ForumBizim.Com   QBilisim
Kayıt ol Topluluk Bugünki Mesajlar Arama
 
ForumBizim.Com > ForumBizim Güncel > Hayvanlar Alemi
Kullanýcý Etiket Listesi

Yeni Konu aç Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Arama Stil
Alt 18 Mayýs 2024, 09:59   #1
𝐖𝐞𝐛𝐦𝐚𝐬𝐭𝐞𝐫 𝐒𝐨𝐫𝐮𝐦𝐥𝐮𝐬𝐮
 
CeReN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üyelik Tarihi: 16 Ekim 2023
Üye No: 89
Mesajlar: 6,854
Nerden: Balýkesir
Cinsiyet: Kadýn
Web: Www.BizimSohbet.Net
IRC: www.bizimsohbet.net
FM: TurkiyeFm
Aldýðý Beðeni: 4642
Beðendikleri: 1162
@CeReN
Standart Kopek sahiplerinin yaptigi yanlislar

Insanlari kopek sahibi olmak icin yeterlilik testine tabi tutsalar emin olun asagida siralayacagimiz hatalardan en az bir yada bir kacini yapacagindan emin olabilirsiniz. Bir cok konuda oldugu gibi kopek bakiminda da genelde kulaktan dolma bilgilerle hareket ederiz. Insanlarda oldugu gibi kopeklerde de karakter farkliliklari vardir. Bu sebeple bir baskasinin deneyimi siz ve kopeginiz icin dogru olmayabilir.

Sizde kopeginizle dogru bir bag kurup omur boyu mutlu olmak istiyorsaniz bati temel kurallarda hata yapmamaniz gerekir. Ister karakteri ister sagligi ile alakali yaptigimiz yanlislari sirasi ile irdeleyecek olursak, sevimli dostumuzla daha mutlu daha saglikli bir yasam surebiliriz.

Kopek beslenmesinde yapilan yanlislar.


En basta kopek mamasi secimi gelmekte. Mama tavsiyesi sizin veya cevrenizin deneyimleri olmamali. Bu konuda Veteriner Hekiminizin bilgisine guvenebilirsiniz.

Kopeginizin mama kabi surekli dolu olmamalidir. Dogru besleme ona ogun aliskanligini ogretmek olmalidir. Surekli onunde mama olan kopekler sIk sIk ve az az yemek yiyeceklerinden bagirsaklarda sIk sIk tuvalet yapmak uzere calisacaklardir. Bu da hem onun hem sizin icin cekilmez bir durum halini alacaktir.

Kopeginizi masadan beslemek yapilan en yaygin hatalardan biridir. Bu durum kopekle aranizda statu bozukluguna yol acabilmektedir. Unutulmamalidir ki eger kopeginizi dogru egitmek istiyorsaniz aranizda surekli bir statu farki olmalidir.

Ev Paylasiminda yapilan yanlislar


Eger kopeginizle ayni evi paylasiyorsaniz kurallari onceden belirlemelisiniz. Kurallar asla degisim gostermemelidir. Ornegin kopeginizin mutfaga girmesini istemiyorsaniz, ona mutfaktan seslenmemelisiniz. yada bir gun mutfakta beraber olup ertesi gun yasaklamamalisiniz.

Yatakta beraber yatmamalisiniz. Ona ait bir kopek yatagi almalisiniz ve uyumasi gereken yeri ona ogretmelisiniz. Her zaman yatakta onunla yatmanin mumkun olmayacagi dusunulmeli ve bu sebeple yatak paylasimi yapilmamalidir.

Onu sadece evin bir kisminda kapali tutmayin. Bu durum kopekler icin onur kirici bir davranistir. Kopeginizle aranizdaki bag zayiflar ve kopeginiz sizden uzaklasir.

Egitimde yapilan yanlislar


Bu konu daha cok uzman kopek egitmenlerinin konusu olsa da kisaca deginelim. Kopeginize bir sey ogretirken mutlaka sabirli olmalisin. Onun sizi algilamasina izin vermelisiniz. Kopekler icin egitimde iki sIk vardir ve olasiliklarla ara sIklar asla kopekler icin ogrenilmemesi gereken seylerdir. Komut seciminde bu kural unutulmamali, ses tonlamasi ile hep ayni komutlarla ayni sey istenmelidir. Bazi kelimeler komut icin adeta secilmistir; Ornegin ''DUR'', '' OTUR'', ''YAT'' gibi.

Komutlar kisa ve tek kelimelik olmalidir. Ornegin OTUR komutunun yerine ''hadi gel buraya otur'' gibi cumleler kurulmamalidir. Yapilan arastirmalara gore bagirma, azarlama tarzindaki komutlarda kopekler strese girmekte ve soylenene daha az itaat etmektedir.

Komutlari olur olmaz ve sIk sIk tekrar etmeyin. Kopeginize verdiginiz komutu yerine getirmesi icin zaman taniyin. Sik tekrarlanan komutlarda uzmanla algilama gecikmeleri yasandigini soylemektedirler.

Kopeginize baski kurmak son derece yanlistir. Bu durum kopeginizle inatlasmaya sebep olabilir. Bu durum aranizdaki bag ve saygiya zarar verebilir. Kopeginizin egitimine kopek odul mamalarini dahil edebilirsiniz fakat asla odulu gostererek komut vermeyin. Odulu komutu yerine getirdikten sonra ona verin.

Kopeginizin yaptigi her seyi odullendirmeyin ve her seye kizmayin. Sabirla ogretmeye odaklanin. Surekli bagirilan bir kopek ya urkek ya da kendine guven geldiginde hircin bir kopek olur.

Gezintilerde yapilan hatalar


Kopeginizle mutlaka gezinti yapmalisiniz. Disari cikmalar hem kopeklerin ihtiyaclarini giderdikleri, hem de sosyallestikleri bir durumdur. Gezme sIkliginin hep ayni zamanlarda olmasina ve gezme suresinin kisa olmamasina dikkat ediniz. Bir cok aile kopeginizin tuvalet ihtiyacini giderdikten sonra hemen eve doner. Bu oldukca yanlis bir uygulamadir. Onun enerjisiniz atmasi ve gunluk egzersiz icin gereklidir.

Gezdirme sirasinda tasma secimi oldukca onemlidir. Uzun otomatik tasmalar veya kisa sevk kayislari kopeginiz icin olumsuz bir geziye sebep olabilir. Serbest birakma bazen tehlikeli olmaktadir. Trafik kazasi, sokak kopekleri ile kavga, ya da kedi tirmalamalari ile karsilasmaniz basiniza gelebilecek olumsuzluklardan bir kacidir.

Kopeklerle gezerken her kopek sahibi olan kisilerin minik dostlarindan dolayi bir sosyal cevresi de olusmaktadir. Genelde konu kopeklerdir. Iste bu dostluklarda kopekleri karsilastirmamak gerekir. ''Senin kopegin bunu yapiyor mu?'' ,''Benim kopegimin huyu bu'' gibi konulari kendi kopeginizde uygulamamalisiniz. Bilimsel olarak, her birinin bir birey olduklari ortaya konulmustur.

Kopek bakiminda yapilan yanlislar


En basta sahibi olmayi dusundugunuz kopegin irk karakterlerini iyi sentezlemeniz gerekir. Kisinin karakterine gore kopeklerin karakterlerinin de yakin olmasi hayati kolaylastiran bir durumdur. Tembel mizaca sahip birinin cok hareketli ve gezme ihtiyaci olan bir irki secmesi oldukca yanlistir.

Kopegin uzun sure evde yalniz kalmasi onun psIkolojisini olumsuz etkiler. Bu sebeple yogun is yasantiniz varsa kopeginizi emanet edeceginiz veya kopeginize bakacak birinin olmasina ozen gostermelisiniz. Kopeginizi tanimadiginiz birine asla emanet etmemenizi tavsiye ederi. Bunun birinci sebebi terk edilme duygusu yasamasi ve emanet ettiginiz kisinin sizden farkli davranmasidir.

Surekli kopeginizi opmek yanlis bir davranistir. Kopeginizle aranizdaki mesafeyi mutlaka korumalisiniz. Onun sizi opmesi sizi cok sevdigi anlamini tasimamaktadir. Bazen kendi menfaatleri icin opme tesebbusu huy haline gelmektedir. Ustelik mesafe koymaniz, sevgisiz bir kopek sahibi olmaniz anlamina gelmez. Surekli opmek, surekli kopek odul mamasi gibi onu odul arsizi haline getirebilir.



Kopeginizin sIk sIk yikanmasi da yapilan en buyuk yanlislardandir. Derisindeki yag tabakasi sIk yikama ile zayiflar ya da kaybolur. Bu da kopeginizin daha fazla kokmasina ve deri problemlerine sebep olabilir.


Alinti ~





Bizde Mutsuz OlaLim ~
 
Alıntı ile Cevapla


Cevapla
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir)
 



Forum Bilgilendirme
Powered by vBulletin® Version 3.8.6
Copyright ©2000 - 2023, Jelsoft Enterprises Ltd.

ForumBizim.Com
Forum Sahibi: ForumBizim
    5846 sayýlý Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu geregince sitemizde telif hakký bulunan mp3,video v.b. eserlerin paylaþýmý yasaktýr. Yasal iþlem olmasý halinde paylaþan kiþi yada kiþilerin bilgileri gerekli kuruma verilecektir.
Yukarı Çık