ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Saðlýk Köþesi
Kullanýcý Etiket Listesi

Like Tree4Beðeniler
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By CLaSSiC
  • 1 Post By CeReN
  • 1 Post By CLaSSiC
Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 13 Aralýk 2023, 13:03   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Saglikli bir yasam tarzi icin 9 ipucu

Hayat ongorulemez, telasli ve daginik olabilir. Gercekten yapmak istedigimiz seyleri veya yapmamiz gerektigini bildigimiz seyleri yapmaya her zaman zamanimiz olmuyor. Ancak gercekten onemli olan seylere oncelik vermek, her on yilda bir sevdiginiz hayati surdurmenize yardimci olacaktir. Yaslanmak yasamin bir parcasidir ancak bu, sagliginizin zamanla kaybolmasina izin vermeniz gerektigi anlamina gelmez. Bedeninize ve zihninize iyi bakmak, hayatin getirebilecegi firsatlardan yararlanmaya devam etmenize yardimci olabilir. Saglikli bir yasam tarzinin onemini ve kendi saglikli yasam tarzinizi gercege donusturmek icin atabileceginiz adimlari ogrenmek icin okumaya devam edin.
Saglikli bir yasam tarzi nedir?
Saglikli bir yasam tarzi, fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak iyi hissetmenize yardimci olan hayatinizi yasamanin bir yoludur. Bu, pek cok farkli anlama gelebilir ve her benzersiz kisi icin pek cok farkli sekilde gorunebilir. Saglikli bir yasam tarzinin sizin icin nasil gorunecegine siz karar verirsiniz, ancak onu saglikli kilmak icin her yasam tarzinin bir parcasi olmasi gereken birkac sey vardir.Saglikli olmak herkes icin farkli gorundugunden, bir kisinin saglikli olup olmadigini yalnizca fiziksel gorunumune bakarak her zaman anlayamazsiniz.
Saglikli bir yasam tarzi neden onemlidir?
Zihnimize ve bedenimize iyi baktigimiz zaman elimizden gelenin en iyisini hissedebilir ve yasamin olanaklarini yakalayabiliriz. Bazen kendi benzersiz “nedeninizi” tanimlamaniza yardimci olur. Ister bir maraton kosmak, ister mahallenin etrafinda kosmak, cocuklariniza ayak uydurmak veya sonraki yillarinizda bagimsiz kalmak istiyor olun, saglikli bir yasam tarzi, bu “neden” sorusuna verdiginiz yanit ve bundan yola cikarak belirlediginiz hedefler uzerine kuruludur. Saglikli bir yasam tarzi olusturmak icin yapabileceginiz her seyi dusunurken, bunun arkasindaki nedenleri de dusunun. Sonunda bu, icsel motivasyonunuzu veya icinizden gelen seyleri yapma, gorme ve basarma durtusunu tanimlamaniza yardimci olabilir. Icsel motivasyon daha uzun vadeli bagliliga yol acar ve isler zorlastiginda devam etmenize yardimci olabilir.
Saglikli bir yasam tarzinin faydalari
Saglikli bir yasam tarzi, kisitlayici gibi gorunse de, ister 16 ister 60 yasinda olun, hayatinizi dolu dolu yasamaniza yardimci olabilir. Yas gercekten sadece bir sayidir ve saglikli bir yasam tarzinin faydalari yaslandikca artmaya devam eder. Saglikli yasam size su konularda yardimci olabilir:
• Enerji seviyenizi koruyun
• Hastalik ve agridan kacinin
• Iyi bir ruh hali koruyun
• Hayati eglenceli tutun
Saglikli bir yasam tarzinin nasil yasanacagina dair 9 ipucu
Asagida, sosyal ve zihinsel oldugu kadar fiziksel faktorleri de iceren butunsel sagliga katkida bulunan yasam alanlarinda dokuz saglikli yasam tarzi ipucu bulacaksiniz:

SAGLIKLI BIR YASAM TARZI ICIN 9 IPUCU
Saglikli yiyecek secimleri yapin
Saglik mutfakta ne yiyecegimize dair yaptigimiz secimlerle baslar. Iyi bir beslenmenin temeli meyve ve sebzelerdir. Her temel gibi, onu da dogru sekilde olusturmak zaman ve sabir gerektirir, ancak beslenmenin zihinsel refahi ve uzun, saglikli bir yasami destekleme gucu vardir. Buradan giderek daha fazla saglikli yiyecek secenegi ekleyebilirsiniz.
• Meyve ve sebze ye. Her gun yaklasIk bes porsiyon hedeflemeye calisin. Her ogunde meyve ve sebzeler tabaginizin yarisini doldurmalidir. Bu onlari cig olarak yemeniz gerektigi anlamina gelmez. Gunluk porsiyon meyve ve sebzelerinizi pisirmenin ve tuketmenin pek cok lezzetli yolu vardir. Buharda pisirilir, haslanir, sotelenir, zeytinyagi ve baharatlarla karistirilip kavrulur; bunlari nasil en lezzetli buldugunuzu kesfetmek icin deneyler yapabilirsiniz.
• Tam tahillara sadik kalin. Tam tahilli ekmek, makarna, tortilla ve kahverengi pirinc gibi ilk bilesen olarak tam tahilli karbonhidratlari yiyin. Tam tahillar besin acisindan zengindir ve daha uzun sure tok hissetmenize yardimci olur.
• Protein aliminizi cesitlendirin. Diyetinizdeki protein bitkilerden ve hayvansal urunlerden gelebilir. Fasulye, mercimek, soya peyniri ve findiklar proteinle doludur ve cogu kirmizi ete gore onemli olcude daha az zararli yag icerir. Hayvan bazli protein yerine daha fazla bitki bazli protein tuketmek, kalp hastaligi, diyabet, yuksek tansiyon ve felc gibi kardiyovaskuler hastaliklarin onlenmesine yardimci olur.
• Gazoz gibi sekerli iceceklerden kacinin. Diyet gazli icecekler iyi bir alternatif gibi gorunse de genellikle seker kadar zararli olabilecek kimyasallarla doludur. Cogunlukla su icmeyi ve ardindan sekersiz kahve ve cay icmeyi tercih edin.
• 2. Hosunuza giden hareketi bulun
Egzersizin fiziksel ve zihinsel faydalari coktur. Herkes kosmayi sevmez; bunda sorun yok! Zevk almadiginiz bir egzersizi yapmaya kendinizi zorlamayin, cunku bu, onu bir angarya haline getirmenin kesin yoludur. Vucudunuzu hareket ettirmenin bisIklete binmek, yuzmek, dans etmek, agirlik kaldirmak, yoga yapmak, tenis veya basketbol oynamak, kayak yapmak veya yuruyus yapmak gibi pek cok yolu vardir. Sevdiginiz birini bulana kadar farkli egzersizler deneyin. Cunku eger onu seviyorsan, ona bagli kalmak isteyeceksin. [saglik.jpg]
Aktif bir yasam tarzi surdurmenin diger yollari:
• Bir egzersiz arkadasi secin. Birisi egzersiz yapmak icin spor salonunda ya da kosu icin parkta onunla bulusacaginizi umuyorsa, onu hayal kirikligina ugratmak yerine kararlilikla hareket etme olasiliginiz daha yuksektir.
• Spor salonu uyeliginizden en iyi sekilde yararlanin. Yakininizdaki spor salonunda fitness derslerine katilin veya kisisel bir antrenman programi olup olmadigina bakin. Baskalarinin sagladigi arkadaslik, calismayi daha keyifli hale getirebilir.
• Ilk basta kucuk adimlar atin. Makul ve hayatiniz icin anlamli hedefler belirleyin. Daha once hic kosmadiysaniz maratona katilmadan once 5 kilometrelik bir yarisa kaydolabilirsiniz. Motivasyonunuzu korumak icin bu kucuk zaferleri ve basarilari kutlayin.
Yeterince (iyi) uyuyun
Onerilen yedi ila dokuz saatlik uykuyu almaniza ragmen kendinizi hala yorgun hissetmek sinir bozucu olabilir. Uykunuzun kalitesini artirmayi merak ettiyseniz “uyku hijyeni” terimini duymus olabilirsiniz. Uyku hijyeni, uykunuzu olabildigince dinlendirici hale getiren saglikli aliskanliklari ifade eder. Iyi bir uykunun fiziksel ve zihinsel sagliginiz uzerinde dogrudan, olumlu bir etkisi olabilir, ancak hizli tempolu dunyamizda bu genellikle goz ardi edilir. En iyi dinlenmeyi elde etmek icin yapabileceginiz birkac sey:
• Bir uyku programi belirleyin ve ona bagli kalin. Her gece ayni saatte yattiginizda ve her sabah ayni saatte uyandiginizda vucudunuz bir rutine dusebilir. Planladiginiz uyku saatinde dogal olarak kendinizi yorgun hissetmeye baslayabilir ve hatta sabah alarmin yardimi olmadan uyanabilirsiniz.
• Gunduz egzersiz yapin ve ozellikle disarida aktifseniz geceleri yorulacaksiniz. Aslina bakilirsa, doga eksIkligi bozuklugu fikri etrafinda giderek artan sayida kanit, duzenli ve dogrudan dogaya maruz kalmanin saglik acisindan cesitli faydalar saglayabilecegini one suruyor. Ayrica, gunduz saatlerinde bol miktarda gunes isigi almak, vucudunuzun dogal sirkadiyen ritmine veya uyanma ve uyku suremizin 24 saatlik dongusune uyum saglamasina yardimci olur.
• Yatak odanizi karanlik, sessiz ve serin tutun. Pencerenizde bir sokak lambasi parliyorsa, isigi engellemek icin panjurlarinizi, panjurlarinizi veya perdelerinizi kapatin veya uyurken takmak icin bir goz maskesi satin alin. Ulusal Uyku Vakfi’na gore uyku icin ideal sicaklik 60-71 Fahrenheit derecedir. Beyaz gurultu makinesi rahatsiz edici seslerin bastirilmasina yardimci olabilir.
• Yatak odasinda mavi isigi yasaklayin. Elektronik cihazlari yatak odanizdan cikarin ve yatmadan once telefonunuzda gezinmeye karsi koyun. Elektronik ekranlardan gelen mavi isIk zihninizi uyanik tutabilir ve uykuya dalmayi daha da zorlastirabilir. Yatmadan en az bir saat once okuma, gunluk tutma veya meditasyon gibi ekranlara bagli olmayan sakinlestirici faaliyetlerde bulunmaya calisin. Ekran basinda gecirdiginiz sureyi uzatmak icin mavi isigi engelleyen gozlukler kullanmak cazip gelse de arastirmalar, bunlarin uykuya dalmayi kolaylastiracak kadar etkili oldugunu henuz kanitlamadi.
Stresi dusuk tutmaya calisin
Hayat streslidir ve bazen bundan kacis yoktur. Ancak stresi yonetmenin saglikli ve sagliksiz yollari vardir . Asagidaki ipuclariyla stresi olumlu yollarla yonetin:
• Kendinizi fiziksel olarak saglikli tutun. Egzersiz, saglikli beslenme ve bol miktarda dinlendirici uyku, hayatin karsiniza cikardigi zorluklarla basa cikmaniz icin sizi en iyi konuma getirebilir.
• Haberlere biraz ara verin. Modern, 24 saatlik haber dongumuz bizi surekli olarak rahatsiz edici bir bilgi akisina maruz birakiyor. Bir sureligine fisinizi cekerek, daha once gordugunuz ve okudugunuz hikayeleri islemek icin kendinize zaman taniyin.
• Yiyecek, uyusturucu veya alkolle telafi etmeyin. Bu maddeler, basa cikma mekanizmasi olarak kullanildiginda hizla sagliksiz hale gelebilir. Bunun yerine stresli hissettiginizde meditasyon yapmayi, nefes egzersizlerini veya fiziksel aktiviteyi deneyin.
• Guvendiginiz biriyle konusun. Ister bir aile uyesi, ister yakin bir arkadas ya da bir akil sagligi uzmani olsun, bazen sadece stresinizi yuksek sesle dile getirmek kendinizi daha iyi hissetmenize yardimci olabilir ve size yalniz olmadiginizi hatirlatabilir.
Saglikli iliskiler surdurun
Bircogumuz romantik iliskilerle ilgili tavsiyelere asinayiz ancak guclu arkadasliklar, yakin partnerlerimizle kurdugumuz bag kadar onemlidir. Hastalik Kontrol ve Onleme Merkezlerine (CDC) gore yalnizlik, 50 yas ve uzeri yetiskinlerde kalp hastaligi, felc, depresyon ve demans dahil olmak uzere bircok ciddi saglik durumuna katkida bulunan bir faktordur. Hayatimiz boyunca buyuk bir topluluga sahip olmak, yalnizlikla mucadele etmemize ve saglikli kalmamiza yardimci olabilir. Ancak cogu sey gibi bu da biraz pratik gerektirebilir.
• Arkadaslariniza ve ailenize ulasin. Sosyal yasamimizda aktif rol almayi biraktigimizda kendimizi oldugumuzdan daha yalniz hissedebiliriz. Ister kahve icmek icin bulusmak, ister aksam yemegine gitmek, yuruyuse cikmak veya sadece telefonda sohbet etmek olsun, her hafta en az bir sosyal bulusma planlamaya calisin.
• Gonullu olun, bir ders alin veya hobilerinize gore bir kulube katilin. Bunlar yeni beceriler ogrenmenin ve ilgi alanlarinizi paylasan insanlarla yeni baglantilar kurmanin harika yollaridir. Ayrica sizi evden cikaracak veya cevrimiciyseniz baskalariyla iletisim kurmanizi saglayacak planlanmis zamanlar da yaratirlar.
• Bir evcil hayvan sahiplenin. Hayvanlar evde harika bir arkadaslik sunar ve kopekler – duzenli yuruyuslere ve egzersize ihtiyac duyduklari icin – sizi mahallenizde gezdirir. Diger kopek sahipleri ve hayvan severlerle tanismak icin harika firsatlar yaratabilirler.
Ekran suresini, ozellikle de sosyal medyayi sinirlayin
Teknoloji is, egitim ve oyun icin inanilmaz bir aractir. Ancak teknolojiyi kullandigimiz tum yollar gunun buyuk bir kismini ekranlara bakmamizla sonuclanabiliyor. Bu fiziksel ve zihinsel olarak zararli olabilir; ekranin kendisi gozlerimizi yorar ve bilgisayar kullanmak durusumuzu etkileyebilir ; cevrimici ortamda tukettiklerimiz ise kendimizi uzgun, yalniz ve kizgin hissetmemize neden olabilir.
• Cocuklarinizin ekran basinda gecirdigi sureye net ve tutarli sinirlar koyun. Cocuklar teknoloji araciligiyla cok sey ogrenebilirler ancak cevrelerindeki dunyayla etkilesime girerek ogrenmeleri de gelisimleri acisindan ayni derecede onemlidir. Bir ebeveyn olarak cocugunuzun ekran basinda kalma suresine iliskin kurallari siz belirlersiniz . Nereden baslayacaginizdan emin degilseniz herkesin izleyebilecegi iyi bir kural, yemek zamanlarinda ekranlardan uzak durmaktir.
• Ne zaman kaydirdiginizi fark edin. Surekli olarak sosyal medyada gezinmek saglikli degildir, ancak sosyal medya uygulamalari ve web siteleri sizi tam da bunu yapmaya devam ettirmek icin tasarlandi. Sosyal medya kullaniminiza zaman sinirlamasi getiren uygulamalari ve tarayici uzantilarini indirebilir veya gun boyunca sosyal medyadan uzak bir zaman belirleyebilirsiniz. Sonra geri dondugunuzde bunu bir odul gibi dusunebilirsiniz.
• Gozlerinizi biraz dinlendirin. Ekranlar isinizin bir parcasiysa 20-20-20 kuralini izleyin: Her 20 dakikada bir, ekraninizdan en az 6 metre uzaktaki bir seye bakin ve 20 saniye boyunca ona odaklanin.
Duzenli kontrol ve taramalar icin doktor ve dis hekimini ziyaret edin
Bazen tibbi randevulara yetismek zor olsa da, yillik muayeneleriniz, asilariniz ve dis temizliginiz saglikli yasam icin cok onemlidir. Testler, asilamalar ve egitim yoluyla hastaliklarin ve kronik saglik durumlarinin onlenmesine yardimci olan koruyucu bakimin bir parcasidirlar.
• Dis randevularinizi yilda en az bir kez planlayin. Agiz sagligi basta kalbiniz olmak uzere tum vucudunuzun sagligina baglidir . Yani dis hekiminiz sadece dislerinizi temizlemekle kalmaz, ayni zamanda iltihap, dis eti hastaligi , dis curugu , agiz kanseri ve daha fazlasinin belirtilerini de arar .
• Doktorunuzla takipte kalin. Duzenli fizik muayene ve muayeneler gibi onleyici bakima ayak uydurmak , mevcut ve gelecekteki sagliginiz icin cok onemlidir. Doktorunuza duzenli olarak gorunmek sagliginizin yolunda gitmesini saglar ve olasi hastaliklari erken yakalama olasiligini artirir.
Sigara icmeyin ve olculu alkol tuketin
Saglikli bir yasam surmek, vucudunuza ne koydugunuza dikkat etmek anlamina gelir. Buna alkol ve tutun de dahildir; her ikisi de rahatlatici ve eglenceli olabilir ama ayni zamanda sagliginiza da zarar verebilir.
• Tutun ve nikotinden kacinin. Konu tutune gelince tek saglikli secenek sigarayi birakmaktir. Tutun ve nikotini birakmak cok zor olabilir ama bunu yapmaniza yardimci olacak pek cok kaynak var. Bir destek grubuna katilabilir, kendinizi asiri istekten uzaklastirmanin yollarini bulabilir ve sigaraya direnmek zorlastiginda kendinize saglik yararlarini hatirlatabilirsiniz.
• Olculu olarak ic. Ara sira alkol icilebilir. Saglik camiasi bunu, kadinlar icin gunde bir icki, erkekler icin ise gunde iki icki olan “ilimli” alkol tuketimi olarak tanimliyor.
Alkol bagimliliginin veya uyusturucu kullaniminin sizi saglikli bir yasam tarzindan alikoydugunu dusunuyorsaniz yardim alabilirsiniz .
Kendinize karsi nazik olun ve sabirli olun
Kendinizle her zaman nazik konusmalisiniz, ozellikle de hayatinizda bircok buyuk degisIklik yaparken. Saglikli yasam sizin icin buyuk bir gecis anlamina mi geliyor, yoksa yolda kalmak mi anlamina geliyorsa, saglik icin cabalarken kendinize karsi nazik olun. Sizin icin en iyi neyin ise yaradigini bulmak icin deneme yanilma soz konusudur.
Unutmayin, yasam tarzinizi degistirmek bir gecede olmaz. Kalici aliskanliklar olusturmak zaman alir.


ALÝNTÝ ~

CLaSSiC bunu beðendi.




Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla
Alt 13 Aralýk 2023, 13:16   #2
 
CLaSSiC - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 04 Aralýk 2023
Üye No: 145
Mesajlar: 811
Nerden: Tekirdað
Cinsiyet: Erkek
Web: https://www.cengizasikoglu.com.tr/
IRC: irc.yok.net
FM: radyoyokFM
Aldýðý Beðeni: 630
Beðendikleri: 662
@CLaSSiC
Standart

:confused::confused::confused:

CeReN bunu beðendi.
 
Alıntı ile Cevapla
Alt 13 Aralýk 2023, 13:57   #3
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart

Alıntı:
cengiz52´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
:confused::confused::confused:
Gecmis Olsunada Gelmediniz OyLe Olsun : ))

CLaSSiC bunu beðendi.




Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla
Alt 13 Aralýk 2023, 15:10   #4
 
CLaSSiC - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 04 Aralýk 2023
Üye No: 145
Mesajlar: 811
Nerden: Tekirdað
Cinsiyet: Erkek
Web: https://www.cengizasikoglu.com.tr/
IRC: irc.yok.net
FM: radyoyokFM
Aldýðý Beðeni: 630
Beðendikleri: 662
@CLaSSiC
Standart

Alıntı:
CeReN´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Gecmis Olsunada Gelmediniz OyLe Olsun : ))
Hayýr olsun inþ. Kim hasta?

Çok geçmiþ olsun, haberimiz olmayýnca bilemedik tabbi.

CeReN bunu beðendi.
 
Alıntı ile Cevapla
Alt 14 Aralýk 2023, 10:11   #5
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart

Alıntı:
cengiz52´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Hayýr olsun inþ. Kim hasta?

Çok geçmiþ olsun, haberimiz olmayýnca bilemedik tabbi.
Tsk ederim : ))





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık