ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Saðlýk Köþesi > Kadýn Saðlýðý
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 30 Mart 2024, 11:12   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Genital Sigiller En Cok Cinsel Yolla mi Bulasiyor?

Genital Sigiller ( Human Papilloma Virus)

HPV 60 tan fazla viruse verilen ortak addir. Ancak bazilari cinsel yolla bulasir ve condyloma acuminata veya genitall sigil denilen hastaligi olusturur.

Sigiller bu enfeksiyonun gorunebilir belirtileridir ve ancak % 30 olguda ortaya cikmaktadir. Kalan % 70 lik bolumde ise virusler deri altinda kalmakta ve herhangi bir belirti vermemektedir. Subklinik adi verilen bu belirtisiz formun kanser olusumu ile bir baglantisi oldugu dusunulmektedir



HPV virusunun genital mukozada olusturdugu yaralara “genital sigil” denir. Vajina, penis, vulva veya anus cevresinde ortaya cikan birkac milimetre capinda, kirmizimsi veya kahverengimsi kabarikliklardir.



Toplumda cok sIk gorulen bir enfeksiyondur. Kabaca her on kisiden birinde genital sigil oldugu soylenebilir.



HPV virusunu kapar kapmaz hemen genital sigil ortaya cikmaz. Klinik ortaya cikmasi genellikle birkac ayi, bazen yillari bulur. En sIk cinsel temas yoluyla bulasir ancak cinsel temas olmadan da bulasmasi mumkundur.



HPV’nin 78 turu bulunur. Kana gecmez, HPV’nin asisi yoktur.



Risk Faktorleri Nelerdir?
•Siz veya cinsel esiniz birden fazla kisi ile iliskiye giriyor ise risk artacaktir.
•Klamidya veya Herpes simpleks gibi baska cinsel iliski ile bulasan hastaliginiz varsa risk artmaktadir.
•Hamilelik,dogum kontrol hapi kullanimi riski arttirmaktadir.
•Sigara icimi riski arttirmaktadir.



Bulasma Nasil Olur?


Vajinal, anal veya oral sex esnasinda cildin cilde temasi sonucu bulasir. Virus cildin zayifladigi bir noktadan vucuda girer ve derinin derinliklerine dogru ilerler. Burada aylar hatta yillar boyunca sessiz olarak kalabilir. HPV tanisi konmus bir kiside virus cinsel hayatin herhangi bir doneminde bulasmis olabilir.



Tani Nasil Konulmalidir?
•HPV icin gelistirilmis herhangi bir ozel laboratuvar veya kan testi mevcut degildir, kulturu yapilamamaktadir. Bu nedenle cogu zaman gizli kalir. Hastalarin ancak % 30 unda olusan sigiller gorulerek tani konulabilir. Bunun icin doktorunuzun kolposkop adi verilen bir mercek kullanmasi gerekebilir.
•Ayrica bu bolgeye asetik Asit uygulandiginda HPV li ciltte beyazlasma olusur ve sigiller ortaya cikar.
•Rutin olarak yapilan pap-smear testlerinde bulunan normal disi bir bulgu HPV icin uyarici olabilir; ancak pap-smear HPV ye ozgu bir test degildir.
•Kanser suphesi olan olgularda biopsi alinmasi gerekebilir.
•HPV-DNA nin molekuler biyoloji teknikleri ile belirlenmesi ne dayanan testler ulkemizde yaygin degildir.



Tedavi Yontemleri Nelerdir ve Nasil Uygulanmalidir?


HPV nin tedavisi daha cok estetige yoneliktir. Cunku virusu yok edebilecek bir tedavi yoktur. Lezyonlarin boyutu, sekilleri, sayisi gibi etkenlere bagli olarak cesitli tedavi seceneklerinden biri secilebilir. Tedavi yontemine bagli olmaksizin 4 hastadan birinde sigiller 3 ay icerisinde yineleyebilmektedir.



•Hicbirsey yapilmaz: Herhangi bir tedavi uygulamadan sigillerin kendiliginden uzaklasmasi beklenebilir. Nonservikal sigillerde hastalarin yaklasIk % 20-30 unda sigiller 3 ay icinde kendiliginden kaybolabilmektedir.



•Krioterapi: Sigiller likid nitrojen ile dondurulur. Nisbeten ucuz ve kucuk sigillerde oldukca etkili bir tedavi yontemidir. Uygulamanin yapildigi yerde agri duyulabilir.



•Kimyasallar: Sigillerin uzaklastirilmasi icin birtakim kimyasal Maddeler kullanilabilir.



•Trikloroasetik asit: Sigiller tarafindan emilir. Haftada bir tekrarlanir ve 6 hafta uygulanir.



•Elektrokoterizasyon: Sigiller Elektrik akimi ile imha edilir. Agrinin azaltilmasi icin lokal anestezi uygulamasi gerekebilir.



•Lazer tedavisi: Sigiller laser isini ile yok edilir. Genital bolgedeki ve ses tellerindeki buyuk sigillerde yararli olmaktadir. Diger tedavi yontemleri denendikten sonra uygulanir. Lokal anestezi ile yapilir. Iz birakmasi veya enfekte olmasi mumkundur. Islemden sonra yaklasIk 3 hafta boyunca agri kesici kullanmak gerekebilir. Pahali bir tedavi yontemidir.

•Interferon tedavisi: Sigilin icine bu antiviral ilac enjekte edilir. ancak pahali bir tedavi yontemidir, yan etkileri fazladir ve diger tedavilere cok fazla ustunlugu yoktur. Bu sebeple fazla tercih edilmez.



Eslerden herhangibirisi HPV tedavisi goruyorsa bu sirada cinsel iliskiden kacinmak uygun olacaktir. Iliski esnasindaki surtunme iyilesmeyi engelleyebilir.

Eslerden biri tedavi goruyor, diger este sigil yok ise bu es icin tedaviye gerek yoktur.



Genital Sigillerden Korunma Yontemleri Nelerdir?

sip
Kondom kullanilmasi kismen koruyucu olabilmektedir. Cok eslilikten kacinilmalidir. Spermisitlerin etkili oldugu kanitlanmamistir. Virusun girisini engellemek icin ciltte olusabilecek kucuk asinmalardan kacinmak gereklidir. Ozellikle cinsel iliski esnasinda vajen kuru ise zedelenmelere yol acabileceginden yeterli islakligi saglayacak bir nemlendirme maddesi kullanilmasi onerilir.



Kadinlar periyodik olarak pap smear yaptirmali, supheli durumlarda hpv tanisi icin gereken tetkiklere basvurulmalidir.



Bazi calismalar yesil lifli sebzelerle alinan yeterli folik asitin (400 mg) HPV den korunma konusunda faydali olabilecegini gostermistir.

Su anda arastirmacilar HPV icin iki tip asi gelistirmek icin calismaktadirlar. Birinci tip asi sigilleri ve prekanseroz doku degisIkliklerini onlemek icin, ikinci tip asi ise cervical kanserlerin tedavisi icin kullanilmak uzere kullanilacaktir. Her iki tipte henuz arastirma asamasindadir.


Kaynak: https://www.kadinca.com/saglik/genit...bulasiyor.html





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık