ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Hayvanlar Alemi
Kullanıcı Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 06 Aralık 2023, 13:49   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balıkesir
Cinsiyet: Kadın
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldığı Beğeni: 4642
Beğendikleri: 1162
@CeReN
Standart Quokka Hakkinda Bilgi

SINIF: Memeli
ALT SINIF: Diprotodonti
AILE: Macropodidae
CINS: Setonix
TUR: Brachyurus
Quokka Nedir?
Bir hayvani “dunyanin en mutlusu” olarak nitelendirdiginde, not alirsiniz. Ve tabii ki, quokkas olarak bilinen gulumseyen, oyuncak ayi buyuklugundeki keseliler bu ismi iyi bir sebeple aliyorlar. Bir quokka’yi evcil hayvan olarak besleyemeseniz de, cevrimici olarak cok sayida baygin fotograf bulabilir veya hatta onlari kendi adalarinda (neredeyse tatlilikla istila ettikleri) ziyaret etmek icin bir geziye cikabilirsiniz. Elbette, bu sevimli tur dunyanin cogu tarafindan pek bilinmiyor olabilir ama acikcasi tum ilgiyi hak ediyor.

Peki, quokka tam olarak nedir? Ve onlari karsi konulmaz derecede sevimli yapan nedir? Iste bu fantastik canavarlar hakkinda bilmeniz gereken her sey (onlari nerede bulacaginiz da dahil).

Quokka Nedir?
Quokkalar, kisa kuyruklari, kisa yuzleri ve baslarinin ustunde yuvarlak kulaklari olan kucuk wallabilerdir (kangurularla ayni ailedeler, ama bu kucuk canlilar sadece evcil bir kedinin buyuklugune kadar buyurler). Ancak bir quokka ile ilgili en dikkate deger ozellik yuzudur: Tum quokkalar surekli gulumser gibi gorunur, bu da onlara “dunyanin en mutlu hayvani” lakabini kazandiran seydir. Ilk olarak 17. yuzyilda Hollandali kasifler tarafindan kesfedildiler ve onlari buyuk fareler zannederek yerli adalarini “Sican yuvasi” olarak gorduler.

Quokka Nerede Yasiyor?
Quokkas Avustralya‘da yasiyor, ancak bolgenin yerlisi olsaniz bile, arka bahcenizde sadece bir tane bulamazsiniz. Bu kucuk canlilar, en buyuk nufus Rottnest Adasi’nda ikamet eden guneybati Avustralya’ya (Perth kiyilarinda) ozgudur.

Quokka Nasil Telaffuz Edilir?Quokka Nedir?
Quokkas, adini ilk kesfedildiklerinde guneybati Avustralya’nin King George Sound bolgesinde yasayan Aborijin halkindan alir. Adi “kwaa-ka” olarak telaffuz edilir.

Bir Quokka’yi Evcil Hayvan Olarak Besleyebilir misiniz?
Ne yazik ki, quokkalar Avustralya’da korunan bir turdur ve 1987 tarihli Rottnest Island Authority Act’e gore evcil hayvan olarak tutulamaz. Ayrica, baska bir yerde evcil hayvaniniz olmak icin Avustralya’dan quokkas almaniza izin verilmiyor, bu da buyuk olasilikla kendi adalarinda bir tane bulmaniz anlamina geliyor.

Quokkalar Nasil Populer Oldu?
Bu hic bitmeyen gulumseme sayesinde, quokkalar son derece fotojeniktir. O kadar ki, bir adam viral hale gelen gulumseyen, tuylu yaratikla bir “quokka selfie” yayinladiktan ve onlari haritaya koyduktan sonra dunya capinda taninir hale geldiler.

Quokka Ne Yer?
Quokkas, Avustralya anakarasinin yani sira Rottnest’te bolca bulunan yapraklari, calilari, otlari ve bitkileri kemirmeyi sever. Gercek otoburlar, ozellikle bataklik nanesini yemeyi severler. Daha zayif zamanlar icin yag depolarlar.

Bir Quokka’yi Sevebilir miyim?
Bir quokka’yi evcillestirmek aslinda yasa disidir. Bu yaratiklarin vahsi dogada kalmalari gerekiyor – Avustralyali yetkililerin ciddiye aldigi bir sey. Bu tatlilara ulasip onlari oksamak sadece yasa disi olmakla kalmaz, ayni zamanda bunu yaptiginiz icin 300 dolarlik harika bir para cezasina carptirilirsiniz.

Quokkalarin 15 ila 17 bebegi olabilir. Bu sicak kanli kucuk canlilar bir seferde yalnizca bir bebek dogurur, ancak bebek quokkalar hizla olgunlasir, bu nedenle tam yetiskin quokkalar yilda iki kez dogum yapabilir. Ortalama 10 yillik bir yasam suresinde, 15 ila 17 bebek uretebilirler.Quokka Nedir?

Kangurular gibi yavrularini keselerinde tasirlar.
“Keseli” kelimesi, “karin kesesi” anlamina gelen Latince marsupium’dan gelir. Tipki kangurular, vombatlar, valabiler, sicanlar (veya dogru soyluyorsak opossumlar), koalalar ve diger keseliler gibi, quokkalarda da bunlar var. Bebek quokka’ya “joey” denir.

Quokkas bazen korunmak icin bebeklerini atar. Tehdit edildiklerinde, yetiskin quokkalarin bazen dikkat dagitmak icin bebeklerini keselerinden attigi ve daha sonra tehditten uzaklasmak icin bolca zaman tanidigi bilinmektedir.

Paketler halinde takilmayi severler. Bir quokka’nin oldugu yerde, muhtemelen daha fazlasi vardir. Bu adamlar kendi turleriyle sosyaldir ve birbirleri arasinda bariscil olma egilimindedirler. Diger bazi memelilerin aksine, genellikle yiyecek veya es icin kavga etmezler.

Quokkalar yuzebilir. Bu onlarin ilk tercihi olmasa da quokkalar suda cok daha yeteneklidir. Ana yasam alanlari karada olsa da zamanlarinin cogunu agaclarda ve calilarda gecirme egilimindedirler. Ayrica, yerli adalari aylarca yagissiz kalabilir, bu nedenle karaya aliskindirlar.


ALİNTİ ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakkı bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaşımı yasaktır. Yasal işlem olması halinde paylaşan kişi yada kişilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık