ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Hayvanlar Alemi
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 09 Ocak 2024, 11:32   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Geyik Nasil Bir Hayvandir? Geyigin Ozellikleri Nelerdir?

Geyik Nasil Bir Hayvandir?
YaklasIk 50 turu olan geyikleri diger gevis getiren hayvanlardan ayiran en onemli ozelliklerinden biri boynuzlaridir. Uzun ve saglam bacaklari, esnek govdeleri engebeli arazilerde kolayca hareket edebilmelerini saglar. Buyuklukleri turlere gore farklilik gosterir. 9 kg agirliginda geyik turu olabildigi gibi 800 kg.dan daha agir geyik turleri de vardir.

Geyiklerin Ozellikleri

Geyikler Nerede Yasar?
Oldukca genis bir yasam alanlari vardir. Nitekim Antarktika kitasi haric tum kitalarda geyiklere rastlamak mumkundur. Daglik bolgelerde, sicak ve islak yagmur ormanlarinda olmak uzere cesitli habitatlarda yasama imkanlari vardir. Afrika’da yasayan tek geyik turu ise Berberi kizil geyigidir.

Geyiklerin Ozellikleri Nelerdir?
Gozleri baslarinin yan tarafinda oldugu icin genis bir gorus acilari vardir. Dolayisiyla etraftan gelebilecek olan tehlikeleri kolaylikla fark edebilirler. Koku ve isitme duyulari da fazlasiyla gelismistir. Baslarini hareket ettirmeden kulaklarinin hareket ettirerek farkli yonlerdeki tehlikeleri algilayabilirler ve keskin koku duyulari ile cok uzak mesafelerdeki yirticilari da fark edebilirler. Ayrica 3 metreye kadar sicrayabilirler ve iyi yuzerler.
Geyik boynuzlari bol miktarda sinir ve kan damarlariyla oruludur. Kadife denilen tuylerle kapli boynuzlar cok hizli buyur ve yeterli olgunluga ulastiginda dokulur. Boynuzlar her yil duser ve yeniden cikar.
Otoburdurlar ve ot, ince dal, meyve , tohum, mantar vs. yiyerek beslenirler. Gunde 4 kiloya kadar yiyecek tuketirler. Her ne kadar otobur olsalar da bazi geyik turlerinin zaman zaman kus, balik ya da olu tavsan eti yedigi bilinmektedir. Bu durum fosfor ve kalsiyum gibi mineral eksIkliginde ve bitki ortusunun olmadigi kis aylarinda gorulur.
Agaclarin, geyiklere karsi ilginc bir savunma mekanizmasi vardir. Asiri miktarda asit ureterek kendilerini aci hale getirirler ve boylece geyiklerin yemesini engellemis olurlar.

Sigin Geyigi
Sigin Geyigi, dunyanin en buyuk geyik turudur
Sosyal hayvanlardir ve bazi geyik gruplari 100 bin uyeyi bulabilir. Gorsel, sesli ve kimyasal yollarla birbirleriyle iletisin kurarlar. Vucutlarindan bir cesit koku salgilarlar ve bu koku diger geyiklere bazi mesajlar verebilir.
Geyikler, 6-8 aylik bir gebelik surecinden sonra (gebelik suresi turlere gore degisir) genellikle tek yavru, bazen iki yavru, nadiren de olsa uc yavru dunyaya getirirler. Yavrular dogduklarinda beyaz beneklere sahiptir ve buyudukce bu benekler kaybolur. Yavru geyik, dogduktan sadece 10 dakika sonra ayakta durabilir, yedi saat sonra da yuruyebilir.
Yavru geyiklerin algilanabilir bir kokusu olmadigi icin yirtici hayvanlardan dogal olarak korunabilirler. Hatta anneler, yavrularinin kakalarini yiyerek onlara dair geride herhangi bir koku kalmamasi icin cabalar. Anneleri 1-2 yil boyunca yavrularinin yanindan ayrilmaz ve gun icinde pek cok kez besler.
Ancak hamile bir geyik eger yiyecek bulamazsa ve bu nedenle cok zor durumda kalirsa karnindaki fetusu dogal yollarla sindirebilir.
Geyikler cok hassas kalpli annelerdir. Zira anne geyik sadece kendi yavrularinin degil insan yavrularinin ve diger memelilerin cagri ya da cigliklarina kendi yavrulari gibi tepki verirler.
Geyikler 20 yila kadar yasayabilir ancak pek cok geyik 20 yasini goremeden olebilmektedir.


Ren Geyigi
Geyik Turleri Nelerdir?
50 civarindan geyik turu oldugunu soylemistik ve dunyada yaklasIk 30 milyon geyik oldugu dusunulmektedir. Baslica geyik turleri soyledir;

Beyaz kuyruklu geyik, Alageyik, Ren geyigi, Kanada geyigi, Katir geyigi…

Geyikler vahsi hayvanlardir ve Ren geyigi, tek evcil geyik turudur.

Cin su geyigi, boynuzlari olmayan tek geyik turudur.

Boynuz, sadece erkek geyiklerde olur. Disi ren geyigi boynuzlari olan tek disi geyik turudur. Ancak erkek geyiklerin boynuzlarindan daha kucuk boynuzlari vardir

En buyuk geyik turu Irlanda Dev Geyigi’ydi ancak 11 bin yil once nesli tukendi.

Hikayelerde, mitlerde sIklikla duyabilecegimiz beyaz geyikler gercek hayatta da vardir. Losizm adi verilen durum nedeniyle geyigin rengi beyaza doner.

Dunyanin en buyuk geyigi Sigin geyigidir. Sigin geyigi en cok Kanada ‘da gorulur. Agirliklari 700 kg.a kadar cikabilir. Omuz yukseklikleri ise 2 metre kadardir.

Cin Su Geyigi
Cin Su Geyiginin boynuzlari yerine buyuk disleri vardir
Geyiklerin Nesli Tukeniyor mu?
Ne yazik ki bazi geyik turlerinin nesli tehlike altinda. Domuz geyigi, Iran alageyigi, kalamya geyigi, bawean geyigi gibi geyik turleri IUCN’nin kirmizi listesinde, yani nesli tukenmekte.

Geyikler Insanlar Icin Tehlikeli mi?
Geyikler her ne kadar otobur olsa ve saldirgan olmasalar da ABD’de kopekbaliklarindan daha fazla insan olumune sebep olmaktadirlar. (Yilda yaklasIk 200 insanin olumune sebebiyet verirler) Nitekim Kuzey Amerika’da geyikler, tum memeli hayvanlar arasinda insanlara yonelik en buyuk tehdit olarak kabul edilmektedir. Bunun sebebi ise yoldan gecen geyiklerin araba kazalarinda sebep olmasidir.

Bu icerigimizde “Geyik Nasil Bir Hayvandir?” sorusunu detaylariyla cevaplamaya calistik. Tum bunlarin disinda son bir bonus bilgi: Yakushima adindaki bir Japon adasinda makak maymunlari, geyiklerin bakiciligini ustlenmistir. Geyikler de makak maymunlarini sirtlarinda tasiyarak onlara “tasimacilik” hizmeti sunar.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık