ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Saðlýk Köþesi
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 27 Aralýk 2023, 14:13   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Depresyon riskini azaltiyor, mutluluk hissi veriyor!

Kahve icmek sadece gune enerjik baslamak icin degil, ayni zamanda ruh halimizi de olumlu etkileyebilir. Arastirmalar, kahvenin depresyon riskini azaltma potansiyeline sahip oldugunu gosteriyor. Kahve icmenin, pozitif duygulari artirma ve depresyon riskini azaltma potansiyeline sahip oldugu yonundeki bulgular, bu icecegin sadece bir icecek olmanin otesindeki etkilerini gozler onune seriyor.

Beslenme ve Diyet Uzmani Diyetisyen Sena Celebi, kahve tuketiminin faydalari ve zararlari hakkinda bilgilendirmede bulundu.

DEPRESYON RISKINI AZALTIYOR
Kahve tuketimimin faydalarini anlatan Beslenme ve Diyet Uzmani Diyetisyen Sena Celebi, “Yapilan bazi calismalara gore gunde 1 fincan kahve icmek, depresyon riskini yaklasIk yuzde 10 azaltmaktadir ve daha mutlu hissetmenizi saglamaktadir. Arastirmacilar kahvenin bu etkisini kafeinden daha cok icerdigi antioksidanlara borclu oldugunu vurgulamaktadir” dedi.


SADE KAHVE KALORI ICERMIYOR
Kahve tuketiminin tum dunyada oldugu gibi ulkemizde de oldukca fazla oldugunu soyleyen Dyt. Celebi, “Ozellikle ulkemizin baslica kulturu olan Turk Kahvesi bircok ortamin vazgecilmezidir. Kimi kisiler Turk Kahvesi ve diger kahve cesitlerini sade tuketirken kimileri de sekerli veya aromali tuketmektedir ve bu tuketim giderek artmaktadir. Kahve, kafein haricinde yaklasIk 400 kimyasal, eser miktarda antioksidan, niasin, bazi mineraller, tanen ve karamelize olmus seker icermektedir. Kahvenin kendisi kalori icermez ancak sut, krema ve seker eklenmesiyle kalorisi artmaktadir’’ seklinde konustu.

FAZLA KAHVE ICMEK

“UYANIK KALMAMIZI SAGLAYABILIR”
Kafeinin uyanik kalmamizi saglayabilecegine deginen Dyt. Celebi, “Kafein beynimizde var olan ve uyumamizi saglayan adenozin adli bir molekulu bloke eder ve dolayisiyla bizi uyanik tutmaya yardimci olur. Adenozin bloke oldugunda kafein beyinde depresyon riskini azaltan ve ruh durumunu iyilestiren dopamin ve glutamin adli iki dogal uyarici molekulun uretilmesini saglar. Sonucta daha yuksek enerji seviyesine sahip olursunuz ve yuksek seviyelerde calisma gucu elde edebilirsiniz” ifadelerini kullandi.


“SPOR ONCESI KAFEIN YAG YAKIMINI HIZLANDIRABILIR”
Spor yapanlarda ozellikle yag yakimini hizlandirmak icin spordan en az 30-40 dakika once kafein alinabilecegini dile getiren Dyt. Celebi, “Spor oncesi alinan kafein yag yakimini artirmakta ve performansi guclendirmektedir. Yapilan bazi calismalara gore kahve icmek depresyon riskini azaltmaktadir. Gunde 1 fincan kahve icmek depresyon riskini yaklasIk yuzde 10 azaltmaktadir ve daha mutlu hissetmenizi saglamaktadir. Arastirmacilar kahvenin bu etkisini kafeinden daha cok icerdigi antioksidanlara borclu oldugunu vurgulamaktadir” ifadelerine yer verdi.



“TANSIYON YUKSEKLIGI VE CARPINTIYA NEDEN OLABILIR”
Asiri miktarda kahve tuketiminin zararlarindan bahseden Dyt. Celebi, asiri kahve tuketiminin zararlarini soyle siraladi:

“Kahve kan basincini artirdigi icin tansiyon yuksekligine ve carpintiya neden olmaktadir. Uykuya dalmak zorlasir ve uyku sureniz kisalabilir. Idrara cikisi artirmaktadir ancak diuretik etki kafeinin miktarina baglidir. Kafein alimi artikca, sivi atim miktari da artmaktadir. Bu durum erkeklerde prostat problemleri ile iliskili olabilmektedir. Gebe ve emziren annelerin cok fazla kahve tuketmeleri dusuk riskini artirmakta ve anne sutu uretimini olumsuz etkilemektedir. Bu yuzden gebe ve emziren anneler kahve tuketmek isterlerse kafeinsiz kahve tuketmeleri gerekmektedir. Cok fazla miktarda kahve tuketmek idrarla kalsiyum atimini artirmaktadir. Bu kaybi dengeleyebilmek icin asiri kahve tuketen kisiler, kalsiyum zengini besinlerden bol miktarda tuketmeye dikkat etmelidirler.”

“GUNLUK 2 FINCAN TERCIH EDILMELI”
Gunluk kahve tuketimimin ne kadar olmasi gerektiginin altini cizen Dyt. Celebi, “Kahve tuketiminin olumlu ve olumsuz etkileri goz onunde bulunduruldugunda gunluk alinabilecek maksimum kafein icin; kahve tuketiminizi gunluk 2 fincanla sinirli tutmaniz saglik icin olumlu olacaktir. Kafeinsiz kahve tuketiyorsaniz bu olcu biraz daha artirilabilir” diye konustu.


ALÝNTÝ ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla
Alt 27 Aralýk 2023, 14:13   #2
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart

Demekki Bu Kadar Cok Kahve Ýcmemin Sebebi
Deli Olmammis : )))))





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık