ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Hayvanlar Alemi
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 09 Ocak 2024, 11:42   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Fil Nasil Bir Hayvandir? Filler Hakkinda Ilginc Bilgiler

Fil Nasil Bir Hayvandir?
Fillerin; Asya fili ve Afrika fili olmak uzere iki turu vardir. Ancak Afrika fillerinden Afrika savan fili ve Afrika orman fili iki ayri tur olarak tanimlandigindan temelde uc fil turu bulunmaktadir.

Afrika fili en buyuk kara hayvanidir. Afrika fillerinin boyu 4 metre, agirliklari ise 7 tondur.


Filin Ozellikleri Nelerdir?
Fillerin en karakteristik fiziksel ozellikleri elbette hortumlari, kulaklari ve disleridir. Asya fili ile Afrika filini birbirinden ayirt etmenin en kolay yolu kulaklaridir. Afrika filleri daha buyuk kulaklidir. Fillerin kulaklari ile ilgili diger ilginc bir detay sekilleridir. Cunku Afrika fillerinin kulaklarinin sekli Afrika kitasina benzer. Asya fillerinin kulaklari ise Hindistan haritasina benzer.

Fil, dunyada ziplayamayan tek memeli hayvandir.

Gebelik sureleri 22 aydir. Yavru fil dogdugunda yaklasIk 130 kg. agirligindadir ve dogduktan sadece 1 saat sonra yurumeye baslayabilirler.

Dislerinin buyumesi hic durmaz. Dolayisiyla bir filin disi ne kadar buyukse o kadar yasli demektir. Ancak Asya fillerinin sadece erkek bireylerinde dis olur. Yani disi Asya fillerinde dis yoktur.

Isitme duyulari cok gelismistir. Cikardiklari cesitli sesleri uzak mesafelere gondererek birbirleriyle iletisim kurabilirler. Daha da ilginc olan ise sismik titresimleri tespit edebilme yetenekleridir. Genis kulak kemikleri ve hassas sinir uclari sayesinde yuzeydeki ses titresimlerini algilayabilir, herhangi bir tehlike durumunda ayaklarini yere vurarak kilometrelerce uzaktaki aile uyelerine bile uyari gonderebilirler.

Suda oynamaktan cok keyif alirlar ve devasa cusselerine ragmen cok iyi yuzebilirler. Derin sularda hortumlarini bir snorkel gibi kullanirlar. Derileri sert gibi gorunur ama aslinda cok hassastir. Bu yuzden uzerlerine kum atarak ya da camura bulayarak kendilerini gunesten korurlar. Yani topragi ve camuru bir nevi gunes kremi gibi kullanirlar.

Afrika Fili
Afrika fili ve yavrusu
Sosyal, zeki, sefkatli ve fedakardirlar. Ornegin bir fil uzgun olabilir ve bu durumda diger filler cagri ve dokunuslarla arkadaslarini teselli etmek icin ugrasir. (Bu davranis insanlar disinda kopekler, maymunlar ve kargalarda da gorulur.) Bir arkadaslari hasta olursa ya da yaralanirsa, birlik olup ona yardim etmek icin ellerinden geleni yaparlar.

Guclu aile baglari vardir ve oldukca hassastirlar. Ornegin bir aileden biri oldugunde cok olumsuz etkilenirler ve travma sonrasi stres bozuklugu (TSSB) yasarlar. Bu etki aradan yillar gecse bile devam edebilir. Ozellikle annesini kaybeden fil yavrularinda TSSB onlarca yil devam eder.

Kaybettikleri yakinlarini aradan yillar gectikten sonra bile unutmazlar ve kemiklerini ziyaret ederek vefa gosterirler.

Filler, hayatta kalabilmek icin gerekli olan tum bilgileri buyuklerinden ogrenir. Filler dunyasinda (ozellikle Afrika fillerinde) anaerkil bir toplum yapisi vardir ve surunun lideri en buyuk disi fildir. Disi reis, tehlikelerden nasil korunulacagi, nasil yiyecek ve su bulunacagi gibi tum hayati bilgileri kucuklere ogretir.

Dugong ve manati, fillerin yakin akrabalaridirlar.

Asya Fili
Asya filinin kulaklari Afrika fillerinin kulaklarindan daha kucuktur
Fil Ne Yer?
Filler otcul hayvanlardir. Ot, yaprak, meyve ve kokler onlarin besin kaynaklaridir. Ayrica agac ve calilarin ince dallarini ve kabuklarini da yiyebilirler. Gunde 150 kg.a kadar yiyecek tuketebilirler. Bu da gunlerinin ortalama 15 saatini yemek yiyerek gecirdikleri anlamina gelir. Bu kadar cok yemeleri cok fazla kaka yaptiklari anlamina gelir. Bir fil haftada neredeyse 1 ton kaka yapar. Her 2-3 saatte bir gubre uretirler ve fil gubresi yuksek kaliteli kagit yapiminda kullanilir.

Gunluk su tuketimleri ise 100-200 litre arasinda degisir. Hortumlariyla 2,5 galon su tutabilirler.

Afrika fillerinin omru yaklasIk 70 yil, Asya fillerinin omru yaklasIk 50 yildir.

Fil Nerede Yasar?
Asya filleri Guneydogu Asya’nin orman ve cayirlarinda yasar. Hindistan ve Sri Lanka, yasadiklari ulkeler arasindadir.

Afrika filleri ise Sahra alti Afrika’da 30’dan fazla ulkede yasarlar.

Fil Hafizasi Cok Gucludur
Hafizasi cok kuvvetli olan insanlar icin “fil hafizasina sahip” tabiri kullanilir. Fillerin hafizasi cok gucludur cunku dunyadaki tum memeli kara hayvanlari arasinda en buyuk beyne sahiptirler ve beyinlerinin agirligi yaklasIk 5 kg.dir. Ornegin karsilastiklari herhangi bir insani, aradan yillar gecmesine ragmen unutmazlar.

60’tan fazla komut ogrenebilirler.

Davranislari ic gudusel olmaktan ziyade ogrenilmistir. Bir fil, aynaya baktiginda kendini taniyabilir. Bu ozellik insanlar disinda maymunlar ve yunuslarda gorulur.

Filler ve Hortumlari
Filler, hortumlari olmadan yasayamazlar. Bir fil hortumunda 40 binden fazla kas vardir ve cok hassastir. Koku almak disinda yemek yemek, su altindayken nefes almak, sesler cikarmak, temizlenmek, savunmak ve birbirlerini kucaklamak icin hortumlarini kullanirlar.

Hortumlarinin ucunda kucuk parmakciklar vardir. Afrika fillerinin hortumlarinda iki, Asya fillerinin hortumlarinda bir tanedir. Bebeklerin bas parmaklarini emdigi gibi bebek fillerin de hortumlarinin ucunu emdigi bilinmektedir. Bunun sebebinin hortumlarini nasil kontrol edeceklerini anlamak oldugu dusunulmektedir.


Filler suda oynamayi severler ve hortumlarini bir snorkel gibi kullanirlar
Fillerin Nesli Tukeniyor mu?
Hem Asya hem Afrika fillerinin nesli tehlike altindadir. Habitat kaybi ve ozellikle disleri icin avlanmalari fillerin neslini tehlikeye atmistir. Nitekim gunumuzde fillerin sayisi 500 bini gecmemektedir. Bunun buyuk cogunlugu Afrika filidir. Asya fillerinin sayisi sadece 45 bin civarindadir.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık