ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Hayvanlar Alemi
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 09 Ocak 2024, 11:45   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Durukuli Nedir? Durukuli (Gece Maymunu/Baykus Maymunu) Hakkinda Bilgi

Durukuli nedir ve ozellikleri nelerdir? Durukuli, gece maymunu olarak bilinen, cadi maki ile birlikte gececi bir maymun turudur. Bu icerigimizde bu ilginc isimli hayvanin ozelliklerini inceliyoruz.

Durukuli Nedir?
Bir diger adi da aotus olan durukuliler oldukca kucukturler. Cadi maki maymununa cok benzerler. Geceleri aktif olduklari ve gozlerinden dolayi gece baykus maymunu olarak da adlandirilirlar. 14 turu vardir. Boylari sadece 25-30 cm kadardir. Agirliklari ise 1 kg.dir. Kahverengi, gri renklere sahiptirler. Uzun ve tuylu bir kuyruga sahiptirler. Ancak diger bir cok maymun turunun aksine bu uzun kuyruklarini agac dallari gibi yerlere tutunmak icin kullanmazlar. Agaclarda yasarlar ve uzun arka bacaklari, uzun sicrayislar yapabilmelerini saglar. Yere cok nadir inerler.

Gunduzleri uyuyarak ve dinlenerek gecirirler. Geceleri aktiftirler. Dolunayli ya da aydinlik gecelerde daha aktif olurlar.

3-5 kisilik aileler halinde yasarlar ve birbirlerinden fazla uzaklasmazlar. Birbirleriyle anlasabilecekleri farkli sesler cikarirlar. Tehlikeye karsi ya da yiyecek kaynagini bulmalarina gore bu sesli uyarilar degisir. Geceleri bir baykus gibi ses cikardiklarinda ciftlesmek icin kendilerine es aradiklari anlamina gelir. Cok zeki olduklari bilinen durukulilerin yaklasIk 50 farkli ses cikardiklari bilinmektedir.

Durukuli Hakkinda Bilgi

Meyve, yaprak, cicek ve bazi bitkileri yiyerek beslenirler. Ucan bocekler, cekirgeler, orumcekler ve gece kelebekleri de beslenme kaynaklari arasindadir.

Gece maymunlari tek eslidir. Yani omurleri boyunca sadece bir tane esleri olur. Gebelik suresi yaklasIk 5 aydir ve tek bir yavru dunyaya getirirler. Nadiren de iki yavrulari olur. Yilda bir yavrulari olur. Yavrunun bakimi agirlikli olarak babanin gorevidir. Baba durukuli yavrusuyla yakindan ilgilenir. Yavrusunu kucaginda tasir, oyunlar oynar ve hatta kucaginda uyutur. Yavrunun beslenmesi gerektiginde baba durukuli yavruyu emzirmesi icin annesine verir. Emzirme suresi 8 aydir. Baba olurse yavrunun bakimini anne degil buyuk kardes ustlenir. 3 yasina geldiklerinde artik bir yetiskindirler ve bagimsizdirlar.

Durukulinin ortalama omru 30-35 yildir.

Durukuli Nerede Yasar?
Orta ve Guney Amerika’da yasayan durukuli tropik ormanlardan daha kuru ormanlara ve daglik bolgelere kadar bir yayilim alanina sahiptir. Panama, Kolombiya, Brezilya, Nikaragua, Paraguay, Venezuela, Bolivya, Arjantin ve Peru, durukulinin yasadigi ulkelerdendir.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık