ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Tarih
Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 17 Ocak 2024, 10:39   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balıkesir
Cinsiyet: Kadın
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldığı Beğeni: 4642
Beğendikleri: 1162
@CeReN
Standart Pasinler Savasi Nedenler Ve Sonuclari; 1048 Pasinler Savasi’nin Onemi Nedir?

Pasinler Savasi Nedir?
Bizans kaynaklarinda Kapetron Muharebesi adiyla gecen Pasinler Savasi, 1048 yilinda Selcuklular ile Bizans Imparatorlugu arasinda gerceklesen ilk buyuk meydan savasidir.

Gazneli Devleti ile Selcuklular arasinda 1040 yilinda yapilan Dandanakan Savasi’nda Gazneliler yenilgiye ugratilmis ve boylece Buyuk Selcuklu Devleti’nin kurulusu tamamlanmisti. Bu zaferden sonra Tugrul Bey’in liderliginde toplanan Selcuklu kurultayinda bolge fetihleri konusunda gorev paylasimi yapilmisti. Buna gore;

Ceyhun ile Gazne arasindaki bolge Cagri Bey’e,
Nisabur’un batisi Tugrul Bey’e
Bati cephesi Cagri Bey’in oglu Yakuti ile Ibrahim Yinal’a
Curcan bolgesi Arslan Yabgu’nun oglu Kutalmis’a
Kirman cevresi ise Cagri Beyin diger oglu Kara Arslan Kavurd’a verildi.
Turklerin dogu sinirlarindaki hareketlenmelerinin farkinda olan Bizans Imparatorlugu, bu durumdan son derece rahatsizlik duymakta ve bu saldirilari engellemek istemekteydi. Bu amacla gorevlendirilen Gurcu prensi Liparit, Kutalmis tarafindan yenilgiye ugratildi. Selcuklulardan Hasan Bey’in Erzurum bolgesinde pusuya dusurulmesi de Pasinler Savasi’ni kacinilmaz hale getirdi.

Pasinler Savasi’nin Nedenleri
Buyuk Selcuklu Devleti’nin, Anadolu’ya girmek, buraya yerlesmek ve burayi yurt edinmek istemesi

Buna karsilik Anadolu cografyasinin hakimi Bizans Imparatorlugu’nun, Selcuklu Devleti’nin akinlarini durdurarak dogu sinirlarini guvence altina almak istemesi

Pasinler Savasi’nin Sonuclari
Pasinler Savasi Bizans Imparatorlugu disinda Gurcu ve Ermeni ordularina karsi yapildi. Tugrul Bey, Kutalmis ve Ibrahim Yinal komutanligindaki Buyuk Selcuklu ordusundaki 50 bin kisilik kuvvetlere karsilik Bizans tarafinda 75 bin kisilik kuvvetler yer aldi.

Erzurum yakinlarindaki Pasinler Ovasi’nda gerceklesen savasi Buyuk Selcuklu Devleti kesin zaferle kazandi.

Gurcu krali Liparit’in esir alindigi savas sonucunda Bizans Imparatorlugu ile anlasma imzalandi. Bu anlasma ile Bizans Imparatorlugu yillik vergiye baglandi.

Pasinler Savasi’nin Onemi Nedir?
Pasinler Savasi ilk Selcuklu-Bizans savasidir. Daha genis bir ifadeyle duzenli Selcuklu ordularinin Anadolu icin Bizans Imparatorlugu ile yaptiklari ilk savastir ve dolayisiyla ilk zaferdir.

Pasinler Savasi sonucunda yapilan anlasmanin maddelerinden biri de Istanbul’da 9. yuzyilda yapilmis olan ancak daha sonra yikilan caminin Bizans tarafindan onarilacak olmasiydi. Bu cami onarildiktan sonra hutbenin halife adina okunmasina karar verilmisti. O gune kadar Abbasi halifesini tanimayan Bizans’in bu maddeyi kabul etmesi Tugrul Bey’in Islam dunyasindaki itibarini arttiran bir gelisme olmustu.

Anlasma ile Bizans Imparatoru vergiye baglansa da daha sonra Bizans Imparatoru bu vergiyi odemeyi reddetmistir. Bu da Selcuklu akinlarinin Anadolu uzerine akinlarinin tum hiziyla devam etmesinin adeta bir bahanesi olmustur. Bu akinlar ile Selcuklular Tugrul Bey komutasinda Kayseri, Malatya ve Sivas gibi bolgeleri ele gecirmistir.

Kisacasi Pasinler Savasi; Anadolu’nun kapilarini Turklere aralayan bir zafer olmustur. Baska bir deyisle Anadolu’nun Turkler tarafindan yurt edinilmesi surecinde atilan ilk adimdir.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık