ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Saðlýk Köþesi > Aðýz ve Diþ Saðlýðý
Kullanýcý Etiket Listesi

 
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 29 Þubat 2024, 15:17   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮

 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,758
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4597
Beðendikleri: 1142
@CeReN
Standart Ortodontik tedavide dis telleri mi, seffaf plaklar mi?

CaprasIk disleri duzeltmek icin dis telleri mi, seffaf plaklar mi daha kullanislidir?

Yamuk disleri duzeltmek icin pek cok yontem kullanilmaktadir. Bunlar arasinda en sIk kullanilani, dislerin on yuzunden takilan metal ya da porselen dis telleridir. Bu dis telleri, braket denen ve dislerin on yuzune yapistirilan parcalardan ve ark teli denen, dislere kuvvet uygulayan, farkli malzeme ve sekilde uretilen tellerden olusur. Ortodonti uzmani, tedavi planina uygun olarak braketleri dis yuzeylerine yerlestirir ve tedaviye baslar. Beyaz ya da porselen dis teli denen yontem, aslinda metal dis telleri ile aynidir, tek fark, braketlerin daha estetik bir malzemeden uretilmesidir. Bu malzeme kompozit, porselen, silika gibi farkli ozellikte malzemeler olabilir. Porselen dis telleri gunumuzde daha sIklikla kullanilmaktadir.

Dis Teli

Eski zamanlarda, beyaz braketlerin Dis teli tedavisinin yavas gitmesine sebep oldugu dusunuluyordu. Bunun sebebi, beyaz braketlerin cogu zaman plastikten yapilmasi ve bunlarin zaman icerisinde asinmasiydi. Son zamanlarda, kullanilan beyaz dis telleri, hem cok estetik, hem de cok saglam bir malzeme olan, bir cesit cam olan silikadan uretilmektedir. Bu malzeme, metal dis tellerinin saglamlik ozelligiyle, camin seffafligini ve dayanikliligini birlestiren bir malzemedir. Sabit dis tellerinin avantaji, tedaviye karar verildikten sonra herhangi bir bekleme suresine gerek kalmamasi, dis tellerinin hemen takilabilmesidir.

Buna ek olarak bir avantaj da, tedavi sirasinda olusabilecek planlama degisIkliklerinin hizlica uygulamaya konabilecek olmasidir. Bazi durumlarda kisiler, dislerinin goruntusuyle ilgili karar degistirebilirler, mesela on iki disinin digerlerinden daha uzun olmasini isteyebilirler. Sabit tellerde bu tarz istekler, ortodonti uzmani tarafindan kolayca yerine getirilir.

Seffaf Plak

Ortodontik tedavilerde son yillarda gelismekte olan ve sIklikla kullanilmakta olan bir baska yontem ise seffaf plak yontemidir. Ortodonti uzmanlari bu konuda da kendilerini oldukca gelistirmistir. Dis tellerine alternatif olarak ortaya cikan bu yontem, neredeyse dis telleri ile yapilan tum tedavileri yapabilecek seviyededir.



Bu yontemin uygulanmasi su sekildedir:

Tedavi oncesi disler, 3 boyutlu yuksek hassasiyetli bir cihazla taranir ve cenelerin durumu dijital olarak kayit altina alinir. Bu kayitlar kullanilarak dis caprasIkligi analiz edilir ve ortodonti uzmani tarafindan tedavi plani yapilir. Dis yamukluklari ve caprasIkliklarinin duzeltimesi icin gerekli olan hareketler, uretilen plaklarla dislere aktarilacak sekilde Seffaf Plaklar tasarlanir. Dis yamuklugunun siddetine gore ortodonti uzmaninin yaptigi plana gore cesitli sayida seffaf plak uretilir. Uretilen bu seffaf plaklarin, dislerin uzerine tutunabilmesi icin, ortodontist tarafindan dis yuzeylerine, atacman olarak adlandirilan tutucular yerlestirilir. Bu tutucular disaridan belli olmayacak kadar kucuktur.

Seffaf plaklar, ortodonti uzmani tarafindan hastamiza teslim edilir ve nasil kullanilacagi ogretilir. Seffaf plaklar gunde en az 22 saat takilmalidir. Bunun sebebi, plak takilmadigi zaman dis hareketlerinin geri donmesidir. Seffaf plaklar, yemek yenecegi zaman cikartilir ve sabunlu ilik su ile yikanir, kurulanarak kutusuna konur. Yemek sonrasi seffaf plaklar takilmadan once disler cok guzel bir sekilde fircalanmalidir. Ortodonti uzmaninin tavsiye edecegi surelerde seffaf plaklar degistirilir, bir sonraki plaga gecilir. Bu sure, genelde 1 hafta ya da 10 gundur.

Seffaf Plak Tedavisi

Seffaf plak tedavisi sirasinda belli surelerde ortodonti uzmani sizi cagiracak ve dis yamukluklarinin duzelmesi gozlenecek, gerekirse bazi mudahalelerde bulunulacaktir. Dis caprasIkliklarinin tupune bagli olarak bazen dis cekimi, bazen de dislerde kucuk torpulemelerle yer kazanilmasi gerekebilir. Ortodonti uzmani bu surecte gerekli islemleri yaparak, surecin duzenli islemesini takip edecektir. Seffaf plak tedavisi ya da tel tedavisi bittikten sonra, dislerin tekrar bozulmamasi icin sabit ve hareketli koruyucular da yapilmalidir.


Kaynak: https://www.kadinca.net/ortodontik-t...af-plaklar-mi/





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


 
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık