ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Saðlýk Köþesi
Kullanýcý Etiket Listesi

Like Tree3Beðeniler
  • 2 Post By CeReN
  • 1 Post By CeReN
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 03 Nisan 2024, 14:57   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Portakal Suyu Icmek Yuksek Tansiyon Riskini Azaltiyor

Kan basinci genel sagligin kritik bir gostergesidir, ancak cogu kisi bunun ne oldugunu, nasil olculdugunu ve anormal kan basinci duzeyleriyle iliskili potansiyel tehlikeleri tam olarak anlayamaz. Arterler (atar damarlar) kani kalpten vucudun geri kalanina tasiyan kan damarlaridir. Kan basinci, kalp kani vucuda pompalarken dolasimdaki kanin atardamarlarin duvarlarina uyguladigi kuvveti ifade eder. Oksijen ve besinlerin organ ve dokulara iletilmesini saglayan kritik bir fizyolojik parametredir. Olculen tansiyon (kan basinci) iki sayiyla (basinc birimi olan mmHg ile) ifade edilir. Kan basinci sayilari, kalp dongusunun iki onemli asamasi sirasinda arterlerdeki kanin gucunu temsil eder. Kalp kasildiginda (“sistol” adi verilen bir olay), kani arterlere (atardamarlara) dogru iter. Bu, arterler icindeki basincin yukselmesine neden olur. Aktif kalp kasilmasi sirasinda ulasilan en yuksek kan basincina sistolik kan basinci (daha yuksek ve ustteki sayi) denir. Kalp atislar arasinda dinlenme halindeyken (kanla doldugunda) olusan basinc diyastolik (alttaki dusuk olan sayi) kan basincidir. Bu degerler genellikle buyuk ve kucuk tansiyon olarak bilinir. Saglikli kisilerde normal kan basincinin genellikle 120/80 mmHg civarinda oldugu (sistolik basinc 120 ve diyastolik basinc 80) kabul edilir. Bu degerler yasa, cinsiyete, bireysel saglik faktorlerine gore ve gunun cesitli saatlerinde degisebilir, dalgalanabilir. Cogu yetiskin icin kan basincinin genellikle 120/80 mmHg’nin altinda olmasi arzu edilir ve optimal saglik icin bu kadar iyi bir kan basincini korumak cok onemlidir. Pre-hipertansiyon (hipertansiyon oncesi) seviyelerinde sistolik basinc 120-139, diyastolik basinc 80-89’dur. Hipertansiyon (yuksek tansiyon), evre 1’de sistolik basinc 140-159 ve diyastolik basinc 90-99’dur. Hipertansiyon, 2.evrede sistolik basinc 160 veya daha yuksek, diyastolik basinc 100 ve uzerindedir. Yuksek tansiyonun 3. evresinde ise buyuk olan deger (sistolik basinc) 180, kucuk olan deger (diyastolik basinc) 110 mmHg ya da uzerindedir. Bu degerler asilmis ise organlarin zarar gordugu, hayati tehlike arz eden ciddi bir boyuta ulasmis demektir.

Portakal Suyu Icmek Yuksek Tansiyon Riskini Azaltiyor
Yuksek tansiyonla baglantili risklerle mucadele etmek icin yuksek tansiyonu kontrol etmek onemlidir. Saglikli bir diyet kan basincini kontrol etmek icin etkili bir stratejidir. Yuksek tansiyon veya hipertansiyon ile baglantili komplikasyonlarla mucadele etmek acil dikkat gerektirir. Tedavi edilmeyen, kontrolsuz yuksek tansiyon; kalp hastaligi, kalp krizi, inme, bobrek yetmezligi, gorme sorunlari ve vucuttaki kan damarlarinda hasar riskinin artmasi gibi ciddi saglik sorunlarina yol acabilir. Diyet, kan basinci sayilarini kontrol etmede onemli bir rol oynar. Bazi yiyecekler kan basinci uzerinde olumlu etki birakabilir ve kalp sagligini iyilestirebilir. Diyet ve yasam tarzi degisIklikleri yardimci olsa da, hipertansiyonu olan kisilerin %80’inden fazlasi bunun icin bir ilac kullanmaktadir.

Portakal Suyu ve Flavonoidler
Calismalara gore hipertansiyonun erken evrelerinde her gun bir ya da iki bardak portakal suyu icmek kan basincini dusurebilir, ileride ilac ihtiyacini ortadan kaldirmaya yardimci olabilir. Bazi toplumlarda genellikle kahvaltida tuketilen portakal suyunun saglikli kan basinci degerlerini yonetmeye yardimci olabilecek bazi besin maddeleri ve ozellikleri vardir. C vitamini acisindan zengin olan meyve, metabolizmayi ve kalp sagligini destekledigi ve kisiyi daha saglikli ve formda tuttugu bilinen potasyum, magnezyum, karbonhidrat, folat (B9 vitamini), B6 vitamini (piridoksin) ve dogal turuncgil bioflavonoidleri saglar. Flavonoidler vucutta antioksidan gorevi goren, serbest radikallerin zararli etkilerine karsi koruma saglayan bitki kimyasallaridir. Arastirmalar portakal, mandalina, limon, misket limonu ve greyfurt gibi turuncgillerde bulunan flavonoid adi verilen kimyasal maddelerin, ozellikle hesperidin’in, yuksek tansiyonu olan kisilerde kan basincini dusurmede rol oynadigini gostermistir. Portakal suyu, tansiyon degerlerini dusurmek isteyenler icin greyfurt ve diger narenciye suyu seceneklerine kiyasla daha iyi bir secim olabilir cunku ozellikle greyfurt farkli ilac turlerini etkileme potansiyeline sahiptir. Bu nedenle, yuksek tansiyon veya baska bir durum icin ilac kullanan kisiler greyfurt yemeden once mutlaka doktora danismalidir.

Portakal Suyu Uzerine Arastirmalar
Portakal suyu dogal olarak litre basina 690 miligram (mg/L) hesperidin icerir. Arastirmacilar, 12 hafta boyunca hem %100 portakal suyunun hem de hesperidinle zenginlestirilmis portakal suyunun (1200 mg/L), pre-hipertansif veya evre 1 hipertansif kisilerde sistolik kan basincini etkili bir sekilde dusurdugunu tespit etmistir. Bu sonuca, Ocak 2016- Haziran 2017 arasinda arastirmaya katilmak icin muracaat eden, Pre- veya evre 1 hipertansiyonu olan, yaslari 18 ila 65 arasinda degisen 159 yetiskin (53 kadin ve 106 erkek) 12 hafta boyunca gozlemledikten sonra ulasilmistir. Hipertansif ya da hipertansiyon oncesi yetiskinlerden olusan katilimcilar uc gruba ayrilmistir. Her gruptaki katilimcilar gunde 500 ml (yaklasIk iki bardak) %100 portakal suyu, hesperidin ilavesiyle zenginlestirilmis %100 portakal suyu ya da portakal suyuyla ayni kalori, C vitamini ve sitrik asit icerigine sahip bir kontrol icecegi icmistir. Bu surenin sonunda, ilk iki grubun (portakal suyu veya zenginlestirilmis portakal suyu tuketen katilimcilarin) sistolik kan basinci, kontrol icecegi verilenlere kiyasla onemli olcude dusmustur. Portakal suyu icin ortalama 6,35 milimetre civa (mmHg) ve zenginlestirilmis portakal suyu icin 7,36 mmHg azalma gerceklesmistir. Ilave hesperidin ile zenginlestirilmis portakal suyu icenler, sistolik ve diyastolik kan basinci arasindaki fark olan nabiz basincinda da dusus gostermistir. Sonuc olarak normal portakal suyu ve zenginlestirilmis portakal suyu benzer faydalar saglar.

Arastirmacilar ayrica calisma boyunca katilimcilarin iltihaplanma belirteclerini de takip etmis, portakal suyu tuketmenin, kalp hastaliginin bir biyolojik belirteci olan kandaki homosisteinde bir dususe ve iltihaplanmada bir azalmaya neden olabilecegini bulmustur. Bu da onlari hesperidin’in kronik iltihap semptomlarini hafifletebilecegine inandirmistir. Onceki arastirmalar ayni zamanda bir yil boyunca her gun ayni miktarda portakal suyu icmenin katilimcilarin genel kolesterol duzeylerini dusurmeye yardimci oldugunu da ortaya cikarmistir.

Portakal Suyu Icmek Yuksek Tansiyon Riskini Azaltiyor
Not: Sistolik kan basinci >120 mmHg, ailede kardiyovaskuler hastalik oykusu veya kronik hastalik kaniti olmayan, antihipertansif, hiperlipemi veya anti-lipemik ilac kullanmayan, sigara icme aliskanligi olmayan, antioksidan veya vitamin takviyeleri kullanmayan, alkol kullanmayan, anemisi olmayan katilimcilar uzerinde calisma yapilmistir. Katilimcilar calismaya katilmadan once bilgilendirilmis, onam formunu imzalamislardir.


Kaynak: https://www.bilgiustam.com/portakal-...ini-azaltiyor/

iÇRe ve CiCeK bunu beðendi.




Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla
Alt 03 Nisan 2024, 15:31   #2
 
Sevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 15 Ekim 2023
Üye No: 200
Mesajlar: 9,549
Nerden: Ýstanbul
Cinsiyet: Kadýn
Web:
IRC:
FM:
Aldýðý Beðeni: 607
Beðendikleri: 1802
@Sevda
Standart

Emeðine saðlýk 🥰💐

 
Alıntı ile Cevapla
Alt 03 Nisan 2024, 16:03   #3
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart

Alıntı:
iÇRe´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Emeðine saðlýk 🥰💐
tþk ederim ki

iÇRe bunu beðendi.




Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık