellikle tedaviye yardimci olur.
NADIR YAN ETKILER: Cilt enfeksiyonu meydana gelebilir. Uygulayicinin deneyimi ve steril ortam bu durumu belirler. Kisa sureli lenf dugumu sismesi veya isirik bolgelerinde kabuklanma gibi tepkiler gorulebilir.
Suluk Tedavisi Sonrasi Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Suluk tedavisinin ardindan pansumanin 24 saat boyunca acilmamasi ve dus alinmamasi gerekir. Suluk tedavisi sonrasinda tahil urunleri, asiri tatli veya eksi yiyecekler ve mercimek gibi gidalar tuketilmemelidir. Ilk 24 saat protein yogunlugunda bir diyet tercih edilmelidir. Suluk tedavisinden sonra isirik izleri genellikle 2-3 hafta icerisinde kaybolur.

Vucudun Hangi Bolgelerine Suluk Uygulanabilir?
Suluk tedavisi vucudun cogu bolgesine uygulanabilir fakat bazi bolgelere uygulama yapmak sakincalidir. Hassas cilt bolgeleri (Goz kapagi cevresi), ana damarlar (Cene alti, koltuk alti, kasIk ve boyun)

Suluk Tedavisinin Uygulandigi Hastaliklar
Uygulama alanlari asagidaki gibidir:

Kardiyovaskuler Hastaliklar: Yuksek tansiyon, kalp damar tikanikligi, dolasim bozukluklari, kalp kasi iltihabi, inme ve arter ve ven trombozu
Neurolojik Hastaliklar: Beyin ve omurilik damar hastaliklari, sinir iltihabi, epilepsi ve sinir koku iltihabi
Kozmetik Sorunlar: Selulit, kirisIkliklar, cilt bozukluklari ve cerrahi izler
Urolojik Hastaliklar: Bobrek disfonksiyonu, bobrek tasi, bobrek inflamasyonu, prostat problemleri ve testis varisi
Metabolik Hastaliklar: Obezite (Sismanlikta suluk tedavisi), gut hastaligi ve bagisIklik sistemi bozukluklari
Otorynolarengolojik Hastaliklar: Otiti, isitme kaybi, sinuzit, tonsillit, tinnitus ve kalsifikasyonlar
Gastroenterolojik Hastaliklar: Ulserler, safra kesesi iltihabi ve tasi, kolitis ve pankreatit
Diyabet ve Guatr: Suluk tedavisi diyabet ve guatr hastalarina yardimci olabilir.
Romatizma: Romatizma hastalarinin sIklikla basvurdugu alternatif bir tedavi yontemidir.
Astim ve Zaturre: Astim ve zaturre hastaligini iyilestirdigi belirtilen bir tedavi yontemidir.
Kadin Hastaliklari: Meme enfeksiyonlari, kistler, miyomlar, enfeksiyoz inflamatuar hastaliklar ve yumurtalik enfeksiyonlari
Hemoroid (Basur): Hemoroid agrisini gecirmek ve basura son vermek isteyenlerin genelde ilk tercihleri arasinda olmasa da kullanilan ve faydali bir yontemdir.
Cilt Problemleri: Ciban ve deri absesi, ergenlik sivilcesi, cilt lekeleri, kellik ve sac dokulmesi, egzama ve sedef
Kulak Burun Hastaliklari: Kulak iltihabi, buna bagli isitme kayiplari, sinuzit, kronik bademcik iltihabi, kulak cinlamasi ve kireclenmesi
Goz Hastaliklari: Ayrilmis retina, konjuktiva iltihabi, goz tembelligi, sasilik, goz tansiyonu, diyabet kaynakli gorme kayiplari, goz damari tikanikligi, iltihapli goz hastaliklari,
Sindirim Sistemi Bozukluklari: Sindirim sistemi ulseri, safra kesesi iltihabi ve taslari, kolit ve pankreatit gibi rahatsizliklar icin kullanilir.
Suluk Tedavisinin Uygulanmadigi Durumlar
Hemofili, siddetli anemi (eger Hb 10'dan dusukse), kan inceltici ilac kullananlar, hamile veya emziren kadinlar icin suluk tedavisi uygun degildir. Ayrica goz kapaklari ve cevresi, avuc icleri ve ayak tabanlari, boyun, cene alti, koltuk alti ve kasIk gibi ana damarlarin bulundugu bolgelere de suluk tedavisi uygulanmaz. Bunlarin disindaki bolgelerde ise suluk tedavisi gerceklestirilebilir.


Kaynak: https://www.buyukanadoluhastanesi.co...alari-nelerdir





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla
Alt 16 Mayýs 2024, 12:29   #2
benadiinsanim
Guest
 
benadiinsanim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi:
Üye No:
Mesajlar: n/a
Nerden:
Cinsiyet:
Web:
IRC:
FM:
Aldýðý Beðeni:
Beðendikleri:
@benadiinsanim
Standart

Emeðine Saðlýk

CeReN bunu beðendi.
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık