ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Genel Bilgileri > Tarih
Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 17 Ocak 2024, 10:33   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balıkesir
Cinsiyet: Kadın
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldığı Beğeni: 4642
Beğendikleri: 1162
@CeReN
Standart Kavimler Gocu Nedir? Kavimler Gocunun Sebepleri Ve Sonuclari

Kavimler Gocu Nedir? Kavimler Gocunun Sebepleri Nelerdir?
Tarihte bilinen ilk Turk devleti olan Asya Hun Devleti’nin yikilmasindan sonra Hunlar, Cin baskisi karsisinda goc hareketlerine basladi. Avrupa’ya dogru yapilan bu goc hareketleri sirasinda Hun topluluklari, karsilarina cikan Barbar kavimleri yerlerinden oynatarak onlari da batiya dogru goce zorladi. Boylece Avrupa kitasinda o gune dek gorulmemis goc dalgalanmalari meydana geldi. Asya’dan baslayip Avrupa’ya uzanan bu buyuk goc hareketine tarihte Kavimler Gocu adi verildi.

Burada sozu edilen 13 barbar kavim;

Ostrogotlar,
Vizigotlar,
Franklar,
Cermenler,
Vandallar,
Lombardlar,
Angillar,
Saksonlar,
Burguntlar
Normanlar
Alanlar
Islavlar
Suevler
Bu topluluklar gunumuzdeki Avrupa milletlerinin temelini olusturur.


Kavimler Gocunun Sonuclari Nelerdir?
Kavimler gocu bir cok onemli sonucu ortaya cikarmistir. Bu nedenle Ilk Cag’in sonu, Orta Cag’in baslangici olarak kabul edilir. Orta Cag tarihi, 1453 yilinda Istanbul’un Fethine kadar devam eden 11 asirlik bir donemdir.

Roma Imparatorlugu; Bati Roma ve Dogu Roma olmak uzere ikiye bolundu (395). Daha sonra Bati Roma Imparatorlugu yikildi. Dogu Roma Imparatorlugu (Bizans) ise varligina devam edecekti.

Kavimler gocu, Roma imparatorlugunun yikilmasina sebep olmus; bu da Avrupa’da siyasi, sosyal ve dini neticeleri beraberinde getirmistir.

Siyasi Sonuclar
Bati Roma Imparatorlugu’nun yikilmasi Avrupa’da merkezi otorite bosluguna sebep oldu. Bati Roma Imparatorlugu’nun emrinde bulunan senyor, duk, kont ve sovalyeler vs. bu imparatorlugun yikilmasiyla bazi bolgelerde kendi yonetimlerini kurmaya basladilar. Bu da Avrupa’da bin yil boyunca devam edecek olan “derebeylik (feodalite) sistemi”nin ortaya cikmasina neden oldu. Derebeyler, fazlasiyla saglam ve korunakli olan satolarda yasamaya basladi. Bu satolari yikmak ve ortadan kaldirmak bir asir boyunca mumkun olmadi.

Sosyal Sonuclar
Kavimler gocu, cok buyuk goc hareketlerine sebep oldu. Bu da Avrupa’da karmasa, kaos, duzensizlik ve guvensizlik ortamini aciga cikardi. Kendini guvende hissetme ihtiyaci duyan halk, bulunduklari bolgenin senyor, kont gibi guclu yoneticisinden yani derebeylerden kendilerini korumalarini istedi. Koruma (himaye) altina giren kisilere vassal, himaye eden senyore suzeren denildi. Boylece Orta Cag Avrupasinda sinif farkliliklari yeniden sekillendi. Halk en ustten alta dogru su sekilde siniflara ayrilmisti;

Din adamlari
Krallar ve soylular
Burjuva
Koyluler
Koleler
Soylular: Orta Cag’da zenginligin en onemli olcusu olan toprak, soylularin elindeydi. Gorunuste krala bagli olarak yasasalar da satolarda yasayan ve askeri guce de sahip olan soylular karsisinda krallar caresiz kaliyordu. Zengin toprak sahipleri olan soylular vergi odemeyen ayricalikli sinifti.

Din adamlari: Diger ayricalikli sinif Katolik kilisesindeki din adamlariydi. Halktan topladiklari bagislarla gecinen ve bu yolla zenginlesen din adamlari askerlikten ve vergiden muafti.

Burjuva: Orta sinif olarak niteleyebilecegimiz burjuva, tuccar siniftir. Vergi yuku burjuvanin uzerinedir ancak devlet yonetimi konusunda herhangi bir haklari yoktur.

Koyluler ve Koleler: Ciftciler ve ciftliklerde calisan koyluler agir vergiler altinda ezilen ve hak sahibi olmayan kimselerdi. Koleler (sefrler) ise alinip satilabilen, hicbir hakka sahip olmayan ve karin tokluguna calisan kisilerdi.

Dini Sonuclar
Kavimler gocunden sonra ortaya cikan kargasa ortaminda halkin kendini guvende hissetme ihtiyaci onlari dine ve kiliseye daha cok baglamis; dua ederek ve ibadete yonelerek kilise ve papaliga siginmislardir. Ancak papa ve kilise, halkin bu beklentisini kendi cikarlari icin diledigi gibi kullanmayi tercih ederek guclendikce guclenmis; Orta Cag tarihine kilisenin bu etkisi ve gucu damga vurmustur.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık