ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Saðlýk Köþesi
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 29 Þubat 2024, 15:10   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Safra Kesesi Taslari

Safra Kesesi Tasi Neden Olur?


Karacigerin urettigi safranin bir kisminin depolandigi safra kesesi icinde bulunan, kum tanesinden ceviz buyuklugune farkli boyutlara ulasabilen taslara safra kesesi tasi denir. Safra kesesinin depoladigi safranin icerigindeki bazi kimyasal maddelerin miktarinin artmasi ile olusmaktadir. Vucuttaki kolesterolun suda cozunur hale gecmesi icin safra tuzlari ve bazi maddeler ile cevrilir. Eger safranin cozebilecegi kapasiteden fazla kolesterol varsa bunun uzerindeki miktar birikerek once kristaller sonra sari renkli ve yumusak kivamda kolesterol taslari olusturur. Bati dunyasindaki safra taslarinin %80’i bu turdendir. Diger safra taslari ise ya safra yollarinda bir enfeksiyona bagli olarak ya da bazi kan hastaliklarinda kan urunlerinin yikimin artmasi ile bilirubin ismi verilen kimyasal maddenin fazla uretilmesi sonucu bu maddenin birikerek koyu kahverengi ya da siyah renkli ve sert kivamda pigment taslarinin olusmasi mekanizmasina baglidir. Bu sureclerde safra kesesinin mekanik olarak yeterince kasilamamasina bagli olarak tam bosalamamasinin da once safra kristallerinin birikmesi, zamanla bu kristallerin buyuyerek safra tasi olusturmasinda katkisi bulunmaktadir.


Safra Kesesi Tasi Olusmasi Acisindan Risk Faktorleri Nelerdir?


Eriskin nufusun %10 ile %20’sini etkileyen safra kesesi taslarinin daha sIk goruldugu gruplar vardir. 40 yas ve uzerinde giderek artan oranlarda goruldugunden, ilerleyen yas onemli bir risk faktoru olarak kabul edilir. Kadinlarda erkeklere gore yaklasIk iki kat daha sIktir. Hamilelik, dogum kontrol hapi kullanimi, obezite gibi faktorler hormonal mekanizmalarla safra kesesi tasi riskini arttirmaktadir. Kolesterolden veya yagdan zengin ancak liften fakir beslenme tipi onemli yasam bicimi risk faktorlerindendir. Ailesinde safra kesesi tasi olanlarda benzer sekilde daha sIk gorulmektedir. Bir takim karaciger hastaliklari ve bazi ilaclarin kullaniminda da safra kesesi tasi sIkligi artmaktadir. Risk azaltma amaciyla saglikli beslenme, kilo kontrolu, yeterli sivi tuketimi, egzersiz yapmak gibi genel saglik onerileri disinda gecerli bir yontem yoktur.

Safra Kesesi Tasina Bagli Sikayetler Nelerdir?


Genel toplumun neredeyse %20’sini etkileyen safra kesesi taslari, cogunlukla (yaklasIk %80 oraninda) ‘sessiz’ kalirlar. Bu gruptaki kisilerde safra kesesi taslari, baska nedenlerle yapilan tetkikler ya da check-up gibi tarama incelemeleri sirasinda tesadufen saptanir. Uzun yillar hicbir sIkayete yol acmadan durabilirler.


Sikayete yol acan taslarda en sIk gorulen semptomlar karinda siskinlik, hazimsizlik, midede-sag yanda-sirtta agridir. Safra kesesi taslarinin bir komplikasyona yol acmasi durumunda safra kesesi iltihabi, safra yolunun tikanmasi, pankreas iltihabi gibi daha ciddi sorunlar ortaya cikabilir. Bu durumlarin her birinin tani ve tedavi surecleri farklilik gostermekle birlikte ortak paydalari sag yanda-sirtta ani ve siddetli agri, bulanti, kusma sIkayetleridir. Bazilarinda eslik eden yuksek ates, titreme, sarilik, idrar renginde koyulasma ya da buyuk abdest renginde beyazlasma gibi farkli sIkayetler de gorulmektedir. Bu sIkayetlerin herhangi birinin varliginda mutlaka doktora basvurulmalidir.



Safra Kesesi Tasi Ameliyati Kime ve Hangi Teknikle Yapilir?


Safra kesesi taslarina bagli sIkayet yoksa (ornegin kontrol tetkiklerde saptanmis ancak kiside hicbir soruna yol acmiyorsa), ozel bazi durumlar haricinde tedavi onerilmez. Asemptomatik safra kesesi taslarina mudahale edilmesi gerekmemektedir.

Ancak safra kesesi tasi saptanmis ve buna bagli sIkayetleri olan hastalarda ve bu taslara bagli komplikasyon gelismis kisilerde mevcut klinik tabloya gore planli ya da acil safra kesesi ameliyati onerilir. Gunumuzde standart olarak laparoskopik (kapali) yontemle karin icine girilerek, safra kesesi bagli oldugu anatomik yapilardan ayrilarak icindeki taslarla birlikte tamamen alinmaktadir. Bobrek taslarinda oldugu gibi sadece tasa yonelik girisimler safra kesesi taslarinda hastaligin dogasi geregi uygun degildir. Bazi ilaclarla safra taslari aylar suren tedavi sonrasi eritilebilse bile esas sorun devam ettigi icin yeni taslar olusur. Bu yontem ancak hasta cerrahi icin yuksek riskli ise sIkayetlerini azaltmak amaciyla denenebilir.

Laparoskopik kolesistektomi (kapali yontemle safra kesesinin alinmasi) ameliyati tum dunyada en sIk uygulanan cerrahi girisimlerdendir. Her girisimsel islemde olabilecegi gibi bu ameliyata bagli olabilecek komplikasyonlar bulunmaktadir. Hasta ve yakinlari, tedavi planlamasinda bu konuda detayli olarak bilgilendirilir, hastadan uygun onam formu alindiktan sonra ameliyat gerceklestirilir. Hastalar ameliyattan 6 saat kadar sonra agizdan gida alimina baslayarak normal sartlar altinda bir gunluk hastane yatisinin ardindan eve gonderilirler.

Karacigerin urettigi ve yaglarin sindirimi icin gerekli olan safranin bir kismini depolamak ve konsantre etmek (yogunlastirmak) gorevleri olan safra kesesi, ismiyle uyumlu bir sekilde karacigerin altinda bulunan kese seklinde bir organdir. Safra icindeki kimyasal bilesimin dengesiz hale gelmesi ile olusan safra taslari son derece sIk gorulmektedir. YaklasIk her 10 kisiden birinde bulundugu bildirilmektedir. Bu derece sIk olmasina ragmen her kiside semptom olusturmaz. Sikayete yol acmayan safra kesesi taslarinin tedavi edilmesine de gerek yoktur. Safra kesesi ameliyati semptom gorulmesi veya hekimin diger nedenlerle cerrahi islem karari vermesi durumunda gundeme gelir. Laparoskopik kolesistektomi yani safra kesesinin kapali yontemle cikartilmasi yontemi ile basarili sonuclar alinmaktadir.



Hayatimizin her aninda saglik bizimle olsun.


Kaynak: https://www.kadinca.net/safra-kesesi-taslari/





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık