ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Hayvanlar Alemi
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 09 Ocak 2024, 11:34   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Hipopotam Nedir? Hipopotam (Su Aygiri) Hakkinda Ilginc Bilgiler

Hipopotam Nedir?
Fici gibi bir govdesi, kisa bacaklari ve kuyrugu, kocaman kafasiyla bilinen su aygirlari grimsi renktedir. Fil ve gergedandan sonra dunyanin en buyuk ucuncu kara hayvanidir. Erkek hipopotamlarin boyu 3,5 metredir. Agirliklari ise 3-4 ton arasindan degisir.

Hipopotam Nerede Yasar?
Afrika kitasinda yasarlar. Afrika’nin savan bolgesindeki nehirlerde ve gollerde, Orta Afrika’daki orman bolgesinin ana nehirlerinde yasarlar. Angola, Botsvana, Burundi, Benin, Kamerun, Cad, Fildisi Sahili, Etiyopya, Gabon, Gana, Kenya, Ruanda, Senegal, Somali ,Sudan, Malavi, Mozambik, Namibya, Nijerya, Tanzanya, Uganda ve Zimbabve gibi Afrika’nin hemen hemen her ulkesinde yasarlar. Ancak Misir, Eritre, Moritanya, Cezayir ve Liberya, hipopotamlarin neslinin tukendigi Afrika ulkeleridir.

Hipopotamlarin Ozellikleri Nelerdir?
Afrika’nin kavurucu sicaginda gunlerinin buyuk bolumunu nehirlerde, gollerde gecirirler. Hatta su altinda uyurlar. Gozleri, burunlari ve kulaklari baslarinin uzerindedir. Boylece suyun altindayken gorebilir ve nefes alabilirler. Ancak gerektigi zaman su altinda nefeslerini 5 dk tutabilirler. Suya daldiklarinda kulaklari ve burun delikleri kapanir. Ancak tum bunlara ragmen su aygirlari yuzemez. Onun yerine sig sularda yuruyerek hareket ederler. Gunesten korunmak icin vucutlari kirmizimsi bir sivi salgilar. Yani kendi dogal gunes kremlerini uretirler.

Hipopotam (Su Aygiri)

Gunlerini suda geciren hipopotamlar gece olunca sudan cikip yiyecek ararlar. Geceleri aktiftirler ve bir gecede 40 kg. ot tuketirler. Asla et tuketmezler.

Agir cusseleri nedeniyle ziplayamasalar da saatte 48 km hizla kosabilirler.

10-20 kisilik gruplar halinde yasarlar ve bu gruba alfa erkek liderlik eder. Lider, grubuna karsi fazlasiyla korumacidir. Bu da insanlar icin tehlike arz eder. Nitekim su aygirlari, dunyanin en tehlikeli hayvanlarindan biri olarak kabul edilmektedir. Hatta Afrika’nin en tehlikeli memeli hayvani kabul edilir. Cunku Afrika’da yilda yaklasIk 500 kisinin olumune neden olduklari bilinmektedir. 2014 yilinda bir su aygiri bir tekneyi alabora etmis ve 13 kisi hayatini kaybetmistir. Soz konusu kendi alanlarini ve yavrularini korumak oldugunda cok tehlikeli ve saldirgan olurlar. Isirma kuvvetleri bir aslanin isirma kuvvetinden yaklasIk 2-3 kat daha fazladir. Nitekim tum kara hayvanlari icinde en fazla isirma gucune sahip olduklari bilinmektedir. Agizlarini kocaman acabilirler ve bunun nedeni esnemeleri degil bir cesit uyaridir.

Hipopotam Ozellikleri

Hipopotamlar suda ciftlesir ve suda dogum yapar. Gebelik suresi yaklasIk 8 aydir. Disi su aygiri iki yilda bir genellikle tek bir yavru dunyaya getirir. Bir su aygiri, yavrusunu su altinda da emzirebilir. Emzirme suresi 1 yildir. Ortalama omurleri 40 yildir.

Kendilerini aslan, kaplan, timsah ve sirtlanlardan korumak zorundadirlar. Ancak ceneleri ve keskin disleri bir tekneyi ikiye bolebilecek kadar gucludur. Bu nedenle genellikle yavru, yasli ve yalniz su aygirlar yirticilara av olabilir. Hatta genellikle aslanlar ve timsahlar tek basina bir su aygirina saldirmaya cesaret edemez.

Hipopotamlarin Nesli Tehlike Altinda mi?


Yaygin su aygiri disinda ikinci bir tur olan cuce su aygirlarinin nesli tehlike altindadir. Yaygin su aygiri turu isse savunmasiz kabul ediliyor. Gunumuzde cuce su aygiri sayisinin 3 binden daha az oldugu biliniyor. Yaygin su aygiri sayisi ise toplamda 130 bindir.

Habitat kaybi, kacak avlanma, bunun en onemli nedenidir.

Su aygirlari da tipki filler gibi disleri icin avlanir. Su aygirinin disi, fildisinden daha saglamdir.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık