ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Hayvanlar Alemi
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 18 Mayýs 2024, 10:08   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Kedi Ve Kopeklerde Kusma Sebepleri ve Oneriler

Kedim neden kusuyor? Kediyi ne kusturur? kopekler neden kusar? Kusunca ne yapmam gerekir? gibi onlarca sorunun cevabini bir evcil hayvan sahibi olarak aramisizdir. Bazen kusma fizyolojik bir durum olsa da kimi zaman patolojik ciddi bir sorun olabilmekte. Genelde kusma ve halsizlik ayna anda seyrediyorsa Veteriner Hekime muracaat sart olmaktadir.



Kusma, mide ve ust bagirsaklardaki icerigin zorla disari atilmasiyla meydana gelir. Kopek kusmugu, kismen sindirilmis sari safra veya kopek mamasi icerebilir ve genellikle eksi kokar. Kusma, yemekten hemen sonra veya daha sonra herhangi bir zamanda ortaya cikabilir. Genellikle salya akmasi, dudaklari yalama ve asiri yutma gibi mide bulantisi belirtileridir.



Kopekler kendi kusmuklarini da yiyebilir. Bu, kopeklerin sahip oldugu bir icgududur. Kopekler icin bu durum herhangi bir sorun teskil etmez. Kusma kedilerde ve kopeklerde su kaybina neden oldugundan, kopeginiz kustuktan sonra su icme istegi sekillenecektir. Bu durum, tekrar fazla kusmayi tetikleyebilir.



Kopeklerde Ve Kedilerde Kusmanin Nedenleri:


Bir kopegin neden kustugunun kapsamli bir cevabi yoktur. Bir cok sebepten dolayi evcil hayvanlarda kusma gozlenebilir. Kopek ve kedi kusmugu rengi , sekli rengi bizlere bazi hastaliklar hakkinda kucuk ip uclari verir. Bazen cok hizli gelisen ve genelde bir seferlik kusmalara Akut Kusma denir. Kusmanin defalarca tekrarlamasi yada araliklarla gunlerce surmesi kronik kusma olarak adlandirilir. Altta yatan nedeni bilmiyorsaniz, kronik kopek kusmasi olumcul olabilir.



Kediler midelerinde olusan tuy yumagini fizyolojik olarak donem donem kusar. Bu tip kedi kusmasi aslinda kediniz icin faydali bir kusma seklidir.



Ani diyet degisIkligi, Beyin tumoru, bazi kanser turleri, kabizlik, seker hastaligi, kirli su icmek, ot yemek, kaka yemek (koprofaji), cok hizli yemek, yemekten sonra egzersiz yapmak, gida alerjileri veya intoleransi, mide rahatsizligi, ulserler, ilac yan etkileri, sicak carpmasi, enfeksiyonlar, zehirlenmeler, yabanci cisim yutulmasi, bagirsak parazitleri, bobrek hastaligi, karaciger hastaligi, arabaya binmekten hareket hastaligi.



Mamadan Sonra Kusma Neden Olur?


Cim Yeme: ''Kopekler ve kediler, bas agrisi, karin agrisi veya mideleri agridiginda genellikle ot yerler'' soylemi cok yaygindir. Bu, bir kopegin cimleri yedikten kisa bir sure sonra kusacagi anlamina gelir. Bazi cim turlerinin kopeginizin midesinden yiyecekleri atmasi icin kusmasina yardimci olabilecegi dusunulmektedir.

Cok Hizli Mama Yemek: Kediniz mama kusuyor ve evcil hayvaniniz yemegini cok hizli yerse, kusmasina neden olabilecek hafif bir hazimsizlik durumu yasayabilir. Kopekler mamalarini cok hizli ve fazla yediklerinde; mama mide suyuyla siser ve mide hacminden daha fazla miktarda mama kusma ile disari atilir.

Diyette Ani DegisIklik: Kopeginize yeni bir diyet uygulamak, gastrointestinal intoleransa, bulanti kusmaya neden olabilir. Bunun nedeni genellikle yiyecekleri sindirmemesi olabilir.

Yabanci Cisim Yutmak: Kopeginizin yenmeyen bir sey yemesi durumunda, madde sindirim sistemi tarafindan parcalanamayacak ve daha sonra vucudu tarafindan emilmeyecektir. Vucudu sindirilmeyen maddeyi kusarak vucudundan cikarmak icin calisirken mide kaslari kasilacaktir.



Kusmanin diger nedenleri



Pankreatit veya pankreas tumorleri:Kopeklerde kusmanin yaygin bir akut nedeni olarak pankreatitdir. Bununla birlikte, bazi kopekler kronik pankreatitten muzdariptir ve bu da onlari surekli olarak kusmaya meyilli hale getirir.

Bobrek yetmezligi

Karaciger yetmezligi

Mesane tikanikligi

Bulasici hastaliklar : Bir kopegin bulasici bir hastaliktan kusmasinin nedenlerinden biri, cok ciddi olabilen parvovirustur. Kopek yavrularda en sIk gorulen parvovirus ve distemper hastaligidir.

Bagirsak parazitleri: Parazitler ayrica bir kopekte kusmaya neden olabilir. Parazitler aniden kusmaya neden olur. Bazen solucan kusar ve daha sIklikla solucani degil diski orneginde tespit edilebilen yumurtalari goruruz.

Kirli su icmek: Su birikintilerinden ve toplu icme kaplarindan su icmek, kopeklerde mide rahatsizligina neden olabilecek bazi bakteri dengesizliklerine neden olabilir. Mavi-yesil alg bulunan gollerden su icmek olumcul olabilir.

Megaozofagus: Yemek borusunun genel bir genislemesi olan megaozofagus, her yastan kopegi etkileyebilecek bir takim kosullardan kaynaklanabilir.



Kopeginiz Yemekten Sonra Kusunca Ne Yapmak Gerekir?


Kopeginizin bir kez kustugunu gozlemlerseniz ve saglikli gorunuyorsa, kusmasi endise verici olmayabilir. Tekrar tekrar kusarsa, kusmugu kan iceriyorsa ve/veya hasta gorunuyorsa, veteriner hekiminizin gorus ve muayenesini istemelisiniz.

Yemek yedikten sonra egzersiz ve oyunlardan kacinmaniz gerekmektedir. Tok karnina egzersiz mide bulantisi ve kusmaya neden olmaktadir.

Ayrica, kopeginizin artiklarin veya coplerin bulundugu veya kendisi icin zehirli olabilecek maddeleri yiyebilecegi alanlardan uzak durmak yararlidir. Mama ve su kaplarini her gun temizlenmeli ve suyu yenilenmelidir. Kopeginizin diyetini degistirmeye karar verirseniz, bunu yavas yavas yapmak kusmanin onune gecer.



Kusmugun Rengi Ve Sekli Bize Fikir Verir.


Kopeginizin kustugundan ve regurjitasyon yapmadigindan oldukca emin oldugunuzda, kusmugun tipini gorunumune gore belirleyebilirsiniz. Kusmanin nasil gorundugu kopeklerde kusma nedenlerinin belirlenmesine yardimci olabilir.

Sari Kusmuk: Bir kopegin midesi bos oldugunda sari kusma cok yaygindir ve gordugunuz sari renk safra salgilarindan kaynaklanir. Bu genellikle gecenin ortasinda veya sabahin erken saatlerinde ortaya cikar. Asit birikmesi, reflu veya ac karnina mide bulantisina neden olan diger herhangi bir sistemik durumdan kaynaklanabilir.

Beyaz, Kopuklu Kusmuk: Beyaz ve kopuklu gorunen kusma, mide asidinin birikmesinden kaynaklanabilir. Kopugun ortaya cikmasi, kusmugun havayla temas etmesinden veya kusma meydana gelmeden once midede sallanmasindan kaynaklanabilir.

Berrak, Sivi Kusmuk: Kopeginiz berrak bir sivi kusuyorsa, bu ya mide salgilarindan ya da kustugunda kendi kendine gelen midede su birikmesinden kaynaklanabilir. Cogu zaman bu, bir kopek mide bulantisi hissederken su ictiginde olur.

Sumuksu Kusmuk: Mukusa benzeyen sumuksu bir kusmuk, bir kopek salya akarken olusur ve bazi buyuk tahrislere tepki olarak midede birikir. Kopek, mukusu kustugunda mide bulantisini giderir.

Kan Kusma (Kirmizi veya Pembe): Bir kopegin kusmugundaki kan her zaman ciddiye alinmalidir. Kanin kendisi mide bulantisina neden olur, bu nedenle ust gastrointestinal kanalda birikirse genellikle kusar. Bununla birlikte, kusmukta kan pihtilari, taze kan veya kahve cekirdegi gorunumu varsa, bunlar mide veya ince bagirsagin ust kismina kanamayi gosterebilir. Kanama ulser, tumor, pihtilasma eksIkligi veya fare zehiri yemenin bir sonucu olabilir. Tum bu durumlarin bir veteriner hastanesinde mumkun olan en kisa surede tedaviye ihtiyaci vardir.

Kahverengi kusmuk: Kahverengi kusmuk, yemek borusundan sindirilmek uzere mideye hic ulasmayan, kusmuk yiyecekler olabilir. Ayrica, bir kopegin cok hizli yedigini ve mamayi cignemedigini veya yutarak cok fazla hava yuttugunu gosterebilir. Ancak kahverengi kusmuk sadece kusan mama taneleri gibi gorunse de bazen daha fazlasi olabilir. Icerigin dogasini belirlemeye calismak icin kusmugu incelemek en iyisidir. Cok kanli degilse, kan izleri bazen kahverengi gorunebilir. Kahverengi kusmuk ayrica koprofajinin (kaka yeme) bir gostergesi olabilir.

Yesil Kusmuk: Yesil kusmuk ot yemekten kaynaklanabilir. Ayrica, kusmadan once (genellikle ac karnina) safra kesesinin kasilmasi nedeniyle midede safra kusmuga sari-yesil renk verir.

Kusmuktaki Solucanlar: Solucanlar ve diger bulasici organizmalar kopeklerde kusmaya neden olabilir. Canli solucanlar veya yuvarlak solucanlar gibi buyuk bir istila varsa, evcil hayvanlar parazit kusabilir. (Daha yaygin olarak, diskida bulunabilen yumurtalari dokerler ve onlari teshis etmenin tek yolu budur.)

Kusmukta Ot: Cim, kedi ve kopek kusmugunda yaygin olarak gorulur. Kopekler genellikle mideleri bozuldugunda ot yerler ve bu bazen kusmaya neden olabilir. Ancak duzenli olarak ot yiyorlarsa parazit neden olabilir.



Kopeginiz Kusuyorsa Veterinere Gitmeniz Gerekir mi?


Belirlenmesi gereken en onemli sey, kedinizi veya kopeginizi ne zaman veterinere goturmeniz gerektigidir. Bir kez kusma genelde onemli sayilmasa da birkac kez tekrarlanan kusunca hemen klinige goturulmelidir.

Kusma 12 saatten daha az bir suredir devam ediyorsa ve kopeginiz simariksa ve yiyecek ve su tutuyorsa, beklemek ve durumu izlemek uygun olabilir.

Kopek kusmasiyla ilgili en buyuk tehlikelerden biri dehidrasyondur. Bir kopek susuz kaldiginda, temel vucut islevleri bozulmaya baslar. Kediniz kustugunda kan goruyorsaniz endiselenmelisiniz.



Kedi Ve Kopeklerde Kusmaya Ne Iyi Gelir?


Kopek kusmasinin bircok nedeni onlenemez, ancak bazilari asagidaki kurallara uyarsaniz onlenebilir:

Kopeginizin diyetini aniden degistirmeyin. Daima kademeli bir yaklasim kullanin. Ani diyet degisIklikleri, kopeklerde bagirsak rahatsizliginin yaygin bir nedenidir.

Kopeginize yutulabilecek veya parcalara ayrilabilecek, tahrisine veya tikanmasina neden olabilecek oyuncaklar vermeyin.

Kopeginize kemik vermeyin.

Masa artiklarindan kacinin. Bazi insan yiyecekleri kopekler icin dupeduz tehlikelidir (ornegin, uzum, kuru uzum, cikolata, ksilitol, sogan, sarimsak, frenk sogani, macadamia fistigi ve yuksek yagli urunler)

Kopeginizin yuruyuslerde yiyecek aramasina izin vermeyin. Asiri merakli kopekleri dikkatlice izleyin. Yuruyusleriniz boyunca bulabilecekleri her seyi yemelerini onlemek icin bir agizlik kullanmayi bile deneyebilirsiniz.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık