ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Müzik Dünyası
Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 18 Ekim 2023, 11:53   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮

 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,794
Nerden: Balıkesir
Cinsiyet: Kadın
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldığı Beğeni: 4628
Beğendikleri: 1150
@CeReN
Standart Ajda Pekkan Kimdir ?

Ajda Pekkan
Ajda Pekkan, 12 Subat 1946 yilinda Istanbul’da dogdu. Deniz binbasisi olan babasinin gorevi dolayisiyla cocuklugu Golcuk’te gecti.

Sarkici olmak icin buyuk heves tasiyan Camlica Kiz Lisesi ogrencisi Ajda Pekkan, 1962 yilinda donemin en populer gece kulubu Cati’nin sahibi olan Ilham Gencer’e ulasti. Ilk olarak seslendirdigi Mina’nin “Il Cielo In Una Stanza” sarkisiyla kendini kabul ettirdigi Cati Gece Kulubunde Los Catikos toplulugu esliginde bir muddet sahne calismasi yapti.

1963 yilinda bir aile dostlarinin tesvikiyle Ses dergisinin, sinemaya yeni yuzler kazandirmak amaciyla actigi kapak yildizi yarismasina katildi. Ediz Hun’un erkekler dalinda birinci, Hulya Kocyigit’in bayanlar dalinda ikinci oldugu yarismada, birinci secilen Ajda Pekkan’in profesyonel kariyeri boylece baslamis oldu. 1963 yilinda “Adanali Tayfur” ile ilk kez ciktigi kamera karsisinda, 1967 yilindaki son filmi olan “Harun Resid’in Gozdesi”ne kadar basrollerini Ayhan IsIk, Cuneyt Arkin ve Tamer Yigit gibi sanatcilarla paylastigi 47 film cevirdi.

Ses kabiliyeti rol aldigi filmlerdeki yapimcilarin da dikkatinden kacmadi ve pek cok filminde sarkici rolu ustlendi ve cesitli sarkilar seslendirdi. Ilk filmi “Adanali Tayfur”da seslendirdigi “Goz Goz Degdi Bana” sarkisi, arka yuzunde Ozturk Serengil’in seslendirdigi “Abidik Gubidik” sarkisiyla birlikte 45’lik plak olarak yayinlandi. Sinemaya baslamadan once tanisip sarkicilik yapabilmesi icin yardim istedigi ve kabiliyetine ikna ettigi Fecri Ebcioglu, sinema yillarinda da Ajda Pekkan’la irtibatini hic koparmadi ve 1965 yilinda kendine ait ilk plagi olan “Her Yerde Kar Var / 17 Yasinda” piyasaya suruldu. Birkac plak denemesinden sonra 1968 yilinda cikardigi “Iki Yabanci” 45’ligi ile aranjman dalinda onbinlerce plak satarak satis rekoru kirdi. “Dunya Donuyor”, “Saklanbac” ve “Uc Kalp” gibi ustuste cok basarili plaklar yapti. Bu yukselen trendin neticesinde yurtdisindan davetler aldi ve Atina’daki Uluslarasi Apollonia Muzik Festivali’nde ’68 yilinda “Ozleyis” ve ’69 yilinda “Perhaps One Day” sarkilari ile ustuste iki kere dorduncu olarak muzik piyasasindaki yerini saglamlastirdi. Barcelona’daki Akdeniz Sarkilari Festivali’nde “Ve Ben Simdi” sarkisi ile Turkiye’yi temsil etmesi ve sarkilarinin pek cok filmde fon muzigi olarak kullanilmasi, Ajda Pekkan’i tum ulkede taninir hale getirdigi gibi, ilk olarak Zeki Muren’in alt kadrosunda yer aldigi gazino sahnelerinin de aranan isimlerinden biri oldu.

Her ulkenin starlarini bunyesinde barindirmaya ozen gosteren Philips firmasi, Turkiye’den sectigi Ajda Pekkan’i kanatlarinin altina aldi ve kayitlari Fransa’daki studyolarda gerceklestirilen, Fikret Senes’in sozlerini yazdigi sarkilarla, Ajda Pekkan’in diger sarkicilardan bir adim one firladigi yillar basladi. Ustuste gelen hit plaklarla Ajda Pekkan’in sesi tum ulkede keyifle dinlendigi gibi, sIk giyimi, surekli kendini yenileyen gorunumu ve degisime acik tavriyla sadece muzikte degil moda konusunda da hayranlarini surukleyen bir ikon haline geldi. “Sensiz Yillarda”, “Yalnizliktan Bezdim” gibi sarkilarla firtina gibi girdigi 70’lerin ortalarinda seslendirdigi “Tanri Misafiri”, “Kimler Geldi Kimler Gecti”, “Hosgor Sen”, “Sana Ne Kime Ne” gibi ileride birer Ajda Pekkan klasigi haline gelecek sarkilariyla Turkiye sinirlarini zorlamaya basladi. Bu ustun performansinin sonucunda 1976 yilinda Paris’in unlu Olympia muzikholunde, donemin unlu Cezayir asilli Fransiz sarkicisi Enrico Macias’la seri konserler verdi.

Bir dost toplantisinda Hurriyet Gazetesi sahibi Erol Simavi’nin “Ajda Pekkan’a Star demek yetmez, ancak Superstar dersek yerini bulur.” sozuyle birlikte once sanat cevrelerinde, sonra hayranlarinin arasinda, daha sonra da tum ulkede “Superstar” unvaniyla anilir oldu.

1977 yilinda bu unvanini ilk kez resmilestiren, o gune kadar benzeri gorulmemis bir kapak dizayni ve produksiyonla piyasaya sunulan, “Kim Ne Derse Desin”, “Hanci” gibi sarkilarin yer aldigi albumu “Superstar”i hazirladi. Ayni yil Tokyo’daki Yamaha Muzik Festivali’nde “A Mes Amours” sarkisiyla elde ettigi basarili netice, -70’lerin basinda yurtdisinda ilk olarak bir Almanca ve daha sonra birkac Fransizca plagi satisa sunulan- Ajda Pekkan’in ’77 ve ’78 yillarinda Fransa’da ses getiren 45’lik calismalari yapmasina ve sonunda “Pour Lui” isimli Fransizca albumunu hazirlamasina on ayak oldu. Halk konserleri, sahne calismalari ve konuk sanatci olarak katildigi uluslararasi organizasyonlar ile basarisini pekistiren Ajda Pekkan, 1979 yilinda “Bambaska Biri”, “Haykiracak Nefesim” gibi sarkilarin yer aldigi Superstar serisinin ikinci albumu “Superstar 2″de kariyerinin doruguna cikti. 70’li yillarda defalarca yilin sanatcisi secildigi gibi sarkilari da liste baslarindan inmedi, cesitli oduller kazandi.

O seneye kadar, Turkiye’yi temsil etme gorevinin, eleme usuluyle belirlendigi Eurovision sarki yarismasina 1980 yilinda atama yoluyla Ajda Pekkan secildi. Ilk once tespit edilen 5 bestecinin sarkilarinin juri tarafindan 3’e dusurulmesiyle, “Bir Dunya Ver Bana”, “Olsam” ve “Pet’r oil” ile TV ekranlarinda boy gosterdi. “Pet’r oil”in Turkiye’yi temsil etmesine karar verilen gece sonunda, ulkemizde hic olmamis birsey oldu ve henuz plagi satisa sunulmamis bir sarki tum halk tarafindan ezbere soylenir oldu. Kulis faaliyetlerinin yetersizligi, sarkinin siyasi hicivli yapisi ve yarisma gecesindeki organizasyon bozukluklari neticesinde Ajda Pekkan bu yarismada hayal kirikligi yaratan bir derece aldi. Superstar’i bir hayli kusturen bu yarismadan sonra bir sure dinlenme karari alip A.B.D.’ye yerlesti.

70’lerin sona ermesiyle birlikte pop muzigin cazibesini yitirip, alaturka ve arabeske yonelindigi yillarda “Sen Mutlu Ol” ve “Sevdim Seni” isminde hafif muzik ve alaturka sentezi iki album yapti. Ancak Superstar’in bir turlu icine sinmeyen ve kendi istegi dogrultusunda gerceklesmeyen, ismarlama olarak hazirlanan bu albumler Ajda Pekkan hayranlarinin bekledigi renkten ve kivamdan uzakti. Yerli bestecilerle calismaktan bekledigi verimi alamayan Ajda Pekkan, 70’lerde kendi onderliginde yukselen aranjman akimina geri dondu. “Superstar 83 Show”uyla sahnelerde firtina gibi eserken, en basarili calismalarinda yaninda olan Fikret Senes’le birlikte calistigi “Uykusuz Her Gece”, “Son Yolcu” gibi sarkilarin yer aldigi “Superstar 83” albumuyle yeniden gonulleri fethetti. Reklam filmleri, Tv programlari, sahne calismalariyla ikinci baharini yasayan Superstar, ’84 yilinin sonlarinda yapimcilarinin ve yakin cevresinin israriyla donemin populer gruplarindan “Bes Yil Once 10 Yil Sonra” ile bir album hazirladi. “O Benim Dunyam” sarkisiyla yeniden cikis yakalayan Ajda Pekkan, sarki yorumlarindaki ustun bir performansina ragmen sarkilarin ozensizligi ve zorlama bir album olmasindan dolayi, yeni ekibiyle bekledigi sukseyi yapamadi. ’87 yilinda Ulku Aker ve Fikret Senes’in sozlerini yazdigi “Kim Olsa Anlatir”, “Yalnizlik Yolcusu” gibi sarkilarla, ozel hayranlari icin essiz olarak nitelenen ancak hit sarki eksIkligi nedeniyle, fazla tutulmayan “Superstar 4” albumunu hazirladi. Sonrasinda yaptigi evlilik nedeniyle aldigi muzigi birakma karari tum muzikseverleri uzse de, muzikten ayri gecen gunlerinde yasadigi bosluk hissi neticesinde yeniden muzige donus karari verdigi siralarda evliligi de sona erdi.

1989 yilinin son gunlerinde “Ajda ’90” albumunu piyasaya surdu. Pop muzigin cikmaza girdigi, hatta unutuldugu gunlerde “Yaz Yaz Yaz” ile ortaligi kasip kavurdu. Yarisi yerli beste, yarisi aranjman olan bu album, Ajda Pekkan’in muhtesem donusunun bir isaretiydi adeta. Pesi sira baslayan Rumelihisari konserleriyle Superstar, sevenlerini kaldigi yerden buyulemeye devam etti. ’91, ’93 ve ’96 yillarinda cogunlukla yerli bestecilerle calistigi albumleri, sivrilen bir kac sarki disinda beklenen ilgiyi gormedi. 90’larin ortalarina kadarki 30 senelik muzikal kariyerinde hic toplama album yapmayan Ajda Pekkan’in, hayranlarini cok memnun etse de kendi rizasi disinda yayinlanan “Hosgor Sen” ve “Unutulmayanlar” albumleri piyasaya cikti. Cesitli sahne calismalarina devam ederken ’98 yilinda eski sarkilarinin yeni duzenlemelerini seslendirdigi “Best Of” albumu muzik marketlerdeki yerini aldi. Yuksek satis grafigi yakalayan bu albumun devami niteliginde, 2000 yilinda 2 CD’den olusan “Diva” albumu piyasaya cikti. Bu albumde Ajda Pekkan’in eski sarkilarinin yeni yorumlarinin yani sira, “Mutlu Butun Sarkilar” ve “Aska Inanma” gibi iki yeni sarki ve kardesi Semiramis Pekkan’in eski sarkilarindan “Dert Ortagim” ile “Bu Ne Bicim Hayat”in da Ajda Pekkan yorumlari yer aldi.

2003 yazinda, uc yillik bir aranin ardindan, “Sen Iste” ile yeniden sevenleriyle bulusan Ajda Pekkan, bu single produksiyonunu takiben, yeni album yapma hazirligina girdi, fakat bu yeni single’in habercisi oldugu album hic yayinlanmadi.

2005 yazinda, Kanal D ekranlarinda cok begenilen “Superstar Show” adli bir televizyon programi yapmaya basladi. 11 Haziran 2006’da “Cool Kadin” adli album piyasaya cikti ve gostermis oldugu basaridan oturu, MUYAP tarafindan Altin Plak’la odullendirildi. 2007 yili icersinde, “Ajda Disco’da” adiyla, birden fazla DJ ile bir dizi konser gerceklestirdi. 2008’in Haziran ayinda Polisan sponsorlugunda Istanbul, Ankara ve Izmir’de konserler veren sanatci, konserlerde seyirciler tarafindan buyuk begeni toplayan iki yeni sarkisini, “Flu Gibi” ve “Gerisi Hikaye”yi, seslendirdi. Unlu sanatci bu konserleri takiben, yepyeni albumu ” Aynen Oyle”yi 24 Temmuz 2008 itibariyle izleyici ve dinleyicileriyle bulusturdu.

2009 baharinda Serdar Ortac’tan “Resim” adli bir beste alan Pekkan, 21 Mayis tarihinde bu sarkiyi single olarak yayinlayadi ve 22 Mayis’ta Beyaz Show’da ilk kez seslendirdi.

2011 yilinda muzik marketlere sundugu “Farkin Bu” albumu Ajda Pekkan’in, profesyonel sanat yasamindaki 18. studyo, genel toplamda ise 23. album produksiyonudur.


ALİNTİ ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık