ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Hayvanlar Alemi
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 09 Ocak 2024, 11:49   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Dugong Nedir? Dugong (Deniz Inegi) Nasil Bir Hayvandir?

Dugong Nedir?
Dugong, deniz inegi olarak da bilinen memeli bir deniz canlisidir. YaklasIk 3 metrelik boyu, ortalama 300 kg. agirligiyla adeta bir okyanus devidir. Kocaman cussesine karsi kucucuk gozleri vardir. Her zaman gulumsuyormus gibi gorunen agiz kismi ve yavas ama zarif hareketleriyle bilinirler. Agir cusselerine karsi cok hizli yuzebilirler.
Dugong Ne Yer?
Dugonglara deniz inegi denilmesinin nedeni onlarin otcul olmasidir. Hatta gezegenimizde tamamen otcul olan tek deniz memelisidir. Metabolizmalari cok yavastir ve deniz otu bulamazlarsa algleri de yerler. Okyanus cayirlarinda gece gunduz surekli otlanarak yasarlar. Yetiskin bir dugong gunde 30 kg deniz otu yer.

Dogada en buyuk dusmanlari insanlardir. Yani insanlar disinda dogada onlar icin tehlikeli canli yoktur. Ancak dugong yavrulari katil balina ve kiyi kopekbaliklari tarafindan avlanabilir.

Dugong Hakkinda Bilgi
Dugong, dunyadaki tek otcul deniz memelisidir
Dugong Nerede Yasar?
Dogu Afrika, Kizildeniz, Guneydogu Asya, Hint Okyanusu, Hindistan’in bati sahilleri, dugonglarin yasadiklari bolgelerdir. Ancak en buyuk dugong populasyonu Avusturalya sularidir. Koylar, resifler ve kiyiya yakin ada sulari yasam alanlaridir.

Yasam alanlari Dogu Afrika’dan Pasifik’e kadar 40’tan fazla ulkeye yayilir.

Sadece tuzlu sularda yasayabilirler. Ayni zamanda genellikle deniz yosunu yedikleri icin yasayabilecekleri yerler kisitlidir ve korunakli kiyi bolgelerde yasamayi tercih ederler.

Dugongun Ozellikleri Nelerdir?
Her ne kadar onlara deniz inegi denilse de aslinda dugonglarin, fillerin yakin akrabalari oldugu biliniyor. Denizlerdeki yakin akrabalari ise deniz ayilaridir.

Kucucuk gozleri iyi goremez ancak buna karsilik dokunma ve isitme duyulari oldukca gelismistir.

En ilginc ozelliklerinden biri disleridir. Zira bir dugongun dislerine bakarak kac yasinda oldugu tahmin edilebilir. Erkek ve bazi yasli disi dugonglarda iki uzun on dis vardir. Akrabalari olan filler gibi disleri buyuyebilir ve tipki bir agac gibi dugongun dislerinde halkalar vardir ve bu halkalar onlarin yasiyla ilgili bilgi verir.

Her ne kadar okyanusta yasasalar da onlar birer memelidir ve nefes almak icin arada bir yuzeye cikmaya ihtiyac duyarlar. Genellikle sig sularda yasarlar ancak 30 metre derinliklere kadar dalabilirler. Nefeslerini 10 dk tutabilirler. Nefes almak icin suyun yuzeyine ciktiklarinda kuyruklarinin yardimiyla su uzerinde dimdik durabilirler.

Denizkizi efsanesinin cikis noktasinin dugonglar oldugu tahmin ediliyor. Baslarini okyanus sularinda kaldirma sekli denizkizi efsanesinin ortaya cikisina sebep olmustur. Pasifik ulkesi Palau’da dugonglara donusen genc kadinlari anlatan efsaneler vardir. Nitekim “dugong” kelimesi Malay dilinden gelir ve anlami “deniz kadini”dir.

Sosyal hayvanlardir ve gruplar halinde bulunurlar. Yari gocebedirler. Yani bazilari uzun mesafelere goc ederken bazilari omurleri boyunca ayni bolgede yasayabilir. Bu tamamen yiyecek durumuna baglidir.

Yunuslar gibi sesler cikararak birbirleriyle iletisim kurarlar.

Dugongun beyni vucuduna oranla cok kucuktur.

Dugong Deniz Inegi
Dugonglarin surekli gulumser gibi bir agiz kisimlari vardir
Dugonglar ve Ureme
Yilin her donemi ciftlesebilirler. Disi dugong 6 yasindan sonra uremeye baslayabilir. Ancak 3-7 yilda sadece bir yavru dunyaya getirir. Gebelik suresi yaklasIk 14 aydir. Anne dugong, yavrusunu yaklasIk 1,5 yil boyunca emzirir. Anne ve yavrusu arasinda guclu bir bag kurulur. Bu bag fiziksel temas yoluyla kurulur ve mumkun oldugunca fiziksel temas halindedirler. Yavru dugong annesine dokunarak huzur bulur.

Dugonglarin omru oldukca uzundur. Ortalama omurler 60-70 yildir. En uzun sure yasayan dugongun 73 yasinda oldugu biliniyor.

Dugong Nesli Tukeniyor mu?
Yuzyillar boyunca dugonglar eti, derisi, disi ve yagi icin insanlar tarafindan avlanmistir. Gunumuzde avlanmalari yasak olmasina ragmen Aborjinler tarafindan hala avlanmaktadirlar. Gunumuzde Avusturalya kiyilarinda 11 bin olmak uzere tum dunyada dugong sayisinin 20 binden az oldugu bilinmektedir.

Insanlar tarafindan kacak olarak avlanmalarinin yanisira tekne carpmalari ve kirlilik gibi sebepler de onlarin neslini tehdit ediyor.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık