ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > Sunucular Özel Bölüm > SohbetAski.Org & DuyguFm > SohbetAski.Org & Paylaşım
Kullanıcı Etiket Listesi

Like Tree2Beğeniler
  • 1 Post By BeSte
  • 1 Post By Ada
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 24 Mayıs 2024, 08:14   #1

 
BeSte - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 17 Ekim 2023
Üye No: 102
Mesajlar: 3,934
Nerden: Adana
Cinsiyet: Kadın
Web: www.sohbetaSki.org
IRC: irc.sohbetaSki.org
FM: DuyguFm
Aldığı Beğeni: 3208
Beğendikleri: 1535
@ BeSte
Post Onu Evde Yetiştirmek Düşündüğünüzden Kolay: Şakayık Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Şakayık nedir?




Şakayık, tam da adı gibi şakayıkgiller familyasının üyesi olan bir bitki. Kuzey Amerika, Güney Avrupa ve Asya'da kendine bolca yetişme imkanı olan bu güzel bitki, çoğunlukla pembe, beyaz ve sarı tonlarındaki çiçekleriyle dikkat çekiyor. Ekiminin yapıldığı sene çoğunlukla çiçek vermemesiyle bilindiğinden onun çiçeklenmesini beklemek biraz sabır işi oluyor.

Ülkemizde birçok bölgede yetiştiriciliği yapılabilen şakayık, dayanıklı bir bitki olmasıyla tanınıyor. Nisan ayından haziran ayına dek geçen süre boyunca şakayıklar çiçeklerini açıyor. Katmerli çiçekleri sayesinde çok şık ve sevimli duran bu çiçekler süs bitkisi olarak en çok tercih edilenler arasında yer alıyor.

Şakayık çiçeği nasıl yetiştirilir, evde şakayık bakımı nasıl yapılır?





Şakayık çiçeğinin ne olduğunu kısaca öğrendik ve zaten birçoğunuz onu görür görmez tanıdı. O zaman sıra geldi asıl konumuza, yani şakayık bakımına. Evde şakayık yetiştirmek için şunları mutlaka bilmeli ve uygulamalısınız:

Toprak ve saksı seçimi: Şakayık bitkisi, humuslu topraklarda en verimli şekilde yetişme imkanı buluyor. Bu sebeple evinizde yetiştireceğiniz şakayık bitkisi için de humuslu toprak tercih etmeniz büyük önem taşıyor. Aynı zamanda şakayık bitkisinin sağlıkla yetişmesi için toprağın iyi drenajlı ve her zaman nemli olması da önemli. İşte tam da bu noktada işin içine saksı seçimi giriyor. Şakayık yetiştirmek için seçeceğiniz toprağın drenaj sağlayabilmesi için altında mutlaka delikler ve fazla suyun akabileceği bir tabla bulunduğundan emin olmalısınız. Bu sayede toprağın her zaman nemli ve drenajlı olmasını kolayca sağlayabilirsiniz.

Sulama: Şakayık fidelerinizi uygun toprak ve saksı ile bir araya getirdiniz, köklerine zarar gelmeyecek şekilde ekimini gerçekleştirdiniz. Bitti mi? Tabii ki hayır. Bundan sonrası için de şakayık bakımına özen göstermeniz, örneğin sulama zamanını atlamamanız gerekiyor. Toprağının her zaman nemli kalması gerektiği için yazları daha sık, kışları ise daha seyrek şekilde sulama yapabilirsiniz. Sulama yaparken hep aynı gün ve aynı saati seçmeye özen gösterirseniz bitkiniz daha verimli büyüyecektir. Aynı şekilde sulama kabına koyacağınız suyun da doğrudan musluk suyu olması yerine önceden koyduğunuz ve dinlendirdiğiniz bir su olmasına dikkat etmeniz iyi olacaktır, aklınızda bulunsun.



Ortam ve sıcaklık: Şakayık genel olarak güneşi seven ve soğuktan pek de hoşlanmayan bir bitki olarak tanımlanıyor. Ancak bu, aslında bitkinin hangi evresinde olduğuna bağlı olarak değişkenlik gösteriyor. Şakayık bitkisi, sonbahar ve kış aylarında serinliği severken, çiçeklenmeye başladığı ilkbahar ve yaz aylarında sıcağı seviyor. Onu aşırı soğuk ve sıcaklardan ise mutlaka korumanız gerekiyor. Tam da bu yüzden şakayık bitkisini konumlandıracağınız ortamı düşünürken alanın aşırı rüzgar almamasına, doğrudan güneş ışığına maruz kalmamasına ancak gün ışığı alan bir yer olmasına özen göstermeniz öneriliyor.

Tüm bunların yanında evde şakayık bakımı yaparken şunlara da dikkat etmeniz verimli bir bitki elde edebilmenizi sağlayacaktır, aklınızda bulunsun:

Şakayık ekimi için aşılanmış, yumrulu şakayık fideleri tercih etmeniz en pratik yöntemdir.
Tohumdan yetiştirmek mümkün olsa da en az 2 yıl boyunca sadece çimlenmesini beklemek zorunda kalabilirsiniz, aklınızda bulunsun.
Şakayık bitkisini ekerken çok sayıda yumruyu aynı saksıya koymamaya özen göstermeli, çok yan yana olmamalarına özen göstermelisiniz.
Seçtiğiniz humuslu toprağın organik maddeler, yani torf bakımından zengin bir toprak olduğundan emin olursanız bitkinizden çok daha yüksek verim alırsınız.
Eğer ihtiyaç olursa toprağa ekstra gübre karıştırabilirsiniz.
Son olarak, şakayık bitkinizi ekip onun için uygun ortamı seçtikten sonra sık sık saksının yerini değiştirmemeye özen göstermelisiniz. Şakayık sık yer değişimlerinden hoşlanmayan bir bitkidir, bizden söylemesi.

Ada bunu beğendi.




Kırdığınız Yerden Kırılacaksınız
 
Alıntı ile Cevapla
Alt 24 Mayıs 2024, 09:47   #2
Ada Çevrimdışı
 
Ada - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 14 Şubat 2024
Üye No: 193
Mesajlar: 3,034
Nerden:
Cinsiyet:
Web:
IRC:
FM:
Aldığı Beğeni: 1999
Beğendikleri: 1651
@Ada
Standart

çok zahmetli bir bitki değilmiş
Beğendim gayet güzel
@BeSte cim güzel bilgilendirme için teşekkürler canım

BeSte bunu beğendi.





 
Alıntı ile Cevapla
Alt 24 Mayıs 2024, 09:52   #3

 
BeSte - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 17 Ekim 2023
Üye No: 102
Mesajlar: 3,934
Nerden: Adana
Cinsiyet: Kadın
Web: www.sohbetaSki.org
IRC: irc.sohbetaSki.org
FM: DuyguFm
Aldığı Beğeni: 3208
Beğendikleri: 1535
@ BeSte
Standart

Rica ederim @Ada cim





Kırdığınız Yerden Kırılacaksınız
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık