ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > Yaþam ve Eðlence > Serbest Kürsü
Kullanýcý Etiket Listesi

Like Tree3Beðeniler
  • 1 Post By CeReN
  • 2 Post By SenSedim
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 06 Kasým 2023, 11:53   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Geri Donusum Nedir?

Geri Donusum Nedir?
Geri donusum, kullanmayi bitirdigimiz atik urunlerde bulunan malzemeleri (plastik, metal, kagit, karton, cam, pil, tekstil vb.) tekrardan isleyerek yeni urunler yapmak icin elde ettigimiz ham maddelerin uretilmesi surecidir. Ham madde kaynaklarinin tukenme noktasina geldigi gunumuzde, geri donusum yapmak onemli ve gerekli bir surec olmustur. Kisaca, bu sebeple, geri donusum bilinci olusturulmasi, toplumumuza kazandirilmasi ve geri donusum nasil yapilir ogretilmesi ve surecin gelistirilmesi gerekmektedir. Cunku geri donusum faydalari hem cevre ve hem de bizler icin onemlidir. Kisa ve oz olarak; GERI DONUSUM yapmaliyiz!


Geri Donusum Nedir? Nasil Yapilir? Faydalari Nelerdir?

Aluminyum icecek kutularinin cogu geri donusumlu aluminyumdan uretilmesi orneginden yola cikilacak olursa; meyve suyu veya gazli bir icecek tukettikten sonra bu metal kutuyu cop kutusuna atmak yerine, geri donusum kutusuna atmamiz gerekir. Bu sayede donguye giren malzeme artik cop depolama alaninin disinda kalacak ve yeniden uretime girebilecek, dogal kaynaklar daha az tuketilerek, su ve enerji tasarrufu saglanacaktir. Geri donusum cevre icin iyi bir yaklasimdir ve surdurulebilir bir sekilde devam ettirilmesi gerekmektedir. Geri donusum nasil yapilir sorusu onemli olmakla beraber, isin ozunde en kolayi bu asamadir diyebiliriz. Cunku, hala en buyuk problemimiz geri donusumu yapilacak malzemelerin ayri olarak toplanmasidir.


Geri Donusumun Onemi ve Amaci Nedir?
Gelecek nesillere yasanabilir bir Dunya birakmak icin geri donusum onemli bir uygulama ve aslinda bir yaklasim ve yasam bicimidir. Cevre icin iyidir; cunku bizim icin faydasi olmayan eski urunlerden yeni urunler uretebilme firsatini bize sunmaktadir. Geri donusumun amaci ve onemi, tukenen kaynaklarimizin tekrar tekrar kullanilabilir olmasini saglamak ve dogal kaynaklari gelecek nesillere birakmaktir.

Geri donusumun evlerde basladigini bilmemiz lazim. Eski urunlerinizden hicbirini atmiyorsaniz ve yeni bir sey icin kullaniyorsaniz, aslinda o zaman bir nevi geri donusumu zaten yapiyorsunuzdur. Geri donusumu dusundugunuzde, butunu dikkate alin; azaltin, yeniden kullanin ve geri donusturun; kendinize geri donusum fikirleri bulun ve geri donusum projeleri ortaya koyun. Bu sekilde dogaya ve cevreye buyuk bir katki sunmus olacak ve ayni zamanda yaratici bir sekilde kolay yada zor olsa da dongusel ekonomide yer alabileceksiniz.

Geri Donusum Asamalari Nelerdir ve Nasil Yapilir?
Kisaca anlatmak gerekirse, geri donusumun asamalari basitce asagida siralanmistir. Atiklarin ozelligine gore surecler kisayip uzayabilir.

Toplama ve isleme
Bu islem birkac yolla gerceklestirilebilir ve geri donusumun en kilit noktasidir. Cadde ve sokaklarda geri donusturulebilir malzemelerin toplanmasi icin ozel biriktirme noktalari yerlestirilmistir. Bir kez toplandiginda, geri donusturulebilir malzemeler ayristirilir, temizlenir, balyalanir ve pazarlanabilir bir ham maddeye donusturulmek uzere bir tesise gonderilir.

Yeni urunun uretilmesi
Geri donusturulmus ham maddeden yeni bir urun uretilmesi surecini icerir. Burada uretilen urun genelde eskisinin ayni kalitesinde olmayabilir, fakat uretilen yeni hammaddeden yeni urunler uretilmesiyle dongu devam edecektir.

Urunun tuketiciye sunulmasi
Urunler uretilir, pazara cikartilir ve tuketiciler tarafindan satin alinir. Bu surecler ile geri donusum dongusu tamamlanmis olur.

Kimler geri donusum yapabilir?
Bu soru akliniza takilacak olursa; herkes yapabilir, evde, iste ve okulda da yaparak sahip oldugumuz kisitli dogal kaynaklarin tekrardan ekonomik ve surdurulebilirlik dongusunde yer almasini saglayabilirsiniz. Tek yapmaniz gereken tukettiginiz urunleri ve ambalajlarini biriktirerek uygun geri donusumlu atiklarin toplandigi noktalara ulastirmaktir.


Plastik siseler, geri donusumu yapilmasi gereken onemli kirleticiler arasinda yer alir.

Geri donusturulebilir malzemeler nelerdir?
Metaller: Aluminyum icecek kutulari, aluminyum folyo, celik gida kutulari, insaat demirleri, bakir kablolar.
Kagit ve Karton: gazete ve dergi, karton kutu, yumurta kartonlari, ambalaj kutulari, ofis kagitlari, alisveris kolileri.
Camlar: her turlu renkte ve ozellikte cam urunler.
Plastikler: icecek kutulari, posetler, gida ve temizlik malzemesi kutulari.
Organik atiklar: her turlu organik atik bu sinifa girmektedir; meyve ve sebze, cay posasi, kahve telvesi vb. (kompost veya solucan gubresi uretiminde kullanilabilirler)
Lastikler: her turlu arac lastigi; otomobil, kamyon, traktor, ucak, motorsIklet.
Pil ve akuler: gunluk hayatta kullandigimiz tek kullanimlik yada sarj edilebilir piller ve arac akuleri.
Lambalar: eski tip ampuller, florosan ve led lambalar.
Elektronik cihazlar: cep telefonu, bilgisayar, televizyon, utu gibi gunluk hayatta kullandigimiz tum elektronik aletler.
Tekstil urunleri: kullanilabilir olsun olmasin, her iki sekilde de geri donusturulerek farkli bireyler icin elbise yada yeni bir urun icin ham madde olarak kullanimlari mumkundur.
Motor ve yemek yaglari: araclarin kullanimi ve yemek pisirme sonucunda ortaya cikan atik yaglar.
Beton: kentsel donusumle beraber cok fazla beton atigi cikiyor, bunlarin da geri donusturulmesi ile tekrardan faydali hale gelmeleri saglaniyor.
Ahsap: birinci sinif malzemelerin daha alt kademe islerde kullanilmasi yada ahsap palet gibi malzemelerin tekrardan farkli ve faydali bir sekilde kullanima sokulmasi.
Solvent Bazli Atiklar
Geri donusturulemeyen malzemeler nelerdir?
Karton bardaklar: Ismi karton bardak olabilir fakat siviyla temas eden ic kisminda petrol turevi bir plastik malzeme ile kapli olduklari icin geri donusumleri yok diyebiliriz.
Ampuller ve floresan lambalar: Ozel geri donusum sistemleri kullanilamadiginda farkli yontemlerle ortadan kaldirilir.
Abur cubur atistirmalik ambalajlari
Strafor/kopuk malzemeler: Icecek ve yiyecek tuketmek icin kullandigimiz kopuk bardak ve tabak gibi malzemeler.
Tibbi ve tehlikeli atiklari: Cok yuksek miktarda zehirli madde icerdikleri icin genellikle yuksek sicaklikli yakma firinlarinda kontrollu olarak yakilarak bertaraf edilirler.
Geri Donusumun Faydalari Nelerdir?
Depolama alanlarina olan ihtiyaci azaltir: Toplanan atik maddeler cop depolama alanlarina gonderilmedigi icin orada ki alan ihtiyacinda buyuk bir azalmaya katki saglanmis olur.
Sera gazi emisyonlarini azaltir: Karbondioksit ve metan basta olmak uzere kuresel isinmaya sebep olan sera gazlarinin daha az uretilmesine sebep olur.
Geri donusturulmus urunler icin ham madde saglar: Birinci kalite ham madde olmasa bile farkli turden urunlerin tekrar tekrar uretilebilmesi mumkundur.
Enerji tasarrufu saglar: Cogu durumda, islenmemis ham maddelere karsi geri donusturulmus malzemeler kullanarak urun uretmek daha az enerji gerektirir.
Kaynaklari Korur: Geri donusturulmus urunler (cam, kagit, metal ve plastik) yapmak icin kullanilan dogal kaynaklara olan talep geri donusum toplama yoluyla azaltilmistir. Bu, madenler, agaclar ve petrol icin daha dusuk bir talep yaratir ve olasi cevresel zararlari onler.
Isler olusturur: Geri donusum sektorunde farkli kademelerde binlerce kisiye yeni is imkani yaratir.
Insanlarin iyi hissetmesini saglar: Geri donusumun cevre icin dogru oldugunu biliyoruz ve bunun bilincinde olan insanlarin bunu hayat bicimleri olarak sureklilik haline getirmeleri ve cevresi ile de paylasarak cogaltmasi insanlarin mutlu olmasina sebep olur.
Cevre bilinci saglar: Cevre bilinci saglamasinin yaninda tasarruf konusunda da onemli bir kazanimdir.
Yesil ve cevreci teknolojilerin gelistirilmesine katki saglar: Yeni teknolojik gelismeler, arkli tipte ve kompleks malzemelerin uretilmesine katki saglamakla beraber bu yeni malzemelerin geri donusumlerini de zorlastirmistir. Bu malzemeler atik sinifina alindinda onlari geri donusturup tekrardan farkli malzemeler ve ham madde elde etmemiz icin cevreci ve yesil teknolojiler gelistirilmesi bir mecburiyet olmustur.
Su tasarrufu yapilir: Urunlerin yeniden uretilmesi daha fazla su kullanimina sebep olur; ayrica urunlerin ham maddelerinin elde edilmesi surecinde de su kullanilmadigi icin ciddi oranda su tasarrufu saglanabilir. Korona virus gibi salgin hastaliklara sebep veren ve temizlik geekliligini ust seviyeye cikartan durumlarda susuz kalmamak icin, geri donusume onem vererek su tasarrufu yapmamiz gerekmektedir.


ALÝNTÝ ~

Lacivert bunu beðendi.




Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla
Alt 07 Kasým 2023, 00:53   #2
 
SenSedim - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 05 Kasým 2023
Üye No: 127
Mesajlar: 4,491
Nerden: Ýstanbul
Cinsiyet: Kadýn
Web:
IRC:
FM:
Aldýðý Beðeni: 4327
Beðendikleri: 569
@SenSedim
Standart

Yaptýðýmýz iyilikler ve kötülükler de sanki geri dönüþüm gibidir. Ýllaki geri dönüyor insana, bazen hiç ummadýðýn anda. Bazen bu durum
bizi üzerken bazý durumlarda iyiki dedirtiyor insana.


Yaptýðýmiz herseyi iyi tartalim iyi yerlere götürelim iyi yerlere koyalým ki geri bize döndüðünde iyiki diyebilelim...

CeReN ve Lacivert bunu beðendi.
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık