ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Hayvanlar Alemi
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 13 Aralýk 2023, 12:56   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Evcil Hayvanlar Sagliginizi Nasil Iyilestirebilir?

Hayvanlarinizla Iyi Kalin
Hic suphe yok ki hayvanlar insanlarin kendilerini iyi hissetmelerini saglamada tartisilmaz bir yere sahiptir. Bir evcil hayvanin sagliginizi ne kadar cok sekilde iyilestirebilecegini gorunce sasirabilirsiniz. Iste bu calismamizda evcil hayvanlarin arastirmacilarca kanitlanmis cok sayida faydalarina yer verecegiz.
Ruh Hali Arttirici/ Mood Yukseltici
Daha sakin ve daha az stresli hissetmek icin bir kopek veya kediyle vakit gecirmek veya baliklarin yuzmesini izlemek yalnizca birkac dakikanizi alir. Vucudunuz, aslinda bu sure zarfinda ruh halinizde fark yaratan fiziksel degisIkliklerden gecer. Stres hormonu olan kortizol duzeyi duser. Ve vucudunuzun urettigi iyi hissettiren bir kimyasal olan serotonin yukselir.Bu durum siz farkinda olmadan ruh halinizin bir butun olarak pozitif bir havaya sahip olmasini saglar.

Evcil Hayvanlar Sagliginizi Nasil Iyilestirebilir?
Daha Iyi Kan Basinci/Daha Dengeli Bir Tansiyon
Hala kilonuza dikkat etmeli ve egzersiz yapmalisiniz. Ancak bir evcil hayvana sahip olmak kan basincinizi yonetmenize yardimci olabilir. 240 evli cift uzerinde yapilan bir arastirmada, evcil hayvani olmayanlara gore evcil hayvan sahiplerinin dinlenme sirasinda daha dusuk kan basincina ve daha dusuk kalp atis hizina sahip oldugu goruldu. Baska bir arastirma, yuksek tansiyonu olan cocuklarin kopeklerini oksadiklarinda kalp ritimlerinin ve kan basinclarinin daha dengeli bir ritim yakaladigini gosterdi.
Dusuk Kolesterol
Ne yediginize dikkat edin ve egzersiz yapin. Ayrica bir evcil hayvaniniz varsa, bu size kolesterol avantaji da saglayabilir. Nasil mi ? Evcil hayvani olan insanlar, olmayanlara kiyasla daha iyi kolesterol ve trigliserit duzeylerine sahip olma egilimindedir. Bunun nedeni evcil hayvan sahibi olmanin getirdigi daha aktif yasam tarzi oldugu dusunulmekte.
Kalbinize Yardim Edin
Kedileri ve kopekleri olan kisilerin kalp acisindan bazi faydalari oldugu bircok arastirmayla ortaya konulmustur. 20 yillik bir arastirmada, hic kedi sahibi olmayan kisilerin kalp krizinden olme ihtimalinin, sahip olanlara gore %40 daha fazla oldugu ortaya cikti. Baska bir arastirma, kopek sahiplerinin kalp krizinden bir yil sonra hayatta kalma oraninin daha iyi oldugunu buldu. Genel olarak evcil hayvan sahiplerinin kalp yetmezligi de dahil olmak uzere herhangi bir kalp hastaligindan olme olasiligi daha dusuktur.

Depresyonu Idaresini Kolaylastirin
Hic kimse sizi evcil hayvaniniz kadar kosulsuz sevemez. Hatta evcil hayvaniniz depresyonla basa cikmaniza ve depresyondan kurtulmaniza bile yardimci olabilir. Evcil hayvaniniz siz konusmak istediginiz surece sizi dinleyecektir. Bir kediyi veya kopegi beslediginizde muhtemelen daha sakin hissedeceksiniz. Ve bir hayvana bakmak – onu gezdirmek, timar etmek, onunla oynamak – sizi kendinizden cikarir ve zamaninizi nasil gecirdiginiz konusunda daha iyi hissetmenize yardimci olur.
Kondisyonunuzu Artirin

Kopeginiz varsa muhtemelen kopegi olmayan birine gore daha aktifsinizdir. Kopeginizle her gun yapacaginiz 30 dakikalik yuruyus, hareket etmenize yardimci olur. Biri sabah, digeri aksam olmak uzere 15 dakikalik iki yuruyus ayni seyi yapar. Kopeginizle arka bahcede bir getir oyunu ekleyin ve daha da formda olacaksiniz.
Sadik Bir Egzersiz Arkadasi
Evcil hayvaninizla egzersiz yaptiginizda ikiniz de faydalanacaksiniz. Step aerobik rutini yaparken duvara bir el feneri tutun veya bir ip sallayin. Kediniz isigi kovalarken egzersiz yapacak ve siz de egleneceksiniz. Hatta insanlar ve kopekleri icin doga adi verilen yoga dersleri bile bulabilirsiniz. Yerel spor salonunuzu arayin veya veterinerinize bu konuyu sorun.
Kedi Sahiplerinin Sahip Oldugu Daha Az Kalp Carpintisi
Doktorlar bunun nedeninden emin degiller. Bu kismen evcil hayvan sahibi olmanin kisinin kan dolasimi uzerindeki etkilerinden kaynaklaniyor olabilir. Ancak arastirmacilar, kedilerin sahipleri uzerinde diger hayvanlara gore daha sakinlestirici bir etkiye sahip olabilecegini dusunuyor. Ayni zamanda kedi sahibinin kisiligiyle de ilgili olabilir. Kediler genellikle sahiplerinin ilgisinin odagi haline gelir ve bu da onlari diger stresli endiselerden uzaklastirir.

Evcil Hayvanlar Sagliginizi Nasil Iyilestirebilir?
Daha Fazla Baglanti/Sosyallesme
Saglikli bir zihnin anahtari baskalariyla etkilesimde kalmaktir. Evcil hayvan sahipleri de diger evcil hayvan sahipleriyle konusmak isterler. Kopek, gerceklesmeyi bekleyen bir konusmadir. Insanlar, ozellikle de kopegi olanlar, sizi evcil hayvaninizi gezdirirken gorduklerinde durup sizinle konusacaklar. Evcil hayvanlariniz oynarken diger sahiplerle sosyallesmek icin bir kopek parkina gidin.
Daha Az Alerji, Daha Guclu BagisIklik
Cocuklar bir kopek veya kedinin oldugu bir evde buyuduklerinde alerji gelistirme olasiliklari daha az olur. Ayni durum buyuk hayvanlarin bulundugu bir ciftlikte yasayan cocuklar icin de gecerlidir. Bazi bagisIklik sistemi kimyasallarinin daha yuksek seviyeleri, daha guclu bir bagisIklik sistemini gosterir ve bu da onlarin yaslandikca saglikli kalmalarina yardimci olur.
Kediler ve Astimin Onlenmesi
Pek mantikli gorunmuyor. Evcil hayvan alerjileri astimin en yaygin tetikleyicilerinden biridir. Ancak arastirmacilar, astim riski tasiyan bebeklerin evinde kedi bulundurmanin etkilerini arastirdi. Bu cocuklarin buyudukce astim gelistirme olasiliginin azaldigini buldular. Burada su istisnayi da eklemek lazim: Anneleri kedi alerjisi olan cocuklarin, erken yasta kedilerin yaninda bulunduktan sonra astim gelistirme olasiligi uc kat daha fazladir.
Aperatif Alarmi
Diyabetli kisiler icin kan sekeri seviyesindeki ani bir dusus cok ciddi olabilir. Bazi kopekler, olay gerceklesmeden once sahibini uyarabilir. Vucutta koku veren kimyasal degisIklikleri hissedebilirler. Alarm, sahibine acil durumdan kacinmak icin atistirmalik yemesi icin zaman verir. Diyabetli insanlarla yasayan yaklasIk uc kopekten biri bu yetenege sahiptir.
Bir Danismanla Calisin
Bazi ruh sagligi terapistleri terapide bir kopek kullanir. Ofiste bir kopek birinin daha rahat olmasina yardimci olabilir. Ve bir kopege ya da kopege iliskin bir yorum, birinin aklinda gercekte ne oldugunu gosterebilir. Bir terapist, ofisinde tartismaya baslayan bir ciftten bahsediyor. Seans sirasinda genellikle sadece uyuyan kopek ayaga kalkti ve disari cikmak istedi. Bunu ciftin kavgalarinin baskalarini, ozellikle de cocuklarini nasil etkiledigini gormesine yardimci olmak icin kullandilar.
Daha Iyi Kanser Bakiminda Ortaklar
Kopekler ve kediler, insanlarla ayni turden kanserlere yakalanabilir. Ornegin kopeklerde prostat kanseri uzerine yapilan calismalar, yasli erkeklerde nasil gelistiginin daha iyi anlasilmasina yol acti. Evcil hayvanlarda kanserin onlenmesi insanlar icin de yeni stratejilere yol acabilir.

DEHB’nin Sinirlamalarini Asmak
DEHB’li bir cocuk bir evcil hayvanla calisip onu beslediginde bunun yararlari olabilir. Onlara ev isleri, planlama ve sorumluluk konusunda pratik yapma olanagi verir. Evcil hayvanlarin oyun oynamaya ihtiyaci vardir ve bu da cocuklarin ekstra enerji yakmasina yardimci olur. Bu da geceleri uykuya dalmanin daha kolay oldugu anlamina gelebilir. Ve bir evcil hayvan ile cocuk arasindaki bag kosulsuz sevgi oldugundan, evcil hayvanlar DEHB’li cocuklarin ozsaygiyi ogrenmelerine yardimci olur.
Otizm: Duyulara Hitap Etmek
Otizm Duyusal Bozuklugu olan cocuklarda duyusal sorunlar yaygindir. Duyusal entegrasyon faaliyetleri, bir seyin tenlerine temas etme sekline ve belirli koku veya seslere alismalarina yardimci olur. Bu faaliyetlerde bazen kopekler ve atlar da kullanilmistir. Cocuklar genellikle hayvanlarla calismayi sakinlestirici bulurlar. Ve hayvanlar dikkatlerini cekebilirler.
Daha Guclu Kemikler
Kopeginizi gezdirmek, kemiklerinizi ve etraflarindaki kaslari guclendiren bir agirlik kaldirma egzersizi olarak sayilir. Ayni zamanda D vitamini saglayan guneste vakit gecirmenizi de saglar. Osteoporozunuz varsa dolasmayacak kisa bir tasma kullanin. Uzerinize atlayip dengenizi kaybetmenize neden olabilecek bir kopegi gezdirmeyin.
Kediniz Gibi Esneyin
Bir kedin var mi? Her gun kac kez esnediklerini izleyin ve bunu yaptiklarinda siz de yapin. Eger yapabiliyorsaniz yere yatin ve ayni hareketleri yapin. Yere inemiyorsaniz bir sandalyeye oturun ve vucudunuzun ust kismini esnetmek icin onu takip edin.
Artriti Birlikte Yonetin
Sizde ve kopeginizde artrit var mi? Veterinerden randevu aldiginizda ayrica arayip kendi doktorunuzdan randevu alin. Ikinizin de egzersize ihtiyaci var, bu yuzden kopeginizle birlikte yuruyun. Ilacinizi kopeginizinkiyle ayni yerde saklayin, boylece onlarinkini aldiginizda onu gorursunuz. Yapabiliyorsaniz, ilaclarinizi verdiginiz anda ilaclarinizi da almayi koordine edin.
Eyere Geri Donun
Inme hastalarina yonelik bazi rehabilitasyon programlari, iyilesmeye yardimci olmak icin atlari kullanir. Cogu zaman, felc geciren insanlar ata binmeye baslarken, bir baskasi ata liderlik ederken, yanlarinda yuruyen birisiyle birlikte hareket ederler. Ata binmek esneme egzersizi saglar ve bu ozellikle bir tarafin zayiflatilmasi durumunda iyi olur. Ayni zamanda dengenizi yeniden kazanmaniza ve cekirdek gucunuzu olusturmaniza yardimci olur.
RA’dan Kurtulus
Eger romatoid artritiniz varsa, evcil hayvaninizla birlikte yururken ve frizbi firlatirken fayda goreceksiniz. Evcil hayvanlar da dusuncelerinizi kendi durumunuzdan uzaklastirmaniza yardimci olabilir. Ancak belki de en iyi yardim, kendini iyi hissetmeyen insanlara karsi asiri duyarli gorunen kopek veya kedilerden gelebilir. Bazen sadece onlarin varligi bile kendinizi daha iyi hissetmenizi saglayabilir.
Kronik Agri icin Yatistirici Isi
MeksIka‘da Xolo adi verilen tuysuz bir kopegin yogun vucut isisi uretmesiyle biliniyor. Paws for Comfort adli bir kurulus, Xolos’u fibromiyaljisi olan ve isiya tepki veren diger kronik agri turlerine sahip insanlara hizmet kopegi olarak egitiyor. Insanlar agriyan uzuvlarini kopegin vucuduna dayadiklarinda veya yanina uzandiklarinda rahatlarlar. Hatta bazi kopekler, kronik boyun agrisi olan bir kisinin boynuna sarilarak dolasmak uzere egitilmistir.
Nobet Kopekleri
Bu kopekler epilepsi hastasi insanlarla yasamak ve calismak uzere egitildi. Bazilari, bir cocuk disarida veya baska bir odada nobet gecirdiginde havlamak ve ebeveynleri uyarmak uzere egitilmistir. Bazilari, yaralanmayi onlemek icin nobet geciren kisinin yanina veya ustune uzanir Ve bir nobet gerceklesmeden once kopekleri uyarmalari icin egitilen bazi calismalar yapildi. Bu, kisiye uzanmasi veya sicak soba gibi tehlikeli bir yerden uzaklasmasi icin zaman tanir.

Evcil Hayvanlar Sagliginizi Nasil Iyilestirebilir?
Daha Fazla Bagimsizlik
Ozel olarak egitilmis kopekler, Parkinson hastaligi olan kisilerin bagimsizliklarini korumalarina olanak taniyan gorevleri yerine getirebilirler. Dusen esyalari alabilir veya istediklerinizi getirebilirler. Penceleriyle denge destegi saglayabilir, kapilari acip kapatabilir, isIklari yakabilirler. Ayrica Parkinson hastasi birinin “dondugunu” hissedebiliyorlar ve ayaga dokunarak kisinin yurumeye devam etmesini saglayabiliyorlar. Pet Partners gibi gruplar iyi bir hizmet kopegi bulmaniza yardimci olabilir.
Daha Iyi Bir Yasam Kalitesi
Terapi kopeklerinin ziyaretleri, insanlarin yikici bir hastaliktan veya felc gibi bir olaydan kurtulmasina yardimci olur. Bazi kopekler, afazili (yasli yetiskinlerde, ozellikle de felc gecirmis olanlarda yaygin gorulen bir dil bozuklugu) olan kisilerin, kopegin onlari anladigini gorduklerinde kendilerini iyi hissetmelerine yardimci olmalarini saglayan bir dizi komutu anlamak uzere egitilmistir. Ve bir kopegi sevmek veya tirmalamak, birinin felc veya baska bir hastaliktan kurtulurken gucunu yeniden kazanmasina yardimci olabilir. Ayni zamanda sakinlik hissi de yaratir.
Sakinlestirici Bir Varlik
AIDS’li kisilerin evcil hayvan sahibi olmalari, ozellikle de guclu bir sekilde baglanmalari durumunda depresyona girme olasiliklari daha dusuktur. Evde bir hayvan bulundugunda Alzheimer hastalarinin kaygi patlamalari daha az oluyor. Hayvan ayni zamanda bakicilarin daha az yuk hissetmesine de yardimci olur. Kediler kopeklere gore daha az bakima ihtiyac duyduklari icin ozellikle yararli gorunuyorlar.
Hayvan Destekli Terapiler
Arastirmacilar, ozel olarak egitilmis hayvanlari hastaneler ve bakim evleri gibi klinik ortamlara getirdiklerinde ne olacagini arastiriyorlar. Insanlarin bu tur yerlerde hayvanlarla vakit gecirmesine izin vermenin en buyuk avantajlarindan biri, daha iyi bir ruh hali ve daha az kaygi gibi gorunuyor.


ALÝNTÝ ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık